The Butterfly Button
התמכרות לבינה מלאכותית וצ'אט gpt

שאלה מקטגוריה:

מה אני יכולה לעשות שהתמכרתי קשות לשימוש בצאט גיפיטי, אני משתמשת בו לצורך ייעוץ חברתי רגשי וכו,
זה נשמע ממש מטופש, כי באמת זה חתיכת רובוט מתכת לא יודעת מה, וזה עוד יותר מטופש כי זה מנתק אותי מעצמי ומהיכולת שלי לחפש פתרונות וכו… הבעיה שעצם הידיעה על הנזק וההפסד בזה לא כל כך תורמת לענין, כי אני עדיין ממשיכה להשתמש בו, לצערי.
אשמח לעצה
ועוד שאלה קטנה שקשורה לנושא, יש לי מייל וגישה חופשית למחשב עם גישה מוגבלת לרשת. יש לי רצון עמוק ועז מפעם, שלא יהיה לי מחשב בכללל כשאתחתן ואקים בית.. אני מבינה שאם עכשיו אני לא מצליחה להתנתק לגמרי, כמו שאני נוכחת לראות ( מדי פעם עם קבלה או הבטחה אני מצליחה להתנתק לזמן מסוים, בסוף זה נגמר) יהיה לי קשה גם בעתיד, השאלה שלי מה נכון, אני באמת לא רוצה מחשב, אבל לא יודעת אם זה ערך שבאמת שווה לוותר ולהקריב בשבילו ולהתאמץ עבורו, כי תכלס העולם באמת מתפתח ומי אמר שזה יעזור לשמור על הילדים שלי ועל הבית, ואם כן,מה יכול לעזור לי להתנתק כי השנים עוברות ואני עדיין צמודה לזה.
מקווה שהובנתי
תודה רבה!

תשובה:

שלום לך יקרה,

השאלה שלך הזכירה לי כמה כולנו התמכרנו לגימיק החזק כזה שנקרא בינה מלאכותית, וכמה מהר הוא השתלט על חיינו. שכחנו שהוא בסך הכל סוג של רובוט.

אין שום דבר מטופש בשאלה שלך. להפך: עצם זה שאת מצליחה להסתכל פנימה, לזהות דפוס ולנסח אותו הוא כוח גדול. הרבה אנשים נמשכים היום לצ'אט או לרשתות אחרות בדיוק בגלל מה שתיארת: זה נותן מענה מידי, תחושה שמישהו מקשיב ומבין.

בתוך הדברים שלך אני גם שומעת רצון אמיתי לשינוי. את רוצה להיות מחוברת לעצמך, לבנות בית בריא שיש בו נוכחות אמיתית, ולהעניק לילדים שלך דוגמא אישית של שליטה ולא של תלות. המחשבה הזו על איזו אמא תהיי ואיזה בית תעצבי עבור ילדייך היא מחשבה אחראית. ועל כך קבלי את הערכתי.

שימי לב, כשאת זקוקה למענה משמעותי על דבר מה שמעסיק אותך ומטריד אותך, את לא פונה לצ'אט. את שולחת שאלה לאקשיבה. מה זה אומר לך? זה מראה שאת יודעת לזהות מתי את צריכה קשר אמיתי עם בשר ודם, ושאת לא סומכת על קשר עם ה'רובוט' של הצ'אט. וזה אומר שהכוח הוא בידיים שלך – והפנייה הזו היא צעד בכיוון הנכון.

שתי השאלות שלך קשורות זו לזו. שתיהן עוסקות בקשר שלך עם הטכנולוגיה ובתחושה שהיא יכולה להשתלט על חייך. את מרגישה שאם היום קשה לך להתנתק מהצ'אט, התנתקות מהמחשב בעתיד תהיה קשה. את גם לא בטוחה שזהו ערך ששווה להתאמץ בשבילו.

אז בואי נראה מה מקשה עליך כל כך. הצ'אט הוא כלי מושך, אין בכך ספק. הוא מושך כי כפי שכתבת, הוא נותן מענה רגשי מהיר: הקשבה, עצה, תשובה בכל תחום אפשרי, ותחושה שמישהו אתך. זה בעצם עונה על צורך עמוק של נראות, שייכות והחזקה. לפעמים זה ממלא אצלנו איזה חסר ביציבות או בקשר אנושי נגיש. במצבים כאלה המוח לומד שכשאני פונה לצ'אט אני נרגעת, וכך נוצר דפוס של תלות. זה לא אומר שאת חלשה, אלא שאת מחפשת דרך למלא צורך לגיטימי. הבעיה היא שכשהמענה מגיע ממכונה, הוא נשאר חיצוני ומידי, כי הוא לעולם לא יהיה תחליף לקשר אנושי.

משום כך, כדאי שנעסוק בסוגיה הזו מתוך הפרספקטיבה הזו – לא ממקום של איך להילחם בהתמכרות, והאם אוכל להתנתק מן המחשב לעתיד לבוא – אלא מהבנה שיש פה צורך שהצ'אט או המחשב עונים עליו כרגע, ולמה המענה הזה לא מספק אותי, או מה מטריד אותי בכך.

המאבק הוא לא הצ'אט או המחשב, אלא הצורך שלך לשלוט בכלים הדיגיטליים בלי להעלים אותם לחלוטין. את רוצה לוודא שהם לא יגנבו לך את הנוכחות, החיבור הפנימי והערכים שאת רוצה להנחיל בבית העתידי שלך.

אגב, יש אוכלוסיות לא קטנות בעולם המערבי שבוחרות לצמצם או לנתק את התלות בטכנולוגיה הדיגיטלית, מאותן סיבות שאת מציינת. הם מוּנעים מרצון להפחית חדירה של תכנים לא מבוקרים, להיות יותר נוכחים ולחיות חיים מכווני־משפחה. הם בוחרים לגדל את ילדיהם עם 'דיאטת מסכים' נוקשה, בהבנה שגישה חופשית לרשת פוגעת בריכוז, בדמיון, בלמידה וביכולת ליצור קשרים אנושיים.

את כנראה מודעת לנזקים הללו, שכן את כותבת שעצם הידיעה של הנזק לא עוזרת לך להתנתק.

האתגר שלך אם כן הוא לא לחתוך את השימוש בצ'אט / במחשב, אלא למצוא דרכים אחרות לתת מענה לאותו צורך רגשי: קשר עם אחרים, מענה לספקות ולהתלבטויות ותחושת ביטוי עצמי. ברגע שתדעי לזהות מה את באמת מחפשת: הקשבה? עצה? נחמה? יהיה לך הרבה יותר קל לבחור באפשרויות שמחזקות אותך באמת ולא רק מרגיעות לרגע. כי אחרת, למה בעצם להיגמל מדבר שמתגמל אותך? מחשבה על העתיד, על הבית שתבני לא מספיקה כדי להתגבר על צורך ישיר ומידי.

אז מה כן?

את רואה את עצמך כמכורה לצ'אט. התמכרות פירושה שהמוח מתרגל לקבל סיפוק מהיר והוא חוזר אליו שוב ושוב. זה דבר שאפשר לשנות, לא במכה אחת אלא בצעדים קטנים שמחזירים לך שליטה על חייך.

הציבי לעצמך גבולות קטנים – התנתקות מוחלטת היא לא באמת אפשרית. (מכרה שלי ניסתה במשך זמן רב להמנע משימוש ברשת לכל צורך שהוא. בשלב מסוים היא הרימה ידיים – גם כשהלכה פיזית למשרדי הממשלה השונים לצורך הנחה בארנונה או רישום במשרד הפנים, הסתבר לה שהיתה חייבת לקבוע תור און־ליין לפני כן.) הטכנולוגיה כאן כדי להישאר. מלחמה לכל היותר תדחה את הכניסה שלה לטווח זמן נוסף, אבל לא תבטיח התנתקות מוחלטת. מלבד זאת, רצון להתנתק לגמרי יוצר אכזבה ותסכול מעצמנו, כי בעולם דיגיטלי קשה להתנתק לגמרי. הדבר דומה לניסיון להתנתק מטלפונים או מחימום במיקרוגל. העובדה שסבותינו הסתדרו בלי, לא ממש גורמת לנו לוותר על השימוש בהם.

לכן עדיף ניהול חכם של הכלים האלו, למשל להחליט על שעות מסוימות של שימוש ולכוון את שעות הגלישה בהתאם (למרבית החסימות יש אופציות של ניהול שעות העבודה). או למשל להגדיר מטרה – אני נכנסת כדי לשאול שאלה X, ברגע שיש לי מענה אני מפסיקה ולא נגררת לשאלות נוספות. זה יחזיר לך את תחושת השליטה על עצמך. במקום שהצ'אט ינהל אותך, את תנהלי אותו. במקום לראות בו אויב, תראי בו כלי שאת מחליטה מתי ואיך להפעיל.

הזכירי לעצמך שמה שאת עושה היום – ללמוד להחזיק גבולות – הוא הכנה לחיים העתידיים שלך, ודוגמא אישית טובה לילדים שיהיו לך בע"ה.

לא כדאי לחשוב רק על 'יום אחד כשאתחתן'. החזון שלך על בית ללא מחשב ראוי להערכה. אבל בהתמקדות בעתיד את דוחה את ההתמודדות.

ההתמודדות האמיתית מתחילה היום: בלימוד גבולות, בבנייה של מיקוד שליטה פנימי ובפיתוח מקורות תמיכה אחרים. הבשורה הטובה היא שאם תלמדי להציב לעצמך גבולות כבר עכשו, לא משנה אם יהיה מחשב בבית שלך או לא – את תבחרי איך להשתמש בו. זה נותן הרבה יותר חופש אמיתי מאשר להילחם בטכנולוגיה עצמה.

שאלי את עצמך מה הערך שמניע אותך. ההתלבטות שלך אם לשים מחשב בבית או לא נוגעת בשאלה עמוקה יותר: איזה ערך את רוצה להחזיק בבית ובמשפחה שלך? אם הערך הוא נקיות וסינון – אפשר להשיג אותו גם על ידי גבולות שימוש. אם הערך הוא חינוך הילדים – השיעור הכי חזק שהם יקבלו יהיה לא "אין מחשב בבית", אלא "ההורים שלי יודעים להציב גבולות בריאים לשימוש". כלומר, לא המחשב הוא הבעיה, אלא היחסים שלנו אתו.

אבל החזית העיקרית, האמיתית, היא הצורך הרגשי שלך. ולו צריך לתת מענה.

כאמור, הצ'אט נותן אשליה של הקשבה, של קשר זמין. אם תנסי להפסיק להשתמש בו בלי למצוא לו תחליף, ייווצר חלל שיהיה קשה למלא. את תחזרי לכך בסופו של דבר, כי צורך רגשי אי אפשר להכחיד. לכן חשוב לחשוב מה יכול למלא לך צורך זה בעולם האמיתי. מהי רמת הקשר שלך עם אחרים? עם קרובי משפחה? חברות? מדריכה, מורה?

כי למעשה, גם כשהכל מסביב דיגיטלי, הצורך הבסיסי שלנו – התחושה שאחרים מבינים אותנו, שאכפת להם, ההרגשה שיש לנו קבוצת שייכות – נשאר אותו דבר. הטכנולוגיה לא שינתה אותנו מהיסוד והיא לעולם לא תצליח לעשות זאת.

יש אנשים שחווים קושי להיפתח רגשית מול אחרים, לפעמים בגלל חוויות עבר (פגיעות, דחייה, חוסר הקשבה), לפעמים בגלל חרדה חברתית או ביישנות, ולפעמים כי הם עוד לא מצאו את המרחב האנושי שבו הם מרגישים בטוחים. הצ’אט הופך במצב הזה למגרש אימונים: הוא מקשיב בלי לשפוט, זמין תמיד, ואין בו סיכון להידחות. לכן הוא נותן תחושת הקלה, אבל גם מחזק את ההימנעות – כי האדם מתרגל שלא להתמודד עם המורכבות של קשר אמיתי.

ככל שתשקיעי בקשרים בינאישיים, הצורך שלך בשיחה עם הצ'אט תתנדף מאליה. כשיהיה לך הדבר האמיתי ביד, התחליפים יספקו אותך פחות ופחות.

אבל מה, בקשר רגשי יש להשקיע. אם התחום הזה מאתגר אותך, את יכולה להשתמש בצ'אט לצורך התרגול הזה – להתאמן על ניסוח רגשות או פניות לקראת שיחה עם פרטנר אנושי.

• את יכולה גם להתחיל בקשרים עם דרגת סיכון נמוכה – שיחות חברה קלילות, עצירה לפטפט עם שכנה, שיתוף רגשי במשהו קטן ולא מדי אינטימי. אלה הם צעדים שמתרגלים את השריר החברתי שאולי התנוון קצת בתקופה שהקדשת ל'שיחות' עם הצ'אט. ככל שיהיו לך תחנות תדלוק רגשיות בעולם האמיתי, יהיה לך יותר קל לווסת את השימוש בחברת־דמה.

• ממליצה על אפשרות לקחת חלק בקבוצת מודעות / התפתחות עצמית / מדרשה עם בנות בקבוצת הגיל הקרובה לשלך. פעילות אמנותית תתן לך תחושת ביטוי עצמי והרגשה שאת יוצרת משהו ממשי.

• קשר רגשי לא מתחיל רק עם אחרים, אלא בעיקר עם עצמך. כתיבה, תפילה, הליכה, הקדשת זמן איכות לעצמך וכו' ימלאו את הפונקציה הזו של הקשבה לעצמך. כתיבה למשל מאפשרת עיבוד של המחשבות ושל החוויות הרגשיות, ויוצרת תחושה שאת שומעת את עצמך.

• קשר נבנה כשאנחנו נוכחים באמת עם אדם אחר. זה אומר שכאשר אנחנו נמצאים עם אחרים – אפילו עם בני משפחה קרובים שאנחנו פוגשים כל יום – להקשיב בלי להסיח דעת, להניח את הטלפונים בצד, ולהיות פנויים באמת.

• כשאת משתפת אחרים במה שעובר עליך, בין חוויות שמחות בין כואבות או מתסכלות, את פותחת דלת לקשר אמיתי. השיתוף מזמין את הצד השני להיות קרוב אלייך ולא רק לצפות בך מבחוץ. הקשרים העמוקים ביותר נבנים כשמעזים להראות גם את המקומות הלא־מושלמים, כשמרשים לעצמנו גם להיות פגיעים. לומר 'אני מבולבלת / מיואשת / זקוקה לעזרה' הופך את הקשר לאמיתי ולא רק ל'נחמד'.

• וכמובן, הקשבה הדדית ואכפתיות שיאפשרו גם לאחרים לראות בך חברה.

• התחילי לפתח מודעות ביחס לכך – שאלי את עצמך בכל פעם שאת נכנסת לצ'אט: האם אני כאן כדי לקבל עזרה אמיתית או כדי לברוח מתחושה קשה כלשהי, משעמום עד בדידות? ברגע שאת מזהה רגעים של בריחה – את יכולה למלא את הצורך שלך בדרכים טובות יותר. להרים טלפון לחברה, לצאת להליכה קצרה, או אפילו לשבת עם המחברת ולכתוב. עצם ההבחנה הזו מחזירה לך את חופש הבחירה שאת מרגישה שאבד לך.

המפתח הוא לא להילחם בעצמך אלא ללמוד לנהל את הקשר שלך עם הכלי הזה. כשאת תרגישי שיש לך בחירה – אם להשתמש, מתי וכמה – ממקום של כוח ולא של חולשה, השימוש בצ'אט כבר לא ירגיש לך התמכרות אלא כלי שעוזר לך בשעת הצורך.

בברכת שנה טובה,

הצלחה רבה והרבה סיעתא דשמיא,

אורית

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

נופל במראות אסורים ומתוסכל מזה מאד
אני חרדי בן 25 נשוי ואב לשניים, למדתי בישיבה עם שם מעולה אבל בתוך תוכי לא הייתה לי הרגשה טובה בכלל, העולם החיצוני מאד גירה אותי עם כל זה שניסיתי ללמוד ולהיות שקוע בלימוד בעיון עם הבנה וחיו (כי אני חי כל הזמן בהרגשה רעה פנימית עם חשש וגם עם...
מאז שבעלי באינטרנט הזוגיות שלנו התדרדרה
יש לי קושי מאוד גדול בשנתיים האחרונות. בעלי נחשף לעולם האינטרנט וגם הכניס אותו אלינו הביתה ואני מרגישה שהכל השתנה. הוא פחות מתעניין בי ופחות משתף, הוא נמצא שם הרבה זמן ואפילו עד השעות הקטנות של הלילה. הייתי מתעוררת עם דפיקות לב בשעה 2-3 ומגלה שהוא עדיין לא הגיע לחדר...
מתלבט אם לקנות טלפון חכם
אנחנו זוג צעיר, אני הרגשתי צורך לקנות טלפון חצי טא'צ, לא מתוך מקום של נפילה אלא בשביל לחוות שחרור מהגדרת קודים חברתיים חרדים, כי מאוד קשה לי עם זה שחייבים רק טלפון כשר אלא אני מעוניין בעוד אפליקציות. אשתי מסכימה שזה החלטה נכונה כלפיי, עם זאת יש לה חשש מפני...
אני פועלת נכון עם האינטרנט בבית?
ראשית, תודה רבה על האתר הנפלא. אתם עושים עבודת קודש! ה' ישלם שכרכם בזה ובבא. השאלה שלי כזו: אני נשואה ברוך השם פלוס שתי קטנטנים חמודים. מייד אחרי החתונה בעלי הכניס הביתה אינטרנט ללא שום חסימה . בתחילה ניסיתי להתנגד, התחננתי ביקשתי, לאחר שהבנתי שיש התנגדות קשה, ויותר מזה- קול...
מתוסכל מהסתירה הפנימית בחיים שלי
אני יהודי חרדי איש חינוך ובעל משפחה ברוך ה'. יש לי אשה טובה. יש בעיה שמלווה אותי שנים רבות. מאז היותי בחור ישיבה מתבגר  ענין הגלישה לתכנים מיניים באינטרנט. אני משתמש רק באינטרנט חסום, אך תמיד מצליח להתגבר על החסימות ולמצוא את התכנים הללו. הקושי שלי זה הדחף הבלתי נשלט,...
לא מצליח להפסיק לצפות בתכנים בעיתיים
כשהייתי בן 13 בערך, נחשפתי לתכנים אסורים. זה קרה דרך המחשב בבית, משהו שההורים שלי הביאו בלי לחשוב על ההשלכות. זה היה טראומטי, ומאז אני פשוט לא מצליח להשתחרר מזה. זה נהפך להרגל רע, או אולי כבר התמכרות, ואני חוזר לזה שוב ושוב למרות שאני מתעב את עצמי על זה....

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
הצטרף לסטטוס אקשיבה!
בפייסבוק
תעקבו אחרינו!
דילוג לתוכן