הפרעות אכילה ודיכאון The Butterfly Button
הפרעות אכילה ודיכאון

שאלה מקטגוריה:

שלום, אני יוסי ואני לומד בכיתה י’.
בשנה האחרונה חוויתי אירוע בשם הפרעת אכילה.
הפרעה זו נבעה מהצורך העמוק של להיות הספורטאי (עסקתי בתחום טריאתלון מקצועי) הכי טוב שיכול להיות.
במהלך האימונים הקשים התחלתי להוריד במשקל.
בהתחלה פשוט רציתי להוריד קילו או שניים כי כל קילו שאתה מוריד זה עוד קילו פחות שאתה צריך לסחוב לקו הסיום, אבל מהר מאוד הורדתי 14 קילו.
הייתי בתת משקל רציני הדופק של 32 במצב מנוחה עירני ואושפזתי בבית החולים תל השומר במשך חודשיים.
עכשיו אני בתקופת שיקום בבית
הבעיה שלי מתחילה כאן.
אני כבר לא יודע מה לעשות! אני מרגיש שאני משתגע.
אני לא רואה שום דבר בחיי. אני לא מצליח להינות משום דבר. אנשים שהייתי שמח להיות בקרבתם פתאום אני יעשה הכול בשביל להימנע מלהיפגש איתם. כל היום אני בדיכאון.
אני לא מצליח להרגיש רגשות יותר. אני לא מצליח להיות עצוב, לא מצליח לבכות ואני לא מצליח להיות שמח.
דברים שהיו כיפיים פתאום אני לא רואה בהם שום הנאה.
מחשבות אובדניות עברו בראשי אבל זה לא משהו שאני יעשה. הייתי ילד כל כך מוצלח (בלי להשוויץ כמובן) הייתי פרפקציוניסט עם ממוצע ציונים של 100 בתעודה. כמעט בכל תחרות שניסיתי להצליח בה הצלחתי. עכשיו אין לי אפילו כח לעלות במדרגות של הבית שלי.
אני צריך עזרה ואני כבר לא יודע מה לעשות.

תשובה:

שלום לך

קראתי את פנייתך הכואבת פעם, פעמיים ובפעם השלישית שמתי לב שאתה מתאר את הפרעת האכילה שלך ורק לאחר שהיא מתגלה ומטופלת אתה כותב ”הבעייה שלי מתחילה כאן”.

הפרעת האכילה, האשפוז הממושך, ההחלמה והשיקום עדיין אינם בעיה, הבעיה שלך מתחילה כאן!

התחלתי לכתוב לך כבר לפני כמה שבועות, אך לא הרגשתי כי אני מצליח לגעת בקושי שלך. לא מצליח לגעת כי הנחתי שמן הסתם כמי שהיה מאושפז, אתה מלווה בטיפול נפשי מתאים, ומשכך כנראה שיש לך מקום לבטא את המצוקה הרגשית שלך, את חוסר הטעם שלך בחיים (ואם חלילה אינך מלווה בטיפול או שאינך נמצא במסגרת שיקומית כל שהיא, אז… זו כבר סוגיה בפני עצמה ויש צורך לעסוק בה בראש ובראשונה) ותהיתי מה בכל זאת אתה מבקש בפנייתך זו שאינך יכול לקבל בטיפול, וכך התעכב המענה עד לימים אלו, ימי חג הפסח.

בחגים בכלל, ובחג הפסח בפרט, יש לנו טקסים רבים סביב נושא האכילה. אכילה אינה רק מילוי צרכים פיזיולוגיים, לאכילה יש היבטים רגשיים, טקסיים, וסמליים רבים ומשמעותיים אף אולי יותר מהתזונתיים.

אתה מתאר מצב של הפרעה בהזנה של הגוף אשר “נבעה מהצורך העמוק שלי להיות הספורטאי הכי טוב שיכול להיות”. הבה ננסה לברר יחד מהו הצורך העמוק שלך להיות הספורטאי הטוב ביותר?, אתה מתאר את ה’פרפקציוניזם’ שלך כמשהו שראוי לערכה, אליו אתה שואף לחזור, וחשוב להבין מהיכן נובע הצורך הפנימי הזה להשגת שלימות, להיות עם ממוצע ציונים של 100, להצליח בכל תחרות… וגם לשלוט באופן קיצוני במה שנכנס לך לגוף.

ואולי, אולי לא חשוב כעת לעסוק דווקא בשאלה זו, בכוחה לסחוף אותנו להתבוססות בסוגיות משפחתיות והוריות שבסופו של דבר עשוי עיסוק בסוגיות אלו לסייע לך להבין מול מי אתה מתחרה, למה אתה זקוק להיות בחוויה של שליטה והצלחה כל הזמן, אבל כעת הן לא יספקו לך את המענה הנדרש לך – לשוב ולקבל הנאה וסיפוק באופן מיידי.

אולי צריך לנסות קודם כל לגלות, איך אפשר להנות מחיים שבהם לא משיגים כל דבר בצורה מושלמת, ללמוד איך לקבל הערכה מהסביבה לא על ההישגים הגבוהים אלא על האישיות, ההשקעה, עבודת המידות, ובעיקר על היכולת להיות בעמדה העוצמתית של מי שיכול לומר ‘אני לא יודע’ ‘אני לא מסוגל’. עמדה עוצמתית כי רק מי שמכיר באמת ביכולותיו, בכישוריו, במעלות האישיות שלו, ובכך שבכל תחום יכול להיות מישהו שטוב ממני, אבל במכלול החלקים, אני נמצא בדיוק במקום הכי מפותח שאליו יכולתי להגיע עד עתה, הוא האדם החש את העוצמה הרבה ביותר, הוא זה החווה בכל מצב ולמול כל אדם חוויה של מימוש עצמי גבוה, של יכולת, חוויה של ערך, חוויה שלא מתגמדת לעומת הצלחות כבירות של הזולת, אך לא מפחיתה מהשאפתנות לצמיחה מתמדת.

יכול מאוד להיות שהדפוסים הישנים שלך, למול האנשים שמהם רצית לקבל הערכה, ואולי נכון יותר לומר הדמויות המופנמות בתוכך שאותן אתה רוצה לרצות ללא קשר למה שהן היו רוצות ממך במציאות, והן מופנמות עדיין כאלה התובעות ממך פרפקציוניזם, מדד של הישגים והצלחות בייחס ל… ומה שאתה יכול לעשות בשלב ראשון הוא להפנים דמויות חדשות, דמויות של אנשים שאתה מעריך ואשר ההערכה שלהם אותך לא קשורה כלל להישגיות, אלא לאנושיות שלך, לקבלת חוסר השלמות בתוכך, לשאיפה שלך להעניק מנסיונך, יכולותיך, כשרונותיך ושאר המשאבים בהם זכית ואותם השגת למי שלא חוננו באותם דברים, גם כשזו נתינה שאינה זוכה לקשירת כתרי הצלחה לראשך. מן הסתם במהלך האשפוז ובתהליך הטיפול פגשת אנשים כאלה, מתמודדים אחרים עם הפרעות אכילה, צוות רפואי, צוות טיפולי, בני משפחה, מחנכים, חברים… נסה לחשוב יותר ויותר את הקול שלהם בתוכך, מה הם היו אומרים לך אילו היית מתייעץ עמם, משתף אותם, כמה הערכה היית מקבל מהם על הצלחותיך ה”קטנות”, על המאבק הנחוש שלך להשתקם, וכך תצליח להתחיל לשמוע קולות פנימיים שונים קצת, והם יאפשרו לך להנות במחיצת אנשים, למצוא עוד כמה רגעים ופעולות שגורמים לך סיפוק במהלך היום וכך תוכל להתפנות קצת יותר לתהליך הטיפולי העמוק שאתה עושה עם עצמך.

אני מקווה שיש לך תועלת כל שהיא בשורות אלה, ואשמח להיות בקשר ולנסות לסייע ככל שניתן.

בהערכה רבה להתמודדותך ולנחישותך,

אליעזר

[email protected]

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

יכולה להיות בחירה כשיש התמודדות נפש?
אני מוצא את עצמי חושב הרבה על נושא הבחירה החופשית והתשובה, במיוחד כשמדובר באנשים שמתמודדים עם קשיים נפשיים. איך אפשר להבין את הרעיון של בחירה חופשית כשאדם נמצא במצב של חרדה קשה, פוסט-טראומה או אפילו פסיכוזה? למשל, אישה שסובלת מחרדות ולא מצליחה לתפקד, אבא עם פוסט-טראומה שמאבד שליטה ברגעים מסוימים,...
איך יוצאים מהחושך של הדיכאון?
אני אמא לארבעה ילדים מקסימים ונשואה לבעל מדהים, יש לי היסטוריה של חרדות ודכאון אחרי לידה שחוויתי לאחר הלידה הראשונה, מאז הייתי מטופלת בכדורים שלאחר ככ5 שנים ניסיתי להפסיק והחרדות חזרו בעוצמה גדולה מאד, חזרתי לכדורים תוך כדי טיפולים רגשיים ורוחניים שנמשכו כ3 שנים, מאז הייתי יציבה כבר 4 שנים...
איך אלוקים מרשה לדברים איומים לקרות?
אלוקים הוא אבא שלנו והוא אוהב אותנו ורוצה רק להיטיב איתנו אז איך בתור אבא הוא מסוגל לפגוע בנו עד כדי כך אני ייתן דוגמא לבחורה שעברה אונס איך אבא שאוהב את הבת שלו מסוגל לתת לה כזה עונש נגיד שזה כפרת עוונות אבל איך הוא מסוגל אפילו להרשות לדבר...
איך אוכל לסלוח לאבא שלי על ילדות קשה ומרה?
בילדות שלי עברתי ילדות קשה. הרבה מהזיכרונות ילדות שלי יחסית לא נעימים. באופן כללי, אבא שלי חינך אותי ביד קשה, הוא לקח בצורה רצינית את דברי רבותינו “חושך שבטו שונא בנו”, רק שאצלו זה אולי התחיל ממקום חינוכי אבל מהר מאוד עבר לעניין אישי. זכורה לי סיטואציה מאוד קשה שעד...
התמודדות עם מחשבות מטרידות
איך אני מתמודד עם מחשבות שגומרות אותי? מדובר בכמה סוגי מחשבות. יש את הזיכרונות. מעשים שעשיתי לפני עשרים ושלושים שנה וכשאני נזכר בהם אני מצטמרר על איך הייתי מסוגל ואיזה בושות וכדו׳ למרות שהסיכויים שמישהו זוכר את זה פחות מאפסיים. ויש גם את המחשבות המשגעות בעיקר בנהיגה. אם הורדתי שניה...
בעלי מתמודד נפשית, ומה יהיה איתי?
אני אישה הנמצאת במערכת יחסים מורכבת. בעלי סובל ממחלת נפש, ואני מתחבטת בשאלות קשות: עד כמה עלי לסבול? מה המשמעות של “והוא ימשול בך” בימינו? האם מותר לי לחשוב על פרידה? אני חושבת אם להתגרש או לא, ואני חושבת כיון שנגזר עלי מכסה מסוימת של סבל בעולם, לא יעזור לי...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן