The Butterfly Button
למי להצביע?

שאלה מקטגוריה:

שלום, אני אברך ליטאי בן 27 ואני מבולבל לגמרי לקראת הבחירות. מצד אחד כולם פתאום עושים “ככל אשר יורוך”, ומצד שני יש היום כל כך הרבה סוגים שאני כבר לא יודע מה לבחור.
אני זוכר את הבחירות של פעם, אמנם לא היה לי אז זכות בחירה אבל היה לכל אחד ברור מה עליו להצביע. חסידים, ליטאים וכו’. כעת גם אם אני רוצה לשמוע בקול גדולי הדור אני אין לי מושג מי הגדול והרב שאני אמור לשמוע לו או אם אני חייב סקילה.
כל אחד משמיץ את השני, הרב יוסף את הרב מאזוז ולהפך, הרב אוירבך את הרב שטיינמן (או הדוברים שלהם) ולהפך, כל אחד יש לו דעה ועמדה שאני חייב לעשות בגלל “ככל אשר יורוך”. איך אני יכול להכריע כאן בין גדולי ישראל וכשאני בסך הכל מבקש למלא את חובתי היהודית? איך אני יכול לדעת מה הנכון לעשות?

תשובה:

שואל יקר

שלום וברכה

שאלתך גדולה וחשובה והיא נוגעת בעצב רגיש במיוחד.

אתה אומר שאתה זוכר בחירות שהיו כשהיית צעיר לימים, כאשר הכל היה ברור יותר.

בעיני זאת אמירה חשובה. ואסביר.

מערכת הבחירות הנוכחית תופסת הרבה מאיתנו כאשר אין לנו דעה ברורה ומגובשת. למרות שבמבט ראשון זה נראה כסוג של ירידה או הידרדרות, או כצעד לאחור , האמת היא שזה דווקא סימן להתקדמות.

התבגרות היא תהליך טבעי ורצוי וכאשר ממצים אותה כראוי, מגיעים למקום הרבה יותר בוגר ובשל. הדבר מלווה פעמים רבות בחוסר וודאות, בשבירת המוסכמות הקודמות שהיו פשוטות לנו בילדות, ובחיפוש מחדש של האמיתות המתאימות לנו כאנשים בוגרים. האירוניה היא שהרבה פעמים אנו מגיעים לאחר סיבוב ארוך לאותם מסקנות שלימדו אותנו הורינו ומורינו, רק שבניגוד לקבלה העיוורת של המוסכמות כדבר מוגמר שנמסר לנו, הפעם אנו מחזיקים בהם באופן עצמאי ובוגר כאשר הגדרת זהותנו העצמאית והבוגרת מלווה את ההבנה החדשה-ישנה ונותנת לה עומק ובהירות, ובעיקר, את התחושה של האדם היחידני, הבוחר, הבוגר.

אני מדגיש את עניין ההתבגרות בהקשר הזה כי זה מאד רלוונטי בעניין הזה. אנו לא פוגשים סוגיות כמו בחירות לכנסת רק במישור האישי – כלומר החלטתי האישית במה ובמי לבחור. במידה מסויימת אנו גם עוברים תהליך של התבגרות כציבור וכאומה. נראה שעברו הימים בהם היינו מובלים בידי מנהיגים עוצמתיים כמו הרב שך והרב עובדיה יוסף זצ”ל. באותה תקופה לא רק אתה היית צעיר, ולא רק לך לא היתה “זכות בחירה”. במידה מסויימת כולנו היינו נערים שלא היתה להם את היכולת לבחור – כפשוטו! היינו צריכים הוראות חותכות וברורות בכל תחום ולא היה מקום לבחירה אישית. זכינו ב”ה לקבל את מה שהיינו צריכים כשהיינו “ילדים” וכעת אנו בצומת דרכים, הגענו לפירקנו, בגרנו,ואנו נדרשים לבחור! לא רק לכנסת. זוהי הזדמנות שמעמידה את כולנו מול המראה וגורמת לנו לחשוב שוב, במה אנו מאמינים? מהי הדרך הנכונה? איך אני עושה לי רב כשפתאום הבחירה בידי?
הבחירות הקרבות גורמות לרבים מאיתנו לשאול את עצמם שוב, במה אני מאמין? מהם העקרונות שלי? על מה אני מוכן להילחם ועל מה אני מוכן להתפשר? על מה אינני מוכן לוותר בשום אופן? להיכן אני שייך?

למרות שזה קצת מפחיד, כמו כל תהליך התבגרות, ברור שזאת שעה שמחה ורגע מבחן אמיתי שבו ביכולתנו לחגוג את בגרותנו, את כח הבחירה שנמסר בידינו על ידי הבורא, ולבחור! לבחור בבחירה עצמה, בבגרות , באחריות, בכוח היחידי המבדיל אותנו משאר הברואים.

אינני טוען שהבחירות לכנסת ישראל הם כל זה. אני רק אומר שהסוגיה המונחת לפתחנו בנוגע לבחירות לכנסת מעמידה בפנינו את העניין המהותי של היותנו אדם. ובעצם מהוות הזדמנות פז לבחון את עצמינו ולבחור בבגרות עצמה כיחידים וכציבור.

אינני בא לרמוז ולו רמז כלשהו בנוגע לאיזה רב או איזו מפלגה עליך לבחור. זוהי בדיוק הנקודה שבה עליך להתיישב עם עצמך ולבחון את עמדותיך. כאן אתה נבחן כאדם, כיהודי. 

זה בעצם מהות העניין של “עשה לך רב” . יהודי בוגר ומבין עושה לו רב בבחינת “עשה לך רב”. הקב”ה רוצה שאתה תבחר את הרב שלך. את “מי להשם אלי” שלך. כל אחד בוחר בקב”ה בדרכו ודבק בו בהתאם לכוחותיו. אם תזכה, תמצא רב שיכיר אותך אישית ויתן לך תמיכה והכוונה במצבים של חוסר וודאות. לא שהוא יחליט במקומך, אלא שיתן הוא לך הכוונה ותמיכה בהחלטותיך שלך.

בהצלחה בבחירות, בכל התחומים

יוסי

yodgreen@gmail.com

 

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

למה אנחנו לא עושים שירות לאומי?
יש לי ענין שמאוד מאוד קשה לי איתו כבר הרבה זמן, ועדיין לא קיבלתי תשובה שתספק אותי, אני בת 19.5 בלימודי ה ו בסמינר, ואני לא מבינה, למה אנחנו החרדים/ דתיים לא עושים שירות לאומי? אני מבינה את המורכבות שיש בצבא וזה ברור ומובן, אבל מה הבעיה עם שירות לאומי?...
הציבור שלנו צריך להתגייס?
תודה על האתר המחכים! אני בחור ישיבה ויש שאלה שמעסיקה כנראה הרבה בזמן האחרון. בנושא הגיוס ונשיאה בנטל. אני חושב שהתשובה שאנחנו בעיקר נותנים לצד השני שהיא, לימוד תורה לא פחות חשוב משירות צבאי יהיה אשר יהיה, כי יש עולם רוחני וגם בו צריך לפעול, ולכן צריך את שני הצדדים...
לאיזה זרם להשתייך?
קודם כל רציתי לומר תודה רבה על האפשרות שאתם נותנים להביע את הרגשות והשאלות דרך האתר עם מענה מקצועי ואדיב! וניגש לשאלה אנחנו משפחה עם חמשה ילדים שלא שייכת לשום מגזר לא למגזר החרדי ולא לדתי אנחנו שומרים תורה ומצוות וכשאן השאלה : לא פעם ולא פעמיים הילדים שלי שואלים...
הרב קוק וההתנגדות אליו אך לא למקביליו
יש לי שאלה שאני מנסה להבין בראי ההיסטוריה. הראיה קוק היה אדם גאון חרדי לאומי מחמיר שהייתה התנגדות אליו במיוחד בקרב העדה. שאלתי הראשונה היא נראה על פניו צביעות שכן הראיה קוק לא היה החרדי הציוני היחיד בדורו. המון היו חרדים ציונים כמו הרב אפשטיין,הרבנים מלצר,אדמורי רוז’ין,הרב כשר,הרב חרלפ,הרב פראנק...
אני יותר צדיק מאשתי
איך אוכל להרגיש קרוב לאשתי כשכל מה שמעניין אותי רחוק ממנה? ואסביר, אני אדם שעבודת הבורא הוא חלק הכי משמעותי בחיים שלי. אני לומד תורה, אני מתפלל, אני מקפיד בהלכה, אכפת לי כל כך להיות יהודי טוב ואשתי…… רחוקה מזה. עושה את המינימום בהלכה ולפעמים גם את זה לא. מתלבשת...
איך אני יכולה לאהוב את היהדות אם אני מרגישה חוטאת כל הזמן?
שלום אירגון אקשיבה ותודה מראש זו שאלה חשובה לי שלא נותנת לי מנח אני מבקשת שרב יענה לי על השאלה ולא רבנית זה מאוד חשוב לי תודה רבה אני בת 38 אמא ל: 8 ילדים בזמן האחרון אולי משבר גיל 40 אני מתחילה להרגיש שאני לא שמחה ביהדות פשוט נמאס...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן