The Butterfly Button
תפיסה כאובה לגבי ההלכה

שאלה מקטגוריה:

יש לי שאלה קצת כזאת אולי שאין לה ממש תשובה וברורה. התלבטתי אם יש עניין בכלל לשאול אותה והחלטתי שכן. יש עניין שכשאת שואלת ומייחסים חשיבות לשאלה בצורה בוגרת ורצינית זה כבר טוב ובתור אחת שקוראת הרבה שאלות באתר המדהים הזה וגם שואלת בעצמי לא תמיד התשובה היא לעשות או לא לעשות משהו. לפעמים המקום וההבנה הם הרבה מעבר לתשובה. אז תודה מראש!!!!!
ועכשיו לשאלה: אני בחורה ששואפת לעשות את רצון ה’ ומשתדלת לרצות וכמה שפחות לאכזב ובעיקר אותו. הבעיה שבתור ילדה/נערה גדלתי לאבא “צדיק” ו”ירא שמים” שמאוד מאוד מאוד מקפיד על ההלכה ודיקדוקיה. רק דבר קטן ובסיסי הוא שכח. שיום יבוא ונגדל ונבין קצת מעבר. ומה שקרה זה שממש השתמש בנו מכל מיני צורות ואמצעים בטוענה של הלכה והיה דורש דברים מעבר למה שילד אמור לעשות וכמובן כיבוד הורים וכד… מה שיצא שהילדים היו סוג של שפוטים בכל המובנים והכותרת:”הלכה” כך ההלכה אומרת! ולפי ההלכה! וזה נוגד את ההלכה! ועוד כאלו משפטים בסגנון. מה שיצא שכשגדלתי ופתאום התבררה לי מהי הלכה. ושההלכה עם כל ההלכתיות שבה יש בה עדיין רגישות ואכפתיות מה שאני אישית לא חשתי ולא רק אלא רק ההפך. גם אם קשה לך וכואב לך ומעיק לך, סתימת פה:”הלכה”
ואז כשגדלתי וקלטתי יותר מזה הלכה אמיתית. הרגשתי קונפליקט עצום בין ההלכה האמיתית לבין ההלכה הטבועה בי מהעבר. וכאן נעוצה הבעיה שלי. שההלכה כ”כ השתנתה לפי הצרכים שלו. זה פשוט מדהים מה אפשר להשיג דרכה ודווקא בגלל זה אני מרגישה שכשגיליתי את הפרצוף האמיתי של כל העניין אני ממש נסלדת מכל המושג המדהים הזה. זה לא מושג זה דרך חיים זו הדרך שבה אני רוצה לחיות. לפי דרכה של התורה. וכאן יש לי קושי עצום. אני רק שומעת ולו במעט קצה של משהו שדומה ומזכיר הלכה… בוער בי לעשות דווקא ההפך הגמור. גם אם במקרים מסויימים ההלכה “לטובתי” עצם זה שזה קשור להלכה כבר אני חשה סלידה מטורפת.
ומה שהכי כואב לי כאן? זה שאני ככ רוצה לזכות בבחור ירא שמים ואחד שמקפיד על ההלכה- באמת! ומצד שני אני לא בדיוק כזאת. וזה מתסכל לגמרי כי באמת הפנימית שלי אני אוהבת ומחוברת ורוצה הכי להקים בית של תורה. לא את זה שחוויתי אני. בית של תורה אמיתי!( ובמיוחד שהקרבתי הרבה דברים בחיים שלי כדי לזכות לאחד כזה) אז מה עושים? אני ראויה לבחור כזה? איך מוציאים את ההלכה של העבר ומשאירים רק את ההלכה האמיתית? יש מצב שאני באמת יאהב ויעשה את רצון ה’ מתוך מקום אמיתי אמיתי בלי הזיכרון הצרוב בליבי?
וחשוב לי לציין שאני בחורת בית יעקב שגם נראת כזאת כלפי חוץ ושואפת להיות גם בפנים כזאת.
ועוד דבר, שאני לא עושה דברים חלילה שנוגדים באופן נחרץ את דרך התורה. זה יותר בהרגשה וגם בדברים קטנים.
תודה רבה!!

תשובה:

שלום לך שואלת יקרה.

השאלה שלך בהחלט זכאית לתשובה בוגרת ורצינית, פשוט משום שזו אכן שאלה בוגרת ורצינית.

למעלה משבוע אני חושבת על השאלה שלך, שיש לה כל כך הרבה נקודות לעצור ולבחון אותן. לבחון את העבר, להרהר על העתיד, לחשוב על הפן ההשקפתי, על הפן הרגשי ועל הפן המעשי.

אני מתפעלת מיכולת הניתוח שלך, ומההבנה של התהליכים שהשפיעו עלייך להיות בעמדה בה את ניצבת היום.

 

קודם כל, חשוב לי להגיד בצורה הכי ברורה שאכן אביך לא פעל כשורה. חשוב שתהיי בטוחה בזה, כי בתור ילדים קשה לנו להבדיל מתי ההורים שלנו צדקו ומתי לא, כי כושר השיפוט שלנו עוד לא היה קיים כשהתחלנו לספוג את אוירת הבית.

ואז, כשאנחנו כבר בוגרים, לפעמים צריך להתחיל לעשות מיון: זה נכון ואת זה אני לוקחת איתי לחיים, וזה טעות שאבא שלי עשה (כי גם לו יש את הבאגים שלו… ), ואת זה אני צריכה להשאיר מאחורי.  והמיון הזה הוא מורכב מאד, ומבלבל.

כל הכבוד לך שהצלחת לנתח ולהגיע להכרה שהשימוש שאבא שלך עשה במושג ‘הלכה’ היה נרחב מדי, והיה לא הוגן, משום שהוא לקח את המושג המקודש, כדי לתבוע מכם דברים בצורה שלא תוכלו להתנגד לרצונותיו. וזה היה בעצם הפיכת התורה ל’קרדום לחפור בה’ – כלי להשגת מטרותיו.

אני בטוחה שעשית דרך ארוכה וקשה כדי להצליח להגיע להכרה הזו, ולניתוח הבוגר כל כך של מה זה עשה לך, ואיפה זה שם אותך: במקום (כל כך מובן!) שהמילה ‘הלכה’ עושה לך חשק לעשות דווקא את ההיפך הגמור.

וכאן נכנס הקושי הגדול, כי את בחורה ערכית ויראת שמים, וכן רוצה לעשות מה שה’ רוצה, ואת מבינה שלעשות מה שה’ רוצה זה אומר להקפיד על הלכה… ואיך אפשר להקפיד על הלכה עם המילה הזאת לבדה גורמת לך לסלידה כה גדולה?

אז בואי נתחיל קודם מההבנה איך כן אמורה להראות ההלכה היהודית, והקיום שלה.

הקב”ה נתן לנו ‘תורת חיים ואהבת חסד’.

התורה צריכה להיות נעימה, להתאים לליבו של האדם ולכוחות נפשו.

הלכה היא מסורת העוברת מדור לדור, ומתעצבת בהתאם לנתונים החדשים (הדוגמא הכי קלאסית וידועה: כשנכנס החשמל לחיינו, ישבו פוסקי הלכה של אותו דור, למדו את הנושא, בדקו למה הוא דומה, ופסקו את דינו, כל אחד מהם כפי כוחו וחלקו בתורה.)

אם זה לא עובד ככה, משהו כאן צריך בדיקה מחדש.

בפסיקת הלכה יש שני רבדים: יש את הרובד הטכני, שבודק מה בנידון שלפנינו דומה לסוגיה שבגמרא, ולפי זה מכריע, ויש את הרובד המאזין והקשוב שבודק מה מקומו של האדם הניצב מולי, ואיך הפסיקה תשפיע עליו. שתי הדוגמאות המוכרות לכך: עגונה – שמנסים להתירה להינשא לאחר גם בטיעונים הלכתיים שלא מקובלים בסוגיות אחרות, בגלל הטרגיות שבמצבה, ו’הפסד מרובה’ – שנחשב לשיקול מכריע בהלכות כשרות שונות: אם אדם הולך להפסיד המון כסף במידה וייפסק שהמאכל טרף, הרב ידון בשאלה בצורה אחרת מאשר אם מדובר בשאלת הטרפתה של חביתה אחת.

אני מבינה מתיאור דברייך שבבית היכרת רק את החלק הראשון, הטכני, של ההלכה, ולא היתה התיחסות כלל לחלק השני.

יש רבנים, פוסקי הלכה גדולים, שהם גם אנשים קשובים ומאירי פנים. לא כולם, כמובן, כי כדרכם של אנשים יש נעימים יותר לסביבתם ויש שפחות.בהמשך החיים, ככל שתזדקקי להתייעץ עם רבנים ולפסיקות הלכתיות, חפשי לך  רב פוסק הלכה מאיר פנים, שזמין לשאלות גם בטלפון, ויש רבנים כאלו. אני מקדימה את המאוחר, ובכל זאת חשוב לי לציין את זה. דווקא לך, מן העמדה המורכבת שאת מתארת, זה חשוב במיוחד.

בינתיים, בשלב זה של חייך, את עובדת עבודה מעוררת התפעלות בניסיון לסדר את הדברים מחדש במקומם:

מהי הלכה אמיתית, ואיך עלייך להתייחס אליה, ומה מן הדברים ששמעת מאביך את צריכה להפריד ולשים בצד, בעבודה תמידית לנטרל את השפעתם על חייך.

עבודה כזו היא לא פשוטה, היא מורכבת מאד, והיא מערבבת בתוכה חלקים השקפתיים עם יסודות עמוקים בנפש שלנו. הזכרת את מחשבותייך כלפי אבא שבשמים, כמי שרוצה לרצות אותו, ונזהרת שלא לאכזב אותו.

מילים בוודאי קצת דומות לאיך שהיית מתארת את עמדתך כלפי אביך מולידך (על כל פנים, מן הסתם הרגשת כך לפחות בשלבים מסוימים של חייך).

זה מאד מובן.

קשה מאד לדמיין ‘אבא שבשמים’ טוב ומיטיב, שרק רוצה בטובתנו ולא ‘מחפש אותנו בפינה’, אם בארץ חוינו משהו כל כך שונה… עצם הביטוי ‘אבינו שבשמים’ גורם לנו באופן אינסטינקטיבי להסיק ממה שאנחנו יודעים על המושג ‘אבא’ מתוך ביתנו שלנו, ולהחיל אותו על הקב”ה.

ההפרדה הזו דורשת תהליך ארוך, פנימי.

אני מאד מציעה לך לעשות את התהליך הזה בליווי מקצועי. ההורים שלנו חקוקים כל כך עמוק ביסודות הנפש שלנו, שתהליכי הבנה והפנמה מהסוג שאת מתארת קשה מאד לעשות אותם לבד.

ומכאן, עם הפנים קדימה.

את מדברת על הבית העתידי שתבני, בית של תורה אמיתי כשאיפותייך. וכאן שוב צף לו הקונפליקט: את רוצה בחור ששואף ומדקדק בהלכה, וביחד עם זה נרתעת מאד בתוך תוכך מהמושג הזה בכלל. אבל את רוצה בית של תורה!!! מאד מאד רוצה ומחוברת! ואת נקרעת לכאן ולכאן.

המשפט שניצב מולי כמו מסומן במרקר זוהר, הוא דווקא זה שכתבת בסוגריים: ‘וגם הקרבתי הרבה דברים בשביל לזכות לזה’. אופס.

מקרבנות למדתי להיזהר…

החיבור שאת עושה בין בית של תורה אמיתי, לבית הצורך לשלם עבורו במחירים כואבים, מחזיר אותי שוב לשאלת ההפרדה.

כל עוד שלא תכירי בעצמך את החלקים שבהם מחוזות ילדותך עדיין חיים ופועלים בתוכך, חוששני שבבלי דעת את עלולה לצעוד חזרה באותו מסלול מעגלי. לפני שאת קושרת את גורלך בקשר של קיימא עם המועמד שיהפוך לגבר הכי משמעותי בחייך, אני חושבת שכדאי מאד שתעבדי את מערכת היחסים הקודמת עם הגבר שהיה הכי משמעותי בחייך עד היום.

ובכל זאת, יחד עם הצעתי החמה לעבד את התהליך עם אשת מקצוע (המלצות אוכל לתת בשמחה), כן אאיר נקודה אחת:

במהלך הפגישות, יש לך הזדמנות לבדוק עם המועמד את גישתו להלכה ולחיים של תורה.

בחני היטב את עמדותיו, אם יש הן גם רוך וחמלה, והבנה שחיים של תורה הם חיים של תורת חיים ואהבת חסד, וצדקה וברכה ורחמים וחיים ושלום.

אל תתפתי לחשוב שצדיק יותר הוא זה המפלס דרכיו בפלס הלכתי טכני בלבד. ‘רחמנא ליבא בעי’. נכון, הרבה גלויות עברנו, ויש מתוכנו אלו שאיבדו את החלק הזה. אבל לא זה מה שה’ מבקש מעימנו.

לאורך כל תקופת שידוכייך, הקשיבי קשב רב ללב שלך. חפשי את מי שאת חשה נעים בחברתו, יכולה להביע את עצמך ללא חשש, ואין בך תחושת מצוקה או צורך להיזהר ממה יגיב על דבר זה או על דבר אחר.

אנחנו לא נעלמים מהמסך, בעזרת ה’, כך שאת יותר ממוזמנת לשלוח שאלות נוספות בכל שלב שתרצי.

ושוב, לקראת סיום, אני רוצה להביע את התפעלותי מהניתוח המעמיק והבוגר שהארת בו את סיפור חייך, ומההבנות שהצלחת להגיע אליהן בכוחות עצמך.

יש בך עוצמות שיסייעו לך בס”ד בתהליך של צמיחה ובניין.

איתך,

דבורה.

vidvora2@gmail.com

 

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

תגובה אחת

  1. איזה תשובה!
    כמה הקשבה והבנה לעומק.
    לא חלמתי לקבל כזו תשובה, באמת!
    כ”כ התלבטתי עם יש טעם לשאול בכלל כי מה כבר יגידו?! זאת המציאות וזהו.
    אבל לא. תשובה חכמה ועמוקה ועונה מכל ההיבטים: רגשי, שכלי והלכתי בכ”כ הרבה רוך.
    תודה רבה רבה, ומי יתן שנזכה תמיד לעשות את רצון ה’ באמת ונדע להבדיל בין ה”הלכה” ל”הלכה”.
    תודה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

אני מחפשת דבר שלא קיים?....
אני בחורה חרדית, קצת פתוחה, בגיל השידוכים, שאמורה להתחיל לדעת איך היא רוצה שהבית שלה יהיה ויראה, איזה בעל היא רוצה.. הבעיה היא שאני לא יודעת מה אני רוצה מעצמי. בהתחלה היו לי הגדרות מאד ברורות מה אני רוצה, מה אני מחפשת ואיזה בית אני שואפת להקים. ואז שהתחלתי יותר...
מה המקום של התלבטויות אחרי האירוסין?
בן 29 ממשפחה דתית גדלתי כדתי לאומי ובשנים האחרונות התחזקתי בדת והתפיסה שלי יותר נוטה לכיוון החרדי או החרדלי,קובע עיתים ומבין את החשיבות של לימוד תורה וכן רוצה שהילדים ילמדו במסגרות יותר תורניות ולא דתיות לאומיות. מבחינת לבוש אני מתלבש בסיגנון הרגיל מכנסיים או גינסים וטי שירט סולידים כיפה שחורה...
אני מרגישה רעה ומלאת ביקורת עצמית
יש לי ביקורת עצמית מאוד גבוה על כל דבר שאני עושה אני מרגישה פשוט רעה מפנים .שהמהות שלי רעה. אני נגעלת מעצמי. וזה קשה לי עם התורה כאילו אני עושה ככ רבה עבירות באמת אינסוף כאילו אז מה הסיכוי בכלל שלא אהיה בגיהנום. אין שום מצווה שאני עושה בשלמות או...
"קיבלתי קבלה ונושעתי"?
אתם בטח מכירים את הסיסמאות של “תרמתי ונושעתי” “הבטחתי ונושעתי” ודומיהן. כל תקופה עוד מישהו צץ עם משהו כזה. ואני לא מזלזל חלילה בכל הקבלות הטובות. אם זה לא לדבר עם תפילין או לא לדבר בבית הכנסת, בשעת התפילה וקריה”ת, קבלת שבת עשר דקות יותר מוקדם, עשרה פרקים ביום ועוד...
איך אוכל לשמור על עצמי כשאני בבית ספר חילוני?
אני בחור דתי אבל ההורים שלי שולחים אותי לבית ספר ממלכתי. נימוקיהם של הורי האהובים הם שאין כזה הבדל בין ממלכתי דתי לממלכתי, וגם אותו הממלכתי נחשב הכי טוב ומתקדם, ובעל אפשרויות. כך שלעומתו, החינוך הממלכתי דתי נראה “מסכן” כביכול. עוד הורי מנמקים, כי בבית הספר הדתי ישנם ילדים שעלולים...
מי שהולך בדרך התורה מפסיד הנאות?
יש לי בת דודה בת 16 גרה בקיבוץ חילוני לגמרי אבא לה לפני כמעט עשור חזר בתשובה אבל כל המשפחה חילונים לגמרי והיא כבר יותר משנה שומרת שבת וממש ממש מתחזקת והיא מבחינתה ממש רוצה להיות חרדית מאוד קשה לה בפן החברתי גם מצד החברים וגם המשפחה והדודים והיא נמצאת...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן