The Butterfly Button
מצד אחד רוצה להתחתן, מצד שני מפחדת

שאלה מקטגוריה:

הי, קודם כל רציתי לומר שממש נהניתי לקרוא את התשובות שלכן. אתן מהממות אחת אחת!
רציתי לשאול- אני בחורה בשידוכים, ומרגישה רגשות סותרים בו זמנית- מצד אחד רוצה להתחתן, מצד שני מפחדת. אז אני עושה את המוטל עלי- מתפללת ונפגשת אבל שום דבר לא מתקדם לשלב היותר רציני. עברתי טיפול רגשי (כשנתיים וחצי) בשיטת פסיכודרמה ושיחררתי קצת את המטען מול אבא ואמא שלי, אבל עדין מרגישה פחד חזק שלא יקרה לי מה שקרה להם.
הורי גרושים. התגרשו רק כשהייתי בת 21 לאחר שנים שלמות של מריבות ובעיות ומציאות חיים מאד קשה ולא יציבה.
השאלה שלי- מה עוד אני יכולה לעשות בשביל לשחרר את הפחד הזה? כמה שאני מנסה להאמין, וגם בפועל עובדת על עצמי לא להיות כמותם- לתת מקום לעצמי, לאהוב את עצמי, לנסות לא לרצות אחרים, ולהיות אני, עדין קשה לי ואני מפחדת שלא אצליח לשים את הרצון שלי במרכז וארצה את בעלי, או שנריב ולא נדע לתקשר נכון ויהיו חיים מלאי כעס וטינה ובמקרה כזה עדיף לי לא להתחתן מראש… או פשוט מפחדת להכניס עוד מישהו לחיים שתהיה לו שליטה ונוכחות מידי חזקה בחיים שלי, מפחיד אותי עדין להסכים להפגע… בכל התקופה הזאת ניסיתי מאד להתחבר לעצמי ולאהוב את עצמי ולספק לעצמי מה שאני צריכה כדי שלא אהיה תלותית באנשים אחרים ואצפה מבעלי למלא לי את החסרים, וזה היה טוב וממלא. אבל מצד שני זה גם שם אותי במקום טוב רגשית, שכל עוד לא יהיה בחור באמת טוב ואכפתי ורגיש ובעל מידות ומודעות פנימית עמוקה שיצדיק את זה- אין סיבה להתחתן…
עבדתי מאד “קשה” נפשית ובאמת טיפלתי בקשיים וחיזקתי את האמונה ואת הקשר עם ד’ והידיעה שמה שקורה פה בעולם הוא לטובתי וכו’. לא הזנחתי את המצב הרגשי שלי שנבע מהחיים בצל ההורים שלי. וגם ברוחניות ניסיתי להתקדם ולקבל קבלות, וקו צניעות וכל זה… אז למה זה לא עוזר לי עדין?
יש בכלל סיכוי שיעבור לי הפחד יום אחד? מתי תגבר אצלי התשוקה לחתונה יותר מהפחד? האם נגזר עלי כל החיים ללכת למטפלת רגשית? הפסקתי בתקופה האחרונה ללכת לטיפול כי הרגשתי שמיציתי, ואני במצב הרבה יותר טוב ומאוזן. אבל הפחד עדין קיים. כן מאמינה שיש עולם טוב ויכול להיות אחרת, אבל אני טיפוס מאד רגיש ומרגיש, ופה זה עומד לי לרועץ…
מה אני עוד יכולה לעשות???
אשמח לתשובה מפורטת ומעמיקה, תודה רבה רבה על האפשרות:)
ואם אפשר לשלוח את התשובה למייל בכל מצב, יעזור לי מאד!

תשובה:

שלום יקרה,

השאלה שלך הזכירה לי שלוש כלות שמאוד קרובות לליבי. כל אחת מהן הביאה איתה לחתונה נדוניה מכובדת – היסטוריה של הורים גרושים. כלפי חוץ החתונות נראו רגילות וכמעט שאי אפשר היה לשמוע את דפיקות הלב מבעד לתזמורת הצוהלת.

אבל הוא היה שם – הפחד הנורא שמה שקרה להם יקרה גם לי.

הוא היה שם בתקופת הבירורים, ולאורך הפגישות, ובאירוסין, ובקניות, וביום החופה ותחת החופה.

הוא יהיה שם גם אחר כך, בחדר הייחוד ובשנה הראשונה וגם אחר כך.

במשך הזמן הוא הלך ונרגע עד שדעך, אבל מדי פעם הרים ראש והזכיר שהוא עדיין שם.

הוא היה שם כי זה הדבר הכי הגיוני שיכול להיות. כל ילד לוקח איתו לחיי הנישואין שלו את המודל שראה אצל הוריו. במודע או שלא במודע, זו נקודת המוצא שלו, וזו נקודת ההתייחסות שלו. ואם מה שהילד ראה זה פגיעה, כעסים ופירוק – באופן טבעי הוא פוחד שאותו דבר יקרה גם אצלו, למרות שאלף פעמים הוא מבטיח לעצמו שאצלו זה יהיה אחרת. ילדים שהוריהם חיו בזוגיות לא יציבה אמורים לפחד שגם הזוגיות שלהם תהיה כזו, זה כמעט חוק טבע.

ואז, מה?

אני מנסה לומר לך, יקרה, שככל הנראה הפחד ימשיך ללוות אותך, אבל זה לא סוף העולם. אפשר להתחתן גם אם הפחד עדיין שם, ואפילו להיות מאושרת מאוד גם כשהפחד עדיין שם. אל תפחדי כל כך מהפחד הזה. הוא טבעי והגיוני, ואפילו יש בו יתרון מסוים: הפחד הזה יכול לגרום לך להשקיע בזוגיות שלך מעבר לסטנדרט, ולעשות הכל כדי שבאמת תהיה לך זוגיות אחרת משל הורייך. תחשבי שמציעים לך בחור שהוריו התגרשו, והוא ניגש לשידוכים בלי למצמץ, בתחושה ש’מה הבעיה, לי זה לא יקרה’. האם לא היית מנדבת לו מעט מהפחדים שלך?

במילים אחרות: את שואלת איך להשתחרר מהפחד, ותשובתי היא שלא בטוח שאפשר להשתחרר ולא בטוח שצריך להשתחרר. לדעתי השאלה צריכה להיות: איך לחיות עם הפחד ואיך להתחתן עם הפחד.

רגע, זה נשמע לא טוב אז אדגיש: את לא הולכת להתחתן עם הפחד אלא להתחתן עם אדם מקסים כשהפחד שלך ברקע. וזה בדיוק הטריק: אפשר לחיות עם פחד וזה בסדר, אבל רק בתנאי שהוא לא מנהל אותך ולא משתלט עלייך. כשהפחד מנהל אותנו – הוא דוחף, עוצר או מחליט בשבילנו, אבל כשאנחנו מנהלים אותו אנחנו מקשיבים לו, בוחנים אותו, ונותנים לו את המקום הנכון בחיינו. אתן דוגמה שיכולה להתרחש לאורך הפגישות, לפני החתונה וגם יום, שבוע או שנה אחרי. משהו קטן מדליק אצלך נורה אדומה. ויכוח ראשון צץ. מילה לא נעימה נאמרת. טון שמזכיר לך משהו או מישהו. ואז הפחד נכנס לתמונה ומתחיל להגדיל ולהעצים את האירוע, ובגלל עניין פעוט את בטוחה שהנה-הנה זה קורה, וככה זה התחיל אצל ההורים שלך, וההיסטוריה חוזרת על עצמה, ומי יודע איך זה ייגמר, בעצם את כבר יודעת איך דברים כאלה נגמרים… זה קורה כשהפחד לוקח את העניינים לידיים ומנהל אותנו. הוא יכול לנפח משבר קטן ובריא שקורה במשפחות הכי טובות, ולתת לו ממדים של אסון. תחשבי על ילד שאביו נפטר מסרטן המעי. כל כאב בטן הופך לפתולוגי, ומעורר את השדים הכי גדולים. הרי ‘גם אצל אבא שלי זה התחיל מכאב בטן תמים’. אפשר לענות לטיעון הזה? הרי זה הכי הגיוני שבעולם!

זה ההיגיון של הפחד, וזה מה שקורה כשהפחד משתלט עלינו. רק תשימי לב, שהבעיה היא לא בכך שהפחד קיים אלא בכך שהוא משתלט. כל עוד אנחנו זוכרים שהמחשבות האלה הן לא המציאות אלא הפחד – אנחנו יכולים לתת להן את היחס הנכון. הבעיה מתחילה כשאנחנו שוכחים שזה הפחד שמדבר, ומאמינים לפחד כאילו הוא היה היגיון צרוף.

מול הפחד הזה לא יעזור לך אם תתחתני עם הבחור המושלם (‘בחור באמת טוב ואכפתי ורגיש ובעל מידות ומודעות פנימית עמוקה). גם עם הבחור המושלם ביותר יהיו סיטואציות שיציתו את הפחד, ויהיו רגעים שיזכירו לך תמונות וקולות מבית הורייך. ההתנהלות בתוך החיים, תוך כדי התמודדות עם כל מה שעולה ומתרחש – היא הדבר החשוב כאן, והיא המפתח לחיי נישואין מאושרים. אני מציעה לך לשתף את הבחור שיהיה בעלך בפחד שלך וקצת גם ברקע שלו. מן הסתם לא תעשי את זה בפגישה הראשונה, ולא תפרשי בפניו את כל סיפור הזוגיות של הורייך, אבל זה לא סוד שהם גרושים, ואפשר לשער שהם לא נפרדו כי חייהם המשותפים היו זוהרים ביותר… אז כשיגיע הזמן ואת תתחילי לבנות קשר זוגי ורגשי, את תרצי שהאדם שמולך יהיה מודע לפחד ויוכל להכיל אותו וגם לתת לכך מענה מרגיע. יתכן שיעזור לך אם הוא יזכיר לך שזה פחד לגיטימי ומובן אבל זה עדיין פחד ולא מציאות. הפחד ימשיך לעלות ולצוף, אבל עם הזמן את תצברי חוויות הפוכות. בכל פעם שבה תגלי שהפחד הוא רק פחד – הביטחון שלך בקשר ילך ויגדל.

מה שבעצם אני אומרת זה שאין דרך לנצח את הפחד לפני שקופצים למים, אלא תוך כדי שחייה. טיפול רגשי והתחזקות רוחנית הם דברים חשובים. טוב שבחרת לעשות אותם, ויתכן שבהמשך תרגישי שאת רוצה לעשות זאת שוב, אבל כנראה שהמטרה לא תהיה לחסל את הפחד אלא ללמוד לחיות איתו בדו קיום.

בין השורות של המכתב שלך אני קוראת את התשוקה להתחתן. זהו רצון חזק שהפחד משתיק ומשתק, וכמידת הפחד כך גם מידת התשוקה. אז מה. לא חייבים להתחתן מתוך תשוקה חסרת פחד, אפשר להתחתן גם מתוך בחירה ורצון עמוק לבנות קשר יציב ובית נאמן, ומתוך שמחה גדולה שמהולה גם בחשש. יכול להיות שכשתפגשי את האדם שמיועד לך, פתאום הפחד יידחק הצידה לזמן מה, ואת תהיי מאוהבת ועיוורת עד ש… הפחד יחזור ויתעורר, כי הוא עדיין שם, והוא ימשיך להיות שם עד שתצברי מספיק חוויות שיפריכו אותו. במשך הזמן יקרו בחייך אירועים קטנים שיוכיחו לך שאת מסוגלת לבנות קשר יציב ושונה ממה שהיכרת. כל אחד מהם ירגיע חלק קטן מהפחד, עד שההוכחות יהיו חזקות מספיק כדי לנצח את הפחד. אבל כדי שתגיעי לרגע הזה את תצטרכי לנהל כמה דיאלוגים עם הפחד, ולספר לו שמותר לו לומר מה שהוא רוצה, כל עוד הוא יודע את מקומו וזוכר שהוא בסך הכל פחד, ושאת זו שמנהלת אותו.

מאחלת לך שתצעדי לחופה שמחה ומאושרת (גם אם עדיין מפוחדת), ותבני את עצמך ואת ביתך – בניין עדי עד.

ברוריה

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

אין לי כוח לחזור לשידוכים אחרי שהתגרשתי
תחילה אציג את עצמי. בגיל 19 התארסתי וחודש לפני חתונה ביטלתי לאחרונה התגרשתי לאחר שנה וארבע חודשים של נישואין שמתוכם 6 חודשים היינו פרודים והיום כשמציעים לי הצעות ואני יודעת מה מצפה לי ואיזה עבודה קשה זו נישואין אני לא בטוחה שיש לי כח להתחתן כרגע. מרגישה צורך לנוח לפני...
הבחור שתמיד רציתי התארס ואני צריכה אמונה שהכל לטובה...
אשמח להכוונה ייעוץ נקודת אור ותקווה אני בחורה בת 24 והמסלול שהקב”ה הוביל אותי בחיים בהקשר לשידוך שלי הוא קצת קשוח עבורי אבל אני יודעת ללא שום ספק שהכל לטובתי והכל מדויק עבורי ובדיוק כאן אני בבעיה. יש לי קושי גדול לשלב את האמונה שלי בהקב”ה במה שעברתי, לבין התחושות...
רוצה להרגיש ראויה בשידוכים גם עם עודף משקל
אני בת 21 ולא מזמן התחלתי שידוכים. תמיד התמודדתי עם דימוי גוף שלילי. בתור ילדה הייתי שמנמנה לא בצורה קיצונית בכלל אבל קצת מעל הממוצע. מאז שאני זוכרת את עצמי זה דבר שמאוד הפריע לי. כבר מגיל צעיר הרגשתי שונה מחברות שלי, כאילו אני פחות שווה וראויה מהם. לאורך השנים...
חיפוש דרך בתקופת שידוכים
תודה רבה על האתר והשובות המדויקות, זה ממש ממש עוזר לי! יש לי שאלה אבל לפני כן אתן קצת רקע שיעזור בהבנתה. אני בחורה רווקה בת 26, חונכתי בדרך חרדית. חינכו אותי על חשיבות של אמונת חכמים וכמה חשוב לשמוע לדעת הגדולים. חינכו אותי שיש רק דרך אחת ברורה- דרך...
אולי פספסתי את ההזדמנות לשידוך שלי?
תודה על כל מה שאתם עושים, אין מילים להודות! האמת שעכשיו חגגתי גיל 28 ועולות בי דאגות, מה יהיה איתי, מתי אזכה גם אני להתחתן, למה אני לא מתרגשת ומצפה כמו פעם, לא רוצה להתייאש, אני מפחדת להתייאש, אני בוכה הרבה, מה כבר אני יכולה לעשות, יתכן שפיספסתי הזדמנויות שה’...
ההורים שלי לא מרוצים מהבחור שמצאתי- אולי יש משהו בדבריהם?
אני בחורה חרדית בת 23 יצאתי 3 שנים בשידוכים , שמעתי הצעות רק על בחורי ישיבות אני בחורה חרדית אבל עם ראש פתוח ויצאתי לכמה שידוכים והכל הורדתי נורא מהר עקב אי התאמה . חייבת לציין שהמשפחה שלי חרדית לגמריי אני הבת הגדולה מעלי רק אחים ולהורים יש צפייה גבוהה...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן