The Butterfly Button
פגישה מתקדמת עם ספקות

שאלה מקטגוריה:

אני ספרדי ולומד בישיבה אשכנזית, אני חש קרוב מאד למנטליות האשכנזית,

כעת אני בשידוכים כבר כמה שנים ומרגיש שיש משהו שתוקע אותי , אני מרגיש שאני פחות מתחבר למראה של הבחורות הספרדיות ולא ממש מאמין שיש סיכוי שאמצא בעדה שלי מישהי לטעמי.

הרבה פעמים אני מרגיש שמבחינת שאר הנתונים הכל טוב והשיחות זורמות טוב בפגישה, אבל מבחינת המראה של הבחורה עד שאני לא מרגיש שזה בטעם שלי קשה לי להמשיך ולהעמיק את הקשר.

מה אני אמור לעשות? לסגור עם מישהי שנראית לא כ"כ יפה בעיני? או להתעקש על זה? אולי בכלל יש לי פחד מלהתחייב ואני מחפש תירוצים?

תשובה:

שלום לך בחור יקר,

ראשית, אני רוצה להביע הערכה על פנייתך. עצם היכולת לשאול ולהתייעץ מורה על אכפתיות, פתיחות מחשבתית, בגרות ושיקול דעת, ואלו ראויים לכל שבח.

מטבע הדברים, בכדי לענות בצורה מדוייקת על שאלתך, צריך להכיר אותך היטב, ולכן אשתדל לענות על פי התרשמותי ממה שכתבת. אתה כמובן מוזמן לחזור ולהוסיף פרטים או להבהיר את שאלתך – אם תרגיש שהדברים לא מתישבים על לבך.

אתחיל מהדבר הברור: לפי דעתי, אין טעם שתתקדם עם הבחורה כל עוד אינך מרגיש שלם עם ההחלטה, ואין היגיון להמשיך איתה רק בכדי לרצות את ההורים או את הסביבה, בזמן שאינך מרגיש חיבור רגשי אליה.

מציאת חן היא נקודה חשובה בתהליך השידוכים. כידוע לך, בגמרא נאמר "אסור לאדם שיקדש אשה עד שיראנה", והסיבה לכך: "שמא תתגנה עליו, ורחמנא אמר ואהבת לרעך כמוך" – כלומר, שאחת המטרות של הנישואין היא לקיים בצורה שלימה את מצוות התורה: "ואהבת לרעך כמוך", ואם אין מציאת חן וחיבור רגשי בין בני הזוג יש חשש שלא יצליחו להגיע אל המקום הזה של "ואהבת… כמוך".

יחד עם זאת, נראה שאתה נמצא כרגע במצב לא-פשוט, שיכול להיות גורלי לעתידך, ואני מקווה שתוכל להיות פתוח מספיק כדי להעמיק וללמוד, לנסות לרדת לשורשי העניין, ולמצוא פתרונות ריאליים שיביאו אותך למקום טוב יותר.

אסביר את דבריי:

אחד הדברים הכי משמעותיים בחיי האדם היא מערכת היחסים הזוגית. מחקרים מראים שאחד המדדים המשפיעים ביותר על אושרו של האדם היא הזוגיות. זוגיות טובה ובריאה יכולה להפוך אדם למאושר עלי אדמות, ולהיפך – כשהזוגיות לא תקינה – היא מאמללת את האדם בצורה שאין דוגמתה. בגמרא נאמר: "זכו – שכינה ביניהם" – כלומר, שאם הקשר בין בני הזוג טוב ובריא, אזי האדם זוכה לראות בחייו גילוי מוחשי של הטוּב האלוקי. אם חס ושלום "לא זכו" אז "אש אוכלתן". את האש הזו – המכלה ומחריבה את הבית רואים לצערנו אצל זוגות שלא מסתדרים ביניהם.

מאחר ומדובר כאן על מערכת יחסים אינטנסיבית ועמוקה, שמתפרסת על רוב חיי האדם, כדאי לדעת מהם התנאים החשובים יותר לקיומה של מערכת זו, ואלו דברים הנם שוליים יחסית ופחות משמעותיים להצלחתה. מאחר ואנו מדברים על "מערכת יחסים" ניתן להבין שתכונות אופי שתורמות למערכות יחסים בינאישיות הן החשובות יותר, ולעומתן תנאים חיצוניים למיניהם הם פחות קריטיים וחשובים. תכונות האופי האלה הן: יכולת תקשורת טובה, גמישות חשיבה, כושר אמפתיה, מידות טובות, וכן הלאה. לעומת זאת, לשם הדוגמה: כשרון ציור, או ידע כללי על העולם וכיו"ב, פחות חשובים וקריטיים להצלחתה של מערכת היחסים.

מה המקום של יופי האשה בתהליך הזה? ובכן, ברור שאי אפשר לזלזל בו. הקב"ה ברא את הגבר באופן שיופיה של האשה מושך אותו. זה טבע הבריאה. אבל המטרה של זה היא כמו תבלין שנועד להוסיף לאוכל טעם ערב לחיך. תפקידו העיקרי של האוכל הוא להזין את הגוף, ויחד עם זאת הטעמים הערבים שקיימים במאכלים גורמים לכך שהמטרה תושג בצורה נעימה ושמחה. תאר לעצמך אדם שמתמקד רק בטעם ואוכל דברים מזיקים ורעילים, אך טעימים – יצא שכרו בהפסדו הגדול. באותה מידה – שלמה המלך אומר בספר משלי: "נזם זהב באף חזיר – אשה יפה וסרת טעם". כאשר האשה "סרת טעם" – כשאין לה אישיות טובה ותכונות איכותיות, הרי שיופיה הוא כיופיו של נזם זהב הממוקם באפו של חזיר.

אז מצד אחד, חייבים שאשתך תמצא חן בעיניך, שיהיה לך נעים להביט בה, ובטח שלא תדחה אותך, אבל מוכרחים להבין שזה רק התבלין. אני יכול לספר לך על בחורים שהשתדכו עם בחורות יפות מאד אבל הזוגיות שלהם גרועה, ובמקרים רבים הם פשוט אומללים. אצל חלקם, הנפילה היתה מאד מהירה: דקה אחרי החתונה הם גילו שהיופי של בת הזוג שלהם הוא כמו פוסטר יפה שתלוי בבית, אך מאחוריו אין כלום. מאחורי היופי לא מסתתרת אישיות, אין שם אדם שאפשר לחיות אתו, אין חבר ואין שותף לבלות אתו את כל החיים. פתאום המראה החיצוני נהפך לזניח ודברים מהותיים יותר צפים ומקבלים משנה תוקף. פתאום מה שהיה נראה כזכיה בלוטו מתברר כנפילה כואבת לחיי בדידות וסבל.

לפעמים, בעקבות השפעת העולם המערבי, מתייחסים לבחירה של בת זוג כמו לבחירה של מוצר בסופרמקט או בחנות, כאילו אנחנו "בוחרים" בחפץ לפי הצורה והצבע, ומחפשים את המוצר הכי יפה וזוהר, ואנו שוכחים שכאן צריך לבחור נשמה תאומה, מישהי שתהיה שותפה שלי לכל החיים, האמא של הילדים שלי, החצי השני שלי בזמנים הטובים והטובים-פחות.

כאן מצטרפת נקודה נוספת שהעלית, והיא – שלא משנה כמה יפה תראה הבחורה שתפגוש, כל עוד היא תהיה ספרדית – לא תרצה אותה. אני מאמין שכבר אמרו לך שיש כאן משהו לא מציאותי. בחורה אשכנזית, לפחות איכותית כפי שתרצה, לא תהיה מעוניינת בך. ומאידך, בחורה ספרדית – יפה ככל שתהיה – תהיה בעיניך כבחירה של "בדיעבד". הבעיה היא שגם אם לבסוף "תתפשר" על כך – לא בטוח שתצליח למחוק את הרצון הזה, והסכנה היא שהמחשבות על כך והאכזבות ילוו אותך כל החיים, ישפיעו לרעה על הזוגיות שלך ושל אשתך ויגרמו לשניכם המון סבל.

עקרונית יכול להיות שתמצא בחורה מדהימה ומקסימה, עם נתונים מעולים בכל קנה מידה, כזו שיכולה להפוך אותך למאושר שבאדם, ואתה פשוט לא תראה את כל התכונות המיוחדות שלה, בגלל מחשבה אחת מטרידה מאד: היופי שלה לא אשכנזי. בראש שלך יחזור על עצמו משפט אחד שישבית את כל השמחה: "אבל היא לא יפה כמו אשכנזיה".

יתכן שאני מקצין את הדברים, אך ברצוני לשקף לך תופעה מוכרת, שקיימת בוואריאציות שונות. אצל כל אחד זה יכול להופיע ביחס לנקודה אחרת שהוא "נתקע" עליה. התופעה כבר מנוסחת במגילת אסתר, במשפט אחד שאומר המן: "וכל זה איננו שווה לי".

זה יכול להיות למשל בחור שהחליט שהוא רוצה בחורה "עם כסף". הוא נפגש עם בחורות טובות ואיכותיות, בהן בעלות אופי נח וזורם, חכמות ורגישות, יפות ונעימות הליכות וכו'. ודאי היה יכול למצוא ביניהן מישהי לקשור איתה קשר זוגי איכותי, אחת שתהיה אמא טובה לילדים שלו, שתהיה אשה תומכת ומכילה, שתביא אותו למקומות גבוהים יותר ברוחניות ובגשמיות, אבל הוא עיוור לכל זה, כי הוא מחפש "עשירה". בראש שלו נתקבעה המחשבה שרק אם יתחתן עם עשירה יוכל להיות מאושר. הוא מפסיד את כל עולמו, בגלל שהוא רוצה "עשירה". הוא לא מבין שגם אם יתגשם חלומו (הבלתי-ריאלי) וימצא אחת כזו, הוא עלול לגלות כי העושר שמור לרעתו – שהיא יכולה להיות יהירה, אנוכית, דורסנית ולא מתחשבת, אבל הוא בשלו: רק כסף יהפוך אותי למאושר.

אני לא אומר שזה בהכרח המצב שלך, אבל חייבים להיות ערים למצבים האלה, כי הם עלולים להביא אותנו לאומללות שאין כדוגמתה. לעתים, אחרי שנים רבות, האדם מסתכל אחורה בזמן ומתחרט על טפשותו, ולעתים הוא נשאר תקוע עם החשיבה הלקויה ואפילו לא מבין שהיא מקור צרותיו.

אז מה עושים??

קודם כל, עליך לעמוד מול עצמך בכנות ולשאול את עצמך את שאלות היסוד: לשם מה אני מתחתן? איך אני רוצה שהקשר הזוגי שלי ייראה? מה המודלים שאני מכיר מקשרים זוגיים? איזה כוחות רגשיים משפיעים עליי בתהליך הזה? האם יש משהו רגשי שמסתתר תחת הרצון להשיג את המראה האשכנזי? אולי חוסר השלמה עם עצמי? אולי זה משהו שמושפע מהסביבה? מהחברים בישיבה? וכן הלאה.

אלו רק דוגמאות לשאלות, שהמשותף להן הוא ניסיון להבין את עצמך בצורה טובה, להגיע למודעות עצמית גבוהה, לנסות ולראות את המבט הנוכחי שלך כסימפטום ולרדת אל שורשי הדברים. אם מתחת לפני השטח מסתתר חוסר בטחון עצמי או חוסר השלמה עם עצמי, הרי שזה יתבטא גם במישורים אחרים, ויתפרץ במקומות שונים במהלך החיים. חוסר השמחה במי שאני ובאפשרויות העומדות לפניי הוא מעמסה גדולה שצריך למצוא את הדרכים להיפטר ממנה כדי להפוך את דרך החיים לדרך קלה ונעימה יותר.

לסיכום, הייתי ממליץ לך מאד לעשות עם עצמך בירור פנימי מעמיק. אולי אפילו לעשות פסק-זמן מסוים מהשידוכים, ולעשות עבודה עצמית רצינית. בדרך כלל קשה מאד לעשות זאת לבד ולכן מומלץ למצוא איש טיפול מקצועי שמתמחה בעניינים כאלה, ויכול להוביל אותך למקומות גבוהים יותר של מודעות ובטחון עצמי (אם תרצה המלצה על איש מקצוע – אשמח לעזור לך).

בקצרה – התשובות האמיתיות לשאלותיך נמצאות עמוק בתוכך. אתה רק צריך לקלף קצת מהמסכות והקליפות ולהקשיב היטב ללבך. אם תעשה זאת – מובטח לך שתמצא את אושרך בעז"ה.

אני מקווה שעזרתי, ולו במעט, ואתה מוזמן לחזור ולשאול.

מתפלל עבורך שתמצא את האשה המתאימה ביותר לך ושתהיה מאושר איתה כל ימי חייך,

בהערכה רבה,

אלי

[email protected]

 

 

 

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

2 תגובות

  1. זה קשה שמנסים למצוא פתרון פסיכולוגי, נכון שהסיבות שציינת מאוד יכולות להיות,
    אבל יחד עם זאת אם זה היה קורה היהפך שאשכנזי רוצה ספרדיה, אז הוא היה יכול להקשיב לליבו????
    החברה פשוט נוקשה בעניין הזה, יש ספרדים שנשואים לאשכנזים כמו משפחת טולדנו ועוד…
    זה אפשרי!!!!!! למה לתת לגיטימציה להפרדה הזאת????? אם זה בחור שנמשך לאשכנזיים מה לא בסדר בזה??
    בעולם החילוני זה לא היה קורה!!!!! אם שחום עור אוהב בהירה זה בסדר!! ובכלל עדות זה משהו פחות מדובר,
    הפכים נמשכים וזה גם בסדר!!!!
    הייתי מציעה לבחור להגדיל את ההצעות שלו כמו בעלות תשובה אשכנזיות שמוכנות להיפגש עם ספרדי, אני מכירה כמה כאלה…ובאמת לבחון בעצמו את הרצון הנ"ל..

  2. נשמע מדברי הבחור שהוא פגש בחורות יפות אך הן לא מצאו חן בעיניו, וזה בגלל שהוא רוצה אשכנזייה.
    צריך להבין שאם הוא ילך על בחורה אשכנזייה יפה ככל שתהיה… אם זו הסיבה בשלה בחר בה, יש טעם לפגם.
    שהרי אחרי החתונה נפגשים בדברים שמפריעים ומציקים, ואם הם מרקע שונה- השוני יותר גדול, וכך גם הקושי.
    לכל יופי מתרגלים בסוף, ואם זה הסיפור שלו, אחרי החתונה עם שוך ההתלהבות הראשונה וההרגל
    לאחר כמה שנים יצוצו הבעיות האמיתיות.
    אין שום בעיה שיתחתן עם אשכנזייה, רק שזה לא יבוא ממניע חיצוני ככ, שזו לא תהיה הסיבה.
    אחרי העבודה הרגשית שיעשה, שילך על זה בכיף, אבל אחרי….

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

רע לי עם בעלי
תודה על הבמה החשובה הזאת. האמת, שאני לא יודעת מאיפה להתחיל… בעלי ואני נשואים קרוב ל13 שנים. יש לנו 3 ילדים. רע לי איתו. רעעעעע. אומר עכשיו מילה קרה, אני מרגישה שאני שונאת אותו ממש. אנחנו חושבים ורואים את העולם אחרת לגמרי. קשה לי לתת דוגמאות כי יש בלי סוף....
אני ובעלי הפוכים בכל תחום!
היי שלום וברכה ותודה מראש על המענה מפיכם. תבורכו על המיזם הזה. אני נשואה כ4 חודשים ב"ה. אני באופיי טיפוס פעלתן, אני מחנכת מגיל צעיר, עצמאית ומגיל מאד קטן תמיד הייתי במצב "DOING", יש לי קשב ואני מאד מודעת אליו- ותמיד בעשייה סביבו! לומדת עליו, מחפשת כלים שיעזרו לי, בקיצור...
דכדוך והתמודדות זוגית אחרי לידה
אני כמעט חודש אחרי לידה שביעית ב"ה, הלידה הייתה קשה מאד הפעם, סבלתי הרבה, וגם העיתוי של ערב פסח היה לא קל. חזרתי הביתה לימים של ערב חג, וכיוון שאין משפחה שיכולה לעזור, נעמדתי לגמור בישולים לחג. בעלי ניסה לעזור ככל יכולתו, אבל עדיין העבודה הייתה רבה. באופן כללי הזוגיות...
בעלי נפל שוב-מה עכשיו?
כותבת בקצרה- נשואים 13 שנים. 4 ילדים מתוקים ב"ה. לפני כחצי שנה גיליתי שבעלי מתכתב בצאטים ובצאט וידיאו וכו' עם נשים. לצד צפייה באתרים מבחילים הלכנו לרב, הוא בטיפול, אנחנו בטיפול זוגי- והנה שוב זה קרה. הוא צפה בזה שוב. מבחינתי, מיציתי. בעיקר כי אני מבינה שזה לא משהו שישתנה....
איך אפשר רק לשבת ולחכות לשידוך שלי בלי לצאת ולחפש אותו?
בכל אחד משלבי החיים בורא עולם נתן לנו סוג של עצמאות ובחירה מאד מוחשית בין הדברים שלא כך בשידוכים ההוראה היא לא לצאת לחפש בחור אלא לחכות להצעה שתבוא עם בחור המיועד וזה קשה לי!!! כי אין לי משהו שאני יכולה לעשות מלבד תפילה !!! וזה מרגיש לי ההפך משאר...
מתיש אותי להצטרך כל כך את בעלי
היי אני שופכת פה מלל מקווה שיהיה ברור אני פשוט שופכת כל מה שאני מרגישה בלי סדר מסוים אני מרגישה שאני נמצאת עם בעלי אבל יש חומה שקופה ביננו כל כך הרבה דברים שאני רוצה להגיד לו אבל לא אומרת, מרוב חוסר זמן ועבודה קשה, אנחנו פשוט לא מוצאים זמן...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן