The Butterfly Button
מה אני אמורה להגיב על הטענות נגד החרדים?

שאלה מקטגוריה:

מה אני אמורה כחרדית ליטאית טובה , ירא"ש, רצינית, משתדלת, רוצה להקים בית של תורה יכולה להגיב כשאני רואה סירטונים של איש תקשורת שמאשים את החרדים בסחיטת כספים,בהאשמה חמורה בנושא הגיוס
בכך שהם לוקחים תקציבים אבל לא מתגייסים,
התבלבלתי ביותר.
וברור שלי שאני נשארת חרדית ושזה לא אמור להזיז או לקלקל אותי ושהוא משוגע . אבל עדיין. הטענות בילבלו אותי.
זו יכולת וורבלית שלו?
אבל מה אני אמורה להגיב על הטענות?
ואז בטוקבקים כתוב שחרדים שייפגשו בסרטון הזה ישר לא יקשיבו כי הם אני מצטטת "אחרים נעולים בתוך הדת מדיי בשביל חשיבה עצמאית"
אז בעצם התגובה שלי היא לא חשיבה עצמאית?
לא נכון, אני למדתי כוזרי,אני קראתי תספר של הרב אורי זוהר "לא נתנו צאנס". אני לומדת בסמינר חרדי ואני לומדת שם הרבה על למה אני עושה ומה אני עושה… אני השקעתי מחשבה, אני מאמינה במה שחונכתי אליו. אני לא אומרת, יכול ליהיות שאם הייתי נולדת גויה הייתי גויה, או הייתי נולדת חילונית הייתי חילונית או אפילו הייתי נולדת חסידית הייתי חסידיית… אני לא אומרת שאני כזו מיוחדת, אבל תכלס איזה נס שזכיתי להיוולד למשפחה שנולדתי אליה ולעם הזה ולציבור שלנו ב"ה. אני מאמינה שאנחנו צודקים, אני משתדלת כמה שיותר ליהיות טובה וצדיקה ולעשות את שלי אבל זכותי לרצות גם לדוג בגדים יפים. או שיהיה לי חברות. או טיולים או הנאות או פרנסה? והגיוני שגם אפול בלשוה"ר, או בהתכבדות בקלון הזולת.. או בסתם דברים רעיונות או משיכות שהיצה"ר מביא לפתחנו…
אז בכלל אני מתבלבלת כי כאילו הטענה שהוא אמר שאנחנו בכנסת ולא בצבא כי בכנסת יש כסף ובצבא מסריח..?
אז מה–
תכלס החילונים יהיו מרוצים אם אהיה אומללה?
או שאני אמורה לקבל פה שיעור גדול בלא ליפול ובאמת שלא לחיות חיים נוחים על חשבון החילונים ולחיות חיי תורה מנותקים מעוה"ז?
אני לא חיה על חשבונם, אבל תכלס גם החרדים המודרנים שכן מתגייסים לצבא באיזשהוא מקום עושים את זה בשביל עצמם… בקושי ונראה אותם בקרבי. נראה אותם בהייטק ובכזה שיקדם אותם מבחינת הכסף והמקצוע והחו"ל שלהם.
אולי לענין הזה החסידים ועץ שאומרים שהם לא רוצים ליהיות גם בממשלה ולא רוצים לקבל מהם כסף, צודקים ?
אוף ממש התבלבלתי.
ואני ירא"ש. אבל הטענה של "חרדים שיראו אתזה זה לא יזיז אותם כי הם בלי חשיבה עצמאית" מבלבלת אותי. וגם כל הטענות שלו מבלבלות אותי.

תשובה:

שלום לך,

שאלתך נגעה לליבי מאוד. האומץ והכנות שבה היא כתובה, יחד עם ההתחבטות האמיתית והרצינית, מעידים על עומק המחשבה שלך ועל הכמיהה לחיות חיים של אמת.

הפתיחות שלך לבחון שאלות מורכבות, ובמיוחד היכולת להודות בבלבול – זו תכונה יקרה שראויה להערכה גם מצידי אבל בעיקר מצידך. כדאי מאד לשמר את הכלים הללו, הם סוללים דרך לחיים של שלום פנימי וישרות.

הבלבול שאת חווה הוא טבעי ואנושי. כולנו – כל אדם באשר הוא – נתקלים במסרים סותרים שמגיעים אלינו מהסביבה. במיוחד כשמדובר בדברים שנאמרים בצורה רהוטה וסוחפת, עם טיעונים שנראים לכאורה הגיוניים, הם עשויים לערער את הביטחון שלנו.

בואי נתבונן יחד על כמה נקודות:

הביטוי "חשיבה עצמאית" מוצג לעיתים כאילו הוא ניגוד ל"חשיבה דתית". זוהי הנחה שמבוססת על תפיסה מצומצמת של שני המושגים. חשיבה עצמאית פירושה היכולת לבחון דברים, לשאול שאלות, ולהתמודד עם מורכבויות בלי להיכנע לתבניות שעליהן חונכנו ולמוסכמות חברתיות – וזה בדיוק מה שאת עושה עכשיו.

המסורת שלנו מלאה בדוגמאות של חשיבה ביקורתית – החל מאברהם אבינו שמתחיל לתהות על שלימדו אותו והמסקנות מובילות אותו לכך ששבר את פסלי אביו, בהמשך מובילה אותו החשיבה הזו לעמוד מול מול הקב"ה ולתהות האם הגזירה שהוטלה על אנשי סדום מוצדקת. אברהם אבינו משתמש במילים 'השופט כל הארץ לא יעשה משפט'? – רק לדמיין איזו תעוזה צריך לאסוף אדם גדול ככל שיהיה כדי לדבר כך עם הקב"ה…

לאורך התנ"ך אנחנו פוגשים את כל גדולי האומה שתוהים, מתווכחים ומעזים לשאול שאלות קשות ואחריהם מגיעים חז"ל והגאונים, הראשונים והאחרונים עד לדורנו אנו. בית המדרש היהודי תמיד התבסס וחינך לכך. הלילה הגדול ביותר בשנה -ליל הסדר- בנוי סביב ההנעה של המשתתפים לשאול.

מה שאני מנסה לומר כאן זה שחשיבה ביקורתית אינה מנוגדת ליהדות הנאמנה אלא להיפך, היא חלק מובנה מהאופן שבו אנחנו לומדים תורה ומהאופן שבו אנו מחנכים את ילדינו.

אכן, אין להתעלם מהסיטואציה הנוכחית שבה אנו נמצאים, בה יש מקומות שמחנכים לעיתים באופן שונה… יש לכך סיבות שונות שחלקן כנראה מוצדקות ואחרות הן השתרשות של התנהגויות שאולי התאימו לזמנן והיום פחות מתאימות, אינני רואה את עצמי כדובר של מישהו ולכן לא אסנגר וגם לא אבקר. רק אומר שהשאלה שהעלית כאן מעידה על כך שעבורך (וככל הנראה עבור עוד רבים) הגישה הזו לא אפקטיבית.

בתוך דברייך ציינת שלמדת כוזרי וקראת את ספרו של הרב אורי זוהר. ואת לומדת בסמינר חרדי שבו נותנים לך רקע וטעם למצוות. כל אלו מעידים שאת לא "נעולה בתוך הדת", אלא בונה את עולמך הרוחני מתוך הבנה ובירור. זה ההיפך הגמור מ"חוסר חשיבה עצמאית", הן ברמה הפרטית והן ברמת מוסד הלימודים.

באשר לטענות הספציפיות שהוזכרו בסרטונים:

סוגיית "שותפות בכנסת ולא בצבא" היא מורכבת. מצד אחד, ישנם בהחלט שיקולים הלכתיים ורוחניים כבדי משקל. מצד שני, אי אפשר להתעלם לחלוטין מהמתח שקיים בין ערך לימוד התורה לבין ערך השותפות בנשיאה בעול הכללי.

זוהי סוגיה שגם בתוך העולם החרדי יש דעות שונות לגביה, והיא ראויה לבירור עמוק ויסודי. אי אפשר לנפנף את הטענה הזו במחי יד אבל זה לא הופך אותה לסתימת פה גורפת.

המשחק הדמוקרטי בנוי כך שלכל אזרח במדינה יש זכות לייצוג פוליטי בפרלמנט ללא קשר לרמת המעורבות שלו בחיים האזרחיים. ואני נמנע מלתת דוגמאות אך לא קשה למצוא דוגמאות נוספות לכך.

הטענה ש"החרדים חיים על חשבון החילונים" היא כמובן רדודה ומכלילה ציבור של למעלה ממיליון אזרחים. מה גם שהמבנה החברתי-כלכלי בישראל באופן רחב יותר בנוי בחוסר איזון ובאופן שאחוז קטן מהאוכלוסיה מחזיק בכספי המיסים את הרוב. האם זה מודל צודק? מה אומרת על כך התורה? חוששני שאין מספיק עיסוק בנושא בבתי המדרש.

יחד עם זאת, שאלות על אחריות, על תרומה לכלל ישראל, ועל מודלים כלכליים וחברתיים בני-קיימא לציבור החרדי – אלו שאלות לגיטימיות שראוי לשים לב אליהן, גם מתוך העולם החרדי פנימה. והיה מן הראוי שכל אדם באופן פרטי יעסוק בסוגיה וישאל את עצמו האם ליבו נקי כלפי שמיא. הדרך לתיקון של כל מצב ציבורי תמיד מתחיל במרחב האישי של כל פרט.

לשאלתך אם "החילונים יהיו מרוצים אם תהיי אומללה" – בוודאי שלא זו הנקודה. לא נראה לי שיש מישהו (שפוי) שמוכן לחתום על משפט כזה.

אבל חשוב לשאול האם ההתמקדות בשאלה "מה החילונים חושבים" היא המכריעה את הסוגיה. אולי השאלה היא מה התורה דורשת מאיתנו, כפרטים וכציבור, ביחס לכלל ישראל.

באשר לשאלה על "להיות מנותקים מהעולם הזה" – אכן, התורה לא דורשת מאיתנו להתנתק מהעולם. יחד עם זאת, מתח מסוים בין "העולם הזה" ל"עולם הבא" הוא חלק בלתי נפרד מהחיים היהודיים. האתגר הוא למצוא את האיזון הנכון – בין שמחת החיים, הנאות העולם הזה והשתתפות בחיים הציבוריים, לבין חיים של קדושה, רוחניות והתעלות. איזון כזה הוא אתגר אישי וציבורי שמלווה אותנו לאורך כל הדורות, והיום יותר מאי פעם.

כתבת "אני מאמינה שאנחנו צודקים" – ויש משהו יפה ועמוק באמונה הזו. אבל אמונה אמיתית יכולה וצריכה לעמוד גם בפני שאלות ואתגרים. דווקא הבירור העמוק, ההתמודדות עם הקשיים והשאלות – הם שמחזקים את האמונה ומעמיקים אותה.

ראוי לכל אדם, במיוחד כזה שמאמין בצדקת דרכו, להיות תמיד בבירור ובבחינה של דרכיו כדי לוודא שהן עומדות בקנה המידה המוסרי לפיו הוא חי.

לסיכום, הבלבול שאת חווה הוא סימן לצמיחה. הוא מעיד על כך שאת נמצאת בתהליך של בירור והעמקה. אל תחששי מהבלבול הזה – אדרבה, ראי בו הזדמנות להעמיק את האמונה והמחויבות שלך מתוך מקום בוגר ומחושל יותר.

הייתי ממליץ לך לנסות ולסכם לעצמך את עמדותיך כלפי השאלות שעלו בדיון כאן ולאחר מכן לשאול 'מה התורה אומרת על זה? מה הקב"ה חושב על זה?'. כדאי גם לנסות ולעסוק בנושאים הללו עם אדם חכם שיש לו את רוחב הדעת התורני מחד והידע הכללי מאידך, אלו נושאים שדורשים העמקה ולימוד טרם האפשרות להגיע למסקנות ברורות.

לסיום: אני בטוח שהקב"ה מעריך את החיפוש האמיתי והכן שלך, ואני מאמין שדרך הבירור הזה תגיעי למקום מחוזק ושלם יותר.

בהצלחה רבה, אהרן

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

השתייכות מגזרית לחרדי או לדתי לאומי
אני בחור ישיבה, ומתלבט לגבי ההחלטה שלי בנושא ההשתייכות המגזרית, האם עשיתי נכון. אשמח לעצה ממי שמכיר את שני הצדדים או שעשה תהליך של שינוי. גדלתי במשפחה דת"ל ולמדתי בישיבות דת"ל רציניות, ובגיל 26 עברתי לישיבה חרדית, כבר 7 שנים עכשיו. עברתי בעיקר בגלל שהתפעלתי מהמסירות לתורה של הציבור החרדי,...
אני לא אוהבת את ההשתייכות למגזר החרדי אבל גם לא לציבור אחר
גדלתי בבית חרדי לגמרי אך פתוח יחסית. אף פעם לא אהבתי במיוחד את ההשתייכות למגזר החרדי, למרות שהחיבור שלי לדת עצמה סביר (לא מאמינה ב-100% אבל בהחלט רוצה לשמור אורח חיים דתי, בעיקר מתוך אהבה והוקרה למסורת). אנסה לפרט את הדברים העיקריים שהפריעו לי (אולי לא תסכימו איתי שאלו בעיות...
האם בימי מלחמה אין מקום לחיזוק ותוספת לימוד בישיבות ובכוללים מתוך העקרון של תורה 'מגנא ומצלא'?
המסורת הליטאית רואה בלימוד התורה את התרומה הרוחנית העליונה לעם ישראל – "מגנא ומצלא". לימוד התורה נתפס לא רק כעיסוק אישי, אלא כשליחות למען העם, ובפרט בשעות משבר וסכנה. תפיסה זו משמשת כהצדקה לפטור משירות צבאי, מתוך האמונה שתלמידי הישיבות והאברכים מגִנים על העם בכוח התורה. אבל בימים אלה, כשעם...
מתוסכל מהתנהלות הציבור החרדי בזמן המלחמה
השאלה שלי עלתה, כמו אצל רבים, לאחר שמחת תורה: האם הרבנים עיוורים לכך שהם שונאים כל כך את הצבא? כששמעתי על ישיבת החשמונאים—כל כך שמחתי. אבל כששמעתי את הביקורת חשתי צמרמורת. הרהורים החלו לצוף, האם החברה החרדית אינה מונחית על פי ההלכה, אלא פועלת כמפלגת כוח? התחלתי לזהות נקודות רבות...
מה אני אמורה להגיב על הטענות נגד החרדים?
מה אני אמורה כחרדית ליטאית טובה , ירא"ש, רצינית, משתדלת, רוצה להקים בית של תורה יכולה להגיב כשאני רואה סירטונים של איש תקשורת שמאשים את החרדים בסחיטת כספים,בהאשמה חמורה בנושא הגיוס בכך שהם לוקחים תקציבים אבל לא מתגייסים, התבלבלתי ביותר. וברור שלי שאני נשארת חרדית ושזה לא אמור להזיז או...
למה החרדים לא חוגגים את יום ירושלים?
שמעתי לאחרונה עדות של הרב ישראל גליס איש ירושלים שאמר שבישיבת חברון אמרו הלל עם ברכה בשנה הראשונה. שנה לאחר מכאן אמרו בלי ברכה. ושנה לאחר מכאן ר היירש אמר רק כמה פרקי תהילים ובזה הסתיים העניין. אינני שואל על יום העצמאות. כי שם העניין שונה בעצם הקמת המדינה וכו....

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן