The Butterfly Button
חרדות וכפייתיות בקיום מצוות

שאלה מקטגוריה:

שלום רב.
ראשית כל, כשנחשפתי לאתר מאוד התפעלתי! ניכרת מהתשובות והדרך בה הרבנים משיבים חכמה גדולה, הבנה בנפש האדם ורגישות לשואל שמעבר למסך שלעיתים כותב אף עם דמעות. חזקו ואמצו!

בחסדי ה׳ יתברך זכיתי להתחזק ולהתקרב לעבודתו יתברך.
כיום ב״ה אני בנקודה שבראש מעייני עומדת עבודת ה׳. זה מה שאני משתדל להתעסק ברוב המוחלט של שעות היממה, זה הדבר שאני מעריך, זה הדבר שאני שואף להתעלות בו, זה אף מה שמביא לי עונג. והשאר הם למען מטרה זו. כמובן שיש לי עוד המון עבודה בלשון המעטה, ועוד הרבה מאוד חסרונות לתקן. אך אני מלא הודאה על כך שהקב״ה זיכה אותי לצעוד במסלול הנכון שכל יהודי צריך לחיות.

אקדים את הרקע שלי:
כבר מהשנים המוקדמות בילדותי הייתי ילד חרדתי, אם זה להתקשר להוריי מספר רב של פעמים מדאגה שהם בסדר, פחד כשקרובים אליי נוסעים למקום רחוק וכד׳.
הדבר נעלם לי למספר שנים, וחזר לי בתקופת הקורונה.
שנה לא פשוטה של חרדה איומה וידיים סגולות מרוב אלכוג׳ל.. רציתי אף לנסות ללכת לישיבה לפני הצבא (או במקום) אך ברגע שהלכתי נתקפתי בחרדה מכל האנשים שסביבי וכל מה שזכור לי מאותו היום זה המון אנשים, רעש ולחץ גדול, עיקר הפחד שלי היה להדבק בקורונה ואז להדביק אחרים ללא ידיעה ולגרום למוות של מישהו חלילה.
התגייסתי לצבא ובתקופה עמוסה של טירונות קיבלתי ריענון למחשבה. וב״ה זה שוב עבר לי.

אך לפני כשנה שוב החרדות חזרו לי, ובעבודת ה׳.
אני חושב שמעצם העובדה שזה הדבר הכי חשוב לי בחיי, דווקא שם הכפייתיות והחרדה תוקפת אותי.

יש בי מין פחד לא מוסבר לאבד חלילה את המצוות שלי חס ושלום. בהתחלה זה היה כאשר ראיתי שאדם יכול לאבד מזכויותיו ע״י לשון הרע, הייתה תקופה מאוד בלחץ (אע״פ שבכללי אני ב״ה מאוד נזהר בכך)
ואז שם זה התפתח ונכנסתי לתקופה שנמשכת כבר קרוב לשנה של חרדות מהדבר הנ״ל. עיקר החרדה היא במחשבות כפייתיות של ״תהיה על הראשונות״. ברגע הכי קטן של חולשה תקפוץ לי המחשבה הזאת, ברגע שהתמודדתי עם נסיון קשה שלמשל הייתי צריך ׳לוותר׳ על הנאה גשמית כלשהי או סכום כסף, אז נכנס לי במין כפייתיות מחשבה של תהיה על הראשונות ואני נלחם בה ללא הפסקה. לפעמים כשאני מפחד לחטוא במשהו עולה לי בכפייתיות תנאי שאם אעשה עבירה פלונית זה חלילה יקרה..
מיותר שאפרט את כל שאר הדרכים שזה תוקף אותי ואת שאר הכפייתיות והחרדות שיש לי. אך עיקר הבעיה היא דווקא במחשבות שאיני יודע אם הם כפייתיות או לא. כי המחשבות שרצות לי בראש הם בגלל רגש מסוים שהרגשתי, ואולי זה חלילה מעיד על רצון פנימי לחשוב כך,
אבל רגע לאחר מכן אני נאחז בחרדה על כך שחשבתי אותם. (בדרך כלל המחשבות שאני מפחד מהן הן אלו שרצות בראש ברגעים של עצבון או עייפות) ואז נלחם בהם ואומר לעצמי שאני לא חושב כך.

למשל מקרה שקרה לי (ואשמח אם הרב יוכל להתייחס אליו ספציפית בתשובה כיוון שהוא מטריד אותי מאוד) ששמעתי פעם שיעור מוסר והרב שם נתן דוג׳ לסימנים שאדם נמצא בקליפות ולא בצד הקדושה, והוא דיבר משהו על זבובים שמתקבצים סביבו, ובגלל שכאשר אני לומד בבית כנסת מגיעים אליי זבובים חששתי פתאום שזה מדבר עליי חס ושלום, ובגלל האכזבה העצומה שהכתה בי באותו רגע (כיוון שאני מאוד משתדל להשקיע ברוחניות ופחדתי לחשוב שעם כל זה עבודתי חלילה לא רצויה) עלה לי לרגע הרהורים כאילו חס וחלילה העבודה שלי הייתה לריק וכאילו סתם עבדתי חס ושלום. ואני האמת לא זוכר בדיוק מה עוד היה אבל אני זוכר שלאחר מכן מאוד כעסתי על עצמי על מחשבה כזאת, והתחלתי לומר לעצמי עד כמה אני כן שמח בכל מה שזכיתי לקיים וכו׳.

רציתי בבקשה לשאול איך ניתן לדעת אם מחשבה שחשבתי היא מרצוני או לא ? כי לפעמים המחשבות באות מתוך רגש, דהיינו שבשכל אני לא חושב ככה אבל אם זה עולה כנראה זה מתוך רגש. ובכללי מה יש לעשות עם המחשבות האלו? מה המשמעות שלהם מבחינה הלכתית? בכללי אני מרגיש מאוד זקוק לעזרה כי הדבר מקשה עליי מאוד.
(חוץ מזה יש לי עוד בעיה של קריאת מספר פעמים חלקים בתפילה ועוד כל מהי דברים כאלו, אך לעומת הבעיה שהצגתי לעיל זה באמת לא קרוב אפילו ללהטריד אותי)

אציין שברוך השם חוץ מזה בכללי עבודת ה׳ שלי לא נעשת מתוך לחץ, אני באמת שואף להתקדם, שמח לקיים מצוות, שמח ללמוד, ורצוני בעז״ה תמיד להמשיך להתקדש ולהתעלות.
תודה רבה! מעריך מאוד!

תשובה:

שואל יקר

הסתובבתי ימים ארוכים עם שאלתך המורכבת, ויכולתי לדמיין דרך הכתיבה שלך את הסחרור שאתה מצוי בו.

התחברתי לצורך שהקדמת לרמוז עליו "על הרגישות הנדרשת אל מול השואל שמעבר למסך שכותב לפעמים אף עם דמעות"…

עם כל זה שאתה מתאמץ לשמוח בקיום המצוות ובלימוד, ומודה לקב"ה על שזיכה אותך להתעלות, אתה גם אומר בבירור שאתה זקוק מאד לעזרה עם המלכוד שמקשה עליך.

משער שההתמודדות עם המשא הכבד הזה משאיר אותך בודד ומותש, טוב ששיתפת ב'אקשיבה' ולא נשארת לבד עם הקושי, מבקש קודם כל להקשיב ולהיות איתך.

*

כשהצגת את עצמך, פתחת באיך שאתה משתדל להתעסק ברוב המוחלט של שעות היממה ב'עבודת השם', זה מה שעומד בראש מעייניך, זה מה שאתה מעריך, ושם אתה שואף להתעלות ולהתקדם, וכל השאר אינו אלא למען מטרה זו (כלשונך).

אם הבנתי אותך נכון, גם הפניה שלך לאקשיבה היא בעיקר כדי לקבל הדרכה רוחנית, איך להתקדם עוד ב'עבודת השם' כשמציקות לך כל מיני שאלות ספציפיות, כדוגמת הפחד הלא מוסבר לאבד חלילה את שכר המצוות אם בגלל לשון הרע או בגלל סימן ה"זבובים".. או היחס ההלכתי למחשבות לא רצוניות של "תהיה על הראשונות", ועוד.

למרות שאתה אכן צריך לשמוח מאד בעצם הבחירה שלך להתחזק בעבודת השם, אשריך שזכית לכוחות גדולים המאפשרים לך להגיע לדרגות גבוהות, כמו שניתן לראות למשל מהזהירות הגדולה שלך באיסור לשון הרע, בפרט לאור מה שכבר אמרו חכמים שאין אדם ניצול מזה בכל יום…ו'כולן באבק לשון הרע' (בבא בתרא קסה, א).

עם זאת, לאורך מה שכתבת עולים שוב ושוב דברים שהם "כביכול" רק נקודתיים… כמו קריאה כפייתית של חלקים בתפילה / ידים סגולות מרוב אלכוג'ל / מחשבות כפייתיות, בהתאם לרקע החרדתי עוד מתקופת הילדות ומצירוף הדברים מתקבלת תמונה גם רחבה וגם מתמשכת של מי שסובל מאד מהפרעה טורדנית-כפייתית או בקיצור מכאן והלאה- ocd. (Obsessive–compulsive disorder)

אתה מרגיש את עיקר המלכוד בעיקר סביב 'עבודת השם'. בין השורות כתבת: "אני חושב שעצם העובדה שזה הדבר הכי חשוב לי בחיים, דווקא שם החרדה והכפייתיות תוקפת אותי".

משמעות הדבר שכאשר החרדות או המחשבות מציקות לך, נניח למשל הפחד הבלתי מוסבר שתיארת לאבד את העולם הבא שלך, אתה רואה מולך בעיקר את הסכנה הגדולה ופחות את כל מה שכבר השגת, ואתה מניח שאם לא תחתור לעבודת ה' מושלמת של 100% אז כל הבניין הרוחני יקרוס ויתמוטט…

הפתרון מבחינתך הוא לעסוק עוד יותר בלהתקדם ל'עבודת השם' מושלמת, ובכך לנסות להפחית את המצוקה החרדתית, בעוד שבעצם 'עבודת השם' של ocd לא יכולה להפחית באמת את המצוקה הזו, להיפך – המצוקה של ה- ocdמתגלמת בתוכה, והיא רק מגדילה את המלכוד!

חלק מהמלכוד המתואר בדבריך הוא שאתה יודע שמחשבה שהיא אוטונומית היא בעייתית, ואתה מחטט בעצמך בניסיון להשיב על השאלה האם המחשבות שעולות אצלך יש להם מנגנון אוטונומי או שהם באמת שלך, או האם הם נובעות מהרגש או להיפך… בעוד שבעצם העיסוק שלך בשאלות הללו ניתן לראות התגלמות של מנגנון ה-ocd המתיש כל כך, כי במקום להתעסק בלחיות את החיים בעצמם בזרימה וברוגע, אתה עסוק כל הזמן בכל מה שמסביב, אתה בעצם מחזיק מעין פנס פתוח באמצעותו אתה בולש ופולש לתוך עצמך ללא הרף.

בהתאם לכך, יתכן שבגלל שאתה כל הזמן עובד ב-ocd על טורים גבוהים, זה מקשה עליך לסלק מעין "מחשבות יחס" כמו שתיארת לגבי הזבובים ש'כביכול' באים במיוחד אליך בבית כנסת…

חלק מהמשפטים שכתבת לא היו מובנים ומאורגנים דיי הצורך, לפעמים גם זה נובע מחוסר יכולת לנוח מהמירוץ האינסופי של המחשבות האובססיביות, ולהתבונן על המצב בחשיבה מאורגנת ומסודרת מספיק.

למעשה, אתה רץ ללא מנוחה במסלול האוטוסטרדה הכפייתית המסוכנת, וגם בשאלתך אתה ממשיך לחפש את הפתרונות למצוקות רק במסלול 'עבודת השם', כי שם אתה מאבסס… לא מצאתי בדבריך רמז או רצון להיעזר בהיבט הטיפולי, אתה כמו מתעלם מהחלק הפתולוגי של הקושי אצלך, לכאורה אין לך אפשרות לראות כיוון להתקדמות בשום דרך אחרת.

[אגב, פעמים רבות אנו רואים שאלו הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית מתנגדים ללכת לטיפול, כי מבחינתם הם מצאו דרך הכפייתיות מעין פתרון והקלה למצוקה שלהם, והם מפחדים שיקחו להם את זה בטיפול… הם לא יודעים שהפתרון הזה רק מחמיר בסופו של דבר את הבעיה, ובגללו הם נשאבים עוד יותר למעמקי הפלונטר].

*

כעת אבקש לדבר איתך דווקא על 'עבודת השם' שלך, עבודת השם שכה יקרה וחשובה לך, ודווקא בגלל שאתה כל כך רוצה להתחזק באופן הראוי.

יהודי יקר וצדיק – שאל את עצמך, בהנחה שישנם חלקים בעבודת השם שלך שלא נעשים מתוך בריאות הנפש, מהי 'עבודת השם' הייחודית המוטלת עליך במצב כזה.

ואם יורשה לי להציע לך תשובה בסיסית, הרי שעליך להתחיל מעיקרון היסוד שהובא פעמיים (!) במשנה במסכת אבות: "עשה לך רב – והסתלק מן הספק"! / "עשה לך רב – וקנה לך חבר"!

העיקרון הוא שכל יהודי צריך לקבוע עבור עצמו דמות רב שיוכל להתחבר אליו, שיוכל להרגיש בנוח לשתף אותו בענייניו האישיים כדי להשתלם בעבודת השם באופן המתאים לו, במקרה שלך יש לזה חשיבות מיוחדת (!) וזה אף יכול להעניק משמעות נוספת להמשך המשנה: "והסתלק מן הספק"… כי בבסיס ההפרעה עומדת התקיעות בתוך הספק האינסופי, הקושי להחזיק את השאלות הבלתי נגמרות, את חוסר הוודאות הבסיסי של החיים.

הוראה מעין זו לאברך שסבל מחששות ופחדים ב'עבודת השם', הובאה בשם הסטיפלער זצ"ל – בזה הלשון: "איש שמרגיש עצמו שעצביו מתוחים בענייני שמירת התורה, צריך הוא להניח כל הנהגתו ע"פ הוראת חכם, מבלי שיחקור כלל וכלל טעמים של ההוראה" (הובא בספר 'אורחות רבינו' לבעל ה'קהילות יעקב' ח"ד עמ' נז).

לכן כשקראתי על עבודת השם הגדולה שאתה עושה, (ושוב, אתה בהחלט ראוי לשמוח ולהתמלא בסיפוק על עצם עבודת השם שלך – אשריך שזכית!), השאלה הראשונה שעלתה אצלי: האם כבר עשית לך רב, או שכרגע ה- ocdהוא בכלל הרב הגדול שמנחה אותך?

אם כבר יש לך רב, מהי רמת הקשר שיש לך איתו? האם הוא יודע את מה שאתה חושב… עם מה אתה מתמודד? עד כמה הוא מכיר אותך לעומק? האם הוא מודע לכל מה שכתבת כאן בשאלה?

שוב, לפני כל התקדמות נוספת שלך בעבודת השם "עשה לך רב, והסתלק מן הספק"!

אשתף אותך שראיתי אצל רבותי שהורו במקרים כגון אלו, שעצם ההתחזקות ב'עבודת השם' כוללת – קודם כל ולפני הכל, את המאמצים להירפא מהחלקים הטורדניים בעבודת השם ובכלל, כי זה הניסיון המיוחד שהקב"ה זימן לפניך כעת.

ומאחר שעל כגון זה ראויה מליצת החכמים: 'אין חבוש מתיר את עצמו מבית האסורים'… ולשם כך תידרש לתהליך של קבלת טיפול מקצועי, הרי שזה עצמו מה שהקב"ה רוצה ממך כעת, והבא להיטהר מסייעין בידו!

בשם הגאון ר' שלמה זלמן אוירבך זצ"ל מסופר, שהורה במקרים דומים כי: "לא רק שמותר להיכנס לטיפול כזה, אלא שזו אף מצווה"! (מובא בספר 'עליהו לא יבול' עמ' קלד).

וכן העיד בנו הגאון ר' שמואל אוירבך זצ"ל כי "במצב של מצוקת אמת, שמקורה בנפש פנימה: חרדות, דיכאונות, וכל צורה של סבל קשה, חובה עלינו, חובה פשוטה וברורה, לפנות לאנשי מקצוע נכונים, פסיכולוגים או פסיכיאטרים יראי שמיים… אבא בעצמו הרי שלח פונים רבים לעזרה פסיכולוגית" (מובא בספר "התורה המשמחת", בית אל, תשנ"ח, עמ' 155).

*

לסיום, מציע יסוד נוסף וחשוב בעבודת השם שיכול להיות לך לתועלת.

בתפיסה יהודית כל העולם הזה מהווה התגלות של אור אלוקי שמופיע אלינו מלכתחילה בצמצום כ"מציאות שבורה", במובן הזה כולנו 'שבורים'.. כל אחד עם ה'שבר' הייחודי שהקב"ה הכין לו לפי שורש נשמתו, את ה'שבר' הזה עליו לפעול ולתקן ככל יכולתו, וקרוב ה' לנשברי לב, ולב נשבר ונדכה אלוהים לא תבזה.

נפילה ושבר הם ממהות מציאות האדם, זהו מה שאמרו חכמים ש'תשובה קדמה לעולם' כי 'אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא'.. עלינו קודם כל להכיר בכך ולוותר על השאיפה האינסופית להיות מושלמים.

השאיפה שלנו לעולם מושלם נובעת מעצם היותנו "צלם אלוקים", מנשמה גדולה שהיא בבחינת 'חלק אלוק ממעל' שהקב"ה נתן בנו, נשמה שרוצה לחיות בעולם שלם ומתוקן וקשה לה לחיות בעולם חסר, עולם שיש בו גם צער וסבל כחלק בלתי נפרד מהמציאות…

עלינו להפנים שהעולם הזה הוא התכנית האלוקית, זוהי מהות ההתמודדות שלנו לקבל את החיים בענווה ולבחור בהן למרות הקשיים והחסרונות – ובחרת בחיים! להתמודד עם מגבלות המציאות השבורה שלא יכולה להכיל את השלמות הנכספת, ועדיין לפעול ולהתקדם ולשמוח בכל צעד של התקדמות לאור מה שכן אפשר…

במיוחד בימים אילו – 'ימי הרחמים והסליחות', בהם אנו עומדים לפני הקב"ה כדלים וריקים ומבקשים 'לזכות לדין ברחמים' (כהגדרת הרמח"ל)… מבקש שתשתדל לסגל לעצמך את תפיסת הרחמים והחמלה הזו בעיקר כלפי עצמך.

בהערכה,

חיים עוזר ה.

נ.ב. מבקש להפנות אותך לקריאת תשובה נוספת ב'אקשיבה', אולי יהיה לתועלת.https://www.akshiva.co.il/%d7%a2%d7%91%d7%95%d7%93%d7%aa-%d7%94%d7%a9%d7%9d/%d7%9e%d7%a6%d7%95%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%95%d7%a9%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%99-%d7%9c%d7%97%d7%a5/

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

יכולה להיות בחירה כשיש התמודדות נפש?
אני מוצא את עצמי חושב הרבה על נושא הבחירה החופשית והתשובה, במיוחד כשמדובר באנשים שמתמודדים עם קשיים נפשיים. איך אפשר להבין את הרעיון של בחירה חופשית כשאדם נמצא במצב של חרדה קשה, פוסט-טראומה או אפילו פסיכוזה? למשל, אישה שסובלת מחרדות ולא מצליחה לתפקד, אבא עם פוסט-טראומה שמאבד שליטה ברגעים מסוימים,...
איך אלוקים מרשה לדברים איומים לקרות?
אלוקים הוא אבא שלנו והוא אוהב אותנו ורוצה רק להיטיב איתנו אז איך בתור אבא הוא מסוגל לפגוע בנו עד כדי כך אני ייתן דוגמא לבחורה שעברה אונס איך אבא שאוהב את הבת שלו מסוגל לתת לה כזה עונש נגיד שזה כפרת עוונות אבל איך הוא מסוגל אפילו להרשות לדבר...
איך אוכל לסלוח לאבא שלי על ילדות קשה ומרה?
בילדות שלי עברתי ילדות קשה. הרבה מהזיכרונות ילדות שלי יחסית לא נעימים. באופן כללי, אבא שלי חינך אותי ביד קשה, הוא לקח בצורה רצינית את דברי רבותינו "חושך שבטו שונא בנו", רק שאצלו זה אולי התחיל ממקום חינוכי אבל מהר מאוד עבר לעניין אישי. זכורה לי סיטואציה מאוד קשה שעד...
התמודדות עם מחשבות מטרידות
איך אני מתמודד עם מחשבות שגומרות אותי? מדובר בכמה סוגי מחשבות. יש את הזיכרונות. מעשים שעשיתי לפני עשרים ושלושים שנה וכשאני נזכר בהם אני מצטמרר על איך הייתי מסוגל ואיזה בושות וכדו׳ למרות שהסיכויים שמישהו זוכר את זה פחות מאפסיים. ויש גם את המחשבות המשגעות בעיקר בנהיגה. אם הורדתי שניה...
בעלי מתמודד נפשית, ומה יהיה איתי?
אני אישה הנמצאת במערכת יחסים מורכבת. בעלי סובל ממחלת נפש, ואני מתחבטת בשאלות קשות: עד כמה עלי לסבול? מה המשמעות של "והוא ימשול בך" בימינו? האם מותר לי לחשוב על פרידה? אני חושבת אם להתגרש או לא, ואני חושבת כיון שנגזר עלי מכסה מסוימת של סבל בעולם, לא יעזור לי...
יש עוד דרך לעזור לאבא שלי?
תודה על כל מה שאתם עושים ש ה' יברך אתכם אני אתחיל אם זה שאני יודעת שכל מה שקורה זה לטובה ומה שצריך לקרוא זה מה שקורה הבחירה שלנו זה איך להתמודד אז השאלה שלי היא כזאת אבא שלי מכור לאלכהול ובדיכאון הרבה שנים אבל זה מתדרדר . היינו בטוחים...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן