The Butterfly Button
הלכות טהרה על האשה פעם והיום

שאלה מקטגוריה:

שלום!
קודם כל תודה על האתר המדהים נחשפתי אליו רק לאחרונה ואני ממש נהנת מהרמה התוכן והבהירות.
התחתנתי לפני חודש וחצי, ברוך השם הזוגיות שלנו נפלאה (ורק מחמתה כל כך קשה לי ואני יסביר)
א.גם כשהייתי רווקה ידעתי על ההלכות וידעתי שיש הרחקות אומנם לא חשבתי שהם כל כך קשות אבל חייתי לבד ואף פעם לא חשבתי על תפקידו של הגבר בענין
ברוך השם התחתנתי ואני מגלה שהכל אבל הכל מוטל עלי ‘ חוץ מהקושי הפיזי והחוסר הוגנות בחלוקה אבל יש תחושה כאילו אני אשמה במשהו אני טמאה וצריכה להיטהר ובעלי מחכה לי על הספה
בפרט פעם ובעזרת השם כשיבנה בית המקדש אני יצטרך לשבת בהסגר (בידוד) לא לגעת בכלים לא בכל המתכות ובכל דבר שמקבל טומאה ממש מחמיא…
ב.יש עוד נקןדה שלא כ”כ קשורה לנושא אבל בזה היא יותר כואבת לי איך ישבו אנשים לפני 3000 שנה וקבעו הלכות בשבילי ובעלי הם מכירים אותי? הם הכירו אותו?? (בפרט שמעמד הגבר די השתנה מאז באופן כללי הגבר של 2020 הוא לא של לפני 100 שנה וודאי לא של 2000 ו1000 שנה) עמדו נשים לפני ? שנים וקיבלו על עצמם לא לעשות מלאכה בר”ח א.אני לא הייתי שם ב.מנין להם שזה מתאים גם לי?
סליחה אם התרסתי מידי זה פשוט מתסכל אותי כל פעם מחדש
תודה רבה

תשובה:

מועדים לשמחה יקרה,

ראשית מזל טוב וברוכה הבאה לעומן הקסום של הנשים.

אני פותחת את תשובתי בגילוי נאות שהיא כתובה ללא עיון במקורות. ברור לי שאם אעיין במקורות אמצא תשובות לוגיות ותורניות נהדרות, אך משהו בכתיבה שלך הניע אותי לכתוב לך כאישה לאישה מתוך הלב ומתוך החיים היהודיים שאני חווה.

יכול להיות שהתשובה לא תספק אותך, ולכן מראש אני מזמינה אותך לפנות אלי שנית.

ראשית כן לכל.

כן, הלכות נידה הן רבות מאוד, מדוייקות, מלאות פרטי פרטים, אחריות רבה מוטלת על כתפיה של הרעיה להגיע לימי הטהרה כראוי. אני יכולה לעודד אותך שכעת את כלה טריה (יב’ חודש), ובע”ה בעוד זמן קצר, ההלכות וביצוען הופכות להיות חלק מאורח חיים טבעי ביותר ולא תחושו בהכבדה, אלא בעשיה, כמעט כמו כל פעולה שאת נוהגת לבצע.

אבל לעניין השיוויון, כאן אשמח להתעכב קצת יותר.

נכון שהמילה שיוויון היא מילת קסם, ומאוד טרנדית. ברמה הלאומית וגם ברמה הבינלאומית מנסים להפוך את השיח העולמי לשיח ששם את השיוויון כערך מרכזי בכל תחום.

לעניות דעתי, אין בעולם שיוויון בשום תחום של השתתפות ועשיה.

אדגים:

אני שכירה והייתי גם עצמאית שנים, ולא מצאתי בעולם התעסוקה שיוויון. אנשים השתכרו באופן זהה בצעו באופן שונה את תפקידם, והמציאות מתקבלת על דעתם של הממונים.

גם בחיי משפחה אין שיוויון בני הבית נוטים ליטול חלק בהווי המשפחתי בדרכם בהבנתם לפי נטייתם, אפשר לחלק תפקידים ומשימות אבל הביצוע הוא לפי האנרגיות, האהבה, המוטיבציה הכשרונות וכו’.

בפוליטיקה גם אין שיוויון שרים משתכרים באופן זהה ופעילים באופן שונה, ראש הממשלה אינו מקבל את המשכורת הגבוהה במדינה….

בבתי הספר מדברים על שיוויון אבל אין שיוויון תמיד החכמים יפיקו יותר תועלת מהלמידה מאחרים.

בקיצור אין שיוויון אמיתי בין הפועלים והפעולות והתגמולים ברוב תחומי החיים.

כעת מה קורה בבית היהודי? בבית היהודי יש שיוויון? לא יודעת. לא בטוחה. בטוחה שכל בית מתנהל אחרת בהתאם לצרכי החיים בו. בטוחה שכל אחד מביא ומשתדל לבצע את הטוב ביותר, יש בתים בהם הגבר נושא בעול גדול יותר ויש בתים שהאישה.

בבית היהודי יש נוכחות אבסולוטית של ספר חוקים משפטים מצוות.

בבית היהודי יש מחוייבות להלכות.

לאישה יש את הלכות המטבח נדה, חינוך ילדים ועוד ולגבר יש הלכות לימוד תורה, תפילה בציבור, משא ומתן, ועוד הלכות רבות.

את יכולה לקחת את ספר החינוך, ולמיין את המצוות המשויכות לגברים לעומת המצוות הנשיות ולבחון למי מורכב יותר? אבל זה לא העניין.

ברגע שאת אישה- ברוך שעשך כרצונו.

מה שאת עושה הוא פועל יוצא של מהותך כאישה, ושל הבחירות שלך. ברוך השם בחרת לשמור מצוות. בחרת לשמור טהרה. זכית!

כעת לגבי התחושה שלך שהדם מטמא אותך, ואת מורחקת, ואת מנודה, ועוד ועוד….כן זה לא נעים.

הרעיון האמתי הוא להבין כי הטומאה היא זמנית וכל עיסוק שלך בהרחקה ובהתארגנות לטבילה הוא התעסקות בהכנה לטהרה. ובכלל יש פה תפיסה שנובעת מניסוח, אם תתרגלי למונח “אסורה” ולא טמאה תביני שאת רק אסורה זמנית במגע לבעלך ואינך טמאה לעולם כולו ולעצמך. אישה נדה מתפללת, היא לא מורחקת מהקב”ה.

יש הרבה מפרשים שמייחסים לענייני טומאה וטהרה עניינים נשגבים ואני נמנעת מלהציג כאן, במטרה להתחבר למקום הפשוט ביותר של הבנת התפקיד שלך כאישה בהכנות לקראת הטהרה.

אז כן נכון, את אישה וזכית להיות אישה נשואה, זכית להיות אשת איש ומוטלת עליך חובת ההיערכות לטהרה מידי חודש בינתיים.

כאישה אני מציעה לך לרשום לעצמך את הפעולות שאת צריכה לבצע ברמה היומית וברמה החודשית, כך תארגני לעצמך את סך כל מה שאת צריכה לבצע, וגם תחושי הקלה כי הפעולות מעטות ורוטיניות.

עוד אני רוצה לציין כי כעת אתם זוג טרי, כל החיים שלכם בטווח הקצר הם אחד סביב השני, ואולי קצת סביב העיסוק שלכם, ולכן העוצמה של כל פעולה ושל ההרחקות מורגשת היטב בליבך. בעזרת השם, עם הזמן כל הפעולות של ההתארגנות לטהרה יכנסו למהלך כרוני, פחות תחושי בהכבדה יותר תחושי התרגשות וצפייה לקרבה המתחדשת. החיים האמתיים כוללים בתוכם את הזוגיות, וההרגשה היא שבחיים יש גם זוגיות. כעת נראה שהחיים שלך הם זוגיות, המרכז של ההוויה, זה זמני, וכנראה ישתנה, וטוב שכך, כי זוגיות היא מרכיב בחיים.

וכדי לסגור את ענין השוויון אני מציעה לא לחפש שוויון, לא להתעסק בו בכלל בחיי אישות ובחיי משפחה. בית טוב עומד בזכות זוג שמתכוון לתת מבלי לצפות לתמורות מידיות, בלי פנקסים והתחשבנויות, צאי מהחשבון מי עושה יותר למען הטהרה, פשוט אל תהיי בשיח הזה.

שיח שוויוני לאו דווקא מיצר תחושת אחדות ושוויון וברוב הזמן ההפך. הניחי לשיח הזה להיות מחוץ לכתליי ביתך-ליבך.

על הערתך לגבי התאמת ההלכות לימים עברו ולהיום.

נכון שחלפו עידנים. נכון שלמרות הידע שלנו בהיסטוריה ומעט מארכיאולוגיה נראה לנו שאימותינו לפני 2000 שנה חיו חיים אחרים לחלוטין. ובכל זאת, ההלכה היהודית היא נצחית, ואנו בגלותינו מחוייבים לה.

לא ברור לי מה יקרה כשיבוא גואל, כיצד ניטהר וכיצד נחיה. ואני מצפה לביאתו ובוודאי גם את למרות שיש לי שאלות רבות על אורח החיים הגאולי העתידי.

ברור לי שכעת אנו חיים בעידן שדווקא תקופת הנדה מקבלת תמיכה רבה יותר בזכות המודרנה. המקוואות נאים נקיים מטופחים, המלבושים שלנו רבים, אנחנו לא תלויות בכותונת אחת כמו שהיה בעבר. יש לנו אמצעים הגייניים נהדרים גם לתחזק את הנידות וגם את ההכנה לטהרה.

ההלכה היהודית ופוסקי ההלכה מנסים לארגן אותה בהתאם לעת, אבל הבסיס השורש לא ישתנה.

אני מרגישה שהחודש וחצי הראשונים שלך כאישה הציפו אותך מבחינת ההלכות ופעולות הטהרה והטומאה שנכנסו לחייך לראשונה, זה טבעי, אני מאמינה שזה זמני, את תתרגלי, ובעזרת השם מאחלת לך גם שתתחברי לכל אחת משתי התקופות. יחד עם זאת מזמינה אותך ללמוד מתוך המקורות התורניים על מהות טומאה וטהרה בחיי הבית היהודי. תוכלו לעשות זאת יחד, את ואישך, וזו תהיה גם הזדמנות עבורך להבין ולהרגיש את התחושות שלו בהקשר של הלכות אלה. שיתוף ולמידה הם פעולות מקרבות בעת נדה ובכלל. בנוסף, אני מציעה לך שתשוחחו על ההרחקות ביניכם, מה משמעותם עבורכם, וכיצד אתם חיים אותם. לתשומת לבך ועידודך, עם הזמן, זוגות רבים מוצאים את עצמם בקרבה רגשית עמוקה יותר כשהם משוחחים ומתקשרים ללא מגע.

את מוזמנת להמשך שיח איתי אם תרגישי צורך.

מאחלת לך בהצלחה, מזל טוב וזוגיות טהורה בכל עת ומאושרת,

תקוה

tikvao@actcom.net.il

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

מובחנות בזוגיות תעזור לי לא להיפגע מבעלי?
קראתי פעם דימוי, יפהפה בעיני, שנישואין זה בעצם להסכים להפקיד את הלב שלך בכף ידו של מישהו אחר, ולהיות בטוח שהוא ינהג בו בעדינות ולא ינפץ אותו לרסיסים. (כל הזכויות על הביטוי הנ”ל שמורות לאיה קרמרמן, בטור בעיתון “בשבע”) אחרי כמה וכמה שנות נישואין, אני יכולה לומר שאני מזדהה מאד...
חלוקת התפקידים בזוגיות לא נראית לי הוגנת
ראשית תודה על אתר שעונה בדיוק על מה שצריך הציבור החרדי ופותר הרבה ספקות פנימיים . ומכאן לשאלתי: חשוב לי להדגיש שאני מסתכלת על העולם בעיניים של צדק ושויון ולכן יש לי שאלה שלא ברורה לי . לפני דור או שניים היה ידוע שהתפקיד של האישה זה לבצע את צרכי...
אני לא מרגישה שאני רוצה להתחתן... יש לי בעיה?
אני בחורה דתיה חזקה, כך שבציבור שלנו כבר יחסית מקובל שבנות יתחתנו בגיל הזה(לצורך העניין כבר יותר מחצי מהכיתה שלי התחתנה…). הבעיה היא שתמיד הרגשתי שונה מאותן הבנות… כאשר כולן היו קושרות מטפחות, מקוות ומייחלות להקים משפחה זוגיות כבר מגיל קטן, אני לא הרגשתי את זה, הרגשתי שאני קטנה מידי,...
לשתף בזוגיות בסערות שעוברות עלי?
ממש תודה על התשובות באתר, ניכר שהצוות כאן מקצועי ומבין בתחומו! הקדמה שאולי פחות נצרכת: ב”ה ארוסתי ואני נתחתן עוד חודשיים. לא מזמן קרה שהיה לי יום עם תחושת תסכול גדולה מאוד מכל מיני דברים שהצטברו, דיברתי עם ארוסתי היא שאלה אותי מה שלומי ואז פשוט הבכי התפרץ… שיתפתי. יום...
מה יהיה עם הזוגיות שלנו?
אני בת 27 . אני ובעלי נשואים 7 שנים ויש לנו 2 ילדים מתוקים .. מתחילת הנישואים היו קשיים . בהתחלה הוא היה מסור וקשוב וניסה לעשות הכל כדי שיהיה לי טוב . אני כנראה לא הייתי בשלה לנישואין והיה לי מאוד קשה עם השינויים שהנישואין הביאו איתם ונתתי לו...
פערים שהולכים וגדלים ביני לבין אשתי
כבר תקופה ארוכה שמפריע לי משהו בזוגיות שלנו שלי ושל אשתי. אז קצת רקע על הזוגיות שלנו :יש לנו זוגיות יחסית טובה אני מגדיר את זה הכי טובה, כי בשבילי זה טוב. אנחנו הורים ל-2 תכף לשלושה ברוך ה’, שנינו בערך באותו גיל התחתנו לפני 10 שנים, סך הכל הפערים...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן