The Butterfly Button
מה קורה לי בתוך הטיפול הזוגי?

שאלה מקטגוריה:

היי,
אני נשואה 10 שנים וב”ה יש גם הרבה מתוקים
בעלי אדם טוב מאוד ומאוד אכפתי
הקושי שלנו בזוגיות הוא התגובות שלו
אני מדברת בסגנון דבור מאוד עדין, מכבד ואצילי
והוא פחות, דוגרי ישיר וכמובן יש גם תגובות של זעם והתפרצויות .
החלטנו ללכת לטיפול זוגי, כי הרגשתי שאני מתרחקת מאוד וזה מפריע לי מאוד
ניסיתי במהלך השנים האלה לבנות את הקשר ולהגביר תקשורת נכונה, היו תקופות טובות
אבל איכשהו סבבנו שוב אותה נקודה שמפריעה לי.
הגענו לנקודה שאני מרגישה שהיא ללא מוצא ולכן אולי טיפול יעזור.
בטיפול קורה משהו מענין:
בעלי נרגע ומקבל את עצמו, מכיל ומקשיב למה שקשה לו
וכמובן ההתנהגות שלו אלי הופכת להיות מדהימה, כמו שרציתי תמיד.
אבל לי קורה משהו הזוי – אני נקפאת כקרח
לא רוצה להרגיש, לא מצליחה לגשת ללב שלי
וכמובן לא נפתחת בטיפול לכלום
אני מאוד מתוסכלת כי אני רוצה לעזור לעצמי
אבל נאבד לי האמון
מה אני יעשה?
כל הטיפול המטפל מנסה להבין מה אני מרגישה ואני מרגישה חלל
במהות שלי אני אישה חמה ולבבית
הייתי רוצה להיות שם לחזור להיות האישה שאוהבת את החיים והפשטות שבהם
אבל זה נראה לי כ”כ רחוק

תשובה:

שואלת יקרה

שלחת שאלה לא פשוטה היישר מחדר הטיפולים. בכתיבה מדודה ערוכה ומושקעת, השארת רווחים בין השורות, ואולי גם בהם מן הראוי להתעמק.

לפני הכל, מבקש להביע הערכה כנה על השקעה גדולה וממושכת בבניית הקשר הזוגי, ב”ה ראית גם הצלחות ותקופות טובות, ואת לא מוותרת ורוצה להמשיך להשקיע עוד, הלכתם לטיפול ואתם עושים עבודה זוגית, על פניו יש התקדמות ובעלך מצליח בטיפול, אבל באמת אין התקדמות.. השאלה מה קורה פה, אם הכל כל כך טוב למה זה מרגיש כ”כ לא טוב.

במבט ראשון יש כאן בעיה זוגית מצד חוסר התאמה בסגנון התגובות של בעלך, אבל יתכן שיש כאן בעיה אישית יותר. במילים אחרות, השאלה שהתעוררה אצלי האם אנחנו אכן במרחב של טיפול זוגי או בכלל של טיפול פרטני.

מבקש להציע אפשרויות נוספות על מנת להרחיב את נקודת המבט.

כתבת: “כל הטיפול המטפל מנסה להבין מה אני מרגישה, ואני מרגישה חלל”… כשאנחנו מדברים על החלל החיצון, זה איזשהו חלל גדול, אין מזרח ואין מערב, משהו שלא יוצאים ממנו אלא מרחפים והולכים לאיבוד, מסחרר כזה..

אם הבנתי נכון את הביטוי ‘חלל’ בהקשר הזה, את חווה מעין מקום ריק בעצמך, מסתובבת ולא מוצאת את מקומך, בעוד את היית רוצה להיאחז במשהו. את מרגישה שלא טוב לך בטיפול, אבל אין לך כיוונים ואת לא יודעת מה את מחפשת.

שכיח מאד בטיפול שאנשים יודעים שלא טוב להם ולא יודעים למה, את זה הם באים לברר בחדר הטיפולים.. חלק מתפקיד המטפל הוא לאפשר למטופל להיות מסוגל להעלות את הפירוש שלו, להציע אפשרויות ולהתבונן בהם.

גם כשמטפל מברר מול מטופל מה הוא מחפש, זאת בסך הכל הזמנה להתבוננות, אבל זה לא בהכרח אומר שהוא מחכה לתשובה סגורה או מוחלטת. אפילו אם המטופל יגיד איזושהי תשובה ברורה – כביכול הוא אכן יודע, המטפל צריך לקחת בחשבון שהמטופל בעצם עדיין מחפש, רק שהוא לא יודע להגיד שהוא לא יודע.

אחת הסכנות השכיחות שעומדות בפני מטפלים (ואגב, המון רופאים גם נופלים בדבר הזה), כאשר מטופל מגיע בתחילת הטיפול עם איזושהי אבחנה עצמית, עם תבנית ברורה לפיה הוא יודע לזהות את אופי הבעיה, בזמן שיש משהו אחר עמוק יותר העומד ביסוד הדברים, והמטפל מתפתה להיכנס אל התבנית הסגורה שהוא הוזמן אליה וליהנות מן המוכן, בעוד באמת המטופל קיצר לו את הדרך אבל אל המקום הלא נכון.

ככלל ניתן לומר כי מטפל צריך תמיד להחזיק אצלו שאלות.. לקחת בחשבון שתי זוויות מבט. בשביל זה יש שתי עיניים… עין אחת, להתבונן האם מה שהוא עושה נכון, ובאיזה אופן צריך להמשיך אותו. עין שניה, להחזיק את האפשרות שאולי אנחנו בכלל לא בדרך הנכונה, שאולי צריך לעצור ולחזור לשלב האבחנה, ולחפש דרכים אחרות שעדיין לא הלכנו בהם.

חשוב שלא לקבל את התבנית המוצעת כפשוטה, לקחת בחשבון שמה שהמטופל מביא הוא חלקי, ואדרבה, יתכן שדווקא את העיקר המטופל לא יודע להביא לחדר הטיפול. נדרשת שהייה ממושכת בשלב האבחנה על מנת לדון בה ממקום נקי ולאפשר לה (ולדרך הטיפולית) להשתנות לפי מה שעולה בפועל.

כאשר בירור יסודי מעמיק ונקי לא נעשה בתחילת הטיפול, לעיתים נראה תקיעות משמעותית בהמשך מהסוג שתיארת בשאלתך.

בתוך הדברים כתבת ש’נאבד לך האמון’, אבל לא היה לגמרי ברור במי, האם במטפל/בתהליך הטיפולי או בכלל באפשרות לבנות את הקשר הזוגי למרות הכל.

התחלת להרגיש שאת מתרחקת מאד עד שהגעת לנקודה שהיא ללא מוצא ומתוך כך משכת לטיפול, כעת אחרי שהטיפול כביכול הצליח מצד בעלך, את עדיין מרגישה ש”זה נראה לך כ”כ רחוק”. תהיתי האם זה נראה לך רחוק שהטיפול הזוגי במתכונתו הנוכחית יכול להביא איזשהו פתרון, או בכלל על עצם הסיכוי לבנות את הקשר הזוגי אחרי כל הטלטלות.

מכאן עולה השאלה, אולי בכלל את צריכה קודם כל לברר מול עצמך בפגישות פרטניות עד כמה את שלמה עם הזוגיות הזו, מה היחס הפנימי שלך אל הקשר הזה, אולי כבר התרחקת מידי.

כי אם באופן עמוק את לא רוצה אותו, אם באמת-באמת את לא מתחברת אל הקשר הזה, אם נניח את מתקשה לקבל את בעלך (למרות השינוי) כי הוא עדיין מזוהה אצלך בחוויה הפנימית כאדם עם נטייה כזו או אחרת להתפרצויות, יתכן שאת שואלת את עצמך איך אפשר להתמקם מול סגנון אישיות כזה.. ממילא כל פתרון שבעלך יביא לא יספק אותך.

באופן אחר, יכול להיות שהתפרצויות הזעם והתגובות הישירות מצד בעלך לאורך השנים הצטברו אצלך לשכבות של פגיעות, ובמהלך הטיפול התעסקתם קודם כל בתיקון מהיר מידי מבלי לתת מקום לפגיעות, וכעת דווקא בגלל השינוי שהתרחש אצל בעלך.. צפו אצלך ביתר עוצמה רגשות הפגיעות שנהדפו כל השנים, כי אמנם בעלך השתנה אבל החוויות שהפנמת עוד לא השתנו.. אולי לכן את מרגישה ‘חלל’, את לא מוצאת דרך להתמקם מחדש מול השינוי שנעשה אצל בעלך. אולי את צריכה לדבר על איפה בעלך היה עד השינוי שקרה כעת. בקיצור, גם אם הבעיה אכן טופלה כעת זה הזמן לעבד את מה שהיה.

לפעמים כשאנו חווים חוויות שליליות של פגיעות באופן מתמשך, כתוצאה מהתנהגות לא צפויה במערכת זוגית קרובה, אנו מפתחים איזשהו ריחוק רגשי מבן הזוג, ניתוק שנועד להגן על הנפש מפני גלי התפרצויות הזעם, ריחוק שיכול לנבוע גם מהחשש לפתח ציפיה שתגרום שוב לאכזבה כשתתרחש התפרצות זעם כזו או אחרת.

מהצד השני, ככל שאנו חוזרים אל שלב האבחנה, ישנה אפשרות שנגלה שאין כאן סוגיה פרטנית אלא מעין תבנית של ריקוד זוגי אופייני.

לעיתים אנו רואים זוגות שמסיבות שונות אינם מצליחים להחזיק מצב זוגי בנקודת איזון על האמצע, הם מתקשים להתמקם כזוג בשמירה על סטטוס קוו, הם במעין ריקוד לפיו אם אחד משנה פוזיציה כל הריקוד מתהפך, דינמיקה זוגית שאם הוא למעלה היא למטה ולהיפך.. אם הוא מתקרב היא מתרחקת ולהיפך..

לפעמים זוגות אלו חשים מעין צורך להיות תחת איזושהי חוויה שהם בעיצומה של בעיה. תהליך זה עלול להתרחש כאשר ישנו חוסר ברמת המובחנות (דיפרנציאציה) בין בני הזוג, והחיים תחת חווית קונפליקט מתמשכת מאפשרת להם להדוף את הקושי העמוק הכלול בהתמודדות עם חרדת הנפרדות (שהיא גם סוג של חרדת מוות..).

כמובן שכל השערה כזו דורשת הוכחות, וחייבים לאושש אותה ולגבות אותה במציאות.

מעלה את האפשרויות הללו אך ורק כהזמנה להתבוננות עמוקה יותר ומחודשת בסוגיה כולה, כדי לחזק את ההנחה שנכון כעת לחזור לשאלת האבחנה הראשונית, לחזור אל נקודת ההתחלה ולשהות בה.

מבקש לעודד אותך לשאול את השאלות האלו את המטפל, תעלי מולו לא רק את זה שאת תקועה ושאת מרגישה שיש אצלך איזשהו חלל, אלא בכלל את הסיפור שאת פורשת פה… התקדמנו או לא התקדמנו, הרי לכאורה התקדמנו בדיוק-בדיוק בנקודה שאותה סימנו מראש שבה צריך להתקדם.. אז איך זה שלא התקדמנו, מה הולך פה?!

ככל שתבררי את הדבר הזה מולו, הדיבור הזה יקדם אתכם מכל מיני היבטים. זו צומת שחשוב מאוד לעצור ולהתבונן בה, וחשוב שלא תמהרי בצומת הזו, תתמקדי בה, זה בטוח יעזור לך מבלי שאני יודע להגיד לאן זה יוביל. אבל שוב, אל תמהרי.. תעצרי בנקודה הזאת, זאת נקודה חשובה.

ובהחלט יתכן שאת הבירור הזה עדיף שתעשי במרחב פרטני, זהו דבר מקובל מאד בטיפול זוגי שרואים את הזוג יחד ולפי הצורך גם בנפרד.

במובן מסוים ככל שהנוכחות של בעלך קיימת בחדר הרי שכך או כך הבירור מחדש של שאלת האבחנה יכול שלא להיות מספיק נקי, כי אתם במרחב של עבודה זוגית, ואילו כאשר את מקיימת פגישות פרטניות, שאלת האבחנה תצוף ותעלה כמעט מאליה.

את צריכה לשאול את עצמך, האם את מרגישה מספיק בנוח לומר למטפל שהיית רוצה לברר באופן יסודי מה עובר עליך. איך זה שלמרות ההתקדמות.. את ממש לא מרגישה שהתקדמתם, אולי להיפך.

מאחל שתמצאי את הדרך הנכונה להמשיך את התהליך הטיפולי המבורך באופן הנכון עבורכם, ולבנות מתוכו זוגיות טובה ומספקת הרבה יותר.

בברכה,

חיים עוזר ה.

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

בעלי מאיים שיום אחד הוא יעזוב
אני נשואה 18 שנה יש עלויות ומורדות אני ב3 שנים אחרונות לומדת לימודים אקדמאים ויש תקופות של מבחנים ומאוד קשה לי לתפקד אבל משתדלת אבל הוא לא רואה את זה לאחרונה המצב החריף זה היה יום שלמדתי והוא פשוט אמר לי שנמאס לו ויום אחד יזרוק אותי לכלבים אז אמרתי...
בעלי מתלונן שהוא לא מרגיש חיבור ורגש אלי
אני אישה חרדית בת 25, נשואה כשנה וחצי. אני אשת קריירה, בעלי אברך. מתחילת הנישואין אנחנו במצב מתמשך של חוסר חיבור רגשי מצד בעלי. בעלי מתלונן שהוא לא מרגיש מספיק חיבור אלי. זה מציק גם לו וכמובן גם לי. אני מרגישה חוסר ביטחון רגשי וחרדת נטישה. באזור 11 חודשים אחרי...
פערים עצומים ביני לבין בעלי בתקשורת
שלום אקשיבה ותודה על הפלטפורמה הכ”כ חשובה הזו, פשוט חסד גדול. בעלי ואני נשואים קצת יותר מחצי שנה אחרי שנה של קשר. הוא איש מתוק עם לב טוב אכפתי שדואג לי, אך מנגד ישנם פערים שהולכים וגדלים בנינו. בעלי איש עם שכל ישר שמתקשה מאוד לדבר ולהבין רגש. הוא מתייחס...
יש לי הרבה ציפיות וכעסים על בעלי ובעיקר מאז שילדתי
מאד נהנת מהתוכן שבאתר. תבורכו. אני בת 30, התחתנתי לפני כשנה וחצי ותוך 3 חודשים הריון ברוך ה’. הזוגיות שלנו לעיתים סבילה ולעיתים טובה. יש לי הרבה ציפיות וכעסים על בעלי, הלידה במלחמה בכלל היתה אתגר. מלהיות רווקה פעילה ששמלאה את החיים בעשייה, מתנהלת כלכלית לבד וקונה מה שנראה לי,...
אני ובעלי לא מסכימים על מקום מגורים
נשואה טרייה לבעלי, אנחנו לא מסתדרים אנחנו רבים על איזור המגורים העתידי שלנו ללא הצלחה, אנחנו בטיפול זוגי, לי חשוב להקים את העסק שלי באיזור שהוא מאוד ספציפי בין שעה לארבעים דק נסיעה מהאיזור שלנו , בעלי לא מוכן לשמוע הוא רוצה לגור ליד אמא שלו , הסברתי לו כשיהיה...
אשתי לא סומכת עלי בנושאים דתיים
אני נשוי מזה כשנתיים וביני לבין אשתי ישנם פערים ברמת הדת ואני חש שהיא פשוט לא סומכת עליי בכל מה שקשור לנושא הדתי, כשעולה נושא/שאלה אם אני אומר x ישר התגובה היא ”מי אמר” ו”צריך לבדוק” וזה כולל גם דברים שנוהגים בבית הוריי ואציין שאבי הוא מספיק בר סמכא בשביל...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן