The Butterfly Button
תעזרו לי להכריע בויכוח

שאלה מקטגוריה:

שלום רב, יש לי שתי שאלות בנושאים שונים..
בעקבות ויכוח עם חברות רציתי לדעת מה הדעה הרווחת בנוגע לזיווג, האם זה כמו האימרה הזאת שלפני שנולדים יש לנו זיווג מיועד(יוצאת בת קול שמכריזה על הזיווג) וזאת הנפש התאומה שלנו, או לחילופין הדעה לפיה יש לנו כמה זיווגים שלבסוף לפי המצב שלנו בחיים ולפי הרמה הרוחנית זה הזיווג שנקבל, וכשזוג למשל מתגרש זה בגלל שאחד מהם ירד או עלה ברמה הרוחנית.
שמעתי את שתי הדעות שהן מאוד סותרות וזה מאוד קשה לי ליישב את העניין, אשמח אם תוכלו להביא לי מקורות.

העניין השני קשור בשאלה של ידידים. להרבה חברות שלי יש ידידים בנים והם כמו חברים טובים וזה מרגיש לי לא נכון ולא לרוח ההלכה אבל אני לא מכירה מקורות שאוסרים זאת חוץ מלא להרבות שיח עם האישה ואין גם סיבה ממשית.

אשמח אם תוכלו ליישב בשבילי את שני העניינים, תודה מראש ויום טוב!

תשובה:

שלום לך בחורה יקרה!

בשאלתך את מעלה שתי נקודות מאוד חשובות. טוב מאוד לברר אותן בכל שלב בחיים – ובמיוחד בשלב זה בו את נמצאת: שלב ההתכוננות לבניית ביתך הפרטי. כך שעצם העלאת השאלות כבר טובה ומבורכת…

התורה – תורת חיים – מכילה בתוכה אוסף חוקים, הלכות, מדרשים ואגדות – מהם גם תקבלי את התשובות אותן את מחפשת. אולם, הם לא ניתנו לנו כתכלית בלבד. התורה נועדה לבנות בתוכנו עמדה נפשית נכונה ממנה נוכל להיקשר ולהתקרב לבורא עולם ולחיות כפי רצונו במובן הרחב של המילים.

לכן, כאשר אנחנו באים לדון בשאלות אלו – מעבר לקבלת תשובות קונקרטיות, יפה ונכון למצוא את החיבור האישי שלנו לדברים ואת השפעתם על נושאים חשובים בחיינו.

אז בואי נתחיל:

בנוגע לשאלה הראשונה –

את וחברותייך מדיינות על שאלה מהותית בבניית בית. שאלה זו היא בעצם תת-נושא בתוך נושא גדול ורחב: נושא ידיעה ובחירה – כלומר, הדיון האם מעשינו כבר הוכתבו מראש מכיוון שהקב”ה יודע עליהם או שאפשרות הבחירה שלנו “נקייה” לחלוטין וממילא יש לנו השפעה מלאה על המציאות.

בתוך הנושא הגדול הזה מופיע תת-נושא והוא קביעת הזיווג.

הדיון בעיקרו מופיע בגמרא על דברי חז”ל: “בת פלוני לפלוני” [סוטה ב’ ע”א]. בהמשך, מרחיב הרמב”ם [שמונה פרקים פרק ח’] את עניין בחירת בן הזוג ומבאר: ההחלטה האלוקית היא שפלוני ובת פלוני מתאימים להנשא, הם מהווים זוג אידאלי, אבל יציאת הדבר לפועל תלויה בגורמים שונים [אגרות הרמב”ם חלק א’]. וכן ישנם עוד הרבה דיונים ודעות על נושא בחירת בן הזוג, זיווג ראשון, זיווג שני – כמו שפירטת בשאלתך.

ברצוני להביא כאן פירוש אחד מני רבים שיכול לסייע להסתכלות מעשית יותר על דיון זה:

הרמח”ל [ילקוט ידיעות האמת, ענייני הזיווג, ח”ב עמ’ שכ”א] מסביר ואומר שגם כאשר האיש והאשה אינם הזיווג הראשון (שנקבע קודם יצירתם), ישנה אפשרות של חיבור ביניהם וד’ בונה להם בית, כלומר ד’ יוצר לזוג הזה מציאות נשמתית חדשה שמחברת ביניהם.

בשאלתך ביקשת לדעת מהי הדעה הרווחת, אולם על פי דברי הרמח”ל נראה שאין זה משנה מהי הדעה שמכריעה מתי באמת נקבע הזיווג – מכיוון שבין אם הנישואין נעשו על פי בת הקול הראשונית ובין אם נעשו כתוצאה מבחירות רוחניות כלשהן של בני הזוג הקב”ה מסכים לנישואין אלו ויוצר להם מציאות מושלמת לחיי נישואין יהודיים, אוהבים ומשמחים.

אמנם, ניתן להעמיק עוד ועוד בדברי תורה ולהמשיך את הדיון אותו העליתן – הן במקורות שהבאתי לעיל והן במקורות נוספים או שיעורי תורה בנושא. אבל, מעבר לנושא הלימוד כדאי להתאמן ולהתמקד שוב ושוב בשורה התחתונה שהיא ההתחזקות באמונה:

הקב”ה מצד אחד מכין לנו את הטוב ביותר ומהצד השני – אכן, מאפשר לנו לפעול בעולם באופן חופשי וזה מה שחשוב בסופו של דבר…

לכן, כאשר איש ואישה בוחרים להינשא ובחירתם זו כפופה להלכה (כלומר, לא מדובר בנישואים אסורים כמו כהן וגרושה וכד’) – חשוב לזכור שהקב”ה הסכים לבחירה הזו, בין אם הזיווג נקבע לפני יצירתם, בין אם הזיווג נקבע במהלך חייהם כתוצאה מדרגה רוחנית ובין אם מדובר בסיבות אחרות שגרמו לבחירה מחוץ לזיווג שנקבע. הנישואין האלו הן עובדה קיימת – הן מסגרת שהקב”ה סמך עליה את ידו.

רק כתוצאה משינון אמונה זו – במהלך או בסוף הדיון הנ”ל – נוכל לרכוש עמדה נפשית נכונה ומדויקת, שמאפשרת חירות פנימית וביטחון בתהליך בחירת בן הזוג. חירות כזו המסייעת בידינו לפעול בשחרור ולהתמקד רק בתחום האחריות שלנו: בחירה נכונה בבן זוג המתאים לבניית בית נאמן שיגדל ויצמיח את שנינו בעולם רוחני נכון, מדויק וקרוב לד’.

בנוגע לשאלה השניה –

את שאלת על ידידות בין בחור ובחורה ומה המקור לבעייתיות קשר כזה – אביא כאן את ההלכה הפשוטה בשולחן ערוך [אבן העזר הלכות אישות סימן כ”א סעיף א’]: “צריך אדם להתרחק מהנשים מאוד מאוד” – בהמשך הסעיף ישנו פירוט לכל האיסורים הכוללים שחוק, הקלת ראש, מבט וכו’.

מובן אם כך שידידות כלשהי וקל וחומר ידידות קרובה או ממש חברות איננה מותרת מבחינת ההלכה.

וכאן, כמו שפירטנו למעלה ישנם שני היבטים: הראשון – הפן המעשי, שאלו פרטי ההלכה הנ”ל, אותם יש ללמוד לעומק בספרי הלכה או בשיעורי הלכה. השני – הפן הנפשי שהלכה כזו בונה בתוכנו: אכן, ישנה משיכה מובנית בין בחור ובחורה – בין אם מדובר בקרבה נפשית ובין אם בקרבה פיזית. החיבור בין איש לאישה הוא טבעי, מנחם ונחשק. בנוסף, גם בפן התקשורתי – הטבעים של האיש ואישה משלימים זה את זו והקולות השונים של שניהם באמת תורמים זה לזו וממנפים האחד את השניה. ואכן, ההלכה האוסרת זאת מכל וכל, מגבילה מצד אחד את הקשרים הפשוטים אך מהצד השני – מהכיווון הפנימי והאמיתי של הדברים – ההלכה הזו מאפשרת את הקשר היחיד והראוי: את קשר הנישואין בין איש ואישה המיועדים זה לזו.

לכן, אדייק את דברייך ואציין שידידות סתם כך בין בחורים ובחורות אסורה מצד ההלכה ואילו רוח ההלכה היא לשמר את התשוקה והתועלות הגדולות שבחיבור גברי ונשי רק לקשר נישואין – שממילא יהיה מיוחד יותר, משמח יותר ומקודש ביותר!

מאחלת לך הצלחה בכל, שתמשיכי להעמיק בדברי תורה וברצון ד’ – מתוך שמחה, בריאות ואף זיווג הגון בקרוב!!

שלך,

חן.

chenrosenblum@gmail.com

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

אני מחפשת דבר שלא קיים?....
אני בחורה חרדית, קצת פתוחה, בגיל השידוכים, שאמורה להתחיל לדעת איך היא רוצה שהבית שלה יהיה ויראה, איזה בעל היא רוצה.. הבעיה היא שאני לא יודעת מה אני רוצה מעצמי. בהתחלה היו לי הגדרות מאד ברורות מה אני רוצה, מה אני מחפשת ואיזה בית אני שואפת להקים. ואז שהתחלתי יותר...
מה המקום של התלבטויות אחרי האירוסין?
בן 29 ממשפחה דתית גדלתי כדתי לאומי ובשנים האחרונות התחזקתי בדת והתפיסה שלי יותר נוטה לכיוון החרדי או החרדלי,קובע עיתים ומבין את החשיבות של לימוד תורה וכן רוצה שהילדים ילמדו במסגרות יותר תורניות ולא דתיות לאומיות. מבחינת לבוש אני מתלבש בסיגנון הרגיל מכנסיים או גינסים וטי שירט סולידים כיפה שחורה...
מה צריך להרגיש כשנפגשים?
יש לי שאלה שמעסיקה אותי מאד בנושא שידוכים השאלה היא: מה צריך להרגיש. כולם אמרו לי כשזה יגיע את תדעי. ולא. אני לא יודעת. אם נחמד לי זה נקרא שאני מרגישה? האם לחשוב עליו יום למחרת זה נקרא להרגיש? או שאחרי הפגישה צריך להיות פרפרים וכו? אני פשוט לא יודעת...
מתלבטת לגבי הבחור - האם יש בינינו פערים?
אני בת 26. חרדית בחורה ביישנית ומעט מופנמת. יצאתי לשידוכים בגיל מאוחר כי סיימתי סמינר בתחושה מאד מבולבלת – מי אני, מה אני מחפשת? חיפשתי את עצמי מאד. אפשר לומר שמצאתי. בשביל הרקע: גדלתי בבית פתוח אבל עד רמה מסויימת (רואים סרטים, שומעים מוזיקה ישראלית / לועזית), אבל הרוח וההלכה...
אכזבה עמוקה משידוך שירד
אני בחור ישיבה כבר תקופה ארוכה בשידוכים , נחלתי אכזבות רבות במהלך הבירורים פגישות וכו’. אבל בימים האחרונים קרה משהו ששבר את ליבי לגמרי, נפגשתי עם בחורה כמה פגישות, ופעם ראשונה שנהניתי מכל רגע, היתה זרימה, התחברתי, וכך גם היא נתנה את התחושה, שהיא נהנתה וכו’, לפני כמה ימים קבענו...
נעלמה לי המשיכה אחרי שהתחזקתי מהנפילות
אני בחור כבן 22 התמודדתי בעבר בנסיונות קשים של צניעות אחרי כל פעם שראיתי ברחוב מה שהו זה גרם לי להיכשל על בסיס יום יומי, עד שקראתי איזה ספר שפתחתי שסידר לי את הראש וגרם לי לחשוב ולהפסיק לקשר בין מה שרואים ברחוב לבן המעשים שנכשלים אח”כ, וככה יצאתי מזה...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן