בס”ד
שלום לכותבת היקרה,
אני קוראת את שאלתך, ומבינה את ההתמודדות והתהיות בהן את מצויה,
טוב שפנית לעזרה ובע”ה אני מקווה לסייע במה שניתן.
אתחיל מהסוף להתחלה ואומר – “את נורמאלית”! ? לכל אחד יש את ההתמודדות שלו. וזה נורמלי להתמודד. הכל בסדר יקירה!
ועכשיו אתייחס אלייך, לאחר מכן לשידוכים.
הנטייה להיקשר לאנשים- למה זה קורה?
בגדול, לכל אדם ישנן נטיות כאלה ואחרות (במגוון רחב של תחומים, לאו דווקא בקשרים), לכל אחד ישנם הרגלים שונים וגם דפוסי התקשרות ותקשורת. חשוב שתקבלי את עצמך עם הצרכים שלך.
החשיבות והצורך בקשר קרוב ותמיכה- גם הם משתנים מאדם לאדם. ונשמע שאצלך הם ברמה די גבוהה. וזה בסדר, רק חשוב שנקרא לדברים בשם, כדי שנדע כיצד לנווט אותם. ייתכן שזה נובע מחוסר בקשר, שלאו דווקא כי לא קיבלת אהבה בחייך, אבל זה צורך שמשתנה מאדם לאדם. (מצרפת למטה קישור לתשובתי לשאלה אחרת דומה, תוכלי לקרוא יותר על הנושא).
אנשים שהיו שם בשבילך, עזרו ותמכו, טבעי שתחושי כלפיהם קירבה ואהבה. משהו בקשר עם אותם אנשים נתן לך כוח ומענה זמני לצורך רגשי- אולי צורך בקשר ובאהבה, אולי צורך בביטחון או ביטחון עצמי. ושחזור המחשבות בעצם הינו הרצון לשחזר את אותם רגשות שהיו לך בקרבתם. רצון מודע/לא מודע לחוות את אותם רגשות.
העניין הוא, שלעיתים הקשר הסתיים, או היה לכתחילה זמני וקצר ואולי אפילו ענייני , ואז הם ממשיכים לדרכם- ואת נשארת איתם “תקועים” בתוך הראש. בצורה של רגשות עמוקים מדי או בצורת מחשבות טורדניות אמנם חיוביות אבל שהיית מעדיפה לשחרר. ואת צודקת כשכתבת שזה דורש עבודה עצמית. אני שומעת מדברייך שהדבר מציק לך. מצד אחד כנראה שזה עושה לך טוב, אחרת התת מודע שלך לא היה גורם להם לעלות כל הזמן… מצד שני את מרגישה לא בנוח עם הנטייה הזו.
חשוב שתהיי מודעת לכך שבגילך זה טבעי ומוגבר יותר, הצורך בקשרים ויצירת קשרים יותר קרובים. כחלק מהחיפוש העצמי בגיל ההתבגרות והרצון בחברות ובע”ה לקראת הקמת בית (כמו שמפורט בקישור שיופיע למטה). ולכן מי שלכתחילה יש לה נטייה גבוהה יותר וצורך יותר בקשר- ייתכן שתחווה חוויות כמו שתיארת.
כתבת נכון, ואת מרגישה נכון, ש”לחיות בשביל מישהו אחר זה מגביל ולא בריא”. כי אז את עלולה לאבד את הקשר שלך עם עצמך. את בעצם תולה את התחושות הטובות שלך- באנשים אחרים. ולכן כל פעם מגיע ה”בא בתור” שקצת הופך להיות “ממלא מקום”.
אז מה זה?
אכנה את המצב הזה “תלות רגשית”. וטוב וחשוב ששמת לב לנטייה הזו בגיל מוקדם.
אתן הכוונה ראשונית ליישום, שאני מאמינה שאת בשלה ליישם. אך מאחר ויש לפעמים רבדים עמוקים יותר, אז אם תרגישי שקשה לך לבד או אם תרצי כתובות לטיפול תוכלי לכתוב לי בפרטי עם יותר פרטים ובע”ה אנסה להפנות אותך מדוייק יותר לסוג המענה הנכון (טיפול ואימון -אלו שני דברים שונים המטפלים בדברים שונים, אך יכולים לעזור בהתמודדות שאת חווה).
אז ההכוונה הראשונית והחשובה בעיניי:
1. לפתח לך תחומי עניין בחיים
2. לחזק את המודעות לרצונות ולחשיבה העצמאית שלך.
3. למצוא לך זמן שבוא את עם עצמך, יכולה לדבר עם בורא עולם על הכל . הוא הכי מבין אותך, זה ייבנה בך כוחות וחוזק נפשי בע”ה וזה חלק הכרחי בתוך ההשתדלות שלנו!
4. למצוא בך דברים טובים שאתה אוהבת, תכונות, כישורים.. קודם כל להכיר בהם. אח”כ לנסות לפתח אותם.
(ישנם סוגים ורמות שונות של תלות רגשית, תוכלי לקרוא בהרחבה בתשובותיי בשני הקישורים הבאים:
איך אפשר לזהות אם קשר הוא תלותי? – אקשיבה (akshiva.co.il)
אני נקשרת לאנשים בצורה עמוקה מדי – אקשיבה (akshiva.co.il))
לגביי השידוך-
באופן כללי- זה טבעי ולגיטימי להתרגש וגם לחשוב על בחור שמצא חן בעינייך, זה נורמלי ובריא. הכל זה שאלה של מינון ורמת השפעה , ואסביר.
מטבע הדברים בקשר בין שני המינים מתעוררים רגשות , ואפילו ברמה הביולוגית מופרשים בגוף חומרים הגורמים לתחושות טובות כמו אהבה , התרגשות ועוד. זהו תהליך טבעי ובריא. (כמפורט בקישור הנ”ל). וגם בגילך זה נפוץ שבנות נמצאות במצב של מחשבות מרובות על בחור או אדם שמצא חן בעיניהן. זה לא חייב להיות בעיה, אבל זה כן שלב שכדאי להתפתח ולהתקדם ממנו כדי לא ליצור תקיעות בחיים ובאישיות של האדם.
הבעיה מתחילה, כאשר המחשבות לא הולכות ודועכות בהדרגה לאחר שהקשר הסתיים, אלא נשארות ברמה משמעותית וחיה ואפילו קצת אובססיבית- ז”א טורדנית שלא מרפה.
ומאחר ואת תארת את הרקע שלך מעבר לשידוכים, אז יכול להיות שמעבר לתהליך הטבעי הזה, אצלך יש חלק נוסף- שקשור לנטייה לתלות הרגשית. ולכן כדאי לשלב מענה בנושא השידוכים.
גם כמו שכתבתי לך בהכוונה הראשונית שכתבתי לך קודם- עם כל הסעיפים. ובנוסף, הייתי ממליצה לך בשלב הזה להתייעץ על השידוכים עצמם – עם דמות שמכירה אותך ורצוי מישהי בעלת ניסיון בתחום, כדי שתכוון אותך יותר ספיצפית.
חשוב לי להאיר תשומת ליבך לעניין נוסף, דווקא בגלל מה העניין של המחשבות וההיקשרות העמוקה-
ישנם אנשים שבאופן טבעי אולי תמצאי איתם יותר כימיה, תחושת חיבור ושייכות וזה בסדר, ככה נבנה קשר.
אבל תבחיני בין מצב אחר- בו יש אנשים שיש להם קסם או כריזמה, אך לא בהכרח יהיו טובים או קשובים אלייך, לכן חשוב שתשימי לב למקום שלך בתוך הקשר. בנוסף, ישנם אנשים היוצרים מצב מכוון לגרום לצד השני תחושת חיבור וקשר. חשוב שתשימי לב להדדיות בתוך הקשר( ואם תרצי הרחבה בנושא הזה את מוזמנת לכתוב לי בשמחה).
מקווה שהדברים יסייעו
ובע”ה שתמצאי את הדרך הנכונה לך למענה בהתמודדות!
בהערכה רבה,
טליה נ.
talyawork@gmail.com