The Butterfly Button
שולחן חג השבועות לאברכים בלבד?

שאלה מקטגוריה:

שלום רב,
בעוד שבוע נחגוג את חג השבועות. בישיבות ועוד לפני כן, חונכנו שלחג שבועות אין כל משמעות מלבד היותו יום מתן תורה כשהפירוש הוא לימוד התורה. כאדם שיצא לעבוד, ומתקשה אף בקביעת עתים לתורה, קשה לי מאוד לחזור לאווירה הישיבתית שהעמידה על נס את לימוד התורה והתמדתה, זה דוקר ומצער אותי מאוד.
יותר מכך, אני מטבעי אדם תורני שמקפיד לדבר בבית דברי תורה מענייני פרשיות השבוע והחגים, על מה אוכל לדבר בשולחן החג בלי שנרגיש פספוס, שהחג הזה לא בדיוק קשור אלינו, אני ובעיקר אשתי שמצידה לא התייאשה ממני…?
אני מחפש מראי מקומות לספרים או מאמרים בהם אוכל למצוא הרחבה נאותה אודות החג בלי שאצטרך להיזכר במשגיח מהישיבה וברומנטיקה המחשמלת שנוצרה מתי שהוא על “יום הדין על תיירה”. אבל אפילו הרמב”ם במורה מציין את חג זה כיום מתן תורה ולא כחג הקציר… אם כי פשוט שהכוונה לכל התורה כולל כל מצוותיה (והרי החג שייך גם לנשים…), אבל תורה היא ולמצוא אותה אני צריך.

תשובה:

שואל יקר.

שאלתך נוגעת לנימי הלב, ואני מלא הערכה לך על רצונך הכנה לעבוד את ה’ ממקומך האישי.

הדיון שנגעת בו אכן נוגע ביסוד היסודות של קיומנו – מה זו תורה בעצם?

בהר סיני הקב”ה לא אמר לעם ישראל: “עשו שטייגען”. הוא אמר: “אם שמוע תשמעו בקולי ושמרתם את בריתי”.

שמירת הברית עם ה’ מתבטאת בקיום המצוות, ולימוד התורה הוא הדרך הטובה ביותר להתחבר לקיום המצוות.

בגמרא (ב”ק יז. ועוד מקומות) נאמר “גדול תלמוד שמביא לידי מעשה”. בפשוטו מבואר כאן שמטרת לימוד התורה היא לקיים את המצוות. כך מתבאר גם מהמשנה במסכת אבות המציגה את הלומד על מנת לקיים כעומד בדרגה הגבוהה ביותר של לימוד התורה.

יש בלימוד מטרה נוספת, והיא – החיבור אל רצון ה’ על ידי הבנתו והעיסוק בו, כמבואר בב”ח סימן מ”ז ובעוד מקומות רבים, אבל אין לשכוח את קומת הבסיס.

מי שיוצא לעבוד – לכאורה נדרש ללימוד תורה מסוג שונה מסוג הלימוד שבישיבות. הלימוד הישיבתי עוסק ברמת העקרונות, בניתוח הסברות ושורשי הדינים, בחלק התיאורטי של התורה. לעומת זאת, כשמתחככים בחיים הלימוד עשוי להיות מחובר אל השטח, לשאלות המציאותיות, “לימוד על מנת לקיים” פשוטו כמשמעו.

בחג השבועות אנחנו שמחים על היותנו לעם ה’, ממש לא על מצוות תלמוד תורה, אלא על היותנו יהודים החיים על פי הנהגתו של הקב”ה.

במעמד הר סיני לא הוזכרה מצוות לימוד התורה, ואף לא בעשרת הדיברות. לימוד התורה הוא קומת הבסיס המחברת אותנו אל הקב”ה על ידי הכרת רצונו ולימוד הוראותיו, כי “תלמוד מביא לידי מעשה”.

צא וראה את פיוט האקדמות הנאמר לפני קריאת התורה בחג השבועות. מה הנושא שם: הברית עם ה’, המשמעות של היותנו יהודים, הטוב הצפון לנו וקרבתנו אליו.

שאלתי פעם מישהו מה התפילה המגדירה ביותר את חג השבועות? התשובה הצפויה היתה כמובן “אבינו אב הרחמן המרחם רחם עלינו ותן בליבנו בינה להבין ולהשכיל”. אמרתי לו שלדעתי התפילה המרכזית של חג השבועות היא: “עלינו לשבח לאדון הכל, לתת גדולה ליוצר בראשית, שלא עשנו כגויי הארצות”.

שנה אחת בליל חג השבועות, כשכולם סביבי ישבו ולמדו גמרא עם אחרונים, למדתי תנ”ך. פשוט רפרפתי עליו מלמעלה, על קטעים נבחרים המספרים את הסיפור של עם ישראל המקבל את התורה, יעודו ומסלולו במהלך ההיסטוריה. היתה זו חוויה מכוננת, מפעימה. ממליץ לך בחום לעשות זאת. זוהי לדעתי מהותו של היום הזה.

מחפש אתה מאמרים לחג השבועות שאינם חוזרים על שיחות המשגיח בישיבה אלא נותנים ממד אחר.

בעיקרון אתה יכול פשוט לדבר על לימוד התורה ולהסביר מה זו תורה בעצם ואיך היא מתחברת לחיים של כל אחד מאיתנו. בכך אתה מרויח בכפלים: גם אתה משדר לילדים שלך הבוגרים (אם יש לך) על אותו תדר שהם שומעים בישיבות רק עם קצת יותר עומק, וגם אתה מחבר את אשתך לרעיון של לימוד התורה שהוא בעצם שייך גם לה.

הרבה הצלחה, וחג מתן תורה שמח!

יעקב צבי

[email protected]

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

אפשר ללמוד בבית עם רעש הילדים?
אני בעל תשובה המון שנים, כבר עם מספר ילדים, ולא נתתי דעתי מעולם לשאול ולהתייעץ איך זה אצל אחרים? איך בית של תורה (אברך) אמור להתנהג מבחינת לימוד התורה בתוך הבית. לא גדלתי כמו שאמרתי בבית של תורה. ולכן המון שנים שאני נשוי, חשבתי לתומי שזה נורמלי ללמוד ולבקש קצת...
מרגיש אבוד בישיבה – להישאר בה? לחפש מקום אחר?
אני בחור בן 18 וחצי שלומד בישיבה, או לפחות אמור ללמוד… כבר שבועיים שאני לא מגיע לסדרים, פשוט לא מצליח למצוא את הכוחות. בהתחלה זה היה מרגיש כמו חופש, אבל עכשיו זה כבר נהיה כבד, תחושה של רִיק שאין לי איך למלא. הבעיה היא שאני לא באמת מרגיש שייך לישיבה....
אין לי יישוב הדעת ללמוד כשיש בלגן בבית
יש לי בעיה שאני מאוד אוהב סדר וניקיון. למה הבעיה? כי לפעמים אני מרגיש סתירה עם לימוד התורה הקדושה. אם אני מגיע אחריי יום עמוס ויש דברים לא מסודרים על השולחן, על הספות ועוד. או דברים זרוקים פה ושם על הריצפה כיאה לבית עם ילדים. אני מרגיש אי ישוב הדעת...
השתנה אצלי היחס של הוכחות מהמדע לדברי חז"ל
אני ממש לא מבין את עצמי. משני בחינות הפוכות לחלוטין. תמיד ידעתי שדברי חז״ל קודש קדשים ואין עורר עליהם ואין להטיל ספק בהם. ואם ה״מדענים״ בעיני עצמם למינהם ״מוכיחים״ הפוך הרי שכל מה שצריך זה לחכות למדען הבא שיפריך את קודמו, כפי שהיה מאז תחילת ה״מדע״. והנה פתאום בתקופה האחרונה...
איך תיתכן מכירת יוסף? זה בלתי נתפס..
רציתי לשאול איך האחים של יוסף מכרו אותו הבנתי שזה משהו הרבה יותר רצינים מי מה שחושבים אבל עדיין לא הבנתי איך אפשר לעשות כזה דבר שבעיני הוא ממש מזעזע
חיבור לעבודת ה' ע"י התבודדות או לימוד תורה?
אני בחור ישיבה בן 21 לאחרונה התחלתי לעשות התבודדויות כל יום בהתחלה זה היה קוהרנטי ומסעיר לאט לאט זה ניהיה יותר ויותר קשה פתאום תפסתי,הבנתי שבאופן כללי כל החיים ,החוויה שלי בעבודת ה היא כביכול שמבלי שאקריב את עצמי על המזבח בסתם לימוד, בסתם באופ”כ ,את החיים הפשוטים בעצמם אני...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן