The Butterfly Button
שאלה על אמיתות התורה של היום ו"כוונת המשורר"

שאלה מקטגוריה:

שלום וברכה, ראשית אני אציג את עצמי- אני בת 21 , סטודנטית למתמטיקה ומדעי המחשב, בעלת תשובה (לשעבר בערך) לבד, מבית חילוני
בגיל צעיר התחלתי לחזור בתשובה מתוך אמת פנימית שזאת האמת, חקרתי המון את כל הדברים הכי בסיסיים כדי להבין, ובאמת לקבל על עצמי ולעשות כי אני רוצה ואוהבת.
בשנתיים האחרונות התחילו לי שאלות בסיסיות בנוגע לתורה של היום, שאנחנו מכירים.. לכל הדקויות הקטנות, והתשובות לכל השאלות הקטנות..
בעקבות הלימודים המחשבה שלי “עלתה רמה” והתחלתי להעמיק בנושאים של איך הכל התחיל ומה האמת ומה צריך ומה לא ומה מגדיר בן אדם טוב ומה לא. וניסיתי ממש למצוא תשובות הגיוניות להכל, ולמה נברא העולם ומה המטרה, וכמובן וברור לי שיש תשובות לכל השאלות האלה. ברור לי שלא באנו סתם וברור לי גם שיש הקב”ה שברא את העולם והוא כל יכול והוא גאון והכל הכל. פשוט השאלות שיש לי הן לגבי האמיתות של הדקדוקים שנגזרו במהלך השנים.
אני אתן דוגמה כדי להסביר למה אני מתכוונת: אם ניקח 7 ילדים בכיתה י’ לשחק טלפון שבור, נגיד לבן אדם הראשון שמתחיל את המשחק ‘מלפפון’ ובסוף האחרון יפלוט ‘ מחשב’. בסופו של דבר לרוב הטלפון נשבר, אם ככה- מבחינה הסתברותית מדעית והגיונית, מה הסיכויים שבטווח של מעל 2000 שנים, הסיפור יעבור מפה לאוזן מאב לבן ברמת הדיוק, נזכיר שלא הייתה טכנולוגיה או שום שיטה חדשנית באמת להעביר את הכל.. גם אם מאד מקווים שהכל עבר נכון אין באמת סיכוי כזה מבחינה הסתברותית.. ואם כך- אני שואלת את עצמי איך אפשר לנהל את החיים שלי בצורה כזו? כשאדם בוחר לקיים תורה ומצוות זה גורר איתו המון המון השלכות, מההשפעה כל הרגעים הכי קטנים בחיים כמו לבוש , לבין בית שמקים ודעות שיש לו והצורה בה מנהל כל שנייה בחייו. החלטות. איך אפשר להידבק כל כך ולדקדק בדברים שלאף אחד אין את התשובה לכך שהם כמו שהם בדיוק הם מה שה’ רוצה? שכשאני מדליקה אש בשבת אבל מתנהגת בכבוד לכולם ומטיבה עם עם ישראל ומגדילה ראש ומחפשת איפה לעזור, איך הסיגריה בשבת עושה אותי בן אדם רע? זה הרי ייהרג ובן יעבור, ועוד במודע
פשוט לא נתפס לי
ואני יודעת שהתורה נחלקת ל2 מצוות שהאדם מבין בשכלו כמו נגיד כיבוד הורים, לא תגנוב, ואהבת לרעך, ועוד המון שקל מאד להבין בהגיון הבריא. אבל לעומת זאת יש גם את כל המצוות שקשה להבין כמו לדוגמה פרה אדומה, איסור לערבב צמר ופישתן, ועוד המון דקויות והלכות בנוגע לשבת לדוגמה ועוד.

אני יכולה להמשיך ככה עוד המון… בינתיים אשמח לתשובות אולי לחלק מהנ”ל.. תודה רבה ואתם עושים עבודה מבורכת!
בריאות איתנה ויום מבורך.

תשובה:

יקרה מאוד,

אני קוראת את שאלתך שוב ושוב ומתפעלת. את רק בת 21, וכבר עברת מסלול מחשבתי שיש אנשים שלא עוברים אותו כל חייהם.

עזבת דרך, חזרת בתשובה באומץ. לבד. את מתקדמת. שואלת. חושבת. לא שוקטת לרגע על השמרים.

הגיוני מאוד שהתהיות שלך התחילו בד בבד עם הלימודים. לימודים אקדמיים מביאים אתם סוג מסוים של שאלות, של הפרכת כל המוכר והידוע וראיה ביקורתית יותר. יש אנשים שהחשיבה הזו מפחידה אותם והם מעדיפים להימנע מהלימודים כדי להישאר באמונתם התמימה, אך רבים כמוך מתחילים לימודים, מבררים שוב ושוב את יסודות הדת, ומגיעים לאמונה מבוססת ובנויה יותר.

חשוב שתדעי את זה כדי לא להיבהל. לא להרגיש שיש פה משהו חדש. חשוב לי שתדעי שזה חלק בהתפתחות האמונה שלך. זה שלב חשוב ומשמעותי. אלו שאלות שגם אם לא אניח את דעתך בתשובתי, תדעי את לא לבד וכבר יש מי שחקר והמשיך להאמין בה’. תמשיכי באומץ לשאול ולחפש תשובות.

כתבת כמה שאלות, אנסה לחלק אותן לשלוש עיקריות. מקווה שאני מכוונת לדעתך.

1. איך אפשר לדעת שהתורה עברה אלינו בצורה מדויקת. הרי עברו כל כך הרבה שנים מאז שניתנה מסיני

2. איך אפשר לדעת שהדקדוקים ההלכתיים הם באמת מה שה’ רוצה

3. האם לעבור על המצוות הופך את האדם ל”רע”

רק מקדימה שאני לא עונה לך על זה כרבנית, רק כמישהי שמזדהה מאוד עם השאלות. אלו שאלות טובות ונכונות, ואני שמחה על הזכות ללבן איתך את הדברים.

1. איך אפשר לדעת שהתורה עברה אלינו בצורה מדויקת. הרי עברו כל כך הרבה שנים מאז שניתנה מסיני

אכן. בדור שלנו, דור בו הכל מוקלט ומתועד, קשה להבין איך דברים עוברים מדור לדור בלי אמצעים טכנולוגיים. השאלה מתגברת כשרואים את הטלטלות שעבר העם שלנו לאורך הדורות. אלפיים שנה של גלות ורדיפות נראות הרבה מדי בשביל שמערכת חוקים תשרוד אותם בצורה אותנטית.

אבל האמת היא שחלק מהתורה מכוונן בשביל לשמור על העברתה מדור לדור במדויק. דוגמא להצלחה הזו ראינו דווקא בדורות האחרונים. אחרי שנים של גלויות ונתק בין החלקים השונים של עם ישראל, זכינו לחזור ארצה בקיבוץ גלויות מופלא. כל עדה חזרה מהגלות עם ספר התורה שלה, ספרי ההלכה, והמנהגים. ומתברר כי ספר התורה הגיע חזרה מכל הארצות עם אותן מילים, שזה דבר בלתי נתפס. לשם דוגמה, ל”ברית החדשה” יש כ 150,000 גרסאות. השינוי היחיד היה בין ספר התורה התימני לשאר הספרים, כאשר גלות תימן נפרדה מעם ישראל כבר לאחר חורבן בית ראשון. כלומר הנתק היה הגדול ביותר. יש שוני של 11 מקומות כאשר השינוי לא משנה את המשמעות של הנאמר. אלו שינויי כתיב בלבד.

כך עברה התורה שבכתב מדור לדור בלי שינוי. בשביל לשמור על פרטי הדינים שהם בעצם “התורה שבעל פה” ולהעביר אותם בצורה מדויקת, יש מנגנונים אחרים. עד ימי בית שני התורה אכן עברה בעל פה מדור לדור על ידי סמיכה, כל דור קיבל את התורה בצורה מדויקת מזה שקדם לו, ובשלהי ימי בית שני התורה עלתה על הכתב בצורתה הידועה לנו – המשנה, ולאחר מכן הגמרא וכו’.

אני לא חושבת שיש עוד עם שמקדש את לימוד חוקיו כמו עם ישראל. לכל עם המנהל מערכת של חוקים והוראות יש את ה”כהן” – הדמות הרוחנית העליונה המלמדת את ההמון את החוקים. כלל העם לא מכיר אותם, ובעצם סומך בעיניים עיוורות על המנהיג. יכול להיות שגישה זו היא העומדת בבסיס ההסתכלות הביקורתית על התורה. כביכול יש כמה רבנים היושבים במחשכים ו”ממציאים” הלכות. ואכן בדרך זו קשה להאמין שהמנהיג תמיד חף מנגיעות אישיות, ומפרשנות שמתאימה לו באותו רגע כפי הבנתו. תורה שעוברת בצורה כזו, עוברת כמו שציינת בדוגמה – כמו טלפון שבור. אך כל מי שקצת מתמצא ומכיר את ההיסטוריה ואף ההתנהלות העכשווית של העם, יודע איזה מקום של כבוד מקבלת מצוות “ושיננתם לבניך” כל ילד מתחיל ללמוד את כל המערכת מתחילתה. לומד את החוקים, את ההגיון, עד שמשתתף בישיבה בפולמוסים הלכתיים ודיוקים רבים. אין אפשרות סבירה כל כך להמציא הלכה בלי ביסוס, בלי להסתמך על פסיקות קודמות וכו’. כך שאם נחזור לדוגמת משחק הטלפון שהבאת, הרי שמדובר פה על אלפי אנשים ששומעים בכל דור את אותה המילה, מבררים ביניהם איך היא עברה הכי נכון, ומעבירים אותה הלאה.

ומפה בהמשך ישיר נעבור לשאלתך השניה

2. איך אפשר לדעת שהדקדוקים ההלכתיים הם באמת מה שה’ רוצה

זה בעצם המשך ישיר לשאלה הקודמת, כי אני רואה אותך בעיני רוחי שואלת: ומי אמר שזה באמת מה שה’ רוצה? שניכנס לכל עניין כל כך לעומק ונדון שעות באופן חימום אוכל, ואיך מכינים קפה בשבת? האם זה לא “קטנוני” כביכול מצידו של אלוקים לרצות אותנו בפרטים הקטנים האלה?

פה אני חושבת שהתשובה היא שונה.

פה אנחנו מתחילים לדבר לא על מערכת של חוקים, אלא על מערכת יחסים…. הקשר שלנו עם הקב”ה הוא לא רק קשר של מלך ונתינים. זה לא רק מערכת החוקים שאנחנו אמורים לקיים בשביל להגיע עם סל מצוות כמה שיותר גדול לעולם הבא, אלא מערכת גדולה ועמוקה הרבה יותר. במקומות רבים הקשר הזה משול לקשר של אב ובנים, ואף לקשר בין איש ואישה. ובכל מערכת יחסים, תדירות הקשר ועוצמתו נקבעת על ידי מי שפחות מעוניין. הצד בקשר שמעוניין בתדירות גבוהה יותר לא יכול לקיים אותה, אלא בכמות שהצד השני מעוניין ויכול להכיל. העומק והיופי בעניין הזה הוא הקשר בינינו לבין הקב”ה. הצד הפחות מעוניין בקשר הוא (אולי תופתעי, אבל תחשבי על זה) אנחנו. הקב”ה רוצה את קרבתנו, את אהבתנו, ואת הקשר איתנו. אנחנו אלו ששקועים פה בעולם החומר ולא מסוגלים להכיל את אורו ואת קרבתו. לכן כל גילוי של אהבה מצידנו הוא בעצם עוצמת הקשר והאהבה שאנחנו מאפשרים במערכת הזו.

אם מסתכלים בעצם במבט הזה, הרי שהדקדוקים ההלכתיים אינם מה שה’ דורש, אלא מה שאנחנו מעוניינים באהבה לתת! ואם נחזור למשל, כאשר גבר הולך לחנות ורוצה לקנות לאשתו מתנה, הוא ינסה להיזכר מה היא אמרה לו פעם שהיא רוצה, וככל שהוא אוהב אותה כך יחשוב יותר כדי לקלוע בדיוק למתנה שאותה היא רוצה. ואת יודעת מה, גם אם זה לא ממש בדיוק מה שהיא רצתה, אחרי שהיא תשמע כמה הוא טרח וחיפש, היא תעריך ותקבל באהבה ובשמחה את המתנה שלו.

כאשר אנחנו יושבים בבתי מדרש, ולאורך דורות על גבי דורות מתפלפלים ברצון המדויק של ה’ מאיתנו, כאשר אנחנו נמנעים מדברים שאנחנו לא תמיד מבינים רק כי נראה לנו שזה מה שה’ התכוון וזה מה שהוא רוצה מאיתנו, אנחנו מוכיחים את האהבה שלנו אליו. אנחנו מוכיחים שאנחנו מעוניינים. אנחנו מוכיחים ש”אהבת אותנו ורצית בנו ורוממתנו מכל הלשונות” לא היה לשווא. שיש פה אהבה גדולה ויוקדת שחוזרת אליו, ורוצה, וכמהה לאור.

מעבר לדקדוקי ההלכה שאלת גם לגבי מצוות שאנחנו לא מבינים את טעמן. אכן בתורה יש כמה מצוות שנקראות בשם “חוקים”. להבדיל משאר המצוות ההגיוניות אותן אנחנו יכולים להבין בשכלנו, הנקראות “משפטים”, מצוות אלו כל מהותן היא נסתרת ונעלמת מאיתנו לגמרי. אני לא יכולה להסביר לך למה ה’ נתן לנו מצוות כאלו, חוץ מהאמונה שאם מצוות אלו נכתבו בתורה, הן משמעותיות לקיום העולם. אחרי הכל, זו מערכת יחסים עם בורא העולם  בעולם הזה מעבר לחוקי הטבע שגם אותם כנראה לא גמרו המדענים לחקור, יש מערכת חוקים רוחנית שמחזיקה גם היא את העולם.

המונח “חוקים ומשפטים” שאותו את בטח מכירה כתוב בתורה 21 פעמים. ולא בכדי.

אנחנו מקיימים את החוקים והמשפטים ממקום אחר בנפש. את המשפטים קל לנו יותר לקיים משום שהתועלת שלהם ברורה. יותר קל טכנית לקיים אותן מאשר לקיים מצוות הנראות “אבסורדיות”. דווקא לכן, בגלל שהמשפטים מובנים בשכל, הקיום שלהן איננו רק לשם שמיים ומתוך דבקות ויראת ה’. אבל כשמקיימים את החוקים ללא כל הבנה ומניע תועלתני, התחושה הדומיננטית היא דבקות ואהבה. לכן השילוב הזה בא ללמד אותנו להעביר לחוקים את האמון שיש לנו במשפטים, ואת תחושת ההתלהבות והדבקות שיש בחוקים להעביר גם למשפטים, ולקיים את שניהם באותה התלהבות.

ונעבור בקצרה לשאלתך השלישית

3. האם לעבור על המצוות הופך את האדם ל”רע”

שאלת איך לחלל שבת,או כל מצווה אחרת, הופך בן אדם ל”רע”

יש הרבה מה להתפלסף על אמות המוסר, על טוב ורע, וכמה הם אבסולוטיים לעומת חוקי התורה (סוגיות כמו המתת חסד, הפלות וכו’, שמערכת המוסר האנושית מתקשה להתמודד איתן וכו’)

אבל… אני חושבת שיהיה יותר פשוט לומר שאנחנו מקיימים את מצוות ה’ כי הוא ציווה. כי אנחנו מאמינים שזה הופך אותנו לאנשים שלמים יותר, וקרובים אליו יותר. ככל שמתקרבים לה’ על ידי השמירה על מצוותיו, מתדבקים בטוב שלו. הדרך היחידה להתקרב לה’ וכך להיות טובים יותר היא ללכת בדרכיו (להשתדל להיות טובים, לתת, להעניק ולהיות בעלי מידות טובות) ולדבוק במצוותיו. לקיים את המצוות מתוך אהבה וחיבור.

אדם יכול להיות מחלל שבת ולהיות במקביל אדם נדיב, רחום וטוב. אין כל ספק! את בטח מכירה במשפחתך ובסביבתך אנשים מקסימים שלא מקיימים תורה ומצוות. והם באמת טובים. אנשים נפלאים ויקרים.

אבל הם הם מצליחים לדבוק באמת באלוקים? להתקרב אליו? האם הם זוכים לטעום את התחושה המענגת הזו של קירבת אלוקים? זו המגיעה אחרי מצווה שקיימנו בקושי, אחרי נסיון גדול שצלחנו? האם אדם שלא מסר את נפשו גם בלי שהבין, יכול להתפלל באותה עוצמה?

האמת, אנחנו לא מקיימים מצוות עבור חופן תחושות עילאיות. אנחנו מקיימים אותן כי כך ה’ ציווה, כי בורא העולם בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו. יכול להיות שלפעמים זה קשה, לא תמיד מובן, אבל כשיש אמונה במציאותו ובתורתו הכל אפשרי. גם אם צריך עוד פעם לחקור, עוד פעם לשאול – בסוף מצליחים להגיע למי שיתן תשובה שמניחה את הדעת והלב.

יקרה, אני מקווה שהצלחתי מעט לענות על שאלותייך

מקווה שתמצאי את המסילות המיוחדות שלך, ואת הדרך הייחודית שלך בהבנה וביראת ה’

שלך,

תרצה

tirzadar@gmail.com

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

מי אמר שהיה מותר לעלות לארץ ישראל?
שאלה שהתעוררה לי בעקבות רש”י ראשון בתורה וכן בגלל מצב המלחמה כרגע. רש”י אומר שהקב”ה נתן את א”י לעם ישראל וברצונו נתנה להם וברצונו נטלה מהם ונתנה לנו ע”ש. שאלתי מתי נתנה לנו חזרה? מי אמר שב1948 היינו צריכים לחזור לא”י? מדוע גדולי ישראלי אמרו לעלות לא”י? פתאום נהיה מצוות...
"קיבלתי קבלה ונושעתי"?
אתם בטח מכירים את הסיסמאות של “תרמתי ונושעתי” “הבטחתי ונושעתי” ודומיהן. כל תקופה עוד מישהו צץ עם משהו כזה. ואני לא מזלזל חלילה בכל הקבלות הטובות. אם זה לא לדבר עם תפילין או לא לדבר בבית הכנסת, בשעת התפילה וקריה”ת, קבלת שבת עשר דקות יותר מוקדם, עשרה פרקים ביום ועוד...
אני במשבר אמונה!
בימים טרופים אלו אני מוצאת שאחד הקשיים שמערערים אותי הוא קושי האמונה. אני מבינה שזו התכלית, שפה טמון הגרעין ולכן מנסה לא להיבהל מהמחשבות שעולות, מניחוח ה”כפירה” שעולה מהן, אך יחד עם זאת, זה מחליש מאד וגורם לתחושה שאין על מי להישען ואין על מי לסמוך. מבחינת הרציונל אני מבינה שיש מנהיג...
האם עולם הבא זה פיצוי למוות נוראי?
בימים אלו עם ישראל נמצא במלחמה עקובה מדם כ-1,400 אנשים נשים ילדים ותינוקות מצאו את מותם במיתות שונות ואכזריות ובנוסף לצערנו גם בימים אלו ישנם קרבנות בעיקר חיילים שנפלו ונופלים בקרבות בעזה כולם ובעיקר רבנים באים ואומרים יש להם עולם הבא ואני שואל עולם הבא זה פיצוי??? איך תתנחם אלמנה...
אני רוצה הוכחה לתורה שבעל פה!
מקווה שתצילו אותי. אני כבר לא מצליח לקיים תורה שבעל פה. רואים המון סתירות בין התורה שבכתב לבעל פה. דוגמאות א: ראש השנה בעל פה תשרי, בכתב שמות יב ב חודש האביב שנקרא היום ניסן. אני רוצה תשובה ברורה לא חרטוטים זה לחודשי השנה וזה וכו’ כמו שהגמרא דנה. כי...
מחשבות רעות על השם
הנני בעל תשובה 20 שנה, במהלך כל השנים זכינו ב”ה לעשות עליה רוחנית מאוד משמעותית,כמובן בהדרגתיות עד שהגענו לשלב של ניתוק מהחיים החילוניים וזכינו לשנות כיוון לבית חרדי,שיעורי תורה צניעות וכו’,לפני 5 שנים התחלתי לעבור פחדים וחרדות קשים מאוד מכל הנושא של המוות,היום ברוך השם אני כבר בלי העוצמות של...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן