The Butterfly Button
רוצה להרשים את המטפלת שלי

שאלה מקטגוריה:

טהרה וכפיתיות

לכבוד אקשיבה היקרים מאד.
תודה על כל העבודה שאתם עושים.

אני בחורה בת 19 ומטופלת בטיפול פסיכולוגי ואני מרגישה שאני מאד צריכה להרשים אותה עם הבעיות שלי .. כל שבוע מחדש לפני שאני מגיעה אליה אני חושבת מה לדבר איתה מראש ואיך זה ירשים אותה.
אני חושבת שאני יודעת מה מביא אותי להרגשה הזאת זה בגלל שאני מפחדת להגיע לסוף הטיפול אני פשוט נהנת ללכת כל שבוע לטיפול וזה מביא אותי למצב שאני צריכה להרשים אותה עם הבעיות שלי כי אז זה יאריך את משך הטיפול.
כל פעם שאני הולכת אליה או יוצאת ממנה אני חושבת לעצמי מענין עוד כמה פגישות אני יסיים … אני לא חייה את ההווה עם הטיפול הזה בגלל שאני כל הזמן חוששת שזה הולך להסתיים.
אני שואלת חברות לכמה זמן הם הלכו? ואז אם זה נגיד מלא זמן אני כזה חושבת לעצמי איך אני יעשה את זה שגמלי זה יהיה כזה מלא זמן.
זה קשה לי כי זה הופך את כל הטיפול ללחץ.
חשבתי שאולי אפתח איתה את הנושא אבל אני פשוט לא מסוגלת לפתוח איתה כי אני לא חושבת שזה נורמלי לפתוח את הנושא הספציפי הזה עם המטפלת .

אז פונה אליכם שאולי יהיה לכם עצה איך לשנות את החשיבה המטרידה הזאת.
תודה רבה.

תשובה:

שואלת יקרה ואהובה,

האומץ והמודעות שלך לשאול שאלה כנה כל כך, שאלה שהיא נסתרת, מסוג הדברים שלא מדברים עליהם ושלא קל להציף אותם ולהביט בהם נכחה-מעוררת הערכה. את הולכת לטיפול, דבר המעיד על אומץ ורצון להשתפר ולהגיע לבריאות נפשית. את גם מביעה רצון לשנות את החשיבה ולהיפטר מהפחד הזה שמלחיץ אותך, הפחד מפני סיום הטיפול ואף נוקטת בפתרון שהוא חיפוש בעיות גדולות ו”אמיתיות” שיביאו את המטפלת לחשוב שאינך כשירה לסיים טיפול. לכן רציתי לשאול אותך, מה גרם לך ללכת לטיפול? מה הציק לך? האם יש פער בין מה שאת מספרת לעצמך שבגינו הלכת לטיפול לבין מה שאת מרגישה בפועל, בין הבעיות שיושבות במנותק ממך ואת מנתחת אותם בצורה מרשימה לבין התחושות האותנטיות שלך שאותן את מסתירה ומחביאה?

למה אני מתכוונת?

בטיפול יש שני סוגי דיבור. דיבור “את” הדברים ודיבור ”על” הדברים. לדבר את הדברים (מונח שנקרא acting out), הכוונה להתנהג במקום להביע למשל, לאחר לפגישות, להחסיר ללא סיבה קריטית, לא לשלם, לשמור בבטן, לשתוק, להציף במלל בלי להתכוון לכלום, לבקש מאנשים שידברו בשבילי ויסדרו עבורי את העניינים בטיפול או להיפך, לבקש מהמטפל שיטפל במציאות במקום להתמודד עם הדברים שעולים וכל כיוצא בזה. כמובן שתמיד יש שיקול דעת שמותר ונכון להפעיל, מתי לחרוג מכללי הטיפול ומה נכון לטיפול מסוים, אבל ככלל, כל אופני ההתנהגות הללו אינם משרתים את המטרה של הטיפול אם הם רק נעשים, בלי שהם יהיו מדוברים. אם למשל מטופל ממש היה רוצה חיבוק, ארוחת צהריים, או להישאר אצל המטפל שלו גם אחרי השעה כדי לראות מי עוד מגיע אליו, או לדבר איתו בטלפון באופן שהוא חסר גבולות, להכיר את הילדים שלו, לתת לו מתנה בסדר גודל אסטרונומי ולשטוף לו את הרצפות כהכרת תודה, האם נכון לעשות את הדברים הללו? ברוב המוחלט של הפעמים לא. ולמה? כי גבולות הטיפול שומרים על המטפל ועל המטופל ועוזרים שאכן יתרחש טיפול. אז מה עושים אם בכל זאת מרגישים שרוצים לעשות את הרשימה הנ”ל (ובוודאי לכל אחד יש משהו שהוא היה מוסיף)? התשובה היא-להיות מסוגלים, ואפשר בהדרגה, לדבר (לצעוק? לכאוב? לבכות?) את הצרכים הללו, את הפחדים הקטנים, הטיפשיים (והלא מרשימים בכלל!),שמתרחשים בנפשנו. פחדים שבמהלך השנים עטפנו בשכבות בוגרות שמספרות סיפורים מורכבים על נפש שהיא פשוטה, רכה, תמה וילדית. כשנתחבר למקומות הללו, אחרי שבירת המחסומים של מה מונע מאיתנו להיות שם, נגלה קסם טהור וחירות פנימית.

ככה בונים קשר בחיים בכלל, בזוגיות, בטיפול ולבסוף (או בהתחלה) עם עצמנו. לכן העובדה שאת מסוגלת להביא לשיח מול עצמך את הפחדים הבלתי מרשימים שלך ולא להחביא אותם מעצמך, כבר מגדלת את הקשר שלך עם עצמך, אבל מה שהכי חשוב הוא שתהיי מסוגלת להביא את הכאב הזה לטיפול. שם מותר וצריך שיהיה מקום לחולשות ולמה שבכלל לא מרשים, שם כדאי שתביאי כי ההסתרה וחוסר הכנות יכולים מאוד לעייף ואפילו לשעמם. כי צריך להיות יצירתיים, כדי למצוא בעיות מרשימות שלבסוף מנתקות אותך ומסיטות את המוקד של הטיפול ממך והלאה. כי כרגע, עולה בך כאב ופחד מפני הסיום, אבל את לא מטפלת בך. את נותנת שיטפלו בבעיות מרשימות של מישהו עלום לחלוטין ואילו את הכאב שלך את משאירה מחוץ לחדר הטיפול. ואולי גם המטפלת מרגישה לאורך זמן שהנוכחות שלך נעדרת, שמשהו מפריע לקשר בינכן? שיש פיל בחדר שנוכחותו מורגשת היטב ומסתירה ומנתקת מהכאב האמיתי, שהוא לא מי יודע מה יפה ואולי אפילו מכוער? מעיק? מטריד? קטנוני? נדוש?…

וביננו, פחדים הם לא משהו בכלל…אז שיהיו גם מרשימים??

לכן השיבי אל ליבך כי לכל אחד ואחת מאתנו יש צרכים שונים שמלמדים על פחדים נסתרים בנפש. רק מה, מצאנו לעצמנו כל מיני פתרונות בזק שיקלו עלינו לטווח הקצר. אילו פתרונות? להביא בעיות מרשימות, להסיט את המוקד מהכאב, לנתק, לדבר רציונלית במקום להרגיש ולומר בפשטות-כואב לי. ברגע שנהיה מסוגלים להביט בהם ולדבר עליהם, למרות אי הנעימות הראשונית, יוקל לנו ויותר מכך, יתרחש טיפול אמיתי. טיפול כזה, שיביא לתחושת הקלה בטווח הארוך ולפעמים אפילו במיידי.

אנחנו רוצים להיות מסוגלים להגיע ממצב של לדבר את הדברים למצב של לדבר על הדברים אבל חשוב להבין שאם רק נדבר על הדברים מבלי שנחווה אותם, ככה, גולמיים, חיים עד כאב ובלתי מלוטשים ומעובדים, החמצנו משהו משמעותי ולמה? כי כדי שיתרחש טיפול, צריך לפגוש בדברים מצד אחד, ולעבד אותם ולדבר עליהם מצד שני ודווקא עם המטפל/ת! ואילו במצב שלך, את עסוקה בלהרשים ולנתח את הבעיות ההן, עם המטפלת מכל צד אפשרי אבל זה לא טיפול. טיפול זה לפגוש בזמן אמת את המצוקה, את הכאב, את הפחד, להביט בהם, לזהות אותם, להביא אותם ודווקא עם המטפלת לדבר אותם, להרגיש ולרפא אותם. יש לך הזדמנות! את פוגשת אותם. הם הסיבה שהביאה אותך (אולי לא במודע) לטיפול. זה בדיוק הסיפור שלך. להשאיר אותם בחוץ, זה כמו להכין סיר מרק מושקע ושווה אבל לא להדליק את האש. את מגיעה לטיפול, את משקיעה זמן כסף ורצון טוב, אבל האש-הלב שלך, חסר ולכן בנקודה הזו שתדליקי את האש, שתתחילי לבשל בפנים, בחדר, לדבר ולהאיר את כל הפחדים הנראים והבלתי נראים, או אז תתחילי לראות את עצמך ממקום שמקבל גם את החולשות ומסוגל להביא אותן, באהבה גדולה ולתת לך את מתנת הטיפול, את המקום להביא אותך כמו שאת גולמית. ולקבל לראשונה את ההרגשה שזה בסדר, ואת רצויה ומקובלת ואהובה לא בגלל משהו. סתם. כי כואב לך. ואת יודעת מה, גם בלי שיכאב, סתם כי את את. ואני אגלה לך שזה מהלך שהוא מאוד טבעי לטיפול. בהתחלה הכל בסדר ואז אחרי תקופה לא מאוד ארוכה בטיפול מגיע אדון פחד, זה המרכזי שממנו ובגללו אנחנו מגיעים לטיפול. אם נציף אותו באומץ, נדבר עליו ונהיה מוכנים להרגיש אותו ולטפל בו, אחרי הרגשות הראשוניים של חוסר הנעימות, המבוכה (…וכל קרובי משפחתם), נרגיש הקלה מאוד גדולה. ככלל בחיים, להחביא ולהסתיר רגשות תמיד מעצים אותם. בדיוק כמו בחדר חשוך, שכל פריט בו נראה כמו מפלצת מאיימת. פעולה פשוטה של הדלקת אור, יכולה לרווחה ממשית.

יחד עם זאת, אני שומעת ממך התנגדות פנימית להעלות את הדברים. את מניחה שעם המטפלת שלך לא מדברים על כאלה דברים ומבקשת להיפטר מהמחשבה המעיקה הזו. אז עצה אחת היא לקחת את כל הפחדים לזרוק אותם באשפתון גדול (אחד יספיק?), לקשור אותם לעץ ביער ולירות בהם (תשמידי ראיות…). אבל תזכרי שאמרתי שיש להם 7 נשמות… (תרשי לי להתבדח, באווירת הפורים). וברצינות, עצתי היא להקשיב לו, להיות איתו. לפחחחחד. פחד מוות.. יעזבו אותי… כי אין לי בעיות מרשימות… כמה מפחיד? כמה כואב?? ולזכור שה-מקום לפחד זה בדיוק שם, למול מושא הפחד. למול המטפלת בחדר הטיפול. כי מה זה טיפול אם לא לדבר על מה שכואב שמציק ושלא נותן מנוחה? זה בדיוק בדיוק זה וזו טעות לחשוב שטיפול צריך להיות יפה ואסתטי עם בעיות הגיוניות… מה שכן, נראה שיושב שם פחד חזק יותר. פחד מפני הפחד. פחד להיות מסוגלת לפחד במקום בטוח, שלא ידחה אותך בגלל שאת סתם מפחדת, באמצע היום בלי לבקש רשות…לכן הייתי ממליצה לך לדבר על זה, כן, בדיוק על זה עם המטפלת. אם מאוד מאוד קשה לך, תוכלי להתחיל את השיח על כך באמצעות שיחה על איך את מרגישה באופן כללי בטיפול, ואולי על כך שיש דברים שאת לא אומרת.

חשוב להבין שיש כאן שני נושאים, האחד הוא הפחד מפני הפרידה (שיכול ”לשבת” על הרבה עניינים), והשני הוא ההסתרה של הפחד. ממי למדת להסתיר? האם יש איזושהי משוואה בראש שלך שאומרת: לשתף זה כואב, עדיף להישאר עם הדברים לבד ולא לשתף כי אם אני אשתף אני אפגע? אני לא אקבל את התגובה שאני רוצה? אני ארגיש אשמה בתוכן שאני מביאה, שאני לא בסדר, שמשהו לא טוב בי? אולי אני סתם נודניקית וקטנונית עם הבעיות שלי? מטרידה? מעיקה? האם נתקלת בדחיה כאשר לא מספיק עניינת מישהו אחר? מה הכי הכי כואב לך שם, בסיפור הזה, שגורם לך להציג משהו שהוא לא הכאב האותנטי שלך, שגורם לך לחפש אותו (שוב, באווירת פורים ) למשהו שלא שייך לך, שהוא זר ולא נכון עבורך? מתי בחייך למדת שכדי לקבל יחס וקבלה את צריכה להיות מרשימה? בעייתית מספיק? לא משעממת? מתי למדת שהכאב שלך הוא קטנוני מדי? מתי למדת שצריך לתסבך אותו כדי שיזכה להבנה, לקבלה, למשמעות? מה יקרה אם לא תרשימי, אם תהיי חלשה ופשוטה ולא מסובכת כזאת ומרשימה, אבל-גם לא נעדרת, אלא נוכחת באמת??

אלו רק דוגמאות לסיפור חייך האמתי. ולכן תבחרי על מה את רוצה לעבוד, מה מדבר אליך מהשאלות שמניתי לעייל ותזכרי שבעיה לא צריכה להיות מרשימה, אם זו המסקנה שלך כנראה שיש לכך סיבות שהובילו אותך לכך. זהו פתרון מדומה, לבעיה האמיתית, הכואבת שנסתרת עמוק בתוכך ומזהירה אותך מפני בדידות, כאב, נטישה, עלבון ואולי אפילו מפני האמונה בעצמך שאת מסוגלת להתמודד בחיים גם ללא מטפלת, אבל לפני הכל חשוב שתביני שמטפלת לא אמורה לנטוש או לסיים טיפול בגלל בעיות משעממות ולהיפך, חוסר אותנטיות היא המעייפת והמשעממת. אם את לא כשירה לעזוב, אם יש בך פחדים מפני הסיום-אז זה הנושא! עליו את צריכה להיות מסוגלת לדבר ובינתיים, חבל על הזמן. דיבור על בעיות מרשימות ככל שתהיינה, לא יקל מעליך את הפחד העמוק יותר, זה שהעלית כאן ובאומץ. ברגע שתביני את זה ותחליטי שאת רוצה ריפוי לפחד הזה, תמצאי בעצמך גם את האומץ לגעת בו ולהביא אותו ואם ישנה תעודה בלתי נראית שבמידת ההרשמה היינו נותנים לך בלתי מספיק, אבל במידת הפחד, הכאב והמצוקה היינו נותנים ציון גבוה, זה מספיק בשביל להביא את זה ולטפל בזה ולשתף, בלי לחשוב יותר מדי על איך זה נראה או נשמע. קבלה של עצמך כמו שאת, לא מושלמת אבל שלימה יכולה להקל מעליך לשתף. תזכרי שכאב הוא ה-מנוע לשינוי. שינוי שמתרחש בדיוק שם, ביציאה מאזורי הנוחות שלנו. שיחה מעין זו בדרך כלל מהווה מקפצה משמעותית בקשר הטיפולי (ובכלל) ומעמיקה וממקדת את העבודה הנפשית.

היי אמיצה.

כמו אסתר המלכה שניגשת ומדברת את נפשה גם אם לא נקראה…

ויהי רצון שחג הפורים ימלא אותך באור, תקוה ושמחה יהודית פשוטה,

תמר מ.

[email protected]

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

2 תגובות

  1. תשובה יפה וחכמה.
    אני חושבת שלפעמים יש לנו עניין להראות מורכבים ומתוסבכים, זה הופך אותנו למעניינים..
    במיוחד אם אנו נמצאים בסביבה כזו של חברה שגם היא מטופלת כמו פנימיה למשל.
    מכירה את זה מקרוב.. ותאמיני לי, את טובה ומעניינת גם בלי להיות מסובכת/מורכבת/בעייתית..
    כשתלמדי להכיר את עצמך באמת, מה שיוכל להתרחש בתהליך אמיתי וגלוי אצל מטפלת, תביני עד כמה את שווה ומיוחדת בלי כל התחפושות האלו.
    הרבה הצלחה 🙂

  2. יווו את ממש הזכרת לי את עצמי.
    גם אני נמצאת בטיפול אצל מטפלת מדהימה ואחד הפחדים הגדולים שלי היו שאשתף ואז הכל יהיה בסדר ויגמרו הבעיות (?) ויסתיים הטיפול.
    הייתי חרדה מזה ממש.
    זה גרם לי לא מידי לשתף פעולה ולנסות לייצר בעיות.(ואגב, בדרך שכחתי את הבעיות הקיימות 🙂
    התפדחתי לשתף אותה בזה. זה היה נראה לי טיפשי ממש.
    ובסוף אזרתי אומץ ושיתפתי אותה בתחושות ובפחדים שלי. ואני אומרת לך, מנסיון, זה שווה ממש.
    היא התייחסה כל כך ברצינות לפחד הזה וניסינו להבין יחד יותר לעומק מהיכן הוא הגיע? על מה הוא יושב?
    והשתחרר לי משהו ממש משמעותי בטיפול. זה פתח ביננו עוד, קישר, העצים את הקשר.
    גם אל תשכחי שמה שעולה לך מולה יושב אצלך עמוק יותר. כדאי לך יחד איתה לפתוח, ללבן, להבין.
    ובכלליות ככל שאת יותר “קטנונית” ויורדת לפרטים ולרגשות שלך את יותר נקשרת ומשתחררת.
    ממליצה לך מאוד!!!
    אבל הכי חשוב- תלכי אחרי הלב שלך, בקצב שמתאים לך.
    לפעמים שנה אנחנו לא אומרים כלום וביום אחד פתאום מרגישים שהגיע הזמן, ופותחים.
    לכי בקצב של הנפש שלך. אל תידחקי. לאט לאט זה יבוא…
    מאחלת לך בהצלחה רבה!!!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

יכולה להיות בחירה כשיש התמודדות נפש?
אני מוצא את עצמי חושב הרבה על נושא הבחירה החופשית והתשובה, במיוחד כשמדובר באנשים שמתמודדים עם קשיים נפשיים. איך אפשר להבין את הרעיון של בחירה חופשית כשאדם נמצא במצב של חרדה קשה, פוסט-טראומה או אפילו פסיכוזה? למשל, אישה שסובלת מחרדות ולא מצליחה לתפקד, אבא עם פוסט-טראומה שמאבד שליטה ברגעים מסוימים,...
איך יוצאים מהחושך של הדיכאון?
אני אמא לארבעה ילדים מקסימים ונשואה לבעל מדהים, יש לי היסטוריה של חרדות ודכאון אחרי לידה שחוויתי לאחר הלידה הראשונה, מאז הייתי מטופלת בכדורים שלאחר ככ5 שנים ניסיתי להפסיק והחרדות חזרו בעוצמה גדולה מאד, חזרתי לכדורים תוך כדי טיפולים רגשיים ורוחניים שנמשכו כ3 שנים, מאז הייתי יציבה כבר 4 שנים...
איך אלוקים מרשה לדברים איומים לקרות?
אלוקים הוא אבא שלנו והוא אוהב אותנו ורוצה רק להיטיב איתנו אז איך בתור אבא הוא מסוגל לפגוע בנו עד כדי כך אני ייתן דוגמא לבחורה שעברה אונס איך אבא שאוהב את הבת שלו מסוגל לתת לה כזה עונש נגיד שזה כפרת עוונות אבל איך הוא מסוגל אפילו להרשות לדבר...
איך אוכל לסלוח לאבא שלי על ילדות קשה ומרה?
בילדות שלי עברתי ילדות קשה. הרבה מהזיכרונות ילדות שלי יחסית לא נעימים. באופן כללי, אבא שלי חינך אותי ביד קשה, הוא לקח בצורה רצינית את דברי רבותינו “חושך שבטו שונא בנו”, רק שאצלו זה אולי התחיל ממקום חינוכי אבל מהר מאוד עבר לעניין אישי. זכורה לי סיטואציה מאוד קשה שעד...
התמודדות עם מחשבות מטרידות
איך אני מתמודד עם מחשבות שגומרות אותי? מדובר בכמה סוגי מחשבות. יש את הזיכרונות. מעשים שעשיתי לפני עשרים ושלושים שנה וכשאני נזכר בהם אני מצטמרר על איך הייתי מסוגל ואיזה בושות וכדו׳ למרות שהסיכויים שמישהו זוכר את זה פחות מאפסיים. ויש גם את המחשבות המשגעות בעיקר בנהיגה. אם הורדתי שניה...
בעלי מתמודד נפשית, ומה יהיה איתי?
אני אישה הנמצאת במערכת יחסים מורכבת. בעלי סובל ממחלת נפש, ואני מתחבטת בשאלות קשות: עד כמה עלי לסבול? מה המשמעות של “והוא ימשול בך” בימינו? האם מותר לי לחשוב על פרידה? אני חושבת אם להתגרש או לא, ואני חושבת כיון שנגזר עלי מכסה מסוימת של סבל בעולם, לא יעזור לי...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן