שלום לך
ראשית – אני רוצה לציין את התפעלותי הרבה, משאלתך ניכרת יראת השמים והרצון האמיץ לקיים את מצוות ה’, אתה ככול הנראה אדם רציני יצירתי ומנתב את היכולות שלך לעבודת ה’, יישר כוחך.
בנוגע לשאלה, את התפילות תקנו האבות הקדושים, אברהם – תפילת שחרית, יצחק – תפילת מנחה, ויעקב – תפילת ערבית, את התפילות הללו הם התפללו ביחידות כפי שמתואר בפסוקים. בהמשך השנים תקנו אנשי כנסת הגדולה שאת התפילה יתפללו במניין אנשים ולא ביחידות, והטעם – סוד גדול שגילו לנו חז”ל על פי הפסוק בתהילים – “אלוהים ניצב בעדת אל” שעשרה מישראל שעוסקים בתורה ובתפילה שכינה שורה עימהם. וכן “ונקדשתי בתוך בני ישראל” ודרשו חז”ל כל דבר שבקדושה לא יהיה פחות מעשרה.
יש כאן משהו מאוד מרגש – תתאר לך שיש לך אפשרות להתפלל יחד עם יהודי צדיק, ראש ישיבה גדול, אחד מהראשונים אולי הרמב”ם, תתאר לך שמזמינים אותך להתפלל עם רבי עקיבא או אליהו הנביא. מלמדים אותנו חז”ל שכאשר אנו מתפללים במניין אנו מתפללים בצוותא עם הקדוש ברוך הוא בכבודו ובעצמו, יותר מכך – כאשר אנו מגיעים לבית הכנסת בין העשרה הראשונים אנו אילו שגורמים לקדוש ברוך הוא להצטרף אלינו, אנו מזמנים אותו – והוא נענה. הסיבה שכנסת הגדולה תקנו תפילה במניין היא שעד אז היו מעלות של נבואה – באבות הקדושים, או הקרבת קורבנות במשכן ובבית המקדש, אופנים נוספים להשראת השכינה, אולם משנסתלקה הנבואה ובטלו הקורבנות תפילה במניין הינה האופן הראוי והמומלץ ביותר להשיג מעלה גדולה זו.
יתר על כן, כל אחד מאתנו מקווה שתפילתו תתקבל ברצון ושבקשותיו יענו, גילו לנו חז”ל סוד נוסף שהתפילה שאדם מתפלל עם הציבור מתקבלת, שנאמר “פָּדָה בְשָׁלוֹם נַפְשִׁי מִקְּרָב לִי כִּי בְרַבִּים הָיוּ עִמָּדִי”. וגם כשלא כוונו כל כך בתפילתם, אין הקב”ה מואס בתפילתם של רבים. תפילת היחיד נכללת בתפילת הציבור ועולה למעלה ומתקבלת בקלות רבה יותר, מעיין “עסקת חבילה” לעומת זאת כאשר אדם מתפלל ביחידות – תפילתו נמדדת ונבדקת בפני עצמה, על פי מעשיו כוונת תפילתו ועוד,( כדוגמת שני מסלולי המכס בנתב”ג האדום –תפילת יחיד, הירוק – רבים.
בנוסף לכל אלו, חווית התפילה במניין, החיבור עם אנשים כמוך בעלי אותם אמונות ואתגרים (כולם מתאמצים להגיע…) השירה, הברכות וכל חווית התפילה בבית הכנסת. ברכת כוהנים על סגולותיה ומעלותיה הנפלאות, עניית קדיש קדושה וברכו וכל האקלים הרוחני והמרומם השורר בבית הכנסת (לפעמים הלכה שנאמרת בסוף התפילה יכולה לשנות את כל היום) הופכות את המאמץ של תפילה במניין ובבית כנסת להשקעה כדאית ביותר, בין השורות של שאלתך ניכר בברור שאתה מודע למעלות אלו ומוכן להתאמץ בשבילם.
בקשר לשאלתך באופן ספציפי, אתר זה באופן עקרוני אינו עוסק בתשובות הלכתיות, בשביל הרקע הכללי אכתוב בקצרה – על אף שתפילה במניין הינה תקנה מדרבנן על כל הקולות שנובעות מכך, סוגיה זו של עניית אמן דרך אמצעים אלקטרונים נידונה בהלכה, יש הפוסקים לכאן ולכאן. שאלת ההצטרפות למניין בדרך זו הינה שאלה שונה בעליל שכן באופן פיזי אתה לא חלק מהקבוצה ומכיוון שכך אינך נכלל בתפילתם.
מעבר לפסיקה ההלכתית אוכל לומר שהגמרא מתייחסת למקרים שבהם אדם מנוע מלהתפלל במניין, ומציעה לו לכוון תפילתו לשעה שהציבור מתפללין, כלומר להתפלל במקביל לתפילה במניין ספציפי – עדיף המניין הקבוע
אשמח לשמוע האם קבלת תשובה מספקת לשאלתך
בהצלחה רבה
נתנאל