שלום לך שואלת מתבוננת.
אהבתי את השאלה שלך. אני שומעת בשאלה שלך שיש לך איזושהי הנחת יסוד שיש חשיבות עצומה לבן תורה, ויש מעלה גדולה ללימוד תורה, ושכר וכו’
וחוץ מההנחה הזו יש בך גם רצון משמעותי להתחבר לזה, לשלוח אותו מאהבה מתוך הרגשה עמוקה שזה הדבר הכי טוב וחשוב.
הנקודה שחסרה לך היא החיבור.
את מרגישה שאת לא יודעת מספיק את החשיבות העצומה של בן תורה. אם אני מבינה אותך נכון, את לא שואלת עד כמה חשוב בן תורה, אלא ברור לך שהחשיבות היא עצומה אבל את לא מחוברת לזה כמו שהיית רוצה.
מרגש לקרוא שאת מחפשת להתחבר ולהתקרב מבחינה רגשית למשמעות של לימוד התורה, שאת שואפת לשלוח את בעלך מתוך אהבה ולא מתוך צורך. הלוואי שתצליחי לממש את השאיפה היפיפייה הזו!
לפני שאכתוב על המשמעות של לימוד תורה, אני רוצה לציין כאן, שההבנה שלך והרצון לשלוח אותו כי ככה טוב לו הם דבר מקסים אצלך. כי לפני ואחרי כל התחברות שלך למצוות של בעלך, הרכיב הזה של מוכנות להשקיע בשביל ההצלחה והטוב של בן הזוג היא כוח אדיר בשביל שניכם. והייתי רוצה לבקש ממך שגם אם תגיעי למקום שבו תרגישי שלימוד התורה הוא גם אינטרס אישי שלך, תמשיכי לפעול בעיקר מהמקום הזה, שבו את נותנת לבעלך כי כך טוב לו וזה מה שהוא רוצה, ולא מתוך אחריות על מצבו הרוחני, או על מצב התורה בביתכם. חבל לפספס מובחנות כזו יפה שיש ביניכם.
ועוד משהו, אני אכתוב לך על לימוד תורה בטעם ובסגנון שמדברים אלי. אבל אני רוצה שתשימי לב שהתורה והחיבור אליה הם דבר מאוד מאוד רחב. הקב”ה נתן את התורה לכל ישראל, ואנחנו מתפללים שד’ יתן את חלקנו בתורתו, לכל יהודי, וגם לך ולבעלך יש את החלק המיוחד שלכם בתורת ד’, וגם החיבור אליו הוא אישי שלכם, בסגנון שלכם שמתאים לנשמה הייחודית שלכם. יש כל כך הרבה סוגים של גוונים בחיבור לתורה, ואני מציעה שלא תסתפקי בכלל במה שאכתוב לך. כי התורה היא תורת חיים, וטעם החיים של כל אחד הוא חיפוש אישי שאפשר להעמיק בו עוד ועוד.
החיפוש הוא בחוץ ובפנים, הוא לחפש מסביבך דיבורים, ספרים, שיעורים, שיחות עם חברות (תשאלי אותן אם חשוב להן שהבעל שלהן ילמד, ולמה. בטח תשמעי תשובות שונות ומרתקות) ואח”כ לחפש בפנים מה אני חושבת על זה, מה דיבר אלי, מה אני לוקחת איתי, ומה אני מפתחת עוד.
ואולי כדאי לא רק סתם לקרוא חומרים, אלא ללמוד. לבחור ספר ספציפי שמדבר אלייך, או ספר שעסוק בעניין הזה או ספר קדוש אחר שיחבר אותך ישירות לתורה, מן הסתם, כשתלמדי באופן קבוע תרגישי חיבור יותר חזק לתורה. תרגישי איך זה משפיע עלייך ומחבר אותך לד’, וליראת שמיים, וממילא תרצי שגם בעלך ידבק בזה יותר.
ועכשיו כמה מילים על לימוד תורה.
לימוד התורה משפיע על האדם בשני רבדים. רובד אחד הוא רובד שנקרא לו “רובד השמיים”. כל ההשפעות שלא רואים אותן בעיניים אנושיות, השכר בעולם העליון, הזכויות, הקיום שלימוד התורה מעניק לעולם, ההשפעה המיסטית שיש ללימוד על הלומד ועל העולם כולו וכו’
חוץ מכל ההשפעה הזאת, יש ללימוד התורה השפעה גם ב”רובד הארץ”. אם יצא לך להכיר מקרוב אדם שהתורה היא חלק משמעותי בחייו, הרבה פעמים אפשר לראות כמה איכויות לימוד התורה מעניק ללומד. אני מתכוונת לרובד המובן שאפשר להבין אותו בשכל. להכרה המעמיקה יותר ולהפנמה של המסרים של התורה שמשפיעים על תפיסת העולם האידיאולוגית והנפשית, על הרמה הדתית, על הקרבה למצוות ולמשמעותן ועל הקרבה לד’.
הקב”ה מנהל איתנו תקשורת מסוימת. בתקשורת הזו יש שני צדדים. אנחנו מדברים אליו – בתפילה, והוא מדבר אלינו בתורה. כשאדם מקשיב לקול ד’ הוא הופך להיות יותר ויותר קשור אליו. החלק בלימוד שבו אדם שואל שאלות ומנסה לענות תשובות הוא בעצם החלק שבו אדם מדבר עם ד’, ועונה לדיבור האלוקי.
האדם באופן טבעי חי בתוך העולם הארצי, והמחשבות, הרגשות והאופי שלו מושפעים כל הזמן ממה שהוא רואה סביבו. מה הוא רואה סביבו? התנהגות אנושית, שמונעת ע”י אינטרסים אנושיים וערכים אנושיים. והאני שלו מתעצב בהתאם.
אך אדם שמחובר לדבר ד’, יש לו משהו שמושך אותו כל הזמן כלפי מעלה. הוא נתקל כל הזמן ברצון האלוקי, במטרות האלוקיות לגבי העולם שלנו, במוסר אלוקי, המציאות הזאת משפיעה עליו והחלק האלוקי שבו תופס יותר ויותר מקום בהתנהגות שלו ובתפיסה שלו.
החוויה של אדם שחי עם ד’ היא שונה ברבדים נוספים. אדם שלומד תורה יכול להיות הרבה יותר בטוח בד’, מאמין בו, מרגיש יותר חזק את התפקיד שלו בעולם ואני מזמינה אותך לחשוב מה עוד. יש מילים שכתב החזו”א, (שמולחנות במנגינה יפה https://www.youtube.com/watch?v=PCS_sA1OdcM
) שעלולות במבט ראשון להישמע כמו איזה מידע שהחזו”א השיג מהעולם העליון, אבל במבט מעמיק יותר על לומדי תורה אפשר לראות שהחזו”א לא כתב את זה ברוח הקודש, אלא מתוך היכרות אמיתית עם עצמו ועם לומדי תורה אחרים. (נכון שלא כל מי שלומד תורה נראה לנו כמו מלאך, כי יש עוד דברים שמשפיעים על האדם כמו המידות שלו, המצב הנפשי, התרבות ואפילו אופן הלימוד, אבל בד”כ לגבי כל לומד תורה ביחס לעצמו אפשר לדמיין את ההבדל בין איך שחייו היו נראים ללא לימוד תורה ואיך נראים חיים עם לימוד.)
“ואמנם האיש הזוכה לידיעת התורה, חי בין אנשים ונדמה כבן אדם, אבל באמת הוא מלאך הדר עם בני תמותה, חי חיי אצילות ומרומם על כל תהילה”
אלו מילים חזקות והחזו”א אמר אותן על אדם שזוכה לידיעת התורה, ולא כל לומד תורה זוכה לדעת את כל התורה לרוחבה ולעומקה. אבל אין ספק שכל לימוד מקרב אותנו להיות מרוממים יותר וצלם האלוקים שבנו תופס יותר ויותר מקום בתוכנו.
באופן כללי, לגבי נשות אברכים. קודם כל תשימי לב שדווקא לך, כאישה לאדם שגם עובד וגם לומד יש אתגר יותר משמעותי מבחינת השעות, מכיוון שבעלך צריך להספיק גם וגם, ואילו נשות אברכים מוותרות בתחום הכלכלי, אך מבחינת הזמן, הבעל שלהן מרוכז בחזית אחת, והוא לא חייב להיעדר מהבית יותר שעות מאדם שעובד במשרה מלאה… אלא אם כן הוא שקוע מאוד בתורה, ואז גם ההשפעה החיובית היא ברמה אחרת.
בכל אופן, בכל ויתור שאישה מוותרת, היא עושה את זה כנראה כי היא מרוויחה משהו. קשה להיכנס לראש של כל אשה ולחשוב למה היא בוחרת בזה, כנראה שיש כאלה שרוצות את הזכויות לעולם הבא, או שהן רוצות לחיות עם בעל יותר צדיק ומרומם, יש כאלה שמרגישות שזו צורת החיים הרגילה ולא מעלות בדעתן צורת חיים אחרת, ואולי גם יש כאלה שעושות את זה מסיבות פחות אמיתיות כמו סטטוס חברתי. לגבי השאלה שלך אם הן לא רוצות שהבעל יהיה איתן, מקווה מאוד בשביל כל אישה יהודיה שתהיה לה זוגיות טובה ופורחת והיא תרצה להיות עם בעלה באהבה ובכיף כמה שיותר זמן, אבל לטובת כל אחד מבני הזוג, ולטובת הזוגיות כדאי גם שיהיה לשניהם תכנית והצלחה בחיים וכל אחד יוכל להשקיע גם בעולמו האישי. (כמובן לא במקום השקעה בקשר ביניהם) השקעה בעולם האישי תורמת לזוגיות שמחה ועניין, ותחומי חיבור נוספים, ואם חלק מזה זה עיסוק בתורת ד’ על אחת כמה וכמה.
את כנשואה טרייה שמבססת את הקשר החדש, בוודאי מרגישה צורך ביותר זמן. ואכן ראוי וכדאי להשקיע הרבה זמן בזוגיות, (תמיד, אבל בתחילת הנישואין עוד יותר.) מקווה שתצליחו למצוא ביממה מספיק זמן לכל המטרות החשובות, זה לא קל!
לגבי הסוכה, באופן רגיל, למה שלא תעדיפי שיישן איתך? זו עדות לזוגיות טובה ובריאה שיש לכם.
אין שום סיבה שתרצי לשלוח את בעלך לישון רחוק ממך. אלא אולי מתוך הערכה גדולה לקיום מצוות ד’, לוותר לשם כך על הרצון שלך הטבעי והנורמלי.
יותר מזה, מצווה עוד יותר מהודרת תהיה לכם אם תצליחו להשיג סוכה שבה תוכלו לישון שניכם. כך, תזכי גם את במצוות סוכה, (אפילו שאת לא חייבת), יהיה לכם יותר שמחת חג, וגם שמחה במצוות הסוכה, וגם לפי דעת פוסקים מסוימים המשמעות של הפסוק “תשבו כעין תדורו” שנאמר על מצוות סוכה היא שאם דרכו של אדם לישון עם אשתו כל ימות השנה הוא יותר “גר” בסוכה אם הוא ישן איתה. לטעמי, זה משהו ששווה השקעה כספית וטכנית. אולי כבר יהיה קשה לארגן את זה עכשיו, אבל הלוואי…
בהצלחה לך וחג שמח!
ציפי