The Butterfly Button
מקנאת במצוות של הגברים

שאלה מקטגוריה:

שלום וברכה…רציתי לשאול לגבי מעמד האשה-לא מהמקום הפמינסטי ,ולא מהטענה שנשים מושפלות…אני מבינה את מעמד האשה ביהדות.החיים הרוחניים של הגברים מלאים בהרבה דברים מעשיים שמאד עוזרים לחיבור…4 מינים,תפילין,שמחת תורה,שבועות,לימוד התורה וכו…אנחנו הנשים לעומת זאת-המקום של החיבור שלנו מגיע ממקום אחר,יותר פנימי-הנשמה שלנו יותר גבוהה ומחוברת…אבל עדיין-הרבה פעמים אני יכולה להרגיש שאני צריכה דחיפות…וכן…אני אומר את זה בפה מלא-אני מקנאה בדברים האלו!! הייתי רוצה ללכת לביהכנ”ס ,להתפלל בקול,ליטול 4 מינים,ללמוד תורה-שזה התבלין נגד היצה”ר-שכשאני צריכה להתמודד איתו – חוץ מהצניעות אני אמורה לעבוד מאד קשה!!-איך אני מוצאת את עצמי מתמודדת בשמחה ובאמת להודות על “שעשני כרצונו”??תודה רבה!!

תשובה:

שלום לך שואלת יקרה,

אשרייך שאת רוצה לעבוד את ה’ ולהרגיש בכל פעולה שעשך רבש”ע כרצונו.

מאחר ואת מתמקדת במצוות הגברים כמרגשות ומקרבות, בואי ננסה להכין רשימה של “מצוות נשיות”…. וניווכח יחד ברשימה חלקית מתוך המגוון המוטל עלינו:

תפילה, אנחנו מצוות בדור הזה להתפלל וכבר כתבו על כך כמה פוסקים שאישה שעובדת גם מחוץ לבית, ומוצאת זמן לעבודה ושאר עניינים, מחויבת בתפילה, יש אומרים תפילה אחת ביום, ויש אומרים שתי תפילות ביום (הרבנית קניבסקי זצ”ל הייתה אומרת לנשים תתפללו מנחה זה בדיוק 7-10 דקות ביום). הנה לך הזדמנות, להתקרב לקב”ה, ובשבתות וימים טובים את מוזמנת לבית הכנסת….לחוות מקרוב.

חינוך הילדים מלידה ועד חופה, ושיננתם לבניך ודיברת בם, אולי מבצעים האבות, אבל הקניית הרגלים של שמירת מצוות, יראת שמים, וכל צעד וצעד מחיי היהודי מבקר עד ערב, שמור על ידי האם העוקבת, מטפחת מעודדת מלמדת…

כשרות המזון הכולל עשרות פרטים ופריטי פרטים של הלכות במטבח: מעשר, הפרשת חלה, בשר וחלב, ברירת קטניות…

ברכות, שמירת הפה מלשון הרע, הדלקת נרות שבת, קיום החגים, ניהול הבית לקראת שבתות וחגים.

וכמובן, צניעות טהרת המשפחה ונאמנות לזוגיות, ביקור חולים, הכנסת אורחים….

אפשר להמשיך את הרשימה עוד ועוד… אך נראה לי שהעניין שמפריע לך הוא האופן שבו נשים מקיימות מצוות לעומת גברים.

את רוב המצוות נשים מקיימות מתוך הבית, לעומת זאת, המצוות שמנית כמצוות גברים, מתקיימות בדרך כלל בבית הכנסת או בית המדרש.

החיים הרוחניים של הגברים כבר מקדמת ההיסטוריה, התרחשו בבתי מדרשיות בחברותות עוד מזמן משה רבנו שאחרי מתן תורה לימד את יהושע והזקנים והם העבירו לעם, והגברים הביאו את התורה לבתים… ועד דורו של יהושוע, אחריו השופטים, המלכים, הנביאים…. כולם העבירו במסורה את התורה ופרטיה ודקדוקיה באמצעות התכנסויות.

הנשים, היו שותפות לכל התהליך מתוך הבית, הן היו צריכות ללמוד את ההלכות, ולסייע לבני הבית להגיע לקיום מצוות מתוך רוגע.

התורה קבעה מסלול שונה לגבר ולאישה. הגבר מביא מבחוץ את ההשפעה לבית, האישה “מפזרת” את ההשפעה בתוך הבית.

אומנם בימנו המסלולים של הגבר והאישה נראים כמעט זהים,

האישה יוצאת לעבוד, האישה נושאת בכל תפקיד, האישה דעתנית ודעתה מתקבלת. יש לנו רבניות שיש להן קבלת קהל, והן מורות דרך, ומייצרות שינויים משמעותיים ברעיון של “אישה פועלת מתוך הבית”….

בימים אלה שהמעמד שהקב”ה קבע בראשית ההיסטוריה עבור האישה, הולך ומשתנה, לשאלה שלך יש לכאורה מקום. ואפילו אם תאמרי, לא ממקום פמיניסטי, זה כן.

כי באמת האמתית, ההתבוננות על הגברים, והרצון להשתוות להם, זו כמיהה חדשה. זו לא כמיהה שהייתה לפני מאות או אלפי שנים.

בעבר כשבנות צלופחד אמרו: “למה נגרע”? הן התכוונו לרכוש הגשמי שאביהן הוריש להן. היום הביטוי מיוחס גם לנכסים רוחניים.

מאחר והעולם השתנה, אכן יש הרבה ספרות תורנית שמיועדת לנשים. נשים לומדות בחברותות ובקבוצות הלכות, מוסר יהודי ועוד….

גם את יכולה להשתבץ באחת המדרשיות לנשים או נערות, ולהשתתף בשיעורי תורה המיועדים לנשים. יש דעות תורניות הגורסות כי אישה שלמדה תורה כדי להתחזק באמונה ויראת שמים, ולא בזמן שאמורה להיות עסוקה במצוות עשה אחרת, כמו גידול ילדיה, יש לה מצווה.

את יכולה להשתתף בהתכנסויות של תפילות נשים, יש כאלה, ולהתפלל בקול…ולשיר.

את יכולה לקבל על עצמך לדקדק במצוות עשה שמקרבות אותך לעצמך, לחלק האלוקי שבך, למקום שבתוכך שכמה לקרבת השם, שכמה להיות כרצונו.

שואלת יקרה,

השאלה שלך בעולם הנוכחי, המשתנה בכל רגע נתון, היא שאלה נכונה.

פקחי את עינך, ואל תוותרי גם על הלב.

ישנם ערוצים טהורים, להתחבר למצוות מהמקום אותו את מבקשת. יש גם ערוצים לא מתאימים…. לכן פתחי את לבך, ובמשקל הטוהר שקלי את צעדייך כשאת מחליטה להתחבר לקבוצות נשים ללימוד או תפילה. זכרי את מטרתך הראשונית וכמיהתך הטהורה, באמצעותם תסללי לך את הדרך להרגיש את חיי קיום המצוות הנשיים כמשמעותיים עבורך, עד שלא תצטרכי להתבונן במצוות הגברים בקנאה.

בהצלחה,

אשרייך.

תקוה

(tikvao@actcom.co.il)

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

תגובה אחת

  1. לתקווה
    את טוענת שזה בא ממקום פמיניסטי, ומרצון “להשתוות לגברים”. אבל שואלת השאלה הבהירה היטב את הנקודה שלה – והתחברתי מייד כי אני יודעת שבעבר היתה לי טענה כזו. היא אמרה “אני צריכה דחיפות!” ואין בכך שום קשר לרצון ‘להשתוות לגברים’. כן, קשה הרבה יותר להכניס רוחניות בקניות לבית, או בקילוף ירקות, או בעריכת פשרה בין שני ילדים שרבים או במקלחת שלהם, וקל הרבה יותר לחוש רוחניות כשהולכים לבית הכנסת שלוש פעמים ביום. הפריע לי שאת מתייחסת אליה כאל מי שבאה מנקודה פנימית פסולה.זה לא! היא מבקשת חיזוק, ותוהה איפה החיזוק שלה. והגם שבימינו אשה יכולה לצאת לשיעורי תורה וכדומה, יש צורך לענות על השאלה איך בכל זאת אשה יכולה לזכות לדחיפה וחיזוק בתוך הבית פנימה.
    ואגב, ה”דעות התורניות” שאת מזכירה בלימוד תורה לנשים זה רמב”ם מפורש בהלכות תלמוד תורה פרק א’, שאומר מפורשות ש”האשה שלמדה תורה יש לה שכר אבל לא כשכר האיש שגדול המצווה ועושה יותר ממי שאינו מצווה ועושה”. זה לא סתם “דעות”, זה הרמב”ם בכבודו ובעצמו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

חלוקת התפקידים בזוגיות לא נראית לי הוגנת
ראשית תודה על אתר שעונה בדיוק על מה שצריך הציבור החרדי ופותר הרבה ספקות פנימיים . ומכאן לשאלתי: חשוב לי להדגיש שאני מסתכלת על העולם בעיניים של צדק ושויון ולכן יש לי שאלה שלא ברורה לי . לפני דור או שניים היה ידוע שהתפקיד של האישה זה לבצע את צרכי...
התלבטויות של בעלת תשובה על תפקיד ומעמד האישה
אני בעלת תשובה בשנות ה40 חזרתי בתשובה לפני 20 שנה. יש שאלה שמאוד מעסיקה אותי, בעצם כבר הרבה מאוד שנים, היא לגבי תפקיד ומעמד האישה ביהדות. יש לי תחושות מאוד קשות בנושא. ועד עכשיו לא הרגשתי שיש לי את מי לשאול. כי אם אפנה לארגוני התשובה למיניהם הם יספקו לי...
הרבה שאלות שמציקות לי על היחס לנשים בתורה וביהדות
שלום וברכה, כבר הרבה זמן שאני רוצה לכתוב לכם את זה, מקווה שזה לא יומרני מידי, אני כועסת על ה, אפילו מאד, פעם אפילו הייתי בטוחה שהוא לא אוהב אותי, אז עזבתי כל מה שקשור לדת שנאתי הכל אבל ברוך ה חזרתי אך משהו בהשקפה שלי באמונה עדיין לא הכי...
אני בטוחה בכך שנשים הן נחותות!
אתחיל בכך שכתשובה לא תעזור לי העצמה נשית, זה ממש לא הכיוון, שמעתי מספיק דברים מקסימים על נשים בחיי, אבל מה לעשות, בסוף אני חיה מגיל 0 עם נשים, ובגוף של אישה, ואני יודעת את ההגדרות לצערי בצורה מדוייקת. השאלה שלי היא כזו- מה היה העניין לברוא בכלל את הנשים?...
יש בי התנגדות גדולה למצוות הטהרה
שלום, אני בת 30, נשואה לאיש מקסים ומיוחד ויש לנו שני ילדים. לא בטוחה שהשאלה שלי מתאימה לפורום הזה אבל אנסה. כבר מאז שהתארסנו הייתה לי חסימה גדולה וסוג של אנטי גדול לכל הנושא של טהרת משפחה. קשה לי מאוד לקבל ולהכיל את אורח החיים הזה ואת כל מה שמתחייב...
רוצה להגשים את עצמי ומרגישה שאני לא יכולה כי אני אישה חרדית
שלום מרגיש לי שהשקפת העולם בציבור החרדי פוגעת בי כאישה שאני לא יכולה לעשות דברים מסויימים ולא מסוגלת כי אני אישה וכי אני אמא. שאני אמורה להקריב את כל חיי למען הבית והילדים שאני אמורה לעבוד עד כלות בעבודה לא מספקת אבל שתהיה טובה כדי לחזור מוקדם לבית ושם לעבוד...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן