שואלת יקרה
ראשית אביע את התנצלותי על העיכוב בשליחת תשובתי.
יש שאלות שכ”כ ברור לך מה שאת רוצה להשיב, וכשהדברים מגיעים למעשה, את פתאום מגלה שזה בעצם לא פשוט כלל. כי כפי שאמרת – מדובר בשאלה קיומית היורדת עד חדרי בטן.
השאלה שמנסה למצוא את המשמעות של הקיום שלנו, הכללי והפרטי. כי בדיוק כפי שכתבת,
לא יכול להיות שה’ ברא עולם כזה גדול ומופלא, ואין לו משהוא מעבר לו, שעבורו היה שווה לבנות את כל המבנה המפואר הזה. גם האדם עצמו, הוא מכונה כל כך מורכבת ומשוכללת, (וכל דור, ועם ההתפתחות הטכנולוגית, אנו רק מגלים עוד ועוד מסודות הבריאה הגלומים בו, וחושפים עוד רובד בעומקים האינטלקטואלים, הרגשיים והתבוניים שבתוכו.
זכינו לגדול בדור שבו אנו מבינים טוב יותר מדורות קודמים איך העולם עובד, מה גורם למה, ואיך סיבה מביאה למסובב. אך דווקא בשאלת המשמעות – לשם מה, אנו תוהים ונבוכים ומחפשי דרך.
הידע זמין לכל, אך דווקא ריבוי הידע, הנגישות הגדולה שלו לכל אחד ואחת, מובילים אותנו לחיפוש
רובד נוסף, את רובד המשמעות.
שימי לב שאחד מהתפקידים והעבודות שהתחדשו בתקופתינו הוא ‘יצרן תוכן’. תפקיד זה הוא לסנן את הידע, לזקק אותו ולהעבירו באופן משמעותי לצרכנים, שיגע בהם, שיחושו שהוא מדבר אליהם, ושיש לו מה לתרום להם להבנתם את עצמם ואת העולם. אפילו הכתבות בעיתונים, קיבלו סוויטש חדש.
אנו יותר נוטים להתעניין בפרשנות של הדברים, במשמעות שלהם עבורינו, מאשר בעובדות היבשות ובארועים העובדתיים. אנו מחפשים משהוא שיעזור לנו להבין מה כל זה אומר לנו , איך הדברים רלוונטים עבורינו, מה הם דורשים מאיתנו, ומה תפקידינו לנוכח מה שמתרחש.
ההתעניינות הגוברת והולכת במשמעות של המציאות, מתעצמת כפי שהסברתי, דווקא לנוכח ריבוי הידע והעובדה שהשגתו כבר פחות דורשת מאמץ מיוחד.
לפני כמה שבתות קראנו את הפסוקים בפרשת ראה:
רְאֵה, אָנֹכִי נֹתֵן לִפְנֵיכֶם–הַיּוֹם: בְּרָכָה, וּקְלָלָה. כז אֶת-הַבְּרָכָה–אֲשֶׁר תִּשְׁמְעוּ, אֶל-מִצְוֺת יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם, הַיּוֹם. כח וְהַקְּלָלָה, אִם-לֹא תִשְׁמְעוּ אֶל-מִצְוֺת יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, וְסַרְתֶּם מִן-הַדֶּרֶךְ, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם הַיּוֹם: לָלֶכֶת, אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים–אֲשֶׁר לֹא-יְדַעְתֶּם.
הרב זקס מסביר איך בעצם משה ‘מגדיר לעמ”י את המציאות’. הוא פורש בפניהם רשת הכרתית דרכה אפשר יהיה להבין את העולם ואת מה שקורה. אם תסתכלו על המציאות דרך המשקפיים הללו, תראו שזה לא בלגן, אין כאוס, מרוב עצים לא רואים יער, אלא יש טוב ויש רע, ויש דרך להפוך כל מקרה במציאות, כל חווית חולין, למפגש עם השכינה.
לכן, לפני שהוא ייתן להם רצף של הוראות איך לקדש את כל היבטי החיים, מהרגלי השגרה ועד למוסדות החברה הוא מקדים ושם מסגרת כללית- יש טוב ויש רע, ועליכם מוטל רק לבחור בטוב. האתגר לבחור בטוב הוא לא תמיד כל כך מובן, כי צריך לפרש את המציאות, כדי לקרוא אותה. לא תמיד האירועים מובנים מתוך עצמם. לא תמיד מצליחים לראות את התמונה הגדולה, למה הם מובילים בטווח הארוך. ולדעת לפרש את המציאות זה יותר מורכב מלהסביר אותה. ההסבר עוזר להבין למה זה קרה, איך זה קרה, אבל יש תמיד רובד נסתר שההסבר לא יצליח לספק. בשביל זה צריך פרשנות – להבין את המשמעות, לשם מה הדבר קרה?
כשאנו מסתכלים על הניסים הגדולים שארעו לעמ”י, יציאת מצריים, קריעת הים, גם אם נצליח להבין איך זה קרה בשרשרת סיבות , או כל סיפור ניסי אחר, עדין נרגיש שזה לא התמונה המלאה, שההסבר הפיזי או הטכני, איך זה קרה, שרשת של תגובות , זה אולי כן ואולי לא, יסביר את המישור הטבעי, אך לא ייתן את התשובה לשאלה לשם מה- מה התכלית של כל זה.
אז מי אמור לענות לנו על השאלה הזו? מי אמור לפרש לנו את העולם ולהסביר את משמעותו עבורינו, ולחשוף לנו את משמעותו?
משה רבינו פונה לכל אחד ואחד מאיתנו: אתה בתוכך ואת בתוכך, יודעת את התשובה יותר מכל אחד אחר. לשם כך עליך להקשיב לעצמך, להכיר את עצמך, להיות כנה עם עצמך, ולהיות מודעת לעצמך. את יודעת מה הן חוזקותיך, היכן מונחות תשוקותיך, ולאן את חפצה להגיע.
‘לא ניתנה התורה לאשר אין דעת לו; והמלאך בין אדם ובין אלוהיו – הוא שכלו’ ) אומר ר’ אברהם אבן עזרא בהקדמה לפירושו הקצר לתורה.
. רוח הקודש הפרטית שלנו, לא בהכרח מדברת אלינו מבחוץ, היא יכולה לדבר אלינו גם מבפנים, מתוך ליבינו, מתוך האינטואיציה הבריאה שלנו, מתוך השכל וההבנה שלנו, מתוך הקול הפנימי שה’ טבע בנו,
כאשר אדם תוהה מה נכון לעשות ובפרט מה נכון עבורו לעשות, עליו להקשיב היטב גם ל”קול הפנימי” שגם הוא סמכות מוסרית תקיפה וחשובה. בדיוק כמו שאברהם אבינו הבין מעצמו ש”השופט כל הארץ לא יעשה משפט”, כך גם האינטואיציות המוסריות שלנו מכוונות אותנו ומדריכות אותנו הן בחיינו והן באופן שבו אנחנו מבינים הן את עצמינו והן את ציווי התורה מאיתנו . שכן, האלוקים עשה את האדם ישר, והקשבה לישרות זו, תוליד בתוכך את התשובות למה ה’ אלוקיך דורש מעימך, ומה תפקידך הנכון לך בעולם.
כל אשר אמרתי עד כה, לא נועד אלא לעודד אותך לחפש בעצמך ובתוכך את משמעות חייך. רק את תדעי להשיב לעצמך את התשובה הנכונה לשאלות המטרידות אותך.
הקשיבי לקול השכינה המדבר מתוכך.
ועשי חיל,
בהערכה
ורדית
varditro@mail.huji.ac.il.
אם יש לכם עוד שאלות על החיים מוזמנים ליצור איתנו קשר כאן!