שלום רב.
ראשית ברצוני להוקיר את עצם פנייתך, נראה כי אתה אדם שחושב ברגישות כלפיך וכלפי הזולת וזה לא מובן מאליו בעולם שלנו ועל כך הערכתי אליך.
אתה עומד בשלב משמעותי בחייך ונראה שאתה ער לכך בעצם שאלתך, לא ציינת את גילך אך נראה כי אתה מצוי בשלבי תחילת דרכך בעולם העבודה או שאתה נמצא בשלב של שינוי מקצועי כלשהו כך או כך אתה בשלב של עשיית שליחותך בעולם המעשה, זה הוא שלב חשוב ומשמעותי בו אתה עומד לפתח ולחזק את הכישורים שניתנו לך ובונה חלק נכבד מתוך עולמך הפנימי תוך כדי קשר עם העולם החיצוני.
לכן בשלב ראשון של תשובתי אני מבקש להדגיש ולעודד אותך לחשוב על עבודה ופיתוח מקצועי ממקום של כבוד ולגשת לעניין ממקום רציני של פיתוח הזהות שלך והתרומה שלך לעולם.
בעבר הייתה אולי נטייה לגשת לעולם העבודה ממקום של פרנסה או כורח המציאות בלבד, היום יותר ויותר אנחנו מבינים כי מקום העבודה של האדם כמו גם נטיתו התעסוקתית הוא עולם ומלאו ויש חשיבות רבה ומקום של כבוד להתייחס לעניין המקצוע.
ככלל חשוב לי לציין שככל שאדם יעסוק בעבודה שמתאימה לכישוריו וימצה את יכולותיו הדבר יגרום לו לסיפוק ויצירתיות ויאפשר לו להמשיך ולהתפתח לאורך זמן דבר שממילא גורם לתחושת סיפוק ושמחה שזה בוודאי רצון השם.
השאלות שמעסיקות אותך אולי גם מזמינות אותך להרחיב את החלק של האמונה בעצמך, שאם הקב”ה ברא אותך בתוך המציאות המאד מסוימת שלך, בהכרח הוא נתן לך כלים להתנהל מולה נכון. עליך לעמול ולחפש את הכלים האלו בפנים ולא בחוץ, מתוך תחושה של ביטחון מוחלט שהם אכן ישנם.
אתה נמצא גם בשלב של בחירה שהיא באמת בחירה משמעותית בחיים עם השלכות רבות, חשוב לחזק את האמונה ביכולת ובזכות שלך לבחור עבור עצמך את הכי טוב שאתה מרגיש בלי להרבות בחישובים כיצד זה יראה או על חשבון מי, הקב”ה טבע אצל האדם את היכולת לבחור, הוא לא פסק בעבורו כיצד לנהוג. הוא נתן לו את הכלים והיכולות לפעול כך או אחרת, ועל האדם לבחור כיצד לנהוג.
חשוב גם להתמקד בהכרות מעמיקה בכישורים המיוחדים והספציפיים שבורא עולם חנן אותך. רבי צדוק הכהן מלובלין כותב כי “על האדם להאמין בעצמו כפי שהוא מאמין באלוקיו”. האמונה בכוחות ובחוזקות שלך כמו האמונה הבסיסית של יהודי בהמצאותו של הקב”ה בעולם בוודאי תאפשר לך לפעול בביטחון. אני מציע ממש לערוך רשימה של חוזקות וכוחות שאתה מזהה בעצמך, אתה מוזמן גם לנסות להיעזר בחברים או בני משפחה ע”מ להוסיף לרשימה ערכים או חוזקות שאחרים מזהים בך ואתה לא מבחין בהם.
ניתן להיעזר באבחון מקצועי שידייק את הנטיות התעסוקתיות שלך או להיעזר באדם קרוב שמנוסה שיוכל לכוון אותך ויחד עם זאת לבחון שהדברים תואמים עם מה שרלוונטי לך ולשוק העבודה , אני מקווה שהדבר יקל מעליך ויאפשר לך להתמודד עם החשש מהג’ונגל בחוץ.
לאחר שחידדנו מעט את חשיבות חיפוש המקצוע ואת נושא הבחירה מתוך אמונה בכוחות אני רוצה לקוות שהדאגה מלתפוס או להחמיץ מקום עבודה תקבל פרופורציה.
לגבי המחשבה בצורך להוכיח שאתה יותר טוב מאחרים בתחום זה או אחר, חשוב להבין שהצורך בלעשות היטב את עבודתך והרצון לשאיפה למושלמות הוא מניע שגורם לנו להתקדם ולבצע עבודה איכותית, באופן כללי כל אחד מאיתנו, אבל כל אחד, רוצה להיות מיוחד. כך דרכו של עולם. כל אדם רוצה לפרוץ לייחודיות מסוימת שבה הוא יהיה הכי הכי מיוחד. כל אדם רוצה ומחפש ושואף להיות מוערך אפשר לומר שחלק נרחב מהחיים שלנו סובבים סביב הערכה.
יחד עם זאת אתה מתאר לחץ ומחשבות שעוסקות בחשש מכך שאחרים יצליחו יותר ממך או ההפך שאתה תפגע חלילה באחרים.
בדרך כלל לחץ או מתח יושב על בסיס של תפיסות עולם שמזינות אותם אני מציע לך לשאול את עצמך מה הם התפיסות שלך לגבי עצמך? מה הם האמונות שלך אודות הכישורים שלך בהקשר התעסוקתי?
לאחר שתזהה אותם תנסה לשאול את עצמך מה המחשבות האלו אומרות עליך?
האם המחשבות הללו הם בוודאות מי שאתה?
האם הפרשנות הזאת על עולם העבודה היא בוודאות כזאת?
לו חבר שלך היה מציג אותם עבורך מה היית רוצה להגיד לו?
האם השיח הפנימי הזה מקדם אותך או עוצר בעדך?
סגנון השאלות האלה ועוד המבקשות לאתגר את המחשבות והתפיסות עליהם המתח יושב ולערער או אולי רק לסדוק במעט את העוצמה שלהם יכולות לסייע לך מעט לשחרר את החששות ויאפשרו לך בהדרגתיות להחליף את התפיסות המקבעות שמחלישות אותך ומרפות את ידך בחדשות שמעודדות יותר להסתכלות חיובית.
תוציא את עצמך מהעיסוק בלנהל את הפרנסה עבור אחרים, אתה ורק אתה תעשה כל מה שביכולתך לדייק עבורך את המקצוע והתחום שהכי קרוב אליך ולא עליך לגמור את המלאכה בוודאי שלא בחשבונות כיצד הדבר ישפיע על אחרים. אתה תשקיע אנרגיות בפיתוח השליחות שלך בעולם העבודה ומשמיים ייסעו בידיך להצליח.
לשאלתך האם תוכל לקדם את עצמך בקריירה בלי שתצטרך “לדחוף” את עצמך גם על חשבון אחרים?
תשובתי אליך היא ברורה כי הפרנסה שלך כלל אינה תלויה בדחיפה שלך או של אחרים הפרנסה מגיע ישירות מידו הרחבה והמלאה של מי שאמר והיה העולם.
לסיכום לגבי החשש שהעלית והדוגמא שכתבת מהכנת יעקב אבינו לקראת המפגש עם עשו” חשוב שתדע שפחד הוא רגש לא רצוני שעלול להתעורר אצל כל אדם גם אם אין לו סיבה לפחד, הקב”ה נטע בנו את הרגש הזה כדי לעורר אותנו לפעול ואכן הפחד עורר את יעקב לפעולה, אך כפי שהגמרא בברכות אומרת “שיעקב אבינו חשש שהחטא יגרום לו”.
מתוך הדוגמא היפה שאתה בחרת אני מציע לך לשאוב גם מהתמודדותו של יעקב מהפחד בשלשה דברים: דורון, תפילה ומלחמה.
דורון: אלו המתנות והחוזקות בהם בורכת.
תפילה: בכל שלב בחיים אנו זקוקים לתפילות.
מלחמה: להכיר את התפיסות שמחזקות את הפחד ומזינות את ההימנעות והחששות שלך.
בברכה שתעלה ותצליח בכל דרכיך ומעשיך.
אברימי
af@bch.org.il
תגובה אחת
תודה על התשובה המעמיקה, היא פותחת ונותנת כיווני חשיבה נוספים.