The Butterfly Button
מותר לי לשאול למה חרדים נפגעו מהקורונה?

שאלה מקטגוריה:

ערב טוב, יש לי שאלה שהתלבטתי זמן רב אם לשאול אותה..
ולמען השקט הנפשי בחרתי בסוף שכן.. מקווה שלא טעיתי.
הקורונה וכל מה שהיא הביאה איתה גרמה לי הרבה לחשוב.. היא עוררה בי מלא שאלות.. בגלל שראיתי שמלא חרדים נפגעו למרות שרשום “התורה מגינה ומצלה” היא גרמה לי להתפלל ואז ראיתי שתפילתי לא נענתה.. ראיתי מלא חרדים שנפטרו .. וזה עורר בי המןן שאלות שאף פעם לא חשבתי עליהם.
האם כל מה שלימדו אותי הוא נכון? האם זה שנולדתי למציאות חרדית ומאמינה זה אומר שזה אמת כך ואני לא חיה בשקר ומתאמצת לחינם?
אבל השאלה הכי קשה שהיתה לי ומטרידה אותי היא, האם בכלל מותר לי לשאול?
האם מותר לי לשאול שאלות? ועד איפה הגבול שמותר? מתי צריך לקבל את התשובה של : “אלו חשבונות שמיים?” ומתי צריך להבין? מתי מי ששואל נקרא כופר? ומה לעשות שיש שאלות? האם עדיף לשתוק ולחיות רק חיצונית כחרדית? אבל בפנים להרגיש מנותקת? מדוע הרבנים בהתחלה הורו להמשיך ללמוד הם סמכו שבגלל התורה אנשים לא ידבקו? אבל הם כן נדבקו……

מה שהכי מטריד אותי , שאני מפחדת שאסור לי לשאול את כל זה.. זה מאוד מטריד ומעציב אותי…

אשמח לתשובה ברורה ומובנת..

תודה רבה…

תשובה:

שלום לך,

בני אדם שונים זה מזה. יש אנשים שיכולים לחיות חיים שלמים בלי לשאול את עצמם יותר מדי שאלות. הם נולדים לתוך מציאות מסויימת, משתלבים במסגרות הרעיוניות והפרקטיות שלה ופשוט זורמים בשטף החיים. אבל יש אנשים שמתבוננים בעולם, מזהים חוסר התאמה בין מרכיבים שונים בהוויה שלהם ושל סביבתם ושלוות נפשם נפגעת. קשה להם עם חוסר ההתאמה הזה והם מבקשים ליישב את התמיהות והסתירות שהם רואים. כאשר עולם כמנהגו נוהג נוטים רבים יותר ללכת בדרך הראשונה, אולם אירועים משמעותיים, חריגים ולא מובנים מהווים כר פורה לשאלות ולרצון להביא את הידע ואת האמונה שלנו להרמוניה.

וכאן אשאל שאלה ואבקש תשובה כנה. האם את באמת מעלה על דעתך שאפשר לדחוק את התמיהות הללו לאיזו מגירה ולהניח שהן תשארנה שם בשקט? האם את באמת חושבת שהמחשבות יאותו להידחק למגירה, לשבת בשלווה בחשכה ולהפסיק להטריד אותך? קשה להאמין שזה יקרה. “אין אדם שליט ברוח לכלוא אל הרוח”, וסביר יותר שהמחשבות הללו ימשיכו לנוע בחוסר נחת במגירה, להרעיש ולהזכיר לך לעיתים קרובות על קיומן. ככל שתדחקי לשם יותר הרהורים כך ייעשה להם צפוף במגירה וההתפרצות שלהן החוצה עלולה לקרות בצורה הכי לא בריאה ובזמן הכי פחות מתאים. קצת כמו צנרת שיש בה נזילה קלה שאם יתעלמו ממנה היא תתפוצץ כליל (על פי חוק מרפי הידוע לשמצה) בצורה המזיקה ביותר וכאשר אין להשיג אינסטלטור גם בעד משקלו בזהב.

ומעבר לכך, האם נכון להתייחס אל התחבטויות כאלה רק כאל ניסיון מר שהקב”ה מעמיד אותנו בו ושאנו צריכים להילחם להשתיק את הקולות המנקרים הללו? הקב”ה ברא את העולם, ברא אותנו, ברא יצר טוב ויצר רע, וברא אירועים שגורמים לנו לחשוב. אני נוטה לדעה לפיה עלינו לאמץ בחום את ההזדמנויות הללו כדי להעמיק, להתקדם ולהשתפר. זוהי הדעת שהקב”ה נתן בנו ושהוא מצפה מאתנו להשתמש בה.

אז האם לחשוב ולשאול? בהחלט. אבל צריך לדעת איך לשאול ובעיקר איך להתנהל לאורך הנתיב המפותל של הבירור.

כשנכנסים לתהליך חשיבה הכלי הראשון שעלינו לקחת עמנו לדרך הינו ענווה. האם אני בטוח שיש לי את היכולת לאסוף את כל המידע הרלוונטי, לנתח אותו בצורה אובייקטיבית לחלוטין, להבדיל תמיד בין עיקר לטפל ולהגיע למסקנות חותכות ללא שום הטייה אישית? כמה פעמים הייתי בטוח לחלוטין בדעה מסויימת ולאחר כמה שנים מצאתי את עצמי סבור אחרת? יש אנשים שמדברים תמיד בנחרצות. הכל ברור להם, אין שום ספיקות והם אינם נרתעים מלהביע דעה מגובשת גם בנושאים שרמת הידע שלהם בהם שואפת לאפס.

הייתי ילד בזמן מלחמת שלום הגליל, ובהפסקות היינו מתגודדים סביב המפה ומנסים להבין איפה עומדים כוחותינו מול כוחות האויב. אני זוכר את שאט הנפש שלנו, ילדים בני 13, מהטפשות של הרמטכ”ל. כל שהוא צריך לעשות הוא להצניח כוחות בנקודה זו וזו, להסתער בטור משוריין מציר אחר ולחסל את ההתנגדות ובא לציון גואל. נדנו בראשינו לחוסר המזל של מדינת ישראל שקוללה ברמטכ”ל שלא מבין את מה שאפילו ילדים בני 13 מבינים… לצערי אני מוצא את עצמי לפעמים בגיל מבוגר צועד באותה דרך מגוחכת ומביע דעות כלכליות, בטחוניות ואפילו רפואיות ללא שיש לי ידע אמיתי בנושאים הללו. גם כשיש שאלות צריך להבין שאנו חיים בעולם מורכב ושלא תמיד יש לי יכולת לרדת עד תכלית הדברים. ענווה.

ויש לנו גם פריבילגיה נהדרת – מותר להשאר ללא תשובות. אם אני רואה צדיק ורע לו, אנשי תורה וחסד שהלכו לעולמם כתוצאה מוירוס הקורונה, אינני חייב לחפש את הסיבה לכך. “הצור תמים פעלו כי כל דרכיו משפט” גם כאשר אינני מבין את הדרכים הללו. אסור להתעלם מצרות שבאות לעולם ואם את מגיעה לתובנות לגבי התנהלות הקב”ה בעולם ולתשובות שמספקות אותך אז מצוין. אבל אין שום בעיה להשאר בשאלה. אני משתמש במכשירים אלקטרוניים שאין לי מושג ירוק כיצד הם פועלים אבל אני סומך על המהנדס שבנה אותם. אם אני רואה עולם מורכב, חידתי ומופלא אני מבין שיש מנהיג לבירה גם אם לא תמיד אני מבין את דרכיו.

למה היו רבנים שהורו להמשיך ללמוד בישיבות? אני יכול לספק כמה תשובות אפשריות ויתכן גם שאסיק מסקנות לעתיד מתוך המחשבות הללו, אבל צריך לדעת להפריד בין עיקר לטפל, בין ציפיות ריאליות לבין ציפיות שהן תוצר של תעמולה מופרזת.

לסיכום אני מציע לך להתבונן, לחשוב, לשאול ולגבש דעה. אבל תמיד מתוך ענווה ומתוך עין טובה שמנסה לראות את הצדדים החיוביים ולחפש לימוד זכות.

בברכה,

גרשון

gporush@synamedia.com>

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

3 תגובות

  1. תכלס תשובות לשאלות האמיתיות אין כאן. שאלות שמנקרות אצל כל מי שעיניו בראשו ואינו מתהלך בעולם כסומא…
    אז אחרי הענווה והכל, מה באמת אשיב לעצמי?

    1. שלום תוהה,

      הרבה דברים בעולם לא מובנים לי, ועניין הקורונה איננו בהכרח הקשה שבהם. יש אנשים שמרגישים שיש בידם תשובות לשאלות הללו ויודעים להסביר בדיוק על איזה חטא מגיע כל אסון (בדרך כלל חטא של מישהו אחר ולא שלהם עצמם) או באיזה מהלך אלוקי רחב הוא משתלב (מהלך שתמיד תואם את משאת נפשם של אותם אנשים).

      אני אינני חש עצמי בר סמכא לתת תשובות כאלה. בפרספקטיבה היסטורית, לאחר עשרות או מאות שנה אפשר לפעמים להסתכל לאחור ולזהות מהלכים שיד ה’ מובילה בעולם, אבל בצמוד לאירועים וכאשר האף שלי צמוד לתמונה אינני סבור שיש בידי היכולת לספק הסברים ותשובות לשאלות.

      גם אם אין לי תשובות לשאלות, עדיין במישור האישי אני לומד מהאירוע העולמי של הקורונה שהמדע איננו כל יכול. שלפעמים האומץ לעשות את הדבר הנכון גם כאשר איננו פופולרי מציל חיי אדם. שתמיד צריך לשקול את המחירים ולנהוג באחריות מתוך ראייה כוללת (היו קשישים שהוזנחו ונפגעו קשות בריאותית וקוגנטיבית). אני לומד שתורה מגנא ומצלא אין משמעותו שצריך להתעלם מהמהלך הטבעי של העולם ולסמוך על הנס.

      אז אני מנסה להפיק וללמוד מהאירוע העולמי של הקורונה, אבל אינני חש צורך עמוק לקבל תשובות לכל תמיהה, מתוך הנחה שהתשובות הן כנראה הרבה מעבר ליכולת התפיסה שלי. אם אני סומך על הטייס, אינני חייב להבין כיצד פועל כל בורג במטוס.

      אולי יש אנשים אחרים שיש בידם לתת תשובות טובות יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

מי אמר שהיה מותר לעלות לארץ ישראל?
שאלה שהתעוררה לי בעקבות רש”י ראשון בתורה וכן בגלל מצב המלחמה כרגע. רש”י אומר שהקב”ה נתן את א”י לעם ישראל וברצונו נתנה להם וברצונו נטלה מהם ונתנה לנו ע”ש. שאלתי מתי נתנה לנו חזרה? מי אמר שב1948 היינו צריכים לחזור לא”י? מדוע גדולי ישראלי אמרו לעלות לא”י? פתאום נהיה מצוות...
"קיבלתי קבלה ונושעתי"?
אתם בטח מכירים את הסיסמאות של “תרמתי ונושעתי” “הבטחתי ונושעתי” ודומיהן. כל תקופה עוד מישהו צץ עם משהו כזה. ואני לא מזלזל חלילה בכל הקבלות הטובות. אם זה לא לדבר עם תפילין או לא לדבר בבית הכנסת, בשעת התפילה וקריה”ת, קבלת שבת עשר דקות יותר מוקדם, עשרה פרקים ביום ועוד...
אני במשבר אמונה!
בימים טרופים אלו אני מוצאת שאחד הקשיים שמערערים אותי הוא קושי האמונה. אני מבינה שזו התכלית, שפה טמון הגרעין ולכן מנסה לא להיבהל מהמחשבות שעולות, מניחוח ה”כפירה” שעולה מהן, אך יחד עם זאת, זה מחליש מאד וגורם לתחושה שאין על מי להישען ואין על מי לסמוך. מבחינת הרציונל אני מבינה שיש מנהיג...
האם עולם הבא זה פיצוי למוות נוראי?
בימים אלו עם ישראל נמצא במלחמה עקובה מדם כ-1,400 אנשים נשים ילדים ותינוקות מצאו את מותם במיתות שונות ואכזריות ובנוסף לצערנו גם בימים אלו ישנם קרבנות בעיקר חיילים שנפלו ונופלים בקרבות בעזה כולם ובעיקר רבנים באים ואומרים יש להם עולם הבא ואני שואל עולם הבא זה פיצוי??? איך תתנחם אלמנה...
אני רוצה הוכחה לתורה שבעל פה!
מקווה שתצילו אותי. אני כבר לא מצליח לקיים תורה שבעל פה. רואים המון סתירות בין התורה שבכתב לבעל פה. דוגמאות א: ראש השנה בעל פה תשרי, בכתב שמות יב ב חודש האביב שנקרא היום ניסן. אני רוצה תשובה ברורה לא חרטוטים זה לחודשי השנה וזה וכו’ כמו שהגמרא דנה. כי...
מחשבות רעות על השם
הנני בעל תשובה 20 שנה, במהלך כל השנים זכינו ב”ה לעשות עליה רוחנית מאוד משמעותית,כמובן בהדרגתיות עד שהגענו לשלב של ניתוק מהחיים החילוניים וזכינו לשנות כיוון לבית חרדי,שיעורי תורה צניעות וכו’,לפני 5 שנים התחלתי לעבור פחדים וחרדות קשים מאוד מכל הנושא של המוות,היום ברוך השם אני כבר בלי העוצמות של...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן