The Butterfly Button
מה המטרה של העולם הזה???

שאלה מקטגוריה:

שלום,
קודם כל אני רוצה לציין שקראתי באתר שלכם כמה תשובות בנושא והן לא סיפקו אותי. וגם, השאלה שלי חצופה קצת אבל כבר המון זמן היא רובצת לי בלב אז החלטתי להוציא אותה וזהו.
טוב, אז אני מסתכלת על העולם וכמו שאני רואה את זה ה’ פשוט משתעשע בנו. זה מזכיר לי שפעם כשהייתה למשפחה שלי ארנבת היינו עושים לה מרוץ מכשולים עם חסה בסוף, סתם כדי לראות איך היא קופצת… אומרים שה’ ברא את העולם כדי להיטיב איתנו, אבל זה לגמרי לא מתקבל על הדעת. מכמה סיבות:
1. מבחינה סטטיסטית, רובו המוחלט של העולם רשע וכנראה נידון לכרת או גיהנום, כך שאם המטרה של העולם היא לתת שכר לברואים – המטרה לא הושגה.
2. תמיד עונים על שאלות מהסגנון הזה בתשובה ש”אם היינו מקבלים שכר בלי להתאמץ ההרגשה שלנו היתה פחות טובה”. לדעתי זה לא נכון, נראה לנו ככה כי ככה ה’ ברא את הנפש שלנו, אבל הוא היה יכול לברוא אותנו בצורה כזו שדווקא יהיה לנו הכי כיף לקבל גן עדן בלי שום מאמץ. הוא כל יכול, לא?
3. אם ה’ כל יכול, למה בכלל הוא צריך שנעבוד אותו? מה יוצא לו מזה? בשביל מה כל הבלגן הזה, אין לו דרך יותר פשוטה לעשות את זה? בכלל לא הגיוני שמישהו כל יכול יצטרך את כל הבלגן הזה בשביל למלא את הרצון שלו להיטיב. כל הנושא הזה לגמרי פרדוקסלי ולא הגיוני.
4. בתכלס, אנחנו סובלים כאן בעולם בניסיון למלא את הדרישות הבלתי אפשריות (לרוב) של התורה, ורוב הסיכויים הם שנסבול גם בעולם הבא (אני לא רואה שום דרך שבה אני הולכת למלא את כל הדרישות. מצטרת אבל זו המציאות.) אז איפה פה ההטבה?
תודה מראש, אשמח לתשובה מפורטת ועניינית כי הנושא מאוד חשוב לי..

תשובה:

לשואלת הנבונה, המעמיקה והיקרה שלום רב,

קראתי בעיון רב את השאלה שלך והתפעלתי מאד שנערה צעירה בת 15 שואלת שאלות יסוד עמוקות שכבר מופיעות הרבה מאד במקורות ובדברי גדולי ישראל.

כמו כן, אני רוצה לשבח את האומץ שלך לשאול שאלות עמוקות, וגם את הסקרנות שלך לגלות את האמת בעולם, כי בדור שלנו לא תמיד קל לשאול, ולא תמיד מוצאים מקומות שבהם אפשר לקבל תשובות. אבל זו הדרך הנכונה. בורא עולם שם אותנו בעולם כדי שנגלה אותו. כדי לגלות צריך לחפש. בתהליך החיפוש צריך לשאול שאלות ולמצוא מקום שאפשר לקבל תשובות. זאת הדרך הנכונה.

מפרשי ההגדה של פסח (מלבי”ם, מהר”ל) מציינים שחז”ל התייחסו לבן שאינו יודע לשאול בצורה ביקורתית, שהרי עונים לו את אותה התשובה שעונים לרשע! מה רוצים מאחד שאינו יודע לשאול? מה, הוא לא בסדר? כן, הוא לא בסדר! אתה מסתובב בעולם ורואה בריאה כזאת נפלאה ושומע שיש בורא עולם ושהוא נתן תורה, ואתה לא מתייחס, לא שואל, לא בודק? המוח והלב אטומים? שום דבר לא מעורר אותך לשאול? לא, זאת לא הדרך, שכן בצורה כזו לא תגיע לשום מקום ושום דבר.

השאלות שלך בכלל לא חצופות, הן שאלות של נערה שכן יודעת לשאול, ומנסה להבין את העולם שבתוכו היא מסתובבת. שמחתי מאד שהוצאת החוצה את מה שרבץ לך בתוך הלב. אני משוכנע שזה גרם לך להרגיש יותר טוב כי ‘אין שמחה כהתרת הספקות’.

כתבת שעד היום לא קיבלת תשובות מספקות. חשוב מאד שתעשי עם עצמך חשבון נפש אמיתי מדוע התשובות שקיבלת אינן מספקות. האם התשובות שקיבלת לא מספיק טובות, או שמא יש משהו בתוכך שלא מוכן לקבל את התשובות מכל מיני סיבות הקשורות לחיים שלך (הן מחייבות מדי וכד’). היה צריך להקדיש לכך עוד הרבה מחשבה והתבוננות, אך ביקשת שהתשובה תהיה עניינית, ואני מכבד את הבקשה שלך. אבל, אני משאיר לך את העבודה החשובה הזאת, כי מתוך הנסיון שלי ראיתי שבהרבה מקרים, מתחת לשאלות יש מחסומים רגשיים שאינם מוכנים לקבל תשובות. וברגע שהמחסומים נופלים, יחד איתם נופלות גם הרבה שאלות. והרי כבר חז”ל אמרו ‘שהשוחד יעוור עיני חכמים’. בהצלחה .

אני מקווה שהפעם הגעת לכתובת הנכונה. אני כבר 30 שנה מעביר שיעורים והרצאות בנושא של תכלית הבריאה ותפקיד האדם בעולם, בפני בני תורה ובנות סמינר. כדי שהפעם תוכלי ללבן את השאלות עד הסוף ולשאול כל מה שאת רוצה, אני משאיר לך בסוף התשובה את כתובת המייל שלי. את יכולה להמשיך לשאול דרך המייל.

כפי שכתבתי, אני כבר הרבה שנים מעביר שיעורים והרצאות בפני בני תורה וכן במסגרות כמו ערכים הידברות וכד’. עוד לא נתקלתי בשאלה שאין עליה תשובה במקורות. כנראה שגם בעתיד זה לא יקרה. הסיבה לכך פשוטה ויסודית: ‘בורא עולם הסתכל בתורה וברא את העולם’. התורה היא התרשים של העולם. בתורה יש את התשובות לכל השאלות הנוגעות לקיום שלנו בעולם ולהנהגה של ה’ בבריאה.

ביקשת תשובה מפורטת ועניינית. אשתדל לתת תשובה מפורטת ועניינית בצירוף המקורות המתאימים, וכאמור, עם אפשרות לחזור ולשאול. אבל, התשובה דורשת כמה הקדמות חשובות.

הקדמה: יחס נכון בורא – נברא

כאשר ניגשים לשאול שאלה בכל תחום, צריך להגדיר היטב מהם גבולות ההבנה שלנו. ילד בגיל 3 הרוצה לשאול את מנתח הראש מדוע הוא עושה את הניתוח מאמצע הראש ולא מהצד, או מדוע בכלל צריך לעשות ניתוח, צריך לדעת שיכולת ההבנה שלו בנוגע לניתוחי ראש מוגבלת מאד. לכן, השאלות שהוא שואל מעידות על גבולות ההבנה שלו ולא על דרכי הפעולה של מנתח הראש. כלומר, השאלות לא מערערות על דרכי הפעולה של המנתח כיוון שהילד לא בעמדת הבנה היכולה לערער את דרכי הפעולה של המנתח. ועם זאת, חשוב שילד עם רצון להבין ישאל את השאלות, וצריך לנסות ולתת לו תשובות המתאימות ליכולת ההבנה שלו.

שואלת יקרה. גם בנושא שלנו, צריך קודם כל להבין שיש בורא עולם ואילו אנחנו נבראים. בורא העולם ברא את כל המציאות והוא גם מקיים אותה בכל רגע ורגע, ואילו אנחנו נבראים של הבורא. גם השכל וכלי החשיבה שלנו הם דברים נבראים ולכן הם מוגבלים ביחס לבורא. בורא עולם נמצא במציאות רוחנית ואילו אנחנו נמצאים במציאות גשמית וחומרית, עם מעט מאד קשר והבנה במערכות רוחניות. ולכן, השאלות שלנו מעידות על גבולות ההבנה שלנו ואין בהם כדי לערער על דרכי ההנהגה של בורא העולם.

אשתי אופה עוגות כל שבת. היחס בין העוגה לבין אשתי הוא כמו היחס בין הנבראים לבורא.

לכן, כאשר שואלים שאלות, צריך לזכור שאנחנו מדברים על בורא העולם ולא על אדם אחר. כלומר, בורא עולם לא חושב כמו שאנחנו חושבים, אין לו מידות של כעס, גאוה וכד’ כמו שיש לנו, ובכלל, אין לו שום מאפיין אנושי. לכן, כאשר שואלים שאלות על בורא עולם צריך לדעת שאנחנו לא יכולים לשאול שאלות על בורא העולם מתוך עולם המושגים שלנו.

בענין הזה כתב הרמח”ל (דרך ה’, חלק א, פרק א): “כי אין ציורינו ודמיונותינו תופסים אלא ענינים מוגבלים בגבולות הטבע, ולכן אין להקיש ממה שרואים בברואים על מהות הבורא שהרי מציאותו אינה מושגת לנו”.

ובורא עולם עצמו אומר (ישעיה פרק נה): “כִּי לֹא מַחְשְׁבוֹתַי מַחְשְׁבוֹתֵיכֶם וְלֹא דַרְכֵיכֶם דְּרָכָי נְאֻם יְהֹוָה. כִּי גָבְהוּ שָׁמַיִם מֵאָרֶץ כֵּן גָּבְהוּ דְרָכַי מִדַּרְכֵיכֶם וּמַחְשְׁבֹתַי מִמַּחְשְׁבֹתֵיכֶם”.

לכן הטענה שבורא עולם פשוט משתעשע בנו ועושה לנו מרוץ מכשולים עם חסה רק כדי לראות איך אנחנו קופצים – זאת טענה שמעידה על גבולות ההבנה שלנו ואינה מערערת על דרכי הפעולה של הבורא בעולם. מדובר על בורא עולם ולא על איזה איש אחד רשע עם מחשבות סאדיסטיות. טענה זו מתאימה לאלילים מהמיתולוגיה היוונית, לא לבורא עולם.

אפשר לנסח את הטענה הזאת בצורה אחרת – לא הבנתי מדוע בורא העולם מנהל את הבריאה בצורה כזאת.

חשוב מאד להבין ! זה לא אומר שאין לנו אפשרות להבין כלום או שאסור לשאול שאלות. זה רק אומר שצריך לשאול שאלות המתאימות למציאות שעליה מדברים, ובהתאם לגבולות ההבנה שלנו.

שואלת יקרה, אני רוצה להציע בפניך תהליך של קריאת התשובה כדי שכל חלק יקבל את הזמן והמחשבה המתאימים, וכך תוכלי להפנים את החלקים השונים של התשובה. התשובה מחולקת לשני חלקים מאד שונים. אני מציע בפניך לקרוא את החלק הראשון ביום אחד, ולחשוב על הדברים במשך אותו היום (או יותר). ואילו את החלק השני לקרוא ביום אחר, וגם לחשוב על הדברים במשך אותו היום. לדעתי החלק הראשון הרבה יותר חשוב מהחלק השני, ולכן כדאי להקדיש לו זמן ומחשבה, כי הוא נוגע באופן כללי לכל השאלות שיש לנו בנושאי השקפה, אמונה והנהגת הבורא.

חלק ראשון: ואם לא מבינים – אז מה עושים?

לפני 20 שנה אבא שלי נכנס לביקורת שגרתית אצל הקרדיולוג (רופא לב), בבית חולים שערי צדק בירושלים. אחרי בדיקה קצרה הרופא נבהל ושלח את אבא שלי מיד לעשות צינטור (צילום עורקים עם מצלמה הנכנסת לתוך העורקים). הרופא בצינטור אמר שחייבים הרגע להכניס את אבא שלי לניתוח מעקפים (לקחת עורקים מהרגליים ולהחליף את העורקים המובילים ללב). העורקים שלו היו ברמת סתימה של 90%. התקשרתי מיד לעסקן רפואי שאני מכיר הרבה שנים ושאלתי אותו מי המנתח הטוב ביותר בשערי צדק. הוא נתן לי שם והוסיף, שהרופא הזה הוא אחד המנתחים הטובים בארץ. חזרתי אל אבא שלי וסיפרתי לו את מה ששמעתי. לא אשכח לעולם את התגובה שלו. הוא חייך חיוך רחב ואמר: אם כך אין לי מה לדאוג, יש לי הרבה שאלות לגבי כל מה שקרה מאז שנכנסנו לבית החולים הבוקר, אני לא מבין כרגע כלום לגבי הניתוח, אבל אם צריך לנתח והוא מנתח בכיר אני סומך עליו לחלוטין.

לפני חצי שנה אמר לי בני הבכור משפט שהפתיע אותי: אבא, עכשיו אני מבין הרבה דברים שלא הבנתי כאשר הייתי קטן. אתה רצית להדריך אותי ולתת לי עצות רבות במשך החיים. אז – באמת לא הבנתי. מזל שבחלק מהדברים סמכתי עליך ושמעתי לעצה שלך. עכשיו אני רואה שרק הרווחתי.

שואלת יקרה. יש כאן יסוד חשוב הנוגע להתנהלות שלנו בעולם. אם יש לנו שאלות על דרכי ההנהגה של הבורא, אם אנחנו לא מבינים את דרכי ה’ בבריאה – מה בכך? למה זה משנה? הרי באמת, כפי שהסברתי בהקדמה, אנחנו לא בעמדה להקשות קושיות על בורא העולם. הוא בורא עולם ואנחנו נבראים. הילד הקטן לא יכול להקשות קושיות על מנתח הראש. הוא יכול רק לנסות להבין.

אבל, אחרי שלא מבינים את דרכי ה’ – מה אנחנו עושים? הדרך הנכונה היא להמשיך ולסמוך על בורא עולם, כמו שסומכים על מנתח בכיר, ולהמשיך לשמוע לכל ההוראות והעצות הטובות שלו, ולקיים אותם בבטחון מוחלט. הרי אנחנו סומכים עליו למרות שאנחנו לא מבינים את הכל.

אם יש לנו קושיות על הנהגת ה’ בבריאה, זה לא צריך לשנות את המעשים שלנו. אנחנו מאמינים במציאות הבורא וסומכים עליו שהוא באמת יודע מה שהוא עושה, וכל מה שהוא עושה אינו אלא לטובתנו. השכל שלנו מבין שיש בורא עולם, וגם שאפשר לסמוך על בורא עולם לחלוטין! [אם השאלות מחלישות לך את האמונה במציאות ה’ – זה נושא אחר. להוכיח את מציאות הבורא ואת מתן תורה זה נושא אחד, ואחרי שמסכימים שיש בורא והוא נתן תורה, ושואלים שאלות על הנהגתו – זה נושא אחר].

חז”ל מספרים (גמרא ברכות דף ז) שגם משה רבינו היו לו שאלות על ההנהגה של בורא העולם בבריאה. בורא עולם ענה לו: יש דברים שאפילו אתה לא יכול להבין. משה רבינו לא הפסיק להאמין במציאות ה’ ולא הפסיק לקיים את ההוראות של ה’ בגלל זה. הוא סמך על בורא עולם לחלוטין. למה לא?

ילד צעיר בן 4 זכה לאבא מיוחד – פסיכולוג חינוכי, מנחה הורים, בעל מידות של עדינות נפש, סבלנות ויכולת הקשבה. יום אחד אמר האבא לבן: אני מצטער אבל אני לא מרשה לך ללכת ולשחק בבית של חברך יעקב. הבן היה מתוסכל וכעס מאד. היו לו המון קושיות על אבא שלו: למה לבית של יעקב לא ולבית של ראובן כן? למה לאחות שלי הגדולה אבא מרשה לשחק עם אחותו של יעקב? למה אבא גורם לי לכעוס ולהיות מתוסכל? ילד מתוסכל זה לא טוב מבחינה חינוכית! מה כבר יכול להיות אם אני קצת אשחק עם יעקב? למה אבא לא יכול לתת לי חינוך בצורה כזו שאני כן יוכל לשחק עם יעקב בלי שזה יפריע? למה ההורים של אפרים כן מרשים לו לשחק בבית של יעקב? למה המורה בכיתה מושיב את יעקב לידו – זה סימן שהוא ילד מצטיין ודווקא טוב שאני אתחבר אליו…….ועוד הרבה קושיות ושאלות שונות.

בגינת המשחקים שטח הילד בפני חבריו את כל הקושיות שהיו לו על ההנהגה של אבא שלו. אמרו לו החברים: מה, אתה לא סומך על אבא שלך, איש חינוך מיוחד, פסיכולוג חינוכי ומנחה הורים, בעל מידות מיוחדות. אז מה אם אתה לא מבין? זה סיבה לא לסמוך עליו? מה הקשר? תשמע למה שהוא אומר לך – אתה רק תרוויח!

סיכום: חשוב מאד להבין ! זה לא אומר שאין לנו אפשרות להבין כלום או שאסור לשאול שאלות. זה רק אומר שצריך לשאול שאלות המתאימות למציאות שעליה מדברים, ובהתאם לגבולות ההבנה שלנו. ואחרי ששאלנו את שאלות וקיבלנו תשובות, אם עדיין נשארו דברים שאינם מובנים לנו, יתכן שהדבר נובע ממגבלות השכל שלנו או מיכולת ההפשטה והניתוח שלנו. אז מה עושים עכשיו? כלום. ממשיכים לסמוך על בורא עולם ולקיים את ההדרכות והעצות הטובות שהוא נתן לנו. למה לא? רק נרוויח מזה.

חלק שני: תכלית הבריאה

אחרי ההקדמות החשובות אפשר לגשת לעצם השאלות שלך, שכולן קשורות לנושא רחב הנקרא תכלית הבריאה. כדי לענות לך בצורה מפורטת ועניינית כפי שביקשת, צריך להציג בפניך את היסודות והעקרונות של תכלית הבריאה. צריך לקחת בחשבון שזהו נושא ארוך ומורכב ובמסגרת זו אפשר להציג אותו רק בקצרה.

נושא תכלית הבריאה מובא בדברי גדולי ישראל כמו הרמב”ן (שער הגמול) וראשונים נוספים, האריז”ל ושאר המקובלים, כתבי הגר”א, הרמח”ל (דרך ה’ ודעת תבונות), ובעוד הרבה מקומות. גם כאן צריך לזכור את גבולות ההבנה שלנו. אם יש לנו שאלות על דבריהם של גדולי ישראל מכל הדורות (המביאים את דבריהם מתוך התורה), ענקים בחכמה ובידיעות, הדבר מעיד על גבולות ההבנה שלנו, ואין בהם כדי לערער על דבריהם (בדיוק כפי שלא נקשה על החזון איש או על הרב עובדיה ז”ל בפסקי ההלכה שלהם). ועם זאת, חשוב שנשאל שאלות כדי להבין את דרכי ההנהגה של הבורא בתאם לגבולות ההבנה שלנו.

ושוב נציין את מה שהתבאר בחלק הראשון – יכולת ההבנה שלנו בדרכי ההנהגה אינה קובעת את בחירת דרכינו בחיים.

תכלית הבריאה: להיטיב מטובו לנבראים

כתב הרמח”ל (דרך ה’ חלק א, פרק ב): “הנה התכלית בבריאה היה להטיב מטובו יתברך לזולתו”. כלומר בורא עולם ברא את הבריאה כדי להיטיב לנבראים. בורא עולם לא מסתפק בהטבה קטנה או חלקית, אלא הוא רצה לתת לנו את ההטבה המקסימאלית שאפשר.

עכשיו צריך להגדיר – מהי ההטבה המקסימאלית שאפשר. ההטבה המקסימאלית צריכה להיות בכמות, באיכות, ובאורך הזמן. ההנאות הגשמיות מוגבלות בכמות (כמה פיצות אפשר לאכול), באיכות (אין אפשרות לשפר את הפיצה ללא גבול), ובאורך הזמן (ההנאה מהפיצה לא נמשכת לאורך כמה ימים). לעומת זאת הנאות רוחניות אינן מוגבלות בכמות (אפשר לקרוא ספרים ללא גבול), באיכות (תמיד אפשר לשפר את איכות הסיפורים), ובאורך הזמן (אפשר להנות מספר טוב אפילו אחרי כמה שנים).

לכן ההטבה שבורא עולם רוצה להיטיב אינה הנאה גשמית אלא הנאה רוחנית. זאת נקודה חשובה מאד שמסבירה הרבה שאלות בנוגע להטבה בעולם הזה. הטבה אינה כיף בלבד, היא משהו יותר עמוק, כמו החוויה מספר טוב או ניגון מרגש.

אבל, בורא העולם בעצמו הוא מקור השלמות והטוב המקסימאלי שיכול להיות בבריאה, ולכן הוא רוצה להיטיב לנו מהטוב שנמצא אצלו (וזה שכתב הרמח”ל ‘להטיב מטובו’). זאת ההטבה הגדולה ביותר שאפשר. איך מגיעים לכך? באמצעות קשר, קירבה ודבקות בבורא. כלומר, באמצעות דביקות בבורא, האדם יגיע להנאה רוחנית עצומה, יותר מכל ההנאות של העולם הזה. לכן בורא עולם נתן לנו אפשרות להגיע לקרבה ודבקות עמו ובכך להגיע להנאה עצומה.

גם זו נקודה חשובה מאד שמסבירה הרבה שאלות – קשר ודבקות בבורא היא מקור ההנאה הגדולה ביותר בעולם, וזאת ההטבה שרצה הבורא להיטיב, ולא הטבה גשמית של הנאות חומריות.

עיקר הדבקות בבורא אנחנו משיגים בעולם הבא, עולם השכר. אבל גם בעולם הזה האדם יכול להגיע לדבקות וקרבה לבורא בדרגות מאד גבוהות, וזה עיקר תפקידו ותכליתו של האדם בעולם.

וכך כותב הרמח”ל במסילת ישרים (פרק א): “הָאָדָם לֹא נִבְרָא אֶלָּא לְהִתְעַנֵּג עַל ה’ וְלֵהָנוֹת מִזִּיו שְׁכִינָתוֹ, שֶׁזֶּהוּ הַתַּעֲנוּג הָאֲמִתִּי וְהָעִדּוּן הַגָּדוֹל מִכָּל הָעִדּוּנִים שֶׁיְּכוֹלִים לְהִמָּצֵא… וּכְשֶׁתִּסְתַּכֵּל עוֹד בַּדָּבָר תִּרְאֶה, כִּי הַשְּׁלֵמוּת הָאֲמִתִּי הוּא רַק הַדְּבֵקוּת בּוֹ יִתְבָּרֵךְ, וְהוּא מַה שֶּׁהָיָה דָוִד הַמֶּלֶךְ אוֹמֵר (תהלים עג, כח ), “וַאֲנִי קִרְבַת אֱלֹהִים לִי טוֹב” וְאוֹמֵר (שם כז, ד), “אַחַת שָׁאַלְתִּי מֵאֵת ה’ אוֹתָהּ אֲבַקֵּשׁ, שִׁבְתִּי בְּבֵית ה’ כָּל יְמֵי חַיַּי”. כִּי רַק זֶה הוּא הַטּוֹב, וְכָל זוּלַת זֶה שֶׁיַּחְשְׁבוּהוּ בְּנֵי הָאָדָם לְטוֹב אֵינוֹ אֶלָּא הֶבֶל וְשָׁוְא נִתְעֶה.

השגת ההטבה: דרך בחירה חופשית

השגת הקרבה והדבקות לבורא חייבת להיות דרך הבחירה החופשית, ולא כמתנת חינם. הסיבה לכך עמוקה מאד. ביאור הענין: בעולם הגשמי קרבה בין שני גופים נוצרת ע”י קירוב הגופים במרחב הפיזי – הגשמי. לכן בעולם הגשמי שני דברים שונים לחלוטין יכולים להיות קרובים זה לזה. לעומת זאת, בעולם הרוחני, עולם אמיתי יותר, שני דברים יכולים להיות קרובים אחד לשני רק אם הם דומים בתכונות שלהם. בעולם הרוחני כל דבר בנוי רק מתכונות רוחניות ולא מחלקים גשמיים, וגם אין מרחב גשמי שבאמצעותו אפשר לקרב שני דברים. לכן בעולם הרוחני קרבה בין שני דברים תהיה רק אם הם דומים בתכונות שלהם. אין אפשרות אחרת.

התכונה של בורא עולם כפי יכולת ההבנה שלנו היא, שבורא עולם פועל בבריאה באופן שאין שום דבר שמכריח אותו, הוא פועל ואינו נפעל.

כאשר אדם פועל בעולם באופן ששום דבר לא מכריח אותו, זה נקרא בחירה חופשית. בחירה חופשית פירושה, שהאדם בוחר בלי השפעה של שום גורם חיצוני המשפיע עליו ומכריח אותו. כאשר האדם פועל מתוך בחירה חופשית, בכך הוא דומה לבורא, ורק באופן זה הוא יכול להשיג קרבה ודבקות בבורא, שהרי בעולם הרוחני רק דברים הדומים בתכונותיהם יכולים להיות קרובים אחד לשני. אילו האדם היה מקבל את קרבת הבורא כמתנת חינם, הרי בכך היה נפעל ולא פועל, ודומה למערכת אינסטינקטים או לתוכנת מחשב. אדם במצב כזה לא יכול להגיע לקרבה לבורא עולם, שהרי התכונות שלו הפוכות מתכונות הבורא. חשוב להבין: הדבקות בבורא בעולם הזה הוא באמצעות הנשמה שהיא רוחנית, ובעולם הבא – כולו רוחניות. [הערת גדולי המקובלים: כאן אי אפשר לשאול מדוע הבורא לא ברא את העולם הרוחני עם אפשרות ששני דברים שונים יהיו קרובים זה לזה, כי פירוש הדבר, לברוא את העולם הרוחני עם תכונות גשמיות, וזו סתירה לוגית לבקש שהרוחני יהיה עם תכונות גשמיות].

שאלת: אם היינו מקבלים שכר בלי להתאמץ ההרגשה שלנו היתה פחות טובה. זה לא מדוייק. בחירה חופשית קצת דומה למאמץ אבל זאת לא הנקודה העיקרית. הנקודה העיקרית היא הבחירה החופשית. אם היינו מקבלים שכר בלי בחירה חופשית, לא הייתה לנו אפשרות להשיג את קרבת הבורא, כיוון שהיינו בתכונה הפוכה מהבורא. ומה שכתבת שההרגשה שלנו הייתה פחות טובה, זאת לא סיבה, זאת תוצאה. כלומר, אדם המקבל דברים כמתנת חינם בלי מאמץ, יש לו הרגשה פחות טובה כיוון שבכך הוא מתרחק מהבורא ומפסיד את התענוג שבקרבת הבורא.

בכוח הבחירה החופשית האדם גדול מהמלאך, שהרי נשמת האדם נמצאת בעולם יותר גבוה מעולם המלאכים. הבחירה החופשית היא כוח מיוחד שניתן רק לאדם. אין שום נברא אחר בכל הבריאה שיש לו בחירה חופשית, רק האדם שנברא ‘בצלם אלוקים’. הבחירה החופשית היא יסוד האדם.

סיכום ביניים: בורא העולם רצה להיטיב לנבראים הטבה מקסימאלית. ההטבה הגדולה ביותר נמצאת אצל הבורא עצמו. לכן הבורא נתן לנו אפשרות להגיע לקרבה ודבקות עמו ובכך להגיע להנאה עצומה ולהשיג את ההטבה. את הקרבה והדבקות בבורא אנחנו יכולים להשיג רק באמצעות הבחירה החופשית.

לכן, כדי לאפשר בחירה חופשית, האדם נברא עם גוף גשמי ונשמה רוחנית, יצר טוב ויצר רע. הגוף הגשמי מושך את האדם לעבר החומריות ומרחיק אותו מקשר עם הבורא, ואילו הנשמה הרוחנית מושכת את האדם לעבר הרוחניות, ומחזקת את הקשר והקרבה לבורא עולם. תפקידו ותכליתו של האדם בעולם: להשתמש בכוח הבחירה החופשית, להגביר את כוח הנשמה על כוח הגוף, את הרוחניות על הגשמיות, ובכך להגיע לקשר ודבקות עם הבורא ולהשיג הנאה עצומה, היינו את ההטבה הנמצאת אצל הבורא.

כתב הרמח”ל (דעת תבונות): כאשר הנשמה מגיעה לדבקות בבורא העולם, אין לך תענוג גדול מזה. וכל מי שטעם פעם אחת את המתיקות של הרגשת קרבת הבורא, נמשך אחרי זה כמו ברזל אחר המגנט.

התורה: ספר הוראות והדרכות

כדי שהאדם יצליח במשימה שקיבל, היינו הגברת הנשמה על הגוף, דבקות בבורא והנאה עצומה, בורא העולם נתן לנו ספר הוראות. התורה אינה ספר דרישות, אלא ספר הוראות והדרכות כיצד מגיעים לתוצאות האופטימאליות בעולם הזה, היינו, קשר ודבקות בבורא עולם וכתוצאה מכך הנאה אושר וסיפוק. התורה היא כמו כמו ספר הוראות להפעלת מכשיר אלקטרוני מורכב. אם משתמשים בהוראות ההפעלה, מגיעים לתוצאות הטובות ביותר. מי שבוחר לא להשתמש בספר ההוראות, סתם מפסיד את איכות השימוש במכשיר. כך גם התורה, מי שמקיים את המצוות מגיע לשלמות, שמחה, סיפוק ואושר בעולם הזה. ומי שבוחר לא לקיים את המצוות מפסיד מאיכות החיים.

המצוות מותאמות בצורה מדוייקת לנפש האדם, הרי אלו הוראת הפעלה של היצרן עצמו! יש תרי”ג מצוות כנגד תרי”ג איברים גשמיים, וכנגדם תרי”ג איברים רוחניים בנפש. לכן, המצוות יוצרות באדם איזון נכון בין כוחות הגוף והנפש, ובין כוחות הנפש עצמן, ומביאות את האדם להרגשת רוגע, שלווה, ושמחה פנימית אמיתית כתוצאה מפיתוח הקשר עם בורא עולם. כלומר, המצוות הם הוראות והדרכות כיצד להגיע לקשר ודבקות עם הבורא וכתוצאה מכך להנאה עצומה.

בנוסף לכך, המצוות הם מערכת אימונים לפיתוח החלקים הרוחניים המאפשרים קשר ודבקות בבורא עולם. כמו כל מערכת אימונים, קיום המצוות דורש מאמץ, עקביות, קבלת אחריות ומשמעת אישית. ספורטאי הרוצה לפתח את הכושר הגופני נדרש למאמץ, עקביות וקבלת אחריות. גם מוזיקאי הרוצה לפתח את היכולות המוזיקאליות שלו צריך להשקיע מאמץ, עקביות וקבלת אחריות. בלי מאמץ, האדם לא יכול לפתח שום תכונה או יכולת. לכן, גם קיום המצוות דורש מאמץ, עקביות וקבלת אחריות.

המצוות אינן דרישות בלתי אפשריות, כפי שהצגת. המצוות הם הדרכות והוראות כיצד מגיעים לאיכות חיים מקסימאלית, אושר, שלווה, סיפוק ושמחה עצומה בעולם הזה. המצוות הם בהחלט אפשריות, אבל כמו כל תכונה ויכולת שרוצים לפתח, הם דורשות מאמץ. שלא נשכח, המצוות הם הוראות היצרן. הוראות לקבלת ההטבה שהיא תכלית הבריאה. שווה להתאמץ בשביל זה.

כתב הרמח”ל (דרך ה’,חלק א, פרק ד): “והנה שורש כל ענין העבודה הוא, היות האדם פונה תמיד לבוראו. והוא שידע ויבין שהוא לא נברא אלא להיות מתדבק בבוראו… ויהיה מנהיג את כל פעולותיו להשגת התכלית הזה ולא יטה ממנו”.

הבריאה מתקדמת לקראת תכליתה

בורא עולם ברא את הבריאה כדי להיטיב מטובו לנבראים. בורא עולם לא רוצה להיטיב לתוכנת מחשב או למערכת אינסטינקטים. זאת הטבה חסרת משמעות. בורא עולם רוצה להיטיב למי שיש לו תודעה, והוא מבין ורוצה לקבל את ההטבה. בורא עולם לא מכריח אף אחד לקבל את ההטבה. לכן ההטבה ניתנת לנבראים בעלי בחירה חופשית.

כבר הזכרנו שיסוד האדם הוא הבחירה החופשית. רק באמצעות הבחירה החופשית האדם יכול להגיע לדבקות בבורא, אין דרך אחרת.

הבחירה החופשית גם מאפשרת לאנשים לא לרצות לקבל את ההטבה, לבחור דרכים אחרות כיצד לחיות בעולם הזה, ולעשות היפך רצון הבורא – לעבור על מצוות התורה. אבל, בחירה החופשית היא יסוד בריאת האדם ואין דרך אחרת. עם זאת, כמו אבא טוב, בורא עולם רוצה לעזור לנבראים להגיע לתכלית הבריאה – דבקות בבורא מתוך הבחירה החופשית.

כדי שהבריאה תגיע לתכליתה, בורא עולם יצר מערכת שלמה המורכבת ממנגנונים שונים המאפשרים לאדם לתקן את מצבו הרוחני בלי סוף. נציין חלק מהמערכות האלו:

גלגולי נשמות: אפשרות לאדם לחזור פעם נוספת לעולם הזה כדי לתקן ולהשלים את מה שקלקל או החסיר בגלגול הקודם. האדם יכול להמשיך בגלגולים שונים עד שיתקן וישלים הכל. (נציין שבתהליך הגלגול רק החלקים הבלתי מתוקנים חוזרים בגלגול, כך שבמשך הדורות נוספים תמיד עוד חלקים מתוקנים).

גיהנום: מכונת כביסה ענקית המנקה את הנשמה מכל הלכלוך והקליפות הדבוקות בה. (הנשמה עצמה אינה נפגמת מהעבירות, היא רק מתכסה בלכלוך רוחני). אחרי תקופה מסויימת הנשמה יוצאת מהגיהנום נקיה לחלוטין, ומוכנה לקבלת את שכר העולם הבא. גם בעולם הזה, אדם שאינו מקפיד על הבריאות יצטרך לעבור טיפול רפואי לא נעים, או ניתוח מכאיב, כדי להסיר את החלקים הבלתי בריאים.

תשובה: בורא עולם מאפשר לכל אדם בכל מצב לחזור בתשובה, לתקן את כל הפגמים ולשוב בחזרה לקשר עם בורא עולם (תשובה – מלשון לשוב). אין שום מנגנון בעולם הזה המאפשר לאדם לתקן את כל המעשים שעשה.

סייעתא דשמיא: בורא עולם אומר: ‘כל הבא לטהר מסייעם לו מהשמים’, ‘פתחו לי פתח קטן, אפילו כחודו של מחט, ואני אפתח לכם פתח רחב, כמו פתחו של אולם’. רק תגלו רצון הכי קטן להתקרב או לתקן ותקבלו סייעתא דשמיא ענקית.

יש עוד מערכת שלמה של מנגנונים המאפשרים לאדם לתקן את מעשיו בלי סוף. בצורה כזאת, ככל שעובר הזמן, הבריאה רק מתקרבת לקראת תכליתה. בכל דור ודור נוספים עוד מעשים מתוקנים, עוד לימוד תורה, קיום מצוות, מעשים טובים, ובעלי תשובה. מה שאנחנו רואים בעולם אלו החלקים שנשארו לתיקון. מתחת לחלקים האלו, יש בעולם הנשמות – גן עדן, 5781 שנים של לימוד תורה, קיום מצוות, מעשים טובים, בעלי תשובה, קיום תורה ומצוות מתוך מסירות נפש, עבודת ה’ של גאוני וצדיקי עולם לצד יהודים פשוטים חדורי אמונה בבורא עולם וכד’. רוב הבריאה כבר הגיע לתכליתה ונמצאת במצב מוכן לקבלת השכר.

כתבו גדולי וענקי ישראל (הרמב”ן, האריז”ל, הגר”א, הרמח”ל, רב צדוק הכהן, הלשם ועוד הרבה): אע”פ שהדורות הולכים ומתמעטים, הקדושה שבכל דור ודור עושה פירות ופירי פירות, ויחד עם התיקונים בעולם הנשמות, הבריאה בכל רגע רק הולכת ומתקרבת לתכליתה.

סיום:

לשואלת הנבונה והיקרה,

כתבת שאת מבקשת תשובה מפורטת ועניינית כי הנושא חשוב לך מאד. ניסיתי להיות שליח נאמן ולבצע את השליחות כפי שביקשת. הבאתי בפניך את דברי גדולי וענקי ישראל מכל הדורות כפי שהם קיבלו ולמדו מתוך התורה. כפי שכתבתי, אני גם משאיר לך אפשרות להמשיך לשאול וללבן את הנושאים העמוקים האלו.

אני מאחל לך הצלחה רבה בדרכך והרבה סייעתא דשמיא לגלות את מציאות ה’ בתוך ההסתר של הבריאה.

ישראל ל.

yisraell613@gmail.com

.

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

תגובה אחת

  1. אכן, תשובה מפורטת ומדוייקת, ורבים מהדברים הללו כבר נתבארו באורך ע”י מאור עינינו הרמח”ל בספרו ‘דעת תבונות’.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

מי אמר שהיה מותר לעלות לארץ ישראל?
שאלה שהתעוררה לי בעקבות רש”י ראשון בתורה וכן בגלל מצב המלחמה כרגע. רש”י אומר שהקב”ה נתן את א”י לעם ישראל וברצונו נתנה להם וברצונו נטלה מהם ונתנה לנו ע”ש. שאלתי מתי נתנה לנו חזרה? מי אמר שב1948 היינו צריכים לחזור לא”י? מדוע גדולי ישראלי אמרו לעלות לא”י? פתאום נהיה מצוות...
"קיבלתי קבלה ונושעתי"?
אתם בטח מכירים את הסיסמאות של “תרמתי ונושעתי” “הבטחתי ונושעתי” ודומיהן. כל תקופה עוד מישהו צץ עם משהו כזה. ואני לא מזלזל חלילה בכל הקבלות הטובות. אם זה לא לדבר עם תפילין או לא לדבר בבית הכנסת, בשעת התפילה וקריה”ת, קבלת שבת עשר דקות יותר מוקדם, עשרה פרקים ביום ועוד...
אני במשבר אמונה!
בימים טרופים אלו אני מוצאת שאחד הקשיים שמערערים אותי הוא קושי האמונה. אני מבינה שזו התכלית, שפה טמון הגרעין ולכן מנסה לא להיבהל מהמחשבות שעולות, מניחוח ה”כפירה” שעולה מהן, אך יחד עם זאת, זה מחליש מאד וגורם לתחושה שאין על מי להישען ואין על מי לסמוך. מבחינת הרציונל אני מבינה שיש מנהיג...
האם עולם הבא זה פיצוי למוות נוראי?
בימים אלו עם ישראל נמצא במלחמה עקובה מדם כ-1,400 אנשים נשים ילדים ותינוקות מצאו את מותם במיתות שונות ואכזריות ובנוסף לצערנו גם בימים אלו ישנם קרבנות בעיקר חיילים שנפלו ונופלים בקרבות בעזה כולם ובעיקר רבנים באים ואומרים יש להם עולם הבא ואני שואל עולם הבא זה פיצוי??? איך תתנחם אלמנה...
אני רוצה הוכחה לתורה שבעל פה!
מקווה שתצילו אותי. אני כבר לא מצליח לקיים תורה שבעל פה. רואים המון סתירות בין התורה שבכתב לבעל פה. דוגמאות א: ראש השנה בעל פה תשרי, בכתב שמות יב ב חודש האביב שנקרא היום ניסן. אני רוצה תשובה ברורה לא חרטוטים זה לחודשי השנה וזה וכו’ כמו שהגמרא דנה. כי...
מחשבות רעות על השם
הנני בעל תשובה 20 שנה, במהלך כל השנים זכינו ב”ה לעשות עליה רוחנית מאוד משמעותית,כמובן בהדרגתיות עד שהגענו לשלב של ניתוק מהחיים החילוניים וזכינו לשנות כיוון לבית חרדי,שיעורי תורה צניעות וכו’,לפני 5 שנים התחלתי לעבור פחדים וחרדות קשים מאוד מכל הנושא של המוות,היום ברוך השם אני כבר בלי העוצמות של...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן