בחור יקר,
מבין שיטי מכתבך ניכרים העוז והענווה, היראה והיושר שאתה מגייס כדי לעלות במשעול המיוחד שלך, בסולם המוצב ארצה, ושראשו מגיע השמיימה.
אני מודה לך שתיארת את הרקע ממנו באת, משום שזה נותן לי מושג על הדילמות והספקות איתן אתה מתמודד.
אני קורא בשאלתך, שתי שאלות הנובעות משני עימותים שונים, שאולי באמת הגישה לשתיהן נפרדת:
השאלה האחת, בניתי הווייה שלימה, בעולם הישיבה. הווייה שהיא בעצם המשך של בית הוריי הדגולים. על אף שהאמנתי בכך שצריך ללכת לתיכון, ועל אף שכבר מגיל צעיר אני עסוק בשאלות של השקפה, דבקתי בדרך בה גדלתי, והשקעתי 3 שנים בבניית אישיותי, בישיבה ברמה גבוהה, הן מבחינת עבודת ה’ והן מבחינת רמת הלימוד. האם הדרך הזו היא הדרך הכי נכונה?
העימות המתרגש בלבך בהיבט הזה, כפי שמיעוט הבנתי מגיע, הינו שבעצם שום דבר לא התקדם מאז שהיית בן 10. אתה מאמין בקב”ה ובחובתנו וזכותנו לקיים את מצוותיו, ולכן בצמתים שונים הכרעת לטובת הישיבה. אולם אתה שואל את עצמך, האם סוג החיים האלה, כפי שחיים הוריך, אכן מתאים לך? אולי עבורך זה בזבוז זמן? כפי שאכן הרגשת כשעזבת את הישיבה.
השאלה השניה, בשנים אלה בניתי את המותג שנקרא אני, שלפי המסלול המצופה בחברה שלנו, יוצע לי שידוך מתאים, ואבנה בית התואם את האישיות שבניתי.
העימות בהיבט זה, אם אני מבין נכון, כפול: מצד אחד, השקעת שנים בבניית אישיות מסויימת ואף תדמית חברתית מסויימת. והיה, אם ברצונך באורח החיים הזה, הרי שהחברה מתגמלת את מי שהולך בתלם, בחיבוק אמיתי, ובשידוך מתאים. אולם מצד שני, החברה אינה סלחנית לחריגה מהמתווה המצופה, ואם תלך לצבא, מייד תהפוך לסוג ד’ והצעות השידוך תהיינה בהתאם.
לכאורה, מדובר בשני צדדים של אותה מטבע. איזה חיים אני רוצה לחיות? לא אוכל (לכאורה!) גם ללכת לצבא, וגם להישאר חרדי כפי שהייתי. הן בהיבט כלפי שמיא, והן כלפי החברה ובעיקר השידוך, שבגילך אכן ראוי וצריך להעסיק אותך.
תרשה לי להציג לך את הדברים מנקודת מבט נוספת.
לכל אדם יש הזדמנות אחת לכתוב את הביוגרפיה של עצמו, את סיפור חייו, באמצעות הדרך בה הוא חי את חייו ובאמצעות הבחירות שהוא בוחר.
לכל בחירה, יש מחיר. כל פניה, מותירה מאחור את כל מה שיש בפניה לכיוון ההפוך. השאלה היא, איזה הוא הכיוון המרכזי של חיינו, לשם נפנה, ונתמודד עם הקשיים שבחירה זו מעוררת.
כל החלטה, כל פניה בצומת, אינם אלא החלטה באיזה דילמות נעמוד בפעם הבאה. אנחנו נעים מדילמה לדילמה, והכרעותינו קובעות מה תהיינה הדילמות הבאות שלנו, ומה נותיר מאחור.
שאלת הגישה של החברה, וסוג השידוך, לא צריכות להיות מכוונות את התנהגותנו, אלא תוצאה של התנהגותנו. והתנהגותנו צריכה לנבוע מהדרך בה אנחנו מאמינים שאותה אנחנו צריכים לחיות, ושזה מה שהקב”ה מבקש מאיתנו אישית.
נניח, שתחזור לישיבה. זו או אחרת. תנסה להשקיע את עצמך בלימוד 3 שנים נוספות. יוצע לך שידוך כראוי למשפחתך הרוממה, וכראוי לבחור איכותי וכשרוני כמוך. כמובן, מדובר בבחורה שמוכנה להמית עצמה על מזבח אוהלה של תורה, ושתעריך רצינות, קדושה, והתמדה בלימוד.
תתבונן בראי, ותשאל את עצמך, האם זו האשה המתאימה לך? האם אלה החיים שאתה חושב שתרצה ותוכל לכתוב?
אם אכן אלה החיים שאתה מבקש, עליך להתנהג באופן שיאפשר לך את זה, בדרך שבנית לעצמך עד היום. ולהתמודד עם הקשיים שהדבר הזה מעורר. ואין ספק שהקב”ה יזמן לך בעז”ה שידוך שיתאים לך בדיוק, ותראה עמה חיים טובים ומאושרים.
ברם, אם אתה סבור שללכת לצבא יבנה את אישיותך המיוחדת באופן טוב יותר, יאפשר לך להתמודד עם קשיים ויבנה את יכולתך להתמודד עם החיים – כאדם, כיהודי וכירא שמים – טוב יותר, הרי שמסתבר, שכשתסתכל בראי ותשאל את השאלות הנ”ל, תהיינה לך תשובות אחרות.
גם כאן יהיו קשיים, איתם יהא עליך להתמודד. אך עליך לזכור, שלא הרס יהיה כאן, אלא בניה חדשה, המבוססת על כל מה שספגת בבית והעמל שעמלת בישיבה.
וממילא, גם השידוך שבעז”ה יזמן לך הקב”ה, יתאים לך בדיוק, ותראה עמה חיים טובים ומאושרים.
ונקודה נוספת, לסטיגמות יש כוח, רק כאשר אתה נותן להן כוח ומשמעות, ומחליט שיהיה להן כוח כלפיך. ברגע שהחלטת שאינך כפוף אליהן, הן לא נוגעות בך כלל.
השאלה החשובה ביותר היא “מה ה’ א-לוקיך שואל מעמך”. כתיב ” מֵעַמְּךָ” וקרי “מֵעִמָּךְ”. לכאורה הקב”ה שואל את אותו דבר מכל העם כאחד. אבל הקרי, הקריאה שהקב”ה קורא לכל אחד, היא אישית. “מֵעִמָּךְ”. מכל אחד מאיתנו הקב”ה שואל “כִּי אִם לְיִרְאָה אֶת ה’ אֱ-לֹהֶיךָ, לָלֶכֶת בְּכָל דְּרָכָיו וּלְאַהֲבָה אֹתוֹ וְלַעֲבֹד אֶת ה’ אֱ-לֹהֶיךָ בְּכָל לְבָבְךָ וּבְכָל נַפְשֶׁךָ”.
זה צריך להיות עמוד הענן שינחה את דרכך. כיצד אתה, באופן הכי אישי, תממש את חייך באופן המלא ביותר, ותמלא את היעוד המיוחד שלך, באופן שיתן לך סיפוק, באחרית הימים, כשתפתח את ספר הזכרונות ויהיו נקראים לפניך.
אני מקווה שתשובתי זו מסייעת לך לקבל את ההחלטות החשובות שעומדות בפניך, אולי החשובות ביותר שתעמוד בפניהם במשך כל חייך.
ברשותך, הרשה לי להציע לך לקרוא גם את התשובה הזו של ידידי הגאון הרב יצחק ברוך שליט”א, שיתכן שגם היא תעזור לך להכריע בדילמות בפניהן אתה ניצב.
אני כאן לרשותך, בכל שאלה נוספת או רצון להרחיב, ואם אתה רוצה, נוכל גם לעשות זאת באופן אישי, באמצעות הדואל.
אאחל לך שבכל אשר תפנה, תחוש את ידו המכוונת של הקב”ה.
בהערכה,
יחזקאל
yvr@012.net.il