מדוע נשים מחוייבות בפחות מצוות מאשר גברים?
מדוע נשים מחוייבות בפחות מצוות מאשר גברים?
שואלת יקרה!
השאלה החשובה ששאלת מראה על עומק ורצון להתבונן אפילו בדברים פשוטים.תכונה זו ראויה להערכה רבה.
המצוות מחולקות ללאוין ועשין. כלומר, איסורים שעלינו להמנע מלעשותם, הנקראים ‘לאוין’ או ‘מצוות לא תעשה’, ומעשים שחובה עלינו לעשות, הקראין ‘מצוות עשה’. נשים מוזהרות בכל מצוות לא תעשה, ואילו מצוות עשה לגבי חובת נשים בהן, מחולקות בדרך כלל לשני סוגים: האחד הוא מצוות שאינן תלויות בזמן הנקראות ‘מצוות עשה שאין הזמן גרמא’ בהם בדרך כלל נשים חייבות – חוץ ממצוות תלמוד תורה ועוד כמה מצוות. הסוג השני הוא מצוות התלויות בזמן הנקראות ‘מצוות עשה שהזמן גרמא, מהם בדרך כלל נשים פטורות.
הראשונים כתבו טעם לדבר באופן כללי, משום שטבעו של עולם בחלוקת התפקידים בין איש לאשתו, שעל הבעל מוטל שעבוד עול הפרנסה וכו’ ואילו על האשה מוטלים צרכי עבודת הבית והטיפול בילדים, לכן הסירה התורה מהם את עול המצוות שהזמן גרמא כדי שבכל עת יהיו פנויות לביתם ולא תיפול קטטה בין האשה לבעלה אם לא תוכל לעשות את צרכי הבית בגלל מצוות המתחדשות עליה.
מוסיף האבודרהם וכותב שהתורה פטרה אותם ממצוות אלו כדי שיהיה שלום בבית, כשם שהתירה התורה למחות שמו של הקב”ה בפרשת סוטה לתוך המים.
מה שאינו כן לגבי הלאוין, כלומר, האיסורים שאסור לעשות אותם, אפילו אלו שהזמן גורם להם, נשים חייבות, משום שהלאו איננו דורש מהן לעשות פעולות הגוזלות מזמנן, אלא להיפך, להמנע מפעולות, ממילא איננו מבטל אותם מעול הבית.
רבי יוסף חיים מבגדד בעל ה’בן איש חי’, חידד את הדברים ביתר שאת על פי ספרי הקבלה, וכך הוא מבאר: הקדוש ברוך הוא קבע לכל מין את תפקידו, ועל פי תפקידו חלק לו את סמכויותיו ויכלתו לפעול. ישראל, גדול וצדיק ככל שיהיה, לעולם לא יוכל להקריב קרבן על המזבח, אם יקריב, הרי הקרבן נפסל והוא חייב מיתה בידי שמים. אין לו סמכות לעשות אפילו מה שכהן פשוט ביותר מסוגל לעשות.
גם מצוות התורה, לכל מצוה יש תפקיד והיא פועלת את פעולתה בעולמות העליונים כפי שקבע הקדוש ברוך הוא, הסמכות לבצע ולפעול על ידי מעשי המצוות, לא ניתן לכל מי שחפץ בכך, הוא ניתן לאנשים מסוימים בזמנים מסוימים.
לכן אמרו חז”ל: ‘גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה’, כלומר, יש מעלה גדולה יותר למי שעושה את המצוה מפני שהוא מחוייב בה ממי שעושה את המצוה למרות שאיננו מחויב בה. הסיבה לכך, מסביר הרמח”ל, משום שמי שמחויב במצוה משמעות הדבר שיש לו כח וסמכות לפעול במעשיו את כל התכלית והפעולות העצומותשהמצוה פועלת, מה שאין כן, מי שאיננו מצווה, אין למעשיו תוקף ומשמעות כל כך ולכן גם לא יקבל עליהם כל כך הרבה שכר.
גם נשים, משורש נשמתן, והתפקיד שנועד להן, אינן שייכות לסוג מצוות אלו שהזמן גרמא, לכן אין משמעות כל כך לפעולתם במצוות אלו.
הדברים הללו מתאימים ונכונים שבעתיים כיום, כשעולות טענות לפיה כדי לא לקפח זכויות של האשה, יש צורך להקים מוסדות תלמוד תורה וכוללים לנשים. חובה עלינו לדעת, שעלינו לסמוך על התורה שברוב דאגתה לזכויות האשה פטרה אותה ממצוה זו. וכן שלעולם לא תהיה שווה מעלת מצות תלמוד תורה של איש לזו של אשה.
בהצלחה רבה!
יוסף
shyosefze@gmail.com>:
יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום: