The Butterfly Button
למה אני בוכה באמצע ויכוח?

שאלה מקטגוריה:

הי, נעים מאד!
קודם כל חייבת לומר תודה על כל הפעילות המרובה שלכם, אני נעזרת המון וממש נהנית. תודה!
מאז שאני זוכרת את עצמי יש משהו שתמיד מלווה אותי ומאד מקשה עלי.
בשיחות רציניות וכבדות משקל או בוויכוח, תמיד חוזר על עצמו דפוס התנהגות שלא עושה לי טוב.
זה קורה מול ההורים, או מול האחים והאחיות שלי, גם לפעמים עם אנשים בשיחות וזמנים שונים. (פעם קרה לי עם המנהל של הסמינר שבקשתי ממנו משהו רציני, מביך.), התופעה קיימת כאמור, בשיחות עומק כמו אחרי קונפליקט מסוים, או בשיחות מורכבות יותר, אך לא בסתם שיחות רגילות.

אני בחורה מאד רהוטה, עם ביטחון עצמי, תמיד יודעת להביע את עמדותיי בצורה בהירה וטובה. כשהיה צורך בייצוג בסמינר או כשהיה צריך שמישהי תסביר בבירור את העניין, תמיד נבחרתי. בגדול יש לי רטוריקה טובה מאד, ב”ה.

אבל כל זה טוב ויפה בשעתו. כשאני מול מערכות יחסים עמוקות יותר וחשובות יותר, אני לא תמיד מצליחה להביא את זה.
בתחילת השיחה אני כן מצליחה, אבל כנכנסים לתוכה, אני מרגישה את המחנק בגרון, את הרטיבות בעניים והנה הבכי. בשנייה נעלם כל ביטחון העצמי המהולל.
כשזה מגיע אני מיד משתתקת, לא רוצה לפרוץ בבכי לפני כולם, אבל גם זה קורה לפעמים, כשלא מצליחה להיות יותר מידי זמן בשקט…
מה שקורה זה שהצד השני מיד מתרחק או מתנצל, או מנסה להקליל את המצב. לפעמים זה טוב ונצרך אבל בדרך כלל זה בכלל לא טוב ולא נצרך. כי אני לא מצליחה להביא את עצמי כמו שצריך בשיחה, והשיחה משנה נתיב, מה גם שאני יוצרת תדמית של בחורה אובר רגשנית, על אף שאני לא כזאת, אני כן יותר אמוציונלית במידה מסוימת אבל בגדר הנורמל. אם אנסה לנתח עם עצמי למה זה קורה, אז אולי כל האווירה הזאת יכולה לעורר בי תחושות נסערות שבאות לידי ביטוי בפורקן שכזה. חשוב לי להסביר שזה לא נובע מניפולציות רגשיות, פשוט מדובר בשיחה שגם ככה מורכבת מטבעה, ומספיק שתאמר מילה שלא הכי מקובלת עלי והיא תהווה טריגר. וברגע אני נהפכת לרגשנית שלא מרצון.
פעם היה לי מקרה שכיום די מצחיק, אבל נשאר לא תקין. בליל שבת היה לי שיחה רצינית עם אחי על התנהגות מסוימת מצדי שלא הייתה הכי מקובלת בבית, באמצע השיחה הרגשתי איך הדמעות עולות ועולות, (הוא לא פגע בי או ביקר אותי קשות, היה שיח מכבד) נסתי בכל הכוח בזמן שהוא דיבר להסית אותן, אך לא הצלחתי. אמרתי לו (בקושי) שאני הולכת שניה להתפנות, סגרתי את הדלת מאחורי רוקנתי את שק הדמעות, יצאתי וחזרתי לאותה נקודה בשיחה עם אותה רצינות שהייתה קודם, ומתעלמת מהמבט החשדני לאור האף האדום.
ברור שזה לא נורמלי ויש כאן משהו שכנראה שורשי יותר, אולי בטבעי שלי אני כן בחורה רגשנית יותר ומנסה ללבוש מסכות של חוזקה ועוצמה שלא בהכרח משקפות אותי?
השאלה שלי איך מתגברים על זה. טכנית אני כן מנסה למגר את הדמעות, בכל מיני דרכים כמו להסיח את הדעת, לשתות או לנשוך את השפה ועוד…
אבל זה חזק ועוצמתי ומרגישה שאם לא אוציא את זה, זה לא יעבור. פשוט ישפך במהלך השיחה או לאחריה.
זה לא בכי ארוך או קולני, שוב, יותר כמו פורקן.
לא נוח לי המצב הנ”ל, וגם מה יקרה ביחסים שלי בעבודה או עם בעלי לעתיד, יש מקומות וזמנים שזה לא חכם נכון או מוצדק.
אז אשמח לדעת אם יש דרך להפסיק את זה, או סתם לדעת יותר על התופעה הנ”ל, האם היא מוכרת וידועה ומה המנעים שלה. וגם להבין את הניגודיות הזאת שמצד אחד אני כן עם בטחון ומצד שני יכולה להיות הכי שברירית שיש.

שוב אדגיש-זה לא קורה כל שני וחמישי בשיחה רגילה, רק כשיש שיחות משמעותיות, הנוגעות בי או בצורת חיי.

תודה רבה!!!

תשובה:

שלום לך בחורה יקרה, מתוקה ומודעת מאוד

ראשית, שאפו גדול לך על הנכונות והאומץ להתבונן ולהעמיק במקומות מאתגרים, על המודעות ועל הרצון להיטיב את חייך. את בוודאי מכירה את האמרה ש”הבא להיטהר מסייעים לו” – מאחלת לך שמהר תרגישי את הסיעתא דשמיא להגיע אל המנוחה והנחלה באתגר איתו את מתמודדת.

ולשאלתך המתוקה:

את משתפת שאת בחורה רהוטה עם ביטחון עצמי וידועה כבעלת כושר רטורי מעולה ולמרות כל זה בשיחה מעמיקה או בוויכוחים פתאום יש תחושה רגשית ואף פיזית של מוצפות שבדר”כ באה לידי ביטוי בבכי.

דבר ראשון, אני ממש מצליחה להבין ולדמיין את התסכול והקושי שאת חווה: מצד אחד את כ”כ רגילה להיות דומיננטית, משפיעה ובעלת ביטחון עצמי ויכולת ורבאלית מעולה – ומצד שני ב”רגעי האמת” היכולות האלה “נוטשות אותך”, לא באות לידי ביטוי ואת מרגישה חסרת אונים ומוצפת עד כדי בכי – וזה מצב שהוא לא נעים בעיקר כי (לפחות נכון לעכשיו), זה מרגיש לך מצב בלי שליטה – את לא מצליחה להשתלט על הבכי ו”לבלוע” אותו – ולהיות בחוסר שליטה – זו סיטואציה שאפח’ד לא אוהב להיות בה והיא מאתגרת. חשוב דבר ראשון, תביני את עצמך שהסיטואציה אכן מאתגרת וזה ניסיון שהקב”ה שלח לך. חשוב שלא תכני את עצמך בכינויים לא מקדמים של “בחורה רגשנית” או מחשבה שאת חלילה “מניפולטיבית” כי אני לא חושבת שזה נכון. יש פה ניסיון שהוא בעצם עטיפת כיסוי למתנה יקרה שרבש”ע שולח לך. מקום להתבונן בו ולצמוח ממנו.

ציינת באופן כללי את טיב השיחות בהן את מרגישה מוצפת “בשיחות מורכבות, בקונפליקטים ובמערכות יחסים עמוקות וחשובות”. תראי, מערכות היחסים הקרובות או השיחות העמוקות הן בדר”כ מקומות בהם אנו יכולים להיפגש באמת הפנימית שלנו שלא תמיד באה לידי ביטוי בקשרים היומיומיים– ולכן, דווקא במקומות האלה, ודווקא בשיחות האלה יש לנו הזדמנות להיוודע ולהיחשף למה שמנהל אותנו, מה שמציף אותנו ולעשות על זה עבודה רגשית. אני רוצה להציע לך לעשות התבוננות ו”צלילה פנימה” ולנסות לאתר עם עצמך מה באמת יש שם שמציף. אני אכתוב לך כמה כיוונים -אבל יכול להיות שאת תגיעי לתשובות שונות – וכל תשובה היא נכונה ולגיטימית: אתן לך דוגמא לתהליך של התבוננות עצמית – ומציעה “שתנסי את זה בבית”.

קחי מקרה מסוים שאירע: נניח השיחה עם אח שלך – ותנסי להיזכר:

על מה היתה השיחה? מה בשיחה הרגיש לי כמו איום? באיזה שלב בשיחה נהייתי מוצפת? (תשובה לדוגמא אפשרית שתעלה: האם השיחה הציפה חשש לחוסר אהבה אם לא תלכי בדרך מסויימת או לא תתנהגי כמו שהמשפחה היתה מצפה ממך שתתנהגי? ) נניח והתשובה היא כן: איזה פחד עולה פה? מה הרגשתי?

המטרה אליה אני חותרת – זה שהייתי רוצה שתנסי לאתר את “השורש” עליו ההתפרצות יושבת אני אתן לך כמה דוגמאות אופציונאליות: האם מדובר בפחד מלהיות לא מקובלת או לא אהובה? האם מדובר בפחד מביקורת? האם מדובר אולי בחשש להיות טועה ולא צודקת? או שלא יקבלו את דעתי?

כדאי והלוואי שתעשי את ההתבוננות הזו ממקום רגוע ולא שיפוטי ונבהל– לכולנו יש מקומות נסתרים וחלשים, כולנו פוחדים וחוששים וכולנו לומדים להיות מודעים למקומות הפגיעים שלנו, לחבק אותם, לאוורר אותם – וזאת הדרך הכי טובה לטפל בהם. לכל מי שאת מכירה יש “נקודות תורפה” שכאלה – ממש לא רק לך!

קחי לדוגמא חדר סגור שיש בו ריח לא נעים. אם נשאיר את החדר סגור על מסגר ובריח – הריח לא יעלם, אבל אם נפתח את הדלת לרווחה, ננסה לאתר את מקור הריח ונטפל בו – הריח יעלם והחדר יחזור להיות מאוורר וריחני: כך גם עם רגשות שליליים: אנחנו מנסים לאתר אותם ולהיות מודעים אליהם לטפל בהם ככל הניתן – ומשם הדרך לישועה ולהקלה – קצרה בעז”ה.

ברוב הפעמים מה שעולה בכאלה התבוננויות זה רגשות כואבים כמו “לא אהובה, אני כישלון” וכד’

רוצה להציע לך תרגיל מודעות עצמי לתרגול עם רגשות מציפים שגורמים לך לאי נעימות, אותו את יכולה לעשות עם עצמך: התרגיל נקרא “תרגיל ששת השלבים” – שווה לתרגל אותו – ותראי שיש לך הקלה בעז”ה:

תרגיל ששת השלבים | טיפול ברגשות כמו כעס, תסכול, ירידת אנרגיה, פגיעות ועוד.

קחי לך כמה דקות עם עצמך ונסי להתמקד:

1. מה אני מרגישה פיזית עכשיו בגוף: תחושת הצרה, כיווץ, לחץ, מועקה, תחושה לא נוחה בבטן – כדאי לאתר איך ואיפה פיזית בגוף אנו מרגישים את הסיטואציה

2. מה גרם לתחושה הזו? (במקרה של השיחה עם אח שלך – נסי לזקק מה שם הקפיץ את התחושה בשיחה, איפה זה התחיל להרגיש לך לא בנח)

3. מה הרגש העמוק שיש לי מכך? יש כמה רגשות בסיס שבדר”כ התשובה היא אחד מהם: חוסר אונים | לא שווה | לא רואים אותי | לא אהובה | תחושת כישלון

4. להרגיש את הרגש הזה – לנשום כמה נשימות עמוקות ולנשוף לאט. להרפות ולהרגיש בגוף את הרגש העמוק שאותו זיהינו. ולתת לו לגיטימציה – תסבירי לעצמך שאת צודקת בתחושה – כי אפחד לא אוהב להרגיש מותקף, מאויים או שמבקרים אותו. אחרי כמה נשימות והתבוננות בדר”כ מרגישים תחושת הקלה קלה, כמו אחרי בכי

5. פנקי עצמך בפינוק פיזי על התרגיל מודעות שעשית – כי זה לגמרי לא מובן מאליו: פינוק משחרר כמו שוקולד / קפה משהו אחר אבל לא צפייה בסרט או בריחה לקריאה: משהו שייתן לך טעם של עוד לתרגילים נוספים

6. חשוב לעשות את התרגיל בלי סטופר – בהתחלה זה יכול לקחת 10 דק – ובהמשך אפילו דקה או קצת יותר – עד שמגיעים להקלה ולרגיעה מסויימת

אני מציעה לך לעשות את התרגיל כשאת חווה את התיסכולים הללו בשיחות: מצד אחד זה מגביר מודעות ומדייק את הנקודה עליה כדאי לך לעבוד ומצד שני זה גם תרגיל שמשחרר רגשות קשים גם את הנוכחיים וגם דברים מהתת מודע – כי גם דברים דומים “מתנקים” ע”י התרגיל.

לאחר שתתבונני ותדייקי את עצמך מקווה שתוכלי לדעת מה מציף אותך ואז בעז”ה לעבוד על זה – נסי גם להתבונן – אם לדוגמא גילית שמה שמציף את הבכי זה הפחד מביקורת? התבונני נא- אולי יש כאן שיקוף לביקורת עצמית שיש לך כלפייך? או חוסר אהבה עצמית? ואז הדרך הטובה ביותר היא לתת לעצמך!! בכל יום 3 מחמאות על דברים טובים, או לעשות 3 דברים שמבטאים אהבה עצמית (כמו לדוגמא לתת לעצמך הפוגה קטנה באמצע היום שאת רוצה ולא מפרגנת, או איזה פינוק קטן שרצית ואז את מגבירה את האהבה העצמית – ותקבלי במיידי יותר אהבה ופחות ביקורת מבחוץ. כי מה שאנו מוציאים לעולם זה מה שאנו מקבלים בחזרה. ואם את תאהבי את עצמך או לא תבקרי את עצמך – תקבלי מבחוץ אהבה והערכה “במידה שאדם מודד מודדים לו”.

עוד נקודה מאוד חשובה: את מתארת ניסיונות להתמודד עם הבכי, ללכת לבכות במקום אחר, לבלוע את הדמעות: אני רוצה להציע לך “להיות את” כי את מקסימה ככה. על כל החלקים שרבש”ע יצר אותך. מותר לבכות ולהתרגש, זה אנושי ומקסים להביע רגשות. את בעצמך אומרת שזה לא קורה לך כל הזמן – רק בסיטואציות מסויימות – וזה בסדר. את מרגישה שאת לא אוהבת שהצד השני מתרחק ומתנצל – ואני חושבת שאם לא תיבהלי מהבכי ותתני לו להיות – הבכי יירגע הרבה יותר מהר וגם הצד השני לא ייבהל ויעלם. את יכולה אולי להגיד בשיחה: אני ממש מרגישה שהנושא הזה מציף אותי וגורם לי לבכות. (ככה תגידי לצד הנוסף בשיחה) אל תיבהלו מהבכי, חשוב לי להמשיך בשיחה ולהבין לעומק מה המסקנות – אני בסדר וזה עוד מעט יעבור. ככה גם את לא לחוצה להסתיר את הבכי.

גם אחרי ששיתפת ושיקפת לבן השיח עם מה את מתמודדת וחווה – הוא לא לחוץ להחליף את נושא השיחה או להקליל – להפך, אולי ישמחו אפילו לתמוך בך ולהקל עליך השיחה תימשך ככל ותרצי. חשוב לזכור שבכי הוא לא חולשה. זו פרשנות מוטעית – רק מי שמאוד מאוד חזק יודע להיות חלש. מי שתמיד חייב להראות שהוא חזק – זה לא בהכרח מי שבאמת חזק. בכי זה ביטוי לרגשות – במובן מסויים כמו צחוק: כמו שבסדר לצחוק כך גם לגמרי לגמרי בסדר ואפילו חובה – לבכות. להיות באינטגריטי וביושרה עם עצמינו ולהביא את עצמינו באמת – מגביר את השלום הפנימי וגורם למערכות ביחסים שלנו להיות טובות ואיכותיות יותר: כי אז אנחנו ומי שבקשר איתנו יכול להביא את עצמו באמת – ושם נוצר החיבור האמיתי

לפני הסיום אני רוצה להתייחס לחשש שההצפה הרגשית תקרה עם בעלך או במקום העבודה: לאור כל מה שאמרנו מעלה – אני מניחה שאת מבינה את הכיוון: דווקא בגלל שזה לא קורה לך באופן יומיומי אלא רק מידי פעם, ודווקא בגלל שאת ידועה כבעלת ביטחון עצמי ונשמע שאת אהובה ומוערכת (“תמיד נבחרת להסביר עניינים”) – דווקא בגלל זה אם יהיה בכי -ואם תצליחי בעז”ה לא להיבהל ממנו – הוא יתקבל בהערכה ובטח לא בזלזול או בהלה. בגלל שמעריכים אותך גם הצד השני ינסה להבין ולהיות רגיש מה גרם לבכי ואיך ניתן לבוא לקראתך.

ובפרט בזוגיות: כמו שאמרנו, כשאת תצליחי להביא את עצמך במלואך על שלל כשרונותיך ועל אתגריך וניסיונותיך – הזוגיות שלך תהיה במקום נקי ואמיתי יותר ללא פילטרים וללא מסכות – והמודעות הזו, והיכולת להביא את עצמך לקשר גם במקומות ה(אולי) פחות נעימים והמאתגרים היא מתנה לכל קשר באשר הוא ולזוגיות בפרט.

והכי חשוב, הדבר הראשון והאחרון ולפני ואחרי הכל – תפילה: שאי תפילה לאבא שבשמים, יוצרך ובוראך ובורא כל הניסיונות וההזדמנויות: ספרי לו על האתגר, ספרי לו על הפחדים והחששות ובקשי ממנו עזרה מהירה, נגלית ומתוקה שתאיר לך ותכוון אותך לעבר הרוגע, השלווה והביטחון בעז”ה.

מאחלת לך עוד שנים רבות של בריאות, עשייה ברוכה, מודעות עצמית וקבלה אישית מיטבית על כל חלקייך המיוחדים.

רותי

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

מה זה אומר לחיות את החיים??
אני לא רוצה להעביר את החיים, לא רוצה לתת להם להתנהל ולעבור. אני רוצה לחיות ולנצל אותם. אבל מה זה אומר? איך עושים את זה? איך בוחרים לחיות ולשמוח? שמחה בהכרח קשורה לחיים?? מחובר לי בראש שהנאה וכיף ושמחה זה סימן לחיים, זה נכון? אני עברתי פגיעה מינית קשה בתור...
בעלי מאשים אותי כל פעם מחדש
בעלי כשנהיה חולה לא מפסיק להתלונן הוא מתהלך בבית בפרצוף כבוי וכל הזמן מתלונן מיואש ומדוכא, זה משפיע עליי ועל הילדים. כשהוא חולה מרגיש לי שהוא רוצה שכל העולם יעבור לדום. וכל תשומת לב שהוא מקבל לא מספיקה לו והוא כועס על כולם שלא מתייחסים אליו ובעיקר עליי. אני אמא...
איזה אבא אני אם אין לי סבלנות לתינוק שלי
רציתי לשאול אני מתמודד עם בעיה שאני לא מבין את השורש שלה וזה מסתכל אותי, ואשמח מניסיונכם לעזרה. אני נשוי ויש לי אישה טובה ב”ה וגם נולד לנו תינוק ראשון לפני חצי שנה אבל אני לא נהנה ממנו אני מרגיש שאני לא מספיק אוהב אותו ולא דואג לו ואין לי...
רק כיף לנו אבל זו לא זוגיות!
היי אין מילים על התמיכה של האתר לכל יהודי. אני בהריון חמישי אחרי 2 הפלות. חודש שלישי. בכללי הזוגיות שלנו פצצה וחברית וקרובה אבל רק חברית! בקטע של תמיכה רגשית הבנה רגשית והכל אין. בעלי גדל בבית צפוף מלא ילדים בלי הרבה רגש ואולי זה קשור אבל עדיין לי קשה...
נמאס לי מזה שאני כל הזמן חושבת על הרמה הרוחנית שלי
יש לי לאחרונה שאלה שכל הזמן מנכרת בראש.אני אחת שכל הזמן חושבת על הרמה הרוחנית שלי. זה אומר שזה כולל גם המון מצפונים על איך שאני נראית ועל מה שאני רואה וגם סתם מחשבות על איך להתקדם ברוחניות.וכל הזמן אני שואלת את עצמי למה אני היחידה בין המון חברות שכל...
אני רוצה להיות שמחה
דבר ראשון תודה רבה על האתר המטורף שתזכו להמשיך הלאה להרבות רק טוב רציתי לשאול המושג שמחה הוא מאוד קשה לי אני נחשבת בחורה שמחה אך אני לא מרגישה שאני שמחה באמת זה מרגיש לי שמחה חיצונית הרבה פעמים אני מבינה שבחודש אדר אמורים להרבות בשמחה אבל איך עושים את...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן