האם לכהן מותר לחיות עם גרושה ללא קידושין
כך שהוא לא עובר על “לא יקחו” ?
האם לכהן מותר לחיות עם גרושה ללא קידושין
כך שהוא לא עובר על “לא יקחו” ?
שלום גדי
ראשית אני מעריך מאוד את הפניה שלך, אני מבין שהיא נובעת מקושי ומצוקה גדולה, ואתה עומד בפני נסיון מאוד מאוד לא פשוט.
כיהודים מאמינים, אנחנו מבינים שהקב”ה מעמיד אותנו בנסיון שנוכל לעמוד בו, שלא רק ישפיל אותנו וידכא אותנו, אלא להפך, יעצים אותנו וינשא (יעיף למעלה…) אותנו לדרגות אנושיות ויהודיות גבוהות יותר.
האכפתיות שלך, גם בתוך הסיטואציה שאני מבין שאתה נמצא בא, להלכה מעוררת כבוד רב ותקווה גדולה שתצליח לצאת מהמצב אדם נעלה וגדול יותר, ולמצוא זוגיות כשרה ומתאימה לך, הלכתית, יהודית, ונפשית.
מבחינה הלכתית להלן תשובה של אחד מהמשיבים באתר, דיין ותלמיד חכם שביקשתי את סיועו בנושא:
לצערי, אין מקום להתיר לכהן לחיות יחד עם אישה גרושה, גם אם הדבר נעשה מחוץ למסגרת נישואין.
אמנם לדעת הרמב”ם (הלכות איסור ביאה, פרק יז, הלכה ב), לחיות עם גרושה מחוץ לנישואין קל יותר מבתוך מסגרת נישואין. אולם, גם לפי דעתו של הרמב”ם יש בכך איסור תורה, אלא שחומרתו פחותה, כפי שביאר במנחת חינוך (מצווה רסו).
לדעת שאר הראשונים (הראב”ד, שם, והרמב”ן בחידושיו לקידושין עח, א) אין כל הבדל בין לחיות יחדיו כזוג נשוי לבין לקיים יחסי אישות מחוץ לנישואין, ובכל מקרה חל איסור תורה גמור.
מלבד האיסור של כהן לגרושה, בחיים מחוץ למסגרת נישואין יש צד איסור נוסף של “לא תהיה קדשה” כמבואר בדעת הרמב”ם (עי’ שו”ע, אה”ע סימן כו, סעיף א).
במקרים כאלה, הדרך היחידה למצוא צד היתר – והיא דרך רחוקה – היא לערער על ייחוס הכהונה. יש לא מעט כהנים שלאחר בדיקה נמצאו פסולים לכהונה, וממילא מותרים לגרושה. אך כאמור, זו דרך רחוקה וקשה.
עד כאן תשובתו.
כפי שפתחתי, אני מאוד מאוד מזדהה עם הקושי שלך, ומאמין ביכולתך לצאת מחוזק מהנסיון הלא פשוט…במידה ואתה חש או מעוניין לחשוב ביחד כיצד לנהוג בסיטואציה זו, אשמח אם תשיב לי וננסה לחשוב יחדיו.
בברכה ובהערכה רבה
מיכאל
יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום: