The Butterfly Button
חסרים לי חברים מהעולם שלי

שאלה מקטגוריה:

הפגת תחושת בדידות - איך להפיג את תחושת הבדידות?

שלום,
אני בחור חרדי מודרני בשנות העשרים המוקדמות, מתחיל ללמוד באוניברסיטת בר אילן.
בנסיבות מסוימות נשרתי מהישיבה התיכונית אחרי שנה אחת בלבד, ומאז לקח לי זמן לחזור למסלול חיים תקין.
בסופו של דבר הצלחתי וכרגע אני מתמקד בלימודים האקדמאים (השלמתי את שעלי היה להשלים על מנת להתקבל לתואר).
לנושא – אין לי חברים. בלימודים עד כה החברה לא הייתה ממש דומה לי (בעיקר חילונית) ועל אף שבמובנים מסוימים היא לא רחוקה ממני, במובנים אחרים היא כן (לדוגמא מבחינת בילויים וכו).
יכול להיות שבשנה הבאה החברה תהייה קצת יותר מתאימה, אבל קשה לצפות מראש. בינתיים אני בחודשיים חופש מה שמחזק את הרגשת החוסר.
אציין שאני שיחסית קשה לו להיפתח, אבל זה פחות העניין לדעתי… העניין הוא בעיקר שמאז השנה ההיא בישיבה הקטנה לא באמת הכרתי אנשים שדומים לי… הכרתי בעיקר חילונים/חרדים בני ברקים.
בשורה תחתונה השאלה שלי היא איך/איפה אוכל להכיר אנשים מהעולם שלי? איך נראים בכלל חיי חברה של אנשים מהעולם שלי?

תודה רבה מראש!

תשובה:

שואל יקר,

שלומות.

לקח לי זמן רב להשיב לך ולא רק בגלל טרדות הזמן, אלא בעיקר מפני שהצפת בי מחשבות רבות.

אני רוצה לשתף אותך בסיפור אישי שלי. מאוד אעריך אם תקרא אותו כפתיח לתגובתי לשאלתך.

לפני כעשרים שנה בקירוב, נשלחתי על ידי מורי ורבי, הרב דן סגל, הידוע בכינויו, ‘המשגיח,’ ללימודי אבחון במכללת דוד ילין. היתה זו תקופה בה כמעט ולא היו אנשי מקצוע מהמגזר החרדי ובוודאי שלא מאבחנים חרדיים המחוברים לאוריינטציה החרדית.

המכללה בה למדתי היתה לגמרי תלושה מהווי החיים החרדיים. יתר על כן, במשך שלוש שנות לימודי אבחון, שכללו העמקה בתכנים הקשורים באופן ישיר לתחום החינוך המיוחד,ישבתי בכיתה המונה 35 נשים בגילאים שונים. יחד איתי היה גבר אחד בלבד מהמגזר הערבי.

(במהלך הלימודים התיידדנו, שמרנו על קשר ולאחר שנים מצאנו את עצמנו באותו משרד כמפקחים במשרד החינוך…)

שתי אנקדוטות חשובות ומשמעותיות נותרו לי מתקופת לימודים זו, אותם אני רוצה להעביר לך, כאמור:

א. באותה תקופה שימשתי כיועץ בישיבה תיכונית בה התחברתי לאחד מהמורים, מורה לשל”ח, רווק ותיק ומוערך. במהלך הלימודים התוודעתי לכך שאחת מהסטודנטיות שלמדה איתי, הינה בחורה דתית לאומית. , לאחר כמה שבועות מאז אותו ‘גילוי’, זכיתי לקבל ברכה מתחת לחופה כמחזיק תואר ‘השדכן’. אגב, מאז הם חיים ב”ה באושר ובאושר עד היום הזה…

ב. במשך שנות הלימודים,שמרה המכללה על ‘הווי תקרובת’- בכל שבוע היו הבנות מתחרות ביניהן מי תגיש אל שולחן הכיתה בזמן ההפסקה מנות מפוארות יותר של מוקרמים ועוגות כיד הדמיון והתנור הבא עליהן.מובן שלא טעמתי מאומה מאותן תקרובות. לא היה לי קל…. גם כשהגיע תורי, דאגתי לפנק את חברי וחברותיי בעוגות בחושות ורטובות ממיטב המאפים של מאפיית ברמן ואנג’ל המעטירות. ראיתי את מבטן ההמום .הן לא אמרו דבר עד שאחת מהן העזה לשאול אותי בתרעומת מדוע אינני אוכל מהתקרובת שהן מגישות. עניתי להן שכאדם חרדי אני נמצא בתוך מערכת חוקים והגנות שמאפשרות לי להיות מיוחד בדרכי שלי. כמובן שהמשכתי והסברתי להן בטעם ובריח את דעותיי בזהירות ורגישות.

שבוע לאחר מכן ועד סוף הלימודים, כולן ,ללא יוצא מהכלל דאגו להביא עוגות סגורות בכשרות מהודרת. הן נהנו מכך שהתחרות הסמויה נפסקה ולא רק מכך..

היו עוד אנקדוטות מעניינות שגרמו לדעתי לקידוש ה’ אולם בחרתי דווקא להביא לך דווקא אנקדוטות אלו כדי שתבין עד כמה משמעותי אדם יכול להיות גם כשהוא מרגיש בודד וללא חברה. אני כל כך מבין את שאתה מרגיש וחווה. הבדידות בה אתה נמצא היא אכן אמיתית. אך לבדידות זו יכול להיות ערך מוסף ומשמעותי מאוד.

חשוב שתנסה במצבך זה לנסות לזהות ערך מוסף זה מסביבך..

שים לב עד כמה אתה שונה מאחרים בכך שאתה נמצא במגמת התקדמות. אינך שוקט על שמריך.החלטת לתפוס את עצמך בידיים ולהתקדם רחוק יותר משאר החברה בה אתה נמצא במטרה לאפשר לחייך גיוון והעצמה. ברור שהדרך מלאה במכשולים.

בשבת האחרונה, חשבתי על כך שאתישב לכתוב לך מיד עם צאת השבת. לפתע ראיתי מדרש מעניין על הפסוק הראשון בפרשתנו, פרשת ראה:

ריבונו של עולם מצווה עלינו:” ראה! אנוכי מצווה אתכם היום….את החיים… את הברכה… ובחרת בחיים. -ריבונו של עולם מתחיל בפנייה אישית אליך, אלי,אל כל פרט ויחיד. ממשיך נותן/מצווה/מאפשר לכם… לכלל, לחברה כולה את החיים ואת המוות את הטוב ,את הרע. ושוב חוזר אלי ואליך בהמלצה אישית, חמה ואוהבת: “ובחרת בחיים”

המדרש כותב על כך משל לאדם שהיה יושב על פרשת דרכים ושני שבילים לפניו. המשל ממשיך ומסתעף אך ה’כלי יקר’ מייד מזדעק ושואל: הכיצד ,אם אדם אדם יושב על שתי דרכים מונחים לפניו שני שבילים? הרי דרך היא מקום מרכזי וגדול, שביל הינו מקום מעבר ליחיד, מקום פרטי ומבודד?

עונה על כך ה’כלי יקר’: אומנם נמצא האדם על פרשת דרכים. הוא מביט בחברה כולה , באנשים אותם הוא מכיר יותר או פחות, הוא לומד מהם, מתחבר אליהם אל מי יותר, אל מי פחות. הוא חושב, מתכוונן אל עצמו… ואז מחליט על חייו שלו ובוחר ללכת בדרכו המיוחדת לו. בשביל שאותו הוא בחר ואליו נשואות רגליו. בשביל זה הוא ילך עד ליעד האישי בו הוא בחר ואליו שאף.

גם אתה, בחור יקר, בחרת בדרך בהחלט מאתגרת ולא פשוטה. בחרת ללמוד ולהתקדם בדרכך שלך במקום למודים תובעני ודורש. אני משוכנע שלא קל לך! אולם היעד מול עינך.

אני מציע לך לנשום עמוק, להביט סביבך ולנסות לאבחן, ללא לחץ מי מהסביבה שלך נעים הליכות כמוך? מי רגוע יותר ומי פחות.מי תוסס יותר ומי פחות.מי מהחברים סביבך רגיש או אפילו מכונס בעצמו. נסה למצוא מישהו שדומה לך ‘בערך’, נסה לפתוח איתו בשיחה-לפתח איתו שיח ,להציע לו עזרה בתרגול או לבקש ממנו עזרה. זכור כי כרגע כל מי שסביבך מקהילת הלומדים נמצא בתהליך דומה לשלך, מי יותר ומי פחות. נסה למצוא מקהילת הלומדים שסביבך מי מהם המתאים לך באופן כללי .איתו נסה לפתח קשרי ידידות. אין צורך בחבורה של ידידים כאלו, חשוב שיהיה לך ידיד אחד איתו תוכל לחלוק תחושות ומחשבות ויתכן שלפתע תגלה שאתה לא לבד..

חשוב שתזכור שאתה הוא המחליט על חייך. אתה הוא שאזרת אומץ ויצאת ללימודים לא קלים בעליל! כל הכבוד לך! אני חושב שאתה אדם אמביציונר וגבוה! אני מאמין שלא כולם יוכלו להגיע לרמה כמו שלךללא מאמץ ניכר ועקבי, תהיה נחמד לכל אחד ממי שינסה להתחבר אליך ו’כמים פנים לפנים כן האדם אל האדם’.

מאחל לך הצלחה רבה בכל אשר תפנה.

עלה והצלח!!

ישראל א

<yisraelav@gmail.com>

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

תגובה אחת

  1. באמת צורך,
    אפשר למצוא חברים אחרים שלא מעולם העבודה והלימודים.
    אני למשל מצאתי קבוצת וואסאפ שמאגדת בנות חרדיות – ממקומות ומקצועות שונים
    לקשרי חברות יציאות משותפות וכו’
    ידוע לי שגם יש “כולל”/שיעורים של בחורים חרדים בסגנון
    הצלחה..

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

מה המקום של התלבטויות אחרי האירוסין?
בן 29 ממשפחה דתית גדלתי כדתי לאומי ובשנים האחרונות התחזקתי בדת והתפיסה שלי יותר נוטה לכיוון החרדי או החרדלי,קובע עיתים ומבין את החשיבות של לימוד תורה וכן רוצה שהילדים ילמדו במסגרות יותר תורניות ולא דתיות לאומיות. מבחינת לבוש אני מתלבש בסיגנון הרגיל מכנסיים או גינסים וטי שירט סולידים כיפה שחורה...
מי שהולך בדרך התורה מפסיד הנאות?
יש לי בת דודה בת 16 גרה בקיבוץ חילוני לגמרי אבא לה לפני כמעט עשור חזר בתשובה אבל כל המשפחה חילונים לגמרי והיא כבר יותר משנה שומרת שבת וממש ממש מתחזקת והיא מבחינתה ממש רוצה להיות חרדית מאוד קשה לה בפן החברתי גם מצד החברים וגם המשפחה והדודים והיא נמצאת...
לא יודע לאיזה ציבור להשתייך
אני כבר מתחילת אלול נכנסתי לישיבה חרדית לבעלי תשובה גדלתי בבית דתי לאומי ואני מאוד מבולבל בין העולמות/ מצד אחד הצד הדתי לאומי נראה מאוד חלש מאוד מתיר מאוד מזלזל בתורה מאוד אבל הוא יותר פתוח וחופשי ומצד שני הצד החרדי מאוד סגור ואטום ומדבר שפה משלו ומנותק ומאוד קשה...
איך לשמור על עצמי כשאהיה בצבא?
האמת שאין לי מושג אם זה המקום לפנות אליו לשם שאלה כזאת כיוון שזה מקום להצפת נושאים שקשורים לציבור החרדי והשאלה שלי לא כל כך רלוונטית לציבור החרדי אז ככה אני חרדי למדתי במוסדות חרדיים קלאסיים עד גיל 15 מאז ועד היום מדדה בין ישיבות חצי יום לישיבות חוצניקיות חשוב...
אני אמורה להקשיב למה שהרב אמר אבא שלי?
מסלול החיים שלי בתור דתייה לאומית בהגדרה, עד לפני זמן מה, כבר היה די קבוע מראש. יסודי, חטיבה, תיכון ו… שירות לאומי או צבא. אבא שלי התייעץ עם הרב, מעין מנטור שלו וחרדי כמדומני, כדי לדעת מה עדיף עבורי, והרב אסר את שניהם ואמר שאגש ישר לאוניברסיטה. מצד אחד, נורא...
מתלבטת לגבי הבחור - האם יש בינינו פערים?
אני בת 26. חרדית בחורה ביישנית ומעט מופנמת. יצאתי לשידוכים בגיל מאוחר כי סיימתי סמינר בתחושה מאד מבולבלת – מי אני, מה אני מחפשת? חיפשתי את עצמי מאד. אפשר לומר שמצאתי. בשביל הרקע: גדלתי בבית פתוח אבל עד רמה מסויימת (רואים סרטים, שומעים מוזיקה ישראלית / לועזית), אבל הרוח וההלכה...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן