The Butterfly Button
אם כולם יהיו חרדים-איך זה יהיה?

שאלה מקטגוריה:

שלום,
תודה לכם על האתר הנפלא והתשובות המחכימות.
ולשאלה:
מה תכלית המגזר החרדי?
לו יצויר שרוב התושבים בארץ חרדים (לפי קצב הגידול של האוכלוסיה החרדית מדובר בתקופה לא אינסופית בלשון המעטה) איך המדינה תיראה?
אם האידיאל הוא להיות חרדי, עם כל המשמעות של זה, איך תיראה הכלכלה במדינה? האם תהיה דמוקרטיה? מי יתגייס לצבא? איך יראו מוסדות השלטון? העסקונה החרדית, שמור לי ואשמור לך, המקושרים והמיוחסים – הכל רחוק מאד מלהיות ענייני וישר.
השאלות האלה מטרידות אותי, כי אני חרדית, ומאמינה באמונה שלמה בתורה, אבל איך הכל מתיישב עם המגזר החרדי במדינה, שלא עובד בחלקו (וגם אלה שכן עובדים, בדר”כ מדובר בעבודות פחות נחשבות כמו רופאים, חוקרים, וכו’), לא מתגייס, לא מתנהל בצורה דמוקרטית (קשרים, מי שקרוב לצלחת מקבל, הכל רחוק מאד מלהיות אובייקטיבי ובלתי תלוי)
אם אנחנו מאמינים שהאמת נמצאת במגזר החרדי, וזו צורת החיים האידיאלית, אז בהנחה שכולם חוזרים בתשובה (בלי להתייחס למשיח) והחרדים נעשים רוב בארץ, איך תיראה הארץ? ארץ נחשלת?
למה המגזר החרדי מסרב לקבל לימודי ליבה? למה גברים צריכים ללכת לחנות, לראות שיש 30% הנחה, ולא לדעת לחשב מה המחיר אחרי הנחה?.. לא לדעת אפילו אותיות באנגלית.. למה החרדים כל כך מפחדים מידע? מאינטליגנציה?
האם ניתן להיות יהודי מאמין ומקיים תורה ומצוות רק בתנאי שהידע הכללי שואף לאפס והרמה האינטלקטואלית נמוכה? למה מוסדות חרדיים צריכים באופן כמעט אוטומטי להיות ברמה נמוכה יותר ממקביליהם החילונים?
למה יש במוסדות החרדיים אפליה, קשרים, עסקונה? אם מדובר בחברה אידיאלית, מה יהיה כאשר החברה הזו תהיה רוב במדינה?
אני מקווה מאד שתוכלו לתת לי תשובה מניחה את הדעת, כי כאמור אין לי ספק באמיתות התורה, רק שיש לי קושי גדול עם המגזר החרדי כחברה.
תודה רבה מראש,

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך חשובה מאוד ולטעמי ראוי היה לעסוק בה בכל הרצינות ובבתי המדרש הכי מרכזיים.

בהרבה שאלות צריך לחפש מניע, הנחה

מוקדמת, כאב נסתר, כאן בשאלה שלך הכאב כל כך גלוי, אמיתי ומעיד על אכפתיות עצומה ולכן אני רוצה לענות לך באופן שיתיישב גם על הלב וגם מבחינה השכלית, למרות שככל הנראה לא ירפא את הכאב והתסכול מדברים מסויימים שלהרגשתנו לא טובים ולא נכונים.

נתחיל לפרק את הנושא:

חלק מהתשובה לשאלה “מה התכלית של הציבור החרדי?” כבר מונח בשאלתך! הציפיה שלך ליושרה, להגינות, לאחריות ציבורית, לניהול ענייני ושגשוג חברתי היא התשובה

לדעתך וגם לדעתי, מטרת הציבור החרדי הוא ליצור קהילה של יהודים שבוחרים לשים דגש מרכזי בחיים על רצון הקב”ה ולחיות חיים יהודיים מלאים.

בעקבות הקושי של יהודים השומרים על קלה כבחמורה להישאר מעורבים בחברה שאינה מקפידה על שמירת תומו”צ בגלות ולאחר מכן גם בישראל דחפו גדולי ישראל ליצירת קהילות מבודלות יותר, מטבע הדברים הקהילות הללו היו קטנות וכך התנהלו כמו שצריכה להתנהל קהילה קטנה (הכרות אישית, עזרה הדדית, עיסוק מרכזי בענייני הקהילה ופחות בענייני הכלל, כולם דומים לכולם, מנהיגות קטנה, רב אחד וכדומה) עם השנים ובחסדי שמים ישנה הצלחה גדולה של קהילות אלו בביסוס ציבור ענק, מוסדות חינוך מצליחים, קהילות גדלות ומשפחות ודורות של ממשיכי דרך וכך המציאות משתנה במהירות ומקהילות קטנות הפכנו למגזר ענק.

השינוי המהיר הזה והחברה הישראלית שמשתנה גם כן מייצרים אתגרים מאוד משמעותיים לציבור וליחידים וכך אנו ‘נלחמים’ בהרבה חזיתות חינוך, פרנסה, משפחה, זהות, שייכות.

אין ספק שהציבור החרדי עדיין לא מושלם ויש בו מה לתקן והרבה לאן להתקדם אך לטעמי רוב רובם של האנשים והעסקנים טובים ורוצים בטוב וכדאי להבין שאנחנו בתוך תהליך שהוא חלק ממשהו ארוך מאוד שנקרא ‘נצח ישראל’.

לגבי שאלת הליבה וההשכלה צריך לחלק לכמה חלקים א. החשש הנקודתי אך האמיתי מהתערבות של אנשים שאינם שומרי תומ”צ בתכני ובמערכת החינוך של בנינו ובנותינו.

ב. הבחירה שלנו במה להשקיע את שעות החינוך בגילאים צעירים שזה כמובן נגזר מסולם הערכים, הרבה הורים מעדיפים שבנם יתקשה בחשבון בעתיד אך יקנה לעצמו את היכולת להלך בחופשיות בין דפי הגמרא. האם זה חייב להיות בחירה בין אלו? כרגע כך חושבים הרבה הורים ומחנכים.

בודאי שאין אידאל בחוסר ידע והשכלה אך מצד שני ברור שחייבים לבחור במה מערכת החינוך מושקעת ומצטיינת. המידות ודרך ארץ כנראה נמצאים ברמה גבוה יותר בבתי החינוך במגזר.

וכאן הייתי מתעכב ברשותך על נקודה מעניינת, הרבה מאשימים את החרדים בעסקונה/אפליה/בורות ועוד, כל אלה ודאי קיימים גם אצל החרדים אך נחשוב רגע כמה זה בגלל שהם חרדים וכמה זה למרות שהם חרדים ? האם יש חברה אחרת שיכולה להבטיח שלא יהיו בה עוולות כלל ? צריך לא לשכוח את הרע שיש לתקן תוך שימת לב ליתרונות ונקודות האור הרבות שקיימות בוודאי! שמת את לבך פעם לראות כמה האמת היא יסוד חשוב בחינוך ובחשיבה החרדית ? איזו עוצמה של מסירות וויתור אנשים חרדים עושים למען האמת והאידיאלים שלהם ? איך יסודות המשפחה מקודשים גם במחירים אישיים עצומים ? כמה נתינה וחסד ללא גבול לכל אדם אנחנו רואים בכל יום אצל החרדים?

השאיפה הברורה היא לחברה משגשגת רוחנית וגשמית גם יחד רק שתמיד צריך לבחור ברגע נתון במה משקיעים את העיקר.

לגבי שאלות העתיד, ראשית צריך להבין שאין ולא היתה שאיפה של הציבור החרדי לשלוט במדינה, וזו הצורה של התנהלות, הסוגיה של כמה להיות חלק ואיך בהנהגה הציבורית הכללית נידונה ללא הרף.

הקב”ה מגלגל את המציאות לא בדיוק לפי הצפי של פרשנים או כלכלנים, המציאות בישראל מזה שנים היא בלתי צפויה ולא דומה כמעט למקומות אחרים. ברוך השם רמת החיים עולה, יש יותר שומרי מצוות בעמדות מפתח בכלכלה ובמוסדות המדינה, ובודאי שיש לפעול ולהתפלל להמשך הצלחה והרווחה לכל העם.

לגבי הבטחון, מסיבות ברורות לכולם במשך שנים החרדים השתדלו שלא לשרת בשרות החובה ותמיד זו היתה בעיקר בעיה חברתית ופחות בעיה בטחונית. ביחס לעתיד זו לגמרי שאלה אחרת כי האתגרים הבטחוניים משתנים ואיתם גם תפיסת הביטחון משתנה לחלוטין וכמובן צה”ל אינו אותו הצבא של ימי ראשית המדינה וגם התחושה של החרדים בנוגע לבטחון במדינה אינה כבעבר.

אפשר וצריך היה להאריך ולהעמיק עוד בכל אחת מסוגיות שהעלת אך לטעמי צריך לעסוק כאן בעיקר בעקרונות הבסיסיים.

בתוך שאלתך רשמת “אם אנחנו מאמינים שהאמת נמצאת במגזר החרדי, וזו צורת החיים האידיאלית…”

אז האמת היא שאנחנו מאמינים “רק” שיש הרבה אמת במגזר החרדי וממילא האידאל הוא לחיות כיהודי מאמין ולשמור את המצוות באופן שנכון לך ולא דווקא עם חולצה בצבע מסויים, אני והמשפחה שלי חושבים שהציבור החרדי הוא דרך נפלאה לחיים יהודיים אך זאת לא תשובה הכרחית.

צורת החיים האידאלית חייבת להיות בחירה אישית שלך איך נכון לך לבחור בכל סיטואציה ולאיזה קבוצה להרגיש שייכת

לא נולדנו “חרדים” נולדנו “בוחרים” ואנו מצווים על כך. כל אדם לעצמו, כל יהודי ביחס למשפחתו וביחס לעשיה המשפיעה על הציבור.

הלוואי שנרבה קדושה בעולם ונקדש את שמו בנועם הליכות וביושר פעולות.

השאלה שלך היא השראה לכל איש ואישה שיכולים וצריכים לנסות להועיל, לתקן, לשפר ולהתאים את מצב הציבור והעם על ידי הכוחות שהקב”ה נתן להם כמובן ביושר בצדק וע”פ דין התורה.

ברכה מרובה על הרצון והשאיפה שלך שמחזקים גם אותי

בצלאל

syb641@gmail.com>

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

מה המקום של התלבטויות אחרי האירוסין?
בן 29 ממשפחה דתית גדלתי כדתי לאומי ובשנים האחרונות התחזקתי בדת והתפיסה שלי יותר נוטה לכיוון החרדי או החרדלי,קובע עיתים ומבין את החשיבות של לימוד תורה וכן רוצה שהילדים ילמדו במסגרות יותר תורניות ולא דתיות לאומיות. מבחינת לבוש אני מתלבש בסיגנון הרגיל מכנסיים או גינסים וטי שירט סולידים כיפה שחורה...
מי שהולך בדרך התורה מפסיד הנאות?
יש לי בת דודה בת 16 גרה בקיבוץ חילוני לגמרי אבא לה לפני כמעט עשור חזר בתשובה אבל כל המשפחה חילונים לגמרי והיא כבר יותר משנה שומרת שבת וממש ממש מתחזקת והיא מבחינתה ממש רוצה להיות חרדית מאוד קשה לה בפן החברתי גם מצד החברים וגם המשפחה והדודים והיא נמצאת...
לא יודע לאיזה ציבור להשתייך
אני כבר מתחילת אלול נכנסתי לישיבה חרדית לבעלי תשובה גדלתי בבית דתי לאומי ואני מאוד מבולבל בין העולמות/ מצד אחד הצד הדתי לאומי נראה מאוד חלש מאוד מתיר מאוד מזלזל בתורה מאוד אבל הוא יותר פתוח וחופשי ומצד שני הצד החרדי מאוד סגור ואטום ומדבר שפה משלו ומנותק ומאוד קשה...
איך לשמור על עצמי כשאהיה בצבא?
האמת שאין לי מושג אם זה המקום לפנות אליו לשם שאלה כזאת כיוון שזה מקום להצפת נושאים שקשורים לציבור החרדי והשאלה שלי לא כל כך רלוונטית לציבור החרדי אז ככה אני חרדי למדתי במוסדות חרדיים קלאסיים עד גיל 15 מאז ועד היום מדדה בין ישיבות חצי יום לישיבות חוצניקיות חשוב...
אני אמורה להקשיב למה שהרב אמר אבא שלי?
מסלול החיים שלי בתור דתייה לאומית בהגדרה, עד לפני זמן מה, כבר היה די קבוע מראש. יסודי, חטיבה, תיכון ו… שירות לאומי או צבא. אבא שלי התייעץ עם הרב, מעין מנטור שלו וחרדי כמדומני, כדי לדעת מה עדיף עבורי, והרב אסר את שניהם ואמר שאגש ישר לאוניברסיטה. מצד אחד, נורא...
מתלבטת לגבי הבחור - האם יש בינינו פערים?
אני בת 26. חרדית בחורה ביישנית ומעט מופנמת. יצאתי לשידוכים בגיל מאוחר כי סיימתי סמינר בתחושה מאד מבולבלת – מי אני, מה אני מחפשת? חיפשתי את עצמי מאד. אפשר לומר שמצאתי. בשביל הרקע: גדלתי בבית פתוח אבל עד רמה מסויימת (רואים סרטים, שומעים מוזיקה ישראלית / לועזית), אבל הרוח וההלכה...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן