שלום וברכה,
שמחתי לקבל את שאלתך החשובה והכנה.
אני מרגיש שיש בנושא הזה הרבה בלבול הן אצל נשים והן אצל גברים ואכן נאמרים בזה דברים רבים שאין מקורם בתורה הקדושה.
בכל בוקר אנשים ונשים מברכים ‘אשר קדשנו במצוותיו וציוונו לעסוק בדברי תורה’. התורה ניתנה לעם ישראל כולו, אנשים נשים וטף, היא מקור חיותנו ולימוד התורה מביא את האדם לידי אהבת ה’ ויראתו. לא שייך לומר כי אין מקומן של דברי תורה בפי נשים.
ידוע אף על נשים שזכו לחדש חידושי תורה הנאמרים בשמם ואחת מהם היא הרבנית בילה אשת בעל הסמ”ע והדרישה ופרישה. בהקדמת הספר ‘פרישה’ לר’ יושע פאלק מגדולי מפרשי השולחן ערוך והטור שחי במאה הט”ז בפולין, מופיעים שני חידושי הלכה מאשתו הרבנית בילה בהלכות הדלקת נר שבת. בהמשך ההקדמה מתוארת דמותה של הרבנית על ידי בנה ר’ יוסף בלשון הזו ‘ואחר התפילה לא שם נפשה לשום דבר בטלה רק מחיל אל חיל, עוסקת בתורה פרשה של ימי השבוע עם פירוש רש”י ושאר מפרשים כידוע לכל תלמידי אבי מורי ורבי ז”ל מאוכלי שולחנו שתמיד אשר היו פוטרין השלחן בדברי תורה היתה אוזרת כגבר חלציה במשא ומתן בדברי תורה, ולפעמים אשר המציאה מדעתה איזה פשט מתוק מדבש נופת תטופנה שפתותיה. ובפרט בדיני נשים ובהלכות נידה היתה בקיאה כמעט כאחד מבעלי הוראה’.
למרות זאת, ישנן דעות בפוסקים שאין לאב ללמד את בתו תורה וכל המלמדה תורה כאילו מלמדה תפלות, וכן המגן אברהם כשהוא מבקר את חידושה של הרבנית בילה הוא מוסיף את המילים ‘אין חכמה לנשים אלא בפלך’ שמקורו בבבלי יומא ס”ו : והובא ציטוט זה גם על ידי ראשונים ואחרונים נוספים.
אולם יש לדעת כי לא כל העיתים שווים ובזמן הזה בו נשים לומדות מקצועות שונים ומתפתחות בתחומי החול הרי בוודאי שהן צריכות להתחזק ולהתגדל בתורת ה’ וכפי שכתב בעל המשנה ברורה בספרו ליקוטי הלכות על מסכת סוטה כ”א “כעת בעוונותינו הרבים, קבלת האבות נתרופפה מאד… בפרט אותן שמרגילין עצמן ללמוד כתב ולשון העמים, בוודאי מצוה רבה ללמד אותן חומש וגם נביאים וכתובים ומסרי חז”ל… כדי שתאומת אצלן עניין אמונתנו הקדושה. אם לא כן, עלול שיסורו לגמרי מדרך ד'” .
אם כן, בנוגע לשאלתך על ציטוט דברי תורה בפי נשים, בוודאי שאין כל בעיה הלכתית בדבר זה.
בנוסף הזכרת בשאלתך מקומות שונים בהם מתפרסמים דברים אלו כמו כתבות ותגובות וכדומה, בזה צריך זהירות והקפדה שלא תצא תקלה מחמת ציטוט או מובאה שלא במקומה ושלא יובנו הדברים שלא כהלכה.
יהי רצון שתזכי לקדש שם שמים ולהרבות תורה בעם ישראל ואם יש צורך בבירור נוסף או במקורות נוספים בנושא אשמח לעזור.
שנה טובה
רפאל
refael.kroizer@gmail.com
מקורות בענין לימוד תורה לנשים:
בבלי סוטה כ”א:, רמב”ם פרק א הלכה יג מהלכות תלמוד תורה. ליקוטי הלכות סוטה כ”א:
מומלץ לעיין בספר רץ כצבי, (ענייני נשים בהלכה) חלק א’ סימן י”ח שהאריך בסוגיה זו והביא כמה דעות מגדולי דורנו בנושא הזה.