The Butterfly Button
האם כדאי לי לצאת לשידוכים כעת?

שאלה מקטגוריה:

כבוד הרב שלום,
אני בחור בן 19,בשיעור ב בישיבה גדולה.
בשנה האחרונה עברתי תהליך שבסופו הבנתי שאני רוצה להתחתן בגיל מוקדם, ולקראת תחילת שיעור ב’ הבנתי שאני רוצה לעשות זאת דרך שידוכים. עכשיו השאלה שלי היא כזו, אני מרגיש בשל ומוכן נפשית להתחתן בעזרת ה’ ,רציתי להתחיל לצאת לשידוכים בסוף השנה , כדי שאוכל להכין את עצמי כמה שיותר לחיי נישואין שיעשו נחת רוח לה’. אבל ככל שעובר הזמן, אני מרגיש שלחכות עד סוף השנה זה יותר מדי כי אני כבר רוצה להתחתן. ברוך ה’ זכיתי להכין את עצמי לחיי נישואין וללמוד ספרים בנושא, ובאמת להעמיק ולשמוע שיעורים רבים על נתינה ואהבה, ובעיקר על שלום וויתור. אני לא אומר שאני מוכן, אני יודע שאף פעם לא אוכל להיות מוכן לחיי נישואין כי אף פעם לא התחתנתי, אבל אני מרגיש שעשיתי מאמצים ללמוד את הנושא ולבוא כמה שיותר מוכן, ונכון שתמיד אפשר להתכונן עוד אבל זה לא יגמר לעולם אם אחליט להמשיך על פי הדרך הזו, כי כמו שאמרתי תמיד יש מה ללמוד. ההתלבטות שלי היא, האם עליי באמת לדחות את היציאה לשידוכים לסוף שנה ב’ או לא? ועוד דבר, אני יודע שההורים שלי לא יהיו בעד, עד עכשיו לא סיפרתי להם כלום בנושא. אני בא מבית דתי אבל להורים שלי קודם כל חשוב שיהיה לנו מקצוע וכו’
עוד דבר, אם כן אזכה להתחתן ואז אני אתגייס, איך אוכל לשמח את אישתי? כי כתוב שצריך לשמח את אישתו אשר לקח בשנה הראשונה לנישואין במיוחד(כמובן שגם אחרי השנה הראשונה), אני רוצה להשקיע בשנה הראשונה מאוד בקשר, אני חושש שהצבא לא יאפשר לי.
ודבר אחרון, סבתא שלי נפטרה לפני פחות משנה ואני רוצה להתחתן לפני גיל 20 כדי לעשות נחת רוח לה’ כי כתוב שהוא מחכה מתי ישא אישה, וההתלבטות שלי בנוגע לזה היא, שאם בעזרת ה’ אני אצא לשידוכים וה’ יזכה אותי למצוא את השידוך שלי מהר, האם זה נכון לדחות את החתונה לאחרי השנה של סבתא שלי, כי חשוב לי שביום הזה הדודים והדודות שלי ישמחו איתי, העניין הוא שאם אנו דוחים את החתונה לאחרי השנה של סבתא שלי, אהיה כבר בן 20 וחודש אחד, כך שלא אזכה לשמח את ה’ ובאמת לעשות את הרצון שלו, כמובן שחתונה משמחת את ה’ אבל לפני גיל 20 זה משהו שאני באמת רוצה לזכות לו.
מצטער על אורך השאלה והבלגן, תודה מראש על התשובה.

תשובה:

שלום לך בחור יקר.

ראשית, אני שמח שמצאת את “אקשיבה” מקום ראוי לשאלה גורלית ומשמעותית זו. אני גם מצטער על הזמן הרב שחלף בטרם קיבלת תשובה, אם כי אני סבור שמה’ יצא הדבר, והזמן שחלף הוא רק לברכה בעבורך ואפרט.

אתה בחור בן 19, ומצטייר כאדם מעמיק חושב ובעיקר רגיש. אתה עובר תהליך שלוקח אותך לחשב מסלול מחדש. אתה רוצה לממש את אחת המטרות הגדולות ואחד היעודים הגדולים של כל יהודי, נשיאת אשה והקמת בית נאמן בישראל. “לא טוב היות האדם לבדו” מספר בורא העולם עצמו בספר בראשית וחז”ל מפליגים ומאריכים בדבר, “כל השרוי ללא אשה שרוי ללא טובה ללא ברכה” וכו’.

יש כמה וכמה סיבות ללמה אנשים מתחתנים, חלקם רגשיות וקשורות ברצון לזוגיות אהבה מסגרת ומקום אישי התשוקה האנושית להעמדת צאצאים ועוד. חלקם קשורות בצורך הפיזי שרלוונטי במיוחד לאדם דתי. חלקם קשורות כמובן לפן הדתי, הרצון לחיות בקדושה, החשש מלהגיע לחטא, החובה הקדושה בהעמדת תולדות ועוד.

למעשה אתה מדבר על צורך ורצון אבל לא כל כך מפרט מהו הצורך המרכזי והבסיסי שלך. יש “סיבה” אחת ברורה שאתה מעלה – הרצון לעשות נחת רוח לה’.

מאידך, אתה כן מעלה מספר “בעיות” העומדות בפניך ומספר מניעים המייצגים צרכים שונים.

א, הייחס של הוריך לרעיון של נישואים מוקדמים בכלל ובפרט לנוכח הצורך ברכישת מקצוע.

ב, ההתנגשות בין הקמת בית לשירות הצבאי וההשלכות שיכולות להיות לשירות על הקמת וביסוס התא המשפחתי בשנים החשובות והקריטיות של תחילת הנישואין.

ג, הרצון שמשפחתך המורחבת תהיה נוכחת בחתונה, מה שלא יתאפשר בנישואין מוקדמים.

בחור יקר, אין לדיין אלה מה שעיניו רואות, ואני מתרשם מאוד מכנותך ורצונך לקבל תשובה אמיתית.

“אמר רבא, עד עשרים שנה יושב הקב”ה ומצפה לאדם מתי ישא אשה כיון שהגיע [לגיל] עשרים ולא נשא אומר תיפח עצמותיו” אתה בוודאי מכיר את הגמרא הזו ואת הסיבה שהגמרא מציעה להתחתן עד גיל עשרים, בשביל להימנע מהרהורי עבירה. מאידך, אתה בוודאי מודע לפרקטיקה והאופן שהתייחסו פוסקי הדורות ובעיקר בדורות האחרונים לתפיסה זו.

הקדוש ברוך הוא לא רוצה חס וחלילה שיהודי יהרהר בעברה, אבל הוא גם רוצה בית שדומה למזבח, יציב מבוסס חזק. הוא רוצה שיהודי יוכל לפרנס את משפחתו כפי שהוא מתחייב בכתובה וכמובן שיגיע לחייו הבוגרים עם קומה תורנית רוחנית ואישיותית מבוססת ומלאה.

במגזר החסידי שנושא הקדושה תופס מקום מאוד משמעותי בעבודת ה’ ובסדר היום הרוחני משתדלים להתייחס להמלצה זו ולהתחתן לפני גיל עשרים. אני מדגיש שמשתדלים כי כמובן שזה לא מתאים לכל אחד וכמובן שאם בשם המרוץ לחתונה לפני גיל עשרים אדם יתחתן חס וחלילה עם מי שלא מתאים לו או באופן שלא מתאים לו יצא שכרנו בהפסדנו ובענק. כ”כ חשוב לזכור שאין הדבר דומה לבחור חסידי שמתחתן בגיל צעיר כאשר החברה כולה מוכנה ומעודדת תהליך כזה לבין בחור במגזר ואפילו במשפחה שלא מורגלת ואפילו דוחה נישואין כאלו. התמיכה החברתית המערכות שמכוונות לסיוע ואפילו הסיכויים שכעבור זמן אדם ירגיש תחושת החמצה פספוס או צער על המהלך הם דברים שראוי להתייחס אליהם בכובד ראש.

במגזר הליטאי גודלי הדורות כבר הרבה שנים מתעלמים מהמלצה זו בשם צרכים חשובים וקריטיים יותר כמו התפתחות רוחנית והצורך לבסס את הידע התורני באופן משמעותי מה שקשה לעשותו עד גיל עשרים. אכן מנהג קדוש ורווח שצעירים ביום ההולדת עשרים שלהם “עושים תיפח” כלומר מקדישים את יום ההולדת ללימוד תורה אינטנסיבי הכולל לימוד כל הלילה ב”משמר” מתוך אמירה כלפי קב”ה ובעיקר כלפי עצמם שהסיבה שהם דוחים את גיל הנישואין הוא הרצון להעמיק וללמוד תורה.

במגזר הדתי לאומי בנוסף לכל אלו קיימת ההתייחסות לשירות הצבאי כמצווה ושליחות דתית ולא רק חוב אזרחי שצריך למלא.

איפה אתה נמצא בכל העניין? אתה רוצה לעשות נחת לקדוש ברוך הוא. האם חשבת לעשות לו נחת באופנים נוספים? השקעה ותוספת בלימוד תורה, בכמות ובאיכות? העמקה בנושא התפילה? עבודה על נושא הקדושה? דקדוק הלכה בהלכות שבת ברכות וכשרות? לפעמים קל לנו לעשות לקדוש ברוך הוא נחת בפעולה אחת הרואית וגדולה נישואין מוקדמים או להבדיל אלף אלפי הבדלות “למות על קידוש ה’ בקפיצה על רימון”….. הרבה יותר קשה זה להקפיד על זמן קריאת שמע, לקבוע קביעות לדף יומי או לשמור על העיניים באוטובוס…. יכול להיות שיהיה לקדוש ברוך הוא נחת רוח מרובה יותר אם תתעל את הרצון הקדוש שלך לביסוס הקומה הרוחנית שלך?

אתה מעלה עוד שתי בעיות חשובות ומשמעותיות שיש להם גם היבטים כלכליים וטכניים וגם רוחניים ודתיים. היכולת לרכוש מקצוע מפרנס ולסיים את השירות הצבאי.

ללא ספק אלו שיקולים משמעותיים מאוד ובעלי מגוון רחב של השלכות

ראשית מה אתה חושב על זה? אייך אתה מתכנן לפרנס את משפחתך בהמשך? האם יש מקצוע או דרך ספציפית שאתה חושב עליה? האם בנישואין המוקדמים כרוך וויתור על תחום מקצועי שחשבת עליו או חיים שלמים של מצוקה ודחק? האם שקלת בכובד ראש את הנושא?

כפי שהקדמנו, פרנסת האשה והילדים הם אחד מהחובות הבסיסיות שאדם מחויב לאשתו מהתורה.

פרנסה ומקצוע מכובד הם גם אחד הזהויות המשמעותיות של האדם במשך חייו ומקנה סיפוק כבוד ומעמד, מה שחשוב לאדם עצמו וגם לאשתו ולילדיו.

מה המחשבות והתכנונים שלך בנושא. האם הקדשת מחשבה רצינית ובכובד ראש לנושא? אם כן למה שלא תשוחח על כך עם הוריך ותסביר להם את עמדתך ותוכניותך

כנ”ל השירות הצבאי, הצגת שאלת טובה מאוד. מחד, יש רצון אישי וחובה אזרחית ודתית בשירות הצבאי, מאידך קשה מאוד להקים בית במהלך השירות הצבאי ובוודאי שירות במהלך שירות משמעותי. לא שאין מי שעשה את זה, חלקם אפילו בהצלחה גדולה, (תוכל אולי להתייעץ איתם על הנושא), אבל ללא ספק זה יוצר אתגר ומרוכבות בביסוס והקמת תא משפחתי יציב וחזק. המחשבה שלך היא לוותר על השירות הצבאי? לצמצם את השירות שתכננת ברמת הזמן והמקום בו תשרת? או לנסות לשלב בין שירות משמעותי והקמת בית?

אני לא נכנס כרגע לשאלת החובה הדתית בנושא השירות הצבאי, אני מדבר על האזור שאתה חי ומתכנן לגור בו. על הייחס של החברה שאתה מתכנן לחיות בתוכה על המקום שתופס השירות הצבאי בנשמתך, על האופן שבוא ההורים והמשפחה שלך יקבלו את הנושא. נשמע מדברך שהמעגל המשפחתי חשוב לך, עד כדי שיקול של השתתפות הדודים והדודות בערב החתונה כשיקול שעומד לנוכח הרצון להתחתן מהר, אייך צעד זה ישפיע על הקשר שלך איתם וכו

בנוסף, ותרשה לי לכתוב משהו קצת ישיר וכנה. בתחילת הדברים רשמתי בכוונה את שלושת ה”בעיות” שהצגת. קשה להתעלם מכך שלצד שאלה של פרנסה ומקצוע ושירות צבאי, והיחס של הוריך ומשפחתך לכל זה, מה שיכול לעצב ולהשפיע על כל חייך וחיי משפחתך וילדך מיקמת “בעיה” של האם הדודים והדודות יוכלו להשתתף במעגל הרוקדים בערב החתונה, אתה ממקם את הפרט השולי כל כך הזה כעוד סיבה לצד השאלות הקריטיות והגדולות שהצבת לעייל. כל זה גורם לי לחשוב שכדאי לך שוב לבחון את הדברים את המניעים את התשובות שאתה מציב מול השאלות הגדולות, להעמיק במניע שלך להתחתן מהר ולחלופות

ההמלצה שלי היא לקחת את הרצון הזה לעשות נחת רוח לקדוש ברוך הוא ולנתב אותו כרגע לערוצים אחרים, הוספה בלימוד תורה ודקדוק הלכה, תפילה ויראת שמים. את הרצון לחיים של קדושה לבניית כלים לחיים של קדושה שגם אדם נשוי זקוק להם.

כל זה כמובן לעניות דעתי לאור מה שפירטת במכתבך בלי להכירך כלל ובתפילה שה’ באמת שם דברים נכוחים במקלדתי

בהצלחה גדולה במה שתבחר !

נתנאל

net.tfz@gmail.com

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

אני מחפשת דבר שלא קיים?....
אני בחורה חרדית, קצת פתוחה, בגיל השידוכים, שאמורה להתחיל לדעת איך היא רוצה שהבית שלה יהיה ויראה, איזה בעל היא רוצה.. הבעיה היא שאני לא יודעת מה אני רוצה מעצמי. בהתחלה היו לי הגדרות מאד ברורות מה אני רוצה, מה אני מחפשת ואיזה בית אני שואפת להקים. ואז שהתחלתי יותר...
מה המקום של התלבטויות אחרי האירוסין?
בן 29 ממשפחה דתית גדלתי כדתי לאומי ובשנים האחרונות התחזקתי בדת והתפיסה שלי יותר נוטה לכיוון החרדי או החרדלי,קובע עיתים ומבין את החשיבות של לימוד תורה וכן רוצה שהילדים ילמדו במסגרות יותר תורניות ולא דתיות לאומיות. מבחינת לבוש אני מתלבש בסיגנון הרגיל מכנסיים או גינסים וטי שירט סולידים כיפה שחורה...
מה צריך להרגיש כשנפגשים?
יש לי שאלה שמעסיקה אותי מאד בנושא שידוכים השאלה היא: מה צריך להרגיש. כולם אמרו לי כשזה יגיע את תדעי. ולא. אני לא יודעת. אם נחמד לי זה נקרא שאני מרגישה? האם לחשוב עליו יום למחרת זה נקרא להרגיש? או שאחרי הפגישה צריך להיות פרפרים וכו? אני פשוט לא יודעת...
מתלבטת לגבי הבחור - האם יש בינינו פערים?
אני בת 26. חרדית בחורה ביישנית ומעט מופנמת. יצאתי לשידוכים בגיל מאוחר כי סיימתי סמינר בתחושה מאד מבולבלת – מי אני, מה אני מחפשת? חיפשתי את עצמי מאד. אפשר לומר שמצאתי. בשביל הרקע: גדלתי בבית פתוח אבל עד רמה מסויימת (רואים סרטים, שומעים מוזיקה ישראלית / לועזית), אבל הרוח וההלכה...
אכזבה עמוקה משידוך שירד
אני בחור ישיבה כבר תקופה ארוכה בשידוכים , נחלתי אכזבות רבות במהלך הבירורים פגישות וכו’. אבל בימים האחרונים קרה משהו ששבר את ליבי לגמרי, נפגשתי עם בחורה כמה פגישות, ופעם ראשונה שנהניתי מכל רגע, היתה זרימה, התחברתי, וכך גם היא נתנה את התחושה, שהיא נהנתה וכו’, לפני כמה ימים קבענו...
נעלמה לי המשיכה אחרי שהתחזקתי מהנפילות
אני בחור כבן 22 התמודדתי בעבר בנסיונות קשים של צניעות אחרי כל פעם שראיתי ברחוב מה שהו זה גרם לי להיכשל על בסיס יום יומי, עד שקראתי איזה ספר שפתחתי שסידר לי את הראש וגרם לי לחשוב ולהפסיק לקשר בין מה שרואים ברחוב לבן המעשים שנכשלים אח”כ, וככה יצאתי מזה...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן