The Butterfly Button
אשתי לא מוכנה לקבל ולכבד שאני לא חרדי

שאלה מקטגוריה:

שלום רב!
אתם עושים עבודת קודש נפלאה. אשריכם!
הרבה פעמים אני קורא כאן תשובות מיוחדות ולא חשתי שגם אני אפנה אליכם. אבל..

אני אברך שנחשב ת”ח ומוערך ואפי’ עם “שטעלע” כלשהי. בקיצור “מסודר” כפי שזה נראה.
בעשור האחרון עברתי תהליך דתי-פנימי רציני ובשנים האחרונות התייצבתי בעמדה של “דתי”. כלומר אני לא מאמין בחרדיות (יודע שיש לחרדיות מעלות אבל חולק עליה מכול וכול), ובעיקרון אני בגישה של מודרנ-אורתודוכס של שילוב תורה וחיים וכו’.
המשמעות של זה היא מבחינה הגותית – הרב סולובייציק הרב ליכטנשטיין הרב יונתן זקס ועוד הם רבותי. מבחינה מעשית אין לזה השלכות רציניות כי לא מפריע לי להמשיך להתלבש כחרדי ולהמשיך אורח חיים חרדי באופן כללי.
התחלתי ללמוד מהצד לימודים אקדמאים שחשובים לי וזה בהחלט עושה לי טוב, אבל זה כרגע לא הבעיה.
מבחינת חינוך ילדים אני מבין שאני לא יכול לעשות את זה לאשתי, והילדים ממשיכים להתחנך במוסדות חרדיים (הטובים ביותר) כרגיל. גם זה לא הבעיה.
מה שקשה לי וממש מייאש אותי, זה שאשתי חרדית לגמרי מבית מאוד חרדי ומאמינה בחרדיות מאוד, והיא מסתכלת עלי כאדם פסול/משובש/סוג ד’ שצריך להיזהר מהשקפותיו הפסולות. כמו שחרדי ממוצע מסתכל על דת”ל ממוצע ומטה.
אודה בכנות שגם אני הסתכלתי כך בעבר על מי שהיה בעמדה הדתית שלי, ולכן אני גם מבין אותה.
הבעיה שזו אשתי, וזה הורס לנו את הזוגיות. הייתה תקופה שהייתי קיצוני נגד חרדים וכו’, ואח”כ התמתנתי בהרבה, וגם הבנתי שזה מזיק לזוגיות שלנו, אבל מצידה כלום לא השתנה. היא דבוקה לגמרי בכך שלא להיות חרדי זה פשוט לא אופציה.
אני לא מבקש ממנה להשתנות בכלום, ואני מבין ש”המשנה ידו על התחתונה”, אבל אני לא יכול לסבול את זה שאני אדם פסול בעיניה.
מצד שני, האם יש לי דרך לשנות את ההשקפה שלה? אני לא ראה דרך כזו וגם לא יודע אם זה הפיתרון הנכון.
מה אתם יכולים לייעץ לי?
ממש תודה רבה
שלמה

תשובה:

שואל יקר

שלום וברכה,

ההסכמה שלך לבחון איך לחזק את הזוגיות, האומץ להתייעץ מתוך כנות, מעוררת הערכה רבה.

בשאלתך רב הנסתר על הגלוי, אחרי קריאה חוזרת ונשנית עלו אצלי יותר שאלות מאשר תשובות… שאלתך נוגעת בסוגיות רבות שלא אוכל להתייחס אליהם עקב המסגרת המצומצמת של הכתיבה, עם זאת מבקש להזמין אותך להתבוננות מחודשת מזווית ראיה אחת-מיני רבות, מקווה שתמצא בדבריי פתח לשינוי שיתקבל על דעתך.

התהליך דתי-פנימי שעברת איננו פעולה של רגע, מדובר בשינוי זהות עמוק ומשמעותי, תהליך שלוקח שנים ארוכות וכולל כמה שלבים.

המאמץ שלך לבנות חיים יהודיים-תורניים, בעלי פנימיות עשירה ואמיתית, תוך עיסוק ברבדים הגותיים מרוממים מחד, אך משולבים בחיי המעשה מאידך – מהווים אתגר לא פשוט בכלל, אתה מממש בזה את תמצית תפיסת היהדות.

סביר בעיני להניח שתהליך זה, שהיה משמעותי ויקר כל כך לליבך, אילץ אותך להיות עסוק מאד ‘בעצמך’, השקעת בבניית דמות התלמיד חכם שיותר מחובר לעצמו, ביררת בעומק ובאומץ רב את זהותך הייחודית והמובדלת, סללת דרך שככל הנראה אין רבים שצעדו בה לפניך.

מתוך הצורך להיות קשור ושייך לאיזו ספינת-אם, בולטת שאיפתך להתמזג עם הגותם של דמויות ההוד הנערצות עליך כדוגמת הרב סולוביציק ועוד, זה בהחלט מלמד על המקום הגבוה אליו הגעת ועל הדרך הייחודית שסללת לך, כה לחי.

עם זאת, אחרי כל התהליך הפנימי שעברת, בסופו של יום אתה מוצא את עצמך לבד, בבדידות קשה, מסתבר שבמקביל אליך ממש גם אשתך עברה איזשהו תהליך פנימי-אישי, אמנם לא מבחינה השקפתית-אינטלקטואלית אבל כן מבחינת היחסים ביניכם, היא התרחקה ממך, היא לא מוכנה לכבד את השינוי, לא מוכנה לקבל אותך.

אולי כשנכנסת לתהליך מלכתחילה חשבת ש”יהיה בסדר”, אבל לפתע מתברר שאשתך לא מגיבה כפי שהיית מצפה ממנה, היא לא משתנית בעקבותיך. להיפך, היא דבוקה עוד הרבה יותר בכך: שלא להיות חרדי זה פשוט לא אופציה (כלשונך).

הקשר עם אשתך חשוב לך מאד, אתה מרגיש מחויבות עמוקה ליחסים איתה, אתה רוצה להיות מרכז עולמה, שהיא תכבד ותקבל אותך כפי שאתה כיום, ואתה שואל איך ניתן להצליח להחזיר אותה חזרה אליך.

ברובד הפשוט נראה שהבעיה היא בעצם “אשתך”, זו הכותרת שבחרת לשאלה: “אשתי לא מוכנה לקבל ולכבד שאני לא חרדי”.

במימד הגלוי של שאלתך נראה שמדובר ‘כביכול’ בויכוח השקפתי-הגותי עקרוני עם בת זוגתך, היא חרדית שמרנית שדוחה ושוללת כל מי שאינו בעל השקפה חרדית כמוה, לכן היא בעצם מסתכלת עליך כמו שחרדי ממוצע מסתכל על דת”ל ממוצע ומטה, שונאת ‘מזרוחניקים’ קלאסית…

למרות, ואולי דווקא בגלל, שניחנת בכישרונות מיוחדים ואתה “מוערך” על ידי הסביבה, אתה מרגיש מעין בחינת “וכל זה איננו שוה לי” לאור חוסר הערכה וקבלה שאשתך מפגינה כלפיך.

חשוב להקדים ברמה הכללית.

לכל בעל חשוב שתהיה לו אשה שמהלכת בדרכי ליבו, בעל צריך להרגיש שהוא מנהיג ומוביל את הבית, שהוא מורה דרך לאשתו וילדיו, זה הבסיס כדי ליצור את המציאות של “חן אשה על בעלה” (סוטה מז, א), זה לא משנה כמה האשה חכמה וצודקת בדעות שלה, כמה היא אשה טובה ומוצלחת, אם היא לא מכבדת את בעלה הרי שהיא לא רק מחסירה לו איזשהו ‘צורך’ מסויים, אלא זה שולל ממנו את מהות מושג ה”בעל”.

דרך משל, אשה שלא מסתדרת עם כביסות / בישולים / עבודה, זה לא שולל את החן שלה בעיני בעלה, לפעמים זה יוצר עצבנות וכעס אבל זה לא גורם שהוא לא יאהב אותה, אבל אשה שלא מכבדת את בעלה – בעצם אין כאן ‘בעל’.

לא שייך לפתור את הנושא על ידי שנאמר שכל אחד יעשה את החובות המוטלות עליו ואז יהיה טוב, כי במצב כזה אין את המציאות האישיותית בכלל של ‘בעל’, ממילא אין כאן מי שיתן ויעניק את חובות הבעל לאשתו. אכן לרוב, טבע האשה לתת לבעל את הכבוד הבסיסי, ובכל התרבויות הנושא הזה קיים באופן כללי, וכבר הוסכם במגילת אסתר “להיות כל איש שורר בביתו”.

הנחת יסוד זו מחייבת לברר לעומק ובכובד ראש את שאלתך, כדלהלן.

לפי עיקר טענתך הרי שלמרות התהליך שעברת לא שינית את אורחות חייך מן הקצה לקצה, להיפך נשארת כלפי חוץ “חרדי למהדרין”, רק בבית פנימה אתה ידוע כבעל השקפות אנטי חרדיות מובהקות.

הפלא בעיני, עד כמה שאין שום השלכות מעשיות משמעותיות לתהליך שעברת, מה גרם לפיצוץ עם אשתך, האם אותה הגדרה עצמית ייחודית של ‘דתי’ ניו אייג’ פוסט מודרני? מה מתדלק לאורך זמן את הבעירה ביחסים בינך לבינה?

לא הרחבת בתיאור כיצד התפיסות המחודשות שלך על ‘תורה וחיים’ מוחצנות ומושלכות כלפיה, למה כל כך אכפת לאשתך שאתה רואה את עצמך תלמיד של הוגי הדעות החשובים שהזכרת כרבותיך, וכי “רק” בגלל שהיא חרדית היא לא יכולה לקבל מישהו שכל חטאו מסתכם בכך שהוא עוסק ומאמין בהגות יהודית מקורית ושונה.

אשתך וודאי מודעת ומרגישה שהיא מאכזבת אותך, יש להניח שהיא מתייסרת בתוכה ברגשות אשמה על כך שהזוגיות הרוסה, אולי היא סובלת מלחץ נפשי מתמשך נוכח הקונפליקט הלא פתיר ביחסים מולך.

נדמה שאתה עוסק רבות בחיפוש אינטלקטואלי, גם השמות של ההוגים החשובים שהזכרת הם בעלי עולם אינטלקטואלי בעיקרו, אבל בתוך כל דבריך לא ראיתי ביטוי מספק למה שאשתך ‘מרגישה’…

ברשותך, מבקש להציע בזהירות שעיקר הנושא פה הוא הרבה מעבר לויכוח אינטלקטואלי-השקפתי, עקרוני ככל שיהיה. מבחינתי המימד הנסתר והעיקרי בשאלתך נסוב על הצד הרגשי ביחסים עם אשתך וילדיך.

מניח מתוך לימוד זכות, שמרוב שקיעות בתהליך הדתי פנימי שעברת – שהיה כה קרוב לליבך, סימנת את המטרה בלי להצליח לראות ‘לרוב טלטולי הדרך’ מה אשתך מרגישה או מה הילדים חווים לאור התהליך הזה…?!

מאחר ששאלתך נוגעת בעיקרה לתהליך פנימי שאשתך ‘אמורה’ לעבור, אתה עוסק בציפיה שאשתך תשתנה… או באמצעות שינוי ההשקפה שלה והתאמתה לשלך ככל שתמצא איזושהי דרך לגרום לכך, או לכל הפחות ביחס מכבד ומקבל כלפיך וכלפי ההשקפות שגיבשת.

ומכיוון שזהו דבר פשוט שלא ניתן לנסות להשפיע עליה בלי לשמוע את הצד שלה, רואה זאת כזכות – אך גם כחובה – לנסות לשער מה עבר/עובר על אשתך והילדים מ”בחינה רגשית” בכל התהליך שעשית עם ‘עצמך’.

מעין דין “טענינן” לפנים משורת הדין, אנסה להיות לה לפה וללמד עליה זכות, להעמיד נקודת מבט אפשרית לשאלה: למה היא ‘מתחפרת’ כל כך בעמדה שלה והולכת נגד טבעה הבסיסי כאשה ולא מוכנה לקבל ולכבד אותך.

***

הכניסה לחיי הנישואין בחברה החרדית היא ייחודית בכך ששני הצדדים עסוקים בבירורים אינסופיים ובשבע דרישות וחקירות על טיבו של הבחור/ה ומשפחתו/ה, זהו תנאי בסיסי כדי שהשידוך יצא לפועל, בתפיסה החרדית רואים בהקמת תא משפחתי, בראש ובראשונה, חיבור ואיחוד בין אנשים בעלי תפיסת עולם ואידיאות זהות ככל שניתן.

בתוך דבריך התפלאתי לראות שהקשית האם זה נכון למצוא דרך לשנות את תפיסת עולמה של אשתך כלפי זהותה החרדית? כמדומני ש’קושיא מעיקרא, ליתא’ למה לי קרא? סברא היא! לא על דעת זה היא באה איתך בקשרי נישואין!

מדבריך נראה שהיא באה ממקום כל כך סגור ושמור עד שתפנית כזו תחשב אצלה כאיום קיומי, ממילא אין לך את הזכות לצפות שהיא תמיר את המנטליות וההשקפה החרדית האהובה עליה, היא לא יכולה ומוכנה לשינוי כזה, זה יחייב אותה להתכחש לרבדים העמוקים ביותר של הנפש שלה.

יתרה מכך, במצבים בהם מתערערת ההנחה כי המציאות מבוססת על חוזה ידוע וניתנת לניבוי, כאשר דבר שהיה אמין ללא עוררין מתגלה ככזה שאי אפשר לסמוך עליו, הרי שהערעור הכואב על המציאות הברורה מאליה גורר אחריו משבר אמון.

מבחינת אשתך הלא היא הייתה נאמנה – במלוא מובן המילה – לדרך המשותפת שלכם כפי שזו הייתה ביום בו היא בטחה בך לראשונה, יתכן שהיא מרגישה שאתה זה שנטשת… שלקחת ממנה את הביטחון / היציבות / הנאמנות שהיא כה צריכה ממך כ’בעל’, ערערת את כל תפיסת המציאות הבסיסית שלה.

כתבת שבתוך התהליך עברת תקופה “שהיית קיצוני נגד חרדים”, ככל הנראה בשלב זה מבחינתך כל דבר שריח חרדיות נדף ממנו עורר אצלך ריאקציה חריפה, האם אתה יכול לשער איך שיח כזה העכיר את הנפש של אשתך שהיא חרדית אדוקה ונאמנה? אולי בלי משים ההשקפה האנטי חרדית שלך הושלכה על האדם הכי פחות מתאים לכך (רמז, אשתך).

משער שבחלק גדול מטענותיך נגד החרדיות היה מן האמת, זה רק הופך את זה לקשה עוד יותר, כי הלא כתלמיד חכם מוערך וכאינטליגנט אתה יודע לנמק באופן ה”הגיוני” ביותר ולשכנע היטב בעד עמדתך השוללת לחלוטין את החרדיות, משכך אשתך החרדית הרגישה שוב ושוב שאתה מקטין ושולל אותה… בלי לשים לב, כמובן.

השפעת על המרחב האישי של הקרובים אליך ביותר, פעלת במרחב הזה כבתוך שלך, האם אשתך והילדים חשו “שקופים” והם למעשה היו “לכודים” בתוך מערכת היחסים איתך, בלא לקבל ממך את האפשרות הבסיסית להיות גאים ושלמים עם הלך הרוח, תפיסות העולם, ההנהגות, סגנון החיים ואף הסלנג ‘החרדי’ המוכר והידוע להם.

יתכן שבשלב זה אשתך חוותה צורך עמוק להתגונן על הזהות הכי בסיסית שלה – החרדיות, זהות שהותקפה בעוצמה רגשית רבה דווקא מצדך, בעלה המוערך, הדמות הכי משמעותית וקרובה בחייה.

דרכה של אשה לחלוק את חוויותיה וכאביה הרגשיים עם בעלה, היא מצפה ממנו להיות מקשיב ושותף, האם אשתך יכלה לשתף אותך בחוויות הכואבות שלה מהתהליך האנטי חרדי שעברת בחריפות לנגד עיניה, דיברתם על תחושת חוסר הוודאות הגדול שאפף את התהליך שלך לעבר הבלתי נודע (מבחינתה)?

אפשר שאפילו היא לא הצליחה לבטא או להעלות למודעות שלה-עצמה את התחושות הקשות, בגלל זה היא אולצה להציג את המחלוקת ביניכם כנושא ‘השקפתי-עקרוני’ נטו ולפסול אותך.

קיימת אפשרות שכדי להגן על זהותה החרדית אשתך נדרשה להתבצר דווקא בעמדה כזו שלא מאפשרת כל פתח לגמישות מחשבתית ולסובלנות, היא פיתחה תגובה פרדוכסלית ודווקנית, היא דבקה בערכים שהיא גדלה עליהם כי זה הבסיס הבטוח ביותר שנשאר לה, בכך היא אף מציבה לך גבול ברור, היא עומדת על זכותה הבסיסית להגדרה עצמית משלה.

אולי כלפי חוץ היא מתלוננת עליך שאתה אדם בעל השקפות משובשות, כשבעצם היא בכלל זועקת זעקה חרישית שאיננה נשמעת, כזו המלמדת על כאב ופגיעה עמוקה שרוחשת לה מתחת לפני השטח… זה יכול להיות ההסבר לבעירה המתמשכת ביחסים ביניכם?! אחר כל זה, כעת אתה מצפה שמבחינה רגשית היא תישאר קרובה אליך ותעריך אותך, הייתכן?

שאל את עצמך: עד כמה חשוב לך למצוא חיבור עם אשתך רק בתנאי שהיא “דומה” לך, שהיא בדעה תמימה איתך?

האם אתה מצפה שאשתך תהיה נטולת אישיות משל עצמה, נטולת זכות בחירה, שהיא כל פעם תתאים את עצמה ואת ערכיה ותזדהה עם דעותיך המשתנות ביחס לתהליך האישי-פנימי שאתה עובר? האם אשתך אמורה לשמש סוג של ‘קהל’ עבורך?

אתה מציג כאילו הילדים ‘זו לא הבעיה’, כאילו לימודים אקדמאים ‘הם לא הבעיה’, אתה למעשה ממשיך להתלבש כחרדי, ממשיך לנהל אורח חיים חרדי באופן כללי, מחנך את ילדיך כחרדי, רק בהשקפותיך אתה שולל את החרדיות מכל וכול, נדמה שלטענתך הכל נמצא רק ברמת המחשבה וההשקפה וניתן לחיות חיים כאלו בהסתרה מלאה (אגב, כמה אנרגיה נפשית נדרשת ממך עבור הסתרה זו?).

אם כנים הדברים, אל לך לצפות לפסוח על שני הסעיפים – גם וגם, אשתך לא יכולה להרגיש קירבה וכבוד כלפיך בעוד היא “פגועה” עד עמקי נשמתה (!) בלא ששמת לב, כמובן. לא מדובר כאן ביכולת להפריד בין המחשבות ההשקפתיות לבין הרגשות, כי מתחת לפני השטח הכל כאן זה “רק” עניין של רגשות, הרגש הוא אחד ומעורב זה בזה.

כך גם לגבי הילדים, אני תוהה בקול, עד כמה אתה מודע לקונפליקט המנטלי והמתח שרוחש בקרבם מתחת לפני השטח.

כתבת שהילדים נמצאים במוסדות החרדים הכי טובים, אתה באמת מאמין שילדיך יכולים לחיות לצידך בלי להרגיש את כל הקונפליקט המורכב הזה באישיותך, גם אם אתה משקיע בהסתרה זה מוכרח לבצבץ מבין הסדקים, האם ילדיך לא מכירים את אבא שלהם, הם לא יודעים מה הוא חושב?

סביר להניח שבבית הם נחשפים בשפה עשירה ומשכנעת להשקפות אנטי חרדיות מובהקות, ואילו במוסד הלימודים הם נדרשים ושואפים להתאים את עצמם לנורמות הקהילתיות-החרדיות המקובלות. המתח הנוצר מן הפער הזה בין דמותך והשקפותיך כפי שזו באה לידי ביטוי בבית לבין הקהילה ומוסד הלימודים החרדי שלהם, עלול לגרום לילדים, מתחת לפני השטח, להימצא במצב אבוד / מבולבל / לא מובן, סביר להניח שלמצב זה השלכות משמעותיות על הילדים לטווח ארוך, לא כך?!

***

שאלת “מה אתם יכולים לייעץ לי”. – תשובתי מורכבת מכמה חלקים.

א.

לפני הכל אשתך צריכה לאוורר את הרגשות השלילים-הקשים שרוחשים בתוכה, לעבד את החוויה הלא-פשוטה שהיא עברה, בעניין זה מקובלנו ש’אין חבוש מתיר עצמו מבית האסורים’, לכן עיבוד זה עדיף שייעשה במסגרת טיפול זוגי פסיכודינמי.

במהלך הטיפול תוכל גם אתה לחזק את היכולת האמפתית שלך כלפיה, לברר בהדרגה מה קדם אצלך ברמה האישית לכל התהליך הזה שעשית, לעבד את החוויות האישיות שדחפו אותך להשקיע אנרגיה נפשית גדולה כל כך בתהליך… להתמודד עם כל הקשיים שכנראה פגשת בדרך.

[אם אתה נדרש להמלצה על איש מקצוע מתאים, פנה שוב ל’אקשיבה’ ותקבל מענה לכך.]

בשלב זה מציע לך לכבד את ההתרחקות שלה, אל תפרש את זה מעבר למה שזה, השתדל לדון אותה לכף זכות עד קצה גבול היכולת, היא לא אשמה… למרות שאתה מתמודד עם קושי גדול בגלל יחס לא מכבד מצד אשתך, קח עליך את האחריות והקפד שלא לתבוע עבור עצמך את תפקיד ה”קורבן”.

תן לגיטימציה ומקום לקושי הרגשי של אשתך, פנה אליה בצער ובכאב, תודה בפניה שכנראה לא ‘ראית’ אותה מספיק לרוב סערת התהליך הפנימי שעברת, שאתה מבין שהדבר שהכי מפריע לאשה הוא שלא ‘סופרים’ אותה ולא ‘רואים’ אותה.

מעתה תשתדל ככל יכולתך שלא לייצר ‘משבר’ כאשר אתה רואה שהיא פועלת בשונה ממה שאתה מצפה ממנה.

במקביל תשכיל להיכנס לנעלים של אשתך, ‘להפנים’ מה היא ‘מרגישה’, גלה אמפתיה אמיתית (!) גם כלפי רגשותיה הסמויים, הדגש בפניה כמה היא חשובה ונצרכת עבורך, תן הכרה והערכה מצידך לתפיסת המציאות שלה כמות שהיא, תאשר לה ‘אתה-מצידך’ שהיא יכולה להיות שמחה ושלמה לחלוטין עם עצמה ועם החרדיות שלה.

חשוב שהיא תשמע ממך בפה מלא, שזה בסדר שיש לה דעות עצמאיות משלה, ואתה לא מצפה ממנה לשנות את הזהות החרדית ואת החיים שלה, זה יחזק אצלה את החוויה שאתה “רואה” אותה, ואתה ממשיך את המסע לצידה באותה שותפות ותמיכה כמו שהיה כשהכרתם!

למרות שאתה בטוח שהדרך שלך כיום היא-היא הנכונה באופן בלעדי והחרדיות משוללת מכל וכול, תדגיש לה שזו “רק” לעניות דעתך וזו הדרך המתאימה עבורך אך בהחלט קיימת אפשרות שאתה טועה והיא צודקת… ככל שתצליח ללמוד שלא “לשלול” את אשתך על החרדיות האדוקה שלה, כך היא תוכל לעשות צעד לכיוונך ולקבל אותך!

על כל פשעים – תכסה אהבה.

ב.

ליבת השאלה עוסקת ב”ערך העצמי” שלך כפי שהוא משתקף אליך על ידי אשתך, יש לך תחושה ש”מגיע לך” ממנה יחס מכבד ומקבל – למרות הכל (!), אתה מצפה למצוא את דמות עצמך המוערכת משתקפת ביחסים עם אשתך, שאף היא תשמש מעין ‘מראה’ שתשקף אליך דמות יפה ומוצלחת / צודקת מעל לכל ספק, תספק לך את האישור שאתה כה זקוק לו — ‘אישור’ מלשון ‘מאושר’.

הבעיה שאתה מתייצב מול אשתך בעמדת “נזקק” ביחס לערך העצמי הבסיסי ביותר שלך, זה ההיפך מגבריות אמיתית, אתה אמור להיות מוביל במובן הזה שהערך העצמי שלך אינו מושפע ממשהו חיצוני, למד לבנות את הערך העצמי שלך ולבסס אותו “באמת”.

כל עוד אתה לא תרגיש ‘שלם’ עם הקו שלך בחיים, לא תוכל להיות מוביל ולהנהיג את ביתך, זה דומה לבחינת “מנוח עם הארץ היה והלך אחר אשתו”.

כדי להיות ‘בעל’ ישנו תנאי שהוא קבלת כבוד בסיסי מצד האשה – כפי שביארנו בתחילה, אך זה מצליח רק כשתחושת ההערכה העצמית שלו איננה שברירית מידי, כשהערך העצמי שלו מחוזק ובעל עמידה איתנה לעצמו.

לפעמים יש מצב שבעל מרגיש שאשתו לא מעריכה אותו, אך זה בגלל שהוא משדר שבעצם כל ערכו העצמי תלוי ועומד במה שאחרים חושבים עליו, אשתו קולטת שהוא לא מספיק שלם עם עצמו בלי מחיאות הכפיים שלה.

להמחשה, הדבר דומה למי שאומר לחבירו: “אם תעריך אותי, אז אני ארגיש טוב”! חבירו משיב: רגע, אבל למה שאני אעריך אותך אם אתה בעצמך אומר שאתה תרגיש טוב “רק” אם אני אעריך אותך, יש כאן הודאת בעל דין שאתה לא ראוי להערכה…

בנוסף, מי ששלם עם עצמו על פי רוב לא ירגיש צורך להיאבק מידי כדי להוכיח את צדקתו, הדעות שלו יהיו פחות קיצוניות, הוא ירגיש פחות את הצורך להדהד את דעותיו שוב ושוב, הוא יוכל להיות רגוע לקבל דעות אחרים שלא חושבים כמוהו, כי מה שהוא – טוב לו בזה!

לסיום –

הזמן את אשתך לראות במשבר ביניכם חלק מההשגחה הפרטית המלווה את חייה, זהו אתגר שהוצב לפתחכם כזוג, אתגר שמחייב את שניכם לגדול ולהתפתח בעבודת המידות, זוהי חלק מעבודת ה’ שלכם, לגשר על הפערים ולקבל ולכבד אחד את השני.

מה שחשוב הוא שעבורכם חיזוק הזוגיות יהיה ערך עליון שתהיו מוכנים להילחם עליו יחד, מאחל שתצליחו לכוון את האתגר לכיוון של גדילה וצמיחה.

איש ואשה זכו – שכינה ביניהם!

בהצלחה בהמשך הדרך,

חיים עוזר ה.

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

8 תגובות

  1. לשואל היקר ולרב הכותב היקר.
    אני בן 25. לפני כמה שנים נחשפתי כמוך להגותו של הגרי”ד סולובייצ’יק, ואחריו הרב ליכטנשטיין, הרב מידן, הרב נבון, ובאופן כללי רבני ישיבת הר עציון, וכמובן הרב זקס.
    אני מכיר את הקונפליקט הנורא הזה, בפרט עכשיו בימי הקורונה שהיהדות החרדית עומדת למשפט שדה על כל המחדלים והטעויות שלה.
    גם אני התחתנתי עם אשתי היקרה, שהיהדות החרדית מאד יקרה לליבה (אם כי לפי התיאור פחות אדוקה מרעייתך) למדתי דבר אחד שיכול לעזור לחיות באושר גם במצב הנוכחי.
    כל מי שנתקל בהגות של הרב סולובייצ’יק בגיל מאוחר מגיע לאיזו מסקנה קיצונית כאילו ההגות הזו לא מתאימה לאדם חרדי, [לדוגמא הצורך לרכוש השכלה כדי להפיח תורה בכל מקצועות החיים לא קיים בהגות החרדית שם אדם “נאלץ” לעבוד ו”נאלץ” לעשות תואר בשביל זה] ולכן נוצר איזה מצב טעון שהאדם שולל מכל וכל את החרדיות כדי שיוכל להגשים את עצמו בהגות של הרב
    זו טעות גדולה וכאן אני רוצה להציע לך משהו
    אפשר להיות חרדי (!!) גם אם לא מסכימים עם “הגות” המיינסטרים אפשר להיות סולובייצ’יקי בלי לחשוב כל הזמן “החרדים טועים, החרדים ככה או אחרת” פשוט להרים את האף ולהגיד אני משתייך לחברה החרדית אבל ההגות הפנימית שלי שונה
    אתה לא צריך לצאת בהצהרה אני יוצא לעבוד כי חייבים!! פשוט תצא כי צריך
    אף אחד לא יפגע מזה, תוכל לצאת ללימודים תוכל אפילו (!!) לא להצביע ג’ תוכל לסלוד מכל מי שקורא לשוטרים נאצים ותוכל אפילו לשמוח ביום העצמאות על הנס שקרה לנו כאן.
    תוכל לשמוע שיעורים של הרב שרלו תוכל להגיד “הרב” דוד סתיו תוכל להאמין שתלמידי חכמים יש בעוד מגזרים, תוכל לחשוב על מדינת ישראל כמתנה הכי טובה שעם ישראל קיבל מזה הרבה שנים תוכל ללמוד תנ”ך בכל צורה לימודית שתרצה תוכל ללמוד מורה נבוכים
    תוכל ללמוד ש”ס שטיינזלץ ותוכל להאמין שיש מקום לפמניזם ביהדות
    שום דבר מהדברים הללו לא יהפוך אותך לפחות חרדי אל תיתן למונופול החברתי להרוס אותך
    אני רוצה להגיד לך יותר מזה גם בציבור הדתי לאומי המיינסטרים לא תופס את הגותו של הרב סולובייצ’יק כנראה מפני שלא היה מספיק “ממלכתי”
    התפקיד שלנו זה לחיות חיי תורה בגדר “סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמיימה
    לא לפחד מאף אחד חוץ מה’ להראות לאשתך כמה שאתה מעריך את החרדיות ולוקח אותה ו”משכלל אותה” לא נהיה פחות דתי בלעדיה אדם שעושה דברים חיוביים וחושב לא רק על עצמו אלא גם על הסובבים אותו כל היחס אליו משתנה
    פשוט תראה פחות אנטיגוניזם תראה הערכה לגדולי התורה של הציבור החרדי תתלהב מלשלוח את הילדים לחיידר (אחרי הכל גם אתה למדת בחיידר ובסוף הכל בסדר) תצהיר בבית שחיילים עושים המון כדי להגן עלינו ואפשר וצריך להתפלל עליהם ותוסיף שגם בחורי ישיבה עליהם עומד העולם יש להם מעמד של יקירי העולם אצלך בבית
    לדעתי אתה תראה שהעסק משתנה הכל נהיה טוב יותר
    מקווה שהועלתי ה’ ינחה אותך בעצה טובה
    ותתברך בעצתו של משלי “בכל דרכיך דעהו והוא יישר ארחתיך
    “בכל דרכיך ומעשיך השתדל לדעת השם יתברך… בזה תדבק תמיד בשם יתברך גם בעשותך הפעולות הגופיות, וזה יהיה סבה שיישר הש”י אורחותיך מצד השגחתו הדבקה בך” (רלב”ג)
    דניאל

  2. שלום רב
    מה ההגדרה של חרדי?
    מה הפירוש למלה “חרדי”?
    להיות חרדי פירושו לחשוש.לחשוש ולבדוק כל הזמן אם אני עושה את רצונו של הקב”ה ולעבור את העולם הזה בשלום.
    אני בא מעולם שאינו חרדי אבל היום לאחר הרבה שנים אני מעריך את הזרם החרדי יותר מכל הזרמים. גם אני היום בהלם מהתנהגות ציבור גדול בחרדים בנושא הקורונה וכן מהרבנים שלהם, אך בצד השני ישנם בעיות יותר גדולות. אומר לי “רב” שהוסמך ע”י סולובייציק או בישיבה שלו בחו”ל שהוא מוכן לערוך קידושין לזוג יהודי בלי שירשמו ברבנות ומבלי שירשם בתעודת הזהות שהם נשואים. על הכתובה שגם היא לא סטנדרטית וחותמות עליה בנות בתור עדות. לשם אתה רוצה להגיע? אתה תמים וזה טוב אבל היה ער לסכנות. היהדות לפי ראות עיני משולה לשביל צר במעלה הר שמימין ומשמאל יש תהום. ירידה מהשביל יכולה לגרום להדרדר ואז הרבה יותר קשה לחזור. אין מניעה שתלמד את החכמות שהקב”ה נתן לנו כגון מתמטיקה, פיזיקה, וכו’. בגמרא גם כן תמצא אותם וגם הרמב”ם למד אותם. אל תבלבל בין עושר רוחני לשמירה על המצוות ועל האמונה הטהורה הבלתי מתפשרת עם חיי העולם הזה.
    מה תאמר עם רב חשוב לא חרדי אומר שהוא לא שולל את הדעה שאדם בא מהקוף !!!
    אתה מסכים לזה?
    חפש בגוגל “האם האבולוציהסותרת את התורה” תשובה של הרב שלמה אבינר.
    מקווה מאד בשבילך שתצליח לתפוס מחדש את הכיוון הנכון ותעריך אז לאין קץ את אשתך.
    בקש מהקב”ה שיאיר את עיניך. הרבה בתפילה.
    בהצלחה בעזרת השם
    אבשלום

    1. במחילה מכבודך
      לא פתחת מעולם ספר של הרב סולובייצ’יק
      ולהביא לי דוגמאות קיצון לא שולל מה נכון מה לא בכל מקום יש מצבי קיצון
      החסידים מתנהגים בצורה מזעזעת בקורונה
      האם זה שולל את החסידות??
      חס וחלילה
      פשוט זה לא החסידות
      הקיצונים קוראים לאחרים נאצים חרדקים שיקסע רשע ועוד מרעין בישין
      האם זה שולל לגמרי את סאטמר??
      למה אתה לא מסוגל להתמודד עם הגות לקרוא אותה ולהבין מה נכון מה לא.
      כנראה קשה לך לקרוא, אז יותר קל פשוט לפסול

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

אני לא מרגישה שאני רוצה להתחתן... יש לי בעיה?
אני בחורה דתיה חזקה, כך שבציבור שלנו כבר יחסית מקובל שבנות יתחתנו בגיל הזה(לצורך העניין כבר יותר מחצי מהכיתה שלי התחתנה…). הבעיה היא שתמיד הרגשתי שונה מאותן הבנות… כאשר כולן היו קושרות מטפחות, מקוות ומייחלות להקים משפחה זוגיות כבר מגיל קטן, אני לא הרגשתי את זה, הרגשתי שאני קטנה מידי,...
לשתף בזוגיות בסערות שעוברות עלי?
ממש תודה על התשובות באתר, ניכר שהצוות כאן מקצועי ומבין בתחומו! הקדמה שאולי פחות נצרכת: ב”ה ארוסתי ואני נתחתן עוד חודשיים. לא מזמן קרה שהיה לי יום עם תחושת תסכול גדולה מאוד מכל מיני דברים שהצטברו, דיברתי עם ארוסתי היא שאלה אותי מה שלומי ואז פשוט הבכי התפרץ… שיתפתי. יום...
מה יהיה עם הזוגיות שלנו?
אני בת 27 . אני ובעלי נשואים 7 שנים ויש לנו 2 ילדים מתוקים .. מתחילת הנישואים היו קשיים . בהתחלה הוא היה מסור וקשוב וניסה לעשות הכל כדי שיהיה לי טוב . אני כנראה לא הייתי בשלה לנישואין והיה לי מאוד קשה עם השינויים שהנישואין הביאו איתם ונתתי לו...
פערים שהולכים וגדלים ביני לבין אשתי
כבר תקופה ארוכה שמפריע לי משהו בזוגיות שלנו שלי ושל אשתי. אז קצת רקע על הזוגיות שלנו :יש לנו זוגיות יחסית טובה אני מגדיר את זה הכי טובה, כי בשבילי זה טוב. אנחנו הורים ל-2 תכף לשלושה ברוך ה’, שנינו בערך באותו גיל התחתנו לפני 10 שנים, סך הכל הפערים...
בעלי נהיה קיצוני ומחמיר מדי בשבילי
חוזרת בתשובה, בת 27 ובעלי בן גילי. הכרתי אותו לפני החזרה בתשובה כשהוא היה גוי.. אני באה ממשפחה חרדית עם רקע של כפייה וקיצוניות בילדות, אבא שלי ביד אחת אחז את ספר הזוהר וביד השניה היה מכה אותי ללא רחם על כך שברחתי מהבית בלי גרביים, יצאתי בשאלה כי רציתי...
אשה כעסנית ותוקפנית- האם להתגרש ממנה?
נשוי בשנית מזה 7 שנים , ללא ילדים משותפים ילדה אחת , שלה . אשתי מתגלה כאדם חרדתי , נוירוטי , חסרת סבלנות באופן קיצוני , מתבטאת הרבה פעמים בכעס ותוקפנות . בשל המצב הקיים , הרבה מהתגבות שלה מוקצנות . אציין רק ששנינו דתיים , אני בא מבית הרבה...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן