The Butterfly Button
אני ספרדיה וממש שמחה בזה-אבל מגדירה בעצמי אנשים לפעמים

שאלה מקטגוריה:

שלום..
יצא לי להיתקל בחיים בסיפורים על גזענות בין ספרדים לאשכנזים,
כידוע, זה לא נעים בכלל..
במיוחד אם אתה בצד שמתנשאים מעליו וחושבים שיודעים עליו משהו, אבל בעצם כמעט ולא יודעים, ואולי מעדיפים לא לדעת, מין תפיסה מנותקת וכואבת.
כבחורה צעירה, שגדלה בבתי ספר שמעורבים מספרדיות ואשכנזיות, כשהייתי נתקלת באמירה או משפט של גזענות, זה גרם לי להתחבר מאד מאד לעצמי, לברר מה קורה לי? איפה אני מול ה’ בהקשר הזה? איפה האנשים עם המשפטים האלו מול ה’? איזה בנ”א אני רוצה להיות בעולם? מה התכלית והמטרה פה?
והגעתי להרבה מסקנות, ואחת מהן היא, ענוה.
ברגע שאני מבין שכל מה שקיבלתי זה מהקב”ה לתפקיד שלי- אני לא ארמוס ואבטל את מי ששונה ממני. הרי, בסוף באנו לעולם הזה לתכלית נשגבת, אנחנו פה בלבושים, שהם בהחלט חשובים, אבל העיקר? לא, הם לא העיקר, וכידוע שיש ניסיונות גם לעשיר וגם לעני, ושניהם נבחנים מול ה’ בהתאם לאמונה ולמעשים שלהם.
אז למה פניתי אליכם?
כי לפעמים אני עדיין מרגישה, (וזה לגיטימי) שגם אני נתפסת להגדרות האלו, ומגדירה אנשים על כל מיני דברים..
אני יודעת שיש בזה גם טוב,
אבל אשמח גם לדעת, איך אפשר להסתכל במבט עמוק וגבוה יותר..
תודה רבה לכם! נהנת לקרוא כאן.

תשובה:

שלום שואלת יקרה,

אני מתפעלת מהשאלה שלך, שיותר משהיא שאלה היא מביאה איתה תשובה ודרך לעבודה פנימית בונה ומחזקת של הערך העצמי מול מערערים חיצוניים. את מביאה בדברייך גישה יפה ומרגשת לסוגיית ההתנשאות העדתית. בראייתך את מתייחסת למהות הפנימית לעומת הלבושים, למשמעות (תפקיד ותכלית) לעומת השטחיות של מה ‘שנחשב’ לשווה, להיכרות וחיבור לעומת ניתוק והתנשאות. למרות שאת מבינה שיש, לפעמים, לגיטימציה להגדיר אנשים, את מבקשת עוד עומק ועוד גובה בראייה שלך את הדברים.

דברייך הם כה חכמים, לכן, אתחיל קודם כל בהצטרפות אליהם ובחיזוקם. אינך אומרת ‘אל תתנשאו כי כולנו זהים, כולם אותו דבר’ אלא את אומרת ‘אינכם מכירים את המיוחד והטוב שיש בקבוצה שלי. אתם מפסידים את הגוון הנוסף שיש לנו להציע לכם’. הכאב הוא כאב של פגיעה על כך שבאמירה או משפט מבטלים קבוצה שלימה, על כל הטוב שבה, סתם כך, מתוך ניכור והתנשאות שמקורם בגאווה. דרך ההתמודדות שלך היא לא דרך של מאבק והבאת טיעונים בסגנון של ‘אנחנו יותר טובים’ או של ‘כמה אתם גרועים’ אלא בחרת בדרך המשובחת של התבוננות פנימה והתחברות למהות העמוקה והאמתית שלך. את בוחנת מי את באמת, על רקע הקולות שבאים לזלזל ולהוריד (אולי לא בכוונה, אולי מבורות, אולי ממחשבה שטחית). את לוקחת אירועים כואבים שיש בהם סיכון לערער אותך ולהוריד את ערכך בעיני עצמך ומנצלת אותם כדי להגדיר את ערכך האמתי. כל ארוע כזה מברר בך יותר ויותר מי את מול ה’ (ולא מול דעות מזדמנות של אנשים מזדמנים), מהי האמת לאמיתה באירועים אלו, מהי התכלית.

וואו!!!!

אני מאמינה שעבודה זו, בנוסף לכך שהיא מחזקת את ערכך העצמי הבלתי מותנה, מוסיפה בך חמלה כלפי המתנשאים יחד עם רצון להשתפר ולא ליפול למקומות כמו אלו. ייתכן שעל הרקע הזה מפריעות לך הפעמים שבהם את מוצאת את עצמך מגדירה אנשים אחרים על פי קריטריונים חיצוניים, אם בתחום העדתי ואם בתחומים אחרים.

אכן, הדרגה הגבוהה באדם היא לא להיכנס להגדרות וסיווגים או לפי לשון המשנה בפרקי אבות פרק ב’ “אל תדין את חברך עד שתגיע למקומו”. אך הנטייה האנושית היא כן להגדיר אנשים, לפי הנתונים שניכרים לעין, כבר ממבט ראשון. זהו מנגנון טבעי שיש בו היבט הישרדותי הגנתי. עם כל אדם שחולף על פנינו, המוח מציב אוטומטית את השאלה – “הלנו הוא אם לצרינו?”. באירועים שונים שקורים לנו אנו, אוטומטית, דנים את האנשים שסביבנו. לכן, בפרקי אבות פרק א’ מופיעה משנה נוספת שגם היא מדברת על ההתייחסות שלנו לבני אדם – “הוי דן את כל האדם לכף זכות”. הפרוש הפשוט לשני חלקים אלו הוא “אם אתה כבר דן אנשים (ואתה הרי דן), אז תדון אותם לכף זכות”. כלומר, להגדיר אנשים זה לגיטימי וטבעי אך יש לכוון זאת לטובה, לקחת את ההיבט החיובי שבהגדרה ובו להכתיר את האדם.

קומה גבוהה נוספת, בעבודה שלנו, היא לקחת את הטוב הזה שקיבלנו מההגדרות ומהדיון לכף זכות ולהפוך זאת למשימה בעבודה האישית שלנו. הענווה שאת מתחזקת בה, בניסיונות שאת עוברת בנושא, מאפשרת לך לקחת את השונות בין הקבוצות לצמיחה אישית ועוד יותר מזה, לצמיחה של כלל החברה שלנו. כך קטן הניכור, בין הקבוצות השונות והחיבור והאחווה גדלים.

דוגמאות:

1. אם רואים אדם, ששייך לקבוצה מסויימת שיש לה מאפיין של דקדוק בהלכה שבאופן לא מפתיע מדקדק בהלכה והדקדוק מלווה בלחץ כלשהו. המבט הגבוה יהיה, לקחת מאותו מאפיין חיובי, משהו להתקדמות האישית שלנו בעבודת ה’ ולהתעלם מהיבטים של כף חובה שבמעשיו (שגם הם מגדירים את הקבוצה שלו).

2. אם רואים אדם ששייך לקבוצה שמשקיעה במיוחד באהבת ישראל, עושה מעשה של הטבה לאדם רחוק על חשבון דקדוק בהלכה. המבט הגבוה יהיה להתחזק באהבת ישראל (ולא לוותר על הדקדוקים).

באופן הזה, למרות שאנו, לפעמים, מגדירים ומסווגים אנשים לפי קבוצות, אנו מקיימים את דברי המשנה ודנים לכף זכות, רואים טוב בקבוצות השונות ולומדים מהטוב של כל קבוצה וקבוצה. כך אנו זוכים לצמיחה אישית וקבוצתית.

אני מקווה שכיוונתי לבקשתך.

יה”ר שנעשה את העבודה החשובה הזו כולנו, כל עם יישראל.

בהצלחה בכל,

פנינה

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

תגובה אחת

  1. עוצמתי וחזק! השאלה ממש ממש יפה וכנה והתשובה עזרה לי מאוד מאוד!
    אני אשכנזיה ממשפחה לא גזענית ומאוד אידיאולגית בעניין הזה, למרות זאת הגעתי למצב שראיתי שיש שוני מאוד גדול בין קבוצות שונות, בצורת החשיבה, בסגנון החיים, בשימת דגש על דברים שונים ועוד. ואז הגעתי לשאלה האם מותר לי לפסול את השוני. השאלה מנקרת אצלי הרבה זמן ועכשיו אני חושבת שקיבלתי את התשובה.
    תודה רבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

לסיים את החיים בתקופה הכי טובה?
אני רוצה למות.. ולא בגלל שקשה לי בחיים לא בגלל דכאון או משהו בסגנון אני לא מתכוונת להתאבד ח”ו אבל אני בזמן אחרון התחלתי לחשוב . אני טובה אני עושה הרבה מצוות אבל גם עושה הרבה עבירות אבל בדיוק עכשיו חודש אלול שמעתי שיעורים מרגישה באמת באמת טובה אבל עדיף...
אני חרדה מראש השנה!!
יש לי שאלה שממש מציקה לי. ותודה על הפלטפורמה הנהדרת והיחידה הזאת, הצלת נפשות.. אלול עושה לי חרדה. אבל לא חרדה טובה בעיני, חרדה שאני מפחדת מראש השנה, מפחדת מעונשים, מזה שאומרים אימת הדין, מלשמוע שופר , מזה שקובעים מי יחייה מי ימות וכ’.. ולמען האמת , החרדה הזאת לא...
איך להגיע מוכן לראש השנה?
לקראת ראש השנה אני מרגיש מבולבל, רוצה לעשות סדר ולקחת על עצמי דברים ובנוסף לחזור בתשובה על דברים מסויימים ולעשות דברים. פשוט לא יודע לעשות סדר בדברים, אילו דברים לקחת על עצמי? מה צריך לזכור ולדעת לפני ראש השנה וגם בזמן ראש השנה שדנים את האדם, כשאומרים לעשות תשובה, אף...
מה המשמעות של החיים? בשביל מה אנחנו חיים?
מה המשמעות של החיים? מציק לי שזה החיים, אני לא מוצאת בהם עניין, (יש לי חיים ממש טובים, אני מאוד חכמה, טובה, אוהבים להיות לידי, יש לי הורים טובים, סביבה טובה, יש למשפחה כסף אני דיי מקבלת כל מה שאני רוצה, התקבלתי לעבודה שרציתי, סיימתי תואר במדעי המחשב בהצטיינות, (כאילו...
יחס התורה יהדות לאנשים עם מוגבלות
היי תודה על האתר הזה מיליון פעם תודה:) יש לי שאלה שחשובה לי, לאחרונה יותר ויותר מדברים על לקבל את השונה את האחר , ובכלל שגם אם יש בי חלק שאני פחות אוהבת חיצונית, זה לא מעיד על השווי שלי כאדם. החינוך לראות אנשים בעלי מוגבליות כשווים הוא מבורך.. נכים,...
אני מפחד מאלוקים ולא מסוגל לבטוח בו
שלום רב לצוות הנהדר של אקשיבה. תמיד אומרים שמי שמאמין בקדוש ברוך הוא הוא שלֵו, רגוע ומרגיש תחושת בטחון. עד עכשיו האמונה בקדוש ברוך הוא מסיבה לי לא תחושות כאלה, אלא ההיפך: תחושת של חוסר אונים מוחלט. אני מרגיש שאין לי מה לעשות מול עצמתו וכחו של אלקים, ואין שום...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן