The Butterfly Button
אני נשאבת לסרטים כדי למלא את הריקנות שבי

שאלה מקטגוריה:

שלום,
אני לא יודעת אם אצליח להסביר את עצמי אבל יש לי משהו שממש מציק לי ואני לא יודעת איך להתמודד איתו-
אני בת למשפחה חרדית סטנדרטית, יש לנו מחשב מסונן בבית, מתחילת הקורונה שהיינו כל ביום בבית אמא שלי התחילה לראות סרטים-נקיים “יחסית”, בהתחלה היא לא הרשתה לי לראות אבל בגלל שהיה לי נורא משעמם ובחוסר סיפוק עצמי ודכדוך היא נתנה לי לראות חלקים מהסרט, והסרט גרם לי גם לדברים טובים כמו: הרגשתי שיש לי לאן לברוח, זה גרם לי לבכות, הציף לי רגשות ולימד אותי גם כמה מסרים, אך עם זאת היו לסרטים השפעות שליליות – מראות לא כ”כ טהורים.
עכשיו ממש קשה לי לעצור את עצמי ולא לראות גם בגלל שאין לי אמת מוחלטת שמה שאני רואה זה רע וגרוע וזה עבירה כי אם זה היה כך הייתי מיד מפסיקה- כמו להדליק את האור בשבת וכו’ אבל בגלל שאני נורא מבולבלת אם זה מספיק רע בשביל שאני אפסיק זה נורא קשה לי כי יש לי קול פנימי שאומר: זה לא כזה גרוע…זה נותן לך גם דברים טובים וכו’- ואז אני אומרת לעצמי יכול להיות שזה היצר הרע אבל אני נורא מבולבלת.
ואני יודעת שיש זמנים שבהם אני נורא מיואשת ומרגישה ריקנות ולא מוצאת פתרון אחר למצוקה שלי אז אני פשוט נשאבת לסרטים וזה מבריח לי את כל הרגשות הקשים. ואז נוצר מצב שאני מאשימה את עצמי בזה שאני מקלקלת את הנפש שלי. והרגשות האלה נורא קשים ואני לא מצליחה להתמודד איתם.
אני ממש אשמח שתענו תשובה למצוקה שלי.
תודה רבה רבה!

תשובה:

שלום לך נערה יקרה, מתוקה ומודעת לעצמה!

השאלה שלך מהממת, היא טומנת בחובה עומק מעבר לפני השטח, ולדעתי היא מייצגת תופעה רחבה מאד שקרתה בעקבות השיעמום והשהות הממושכת בבית בזמן הקורונה. אפשר להבין מאיפה זה בא. סרטים הם משאב קל, נוח, זמין להעברת הזמן ולניטרול מחשבות מציקות, הם מכניסים אותך, בדיוק כפי שתארת, ליקום מקביל, לזמן ומקום שהם לא הכאן והעכשיו שלנו, ולא פלא שאנשים רבים, בכל הגילאים, מוצאים שם פיתרון לבעיותיהם.

ברשותך, אחלק את השאלה שלך לכמה חלקים:

1. ראשית – השאלה שלך משקפת מישהי שכבר נחשפה ונכנסה אל העולם הזה. חשוב לי להגיד שהתשובה לכך תהיה אולי שונה מעט ממישהי שבכלל לא מכירה את העולם הזה ושואלת שאלה כללית ותיאורטית.

2. יש כאן היבט נפשי והיבט השקפתי/דתי אם תרצי לקרוא לזה. כלומר גם בחורה לא דתיה יכולה להרגיש אתגר מול בזבוז הזמן וההישאבות לעולם הסרטים/אינטרנט וכד’. את מוסיפה כאן גם נפח כאדם דתי, עובד ד’ ששואל על התוכן של הסרטים ולא רק על המסגרת של הדבר. ולכן אתייחס לשניהם בנפרד:

3. לגבי העניין הנפשי – קחי לך כלל אצבע לחיים: כל הרגל שהופך להיות הבוס שלי -הוא נורת אזהרה. כולנו חיים היום באופן שיש לנו זמן פנוי לתחביבים ועיסוקים שהם לא עבור הישרדות , זה משהו יחסית חדש באנושות , שלאדם יש סתם זמן ככה באמצע היום, לעשות תה שהוא רוצה ולא לעבוד את האדמה או להכין לעצמו אוכל, וכך נוצרה ”תרבות פנאי” שכוללת סרטים, ספרים, הצגות וכו’. כאן המקום שלך לבדוק את הגבול האישי שלך, איפה את מנהלת את הזמן שלך מתוך בחירה ואיפה את נשאבת / נגררת? נראה לי שעבודה על הגבולות שלנו הוא דבר חשוב לחיים בכלל, שאנחנו לומדים לנהל את הדחפים/ רצונות / תשוקות שלנו ולהתבונן בהם מהצד בלי להיגרר אחריהם, אנחנו מצליחים יותר, יוצרים קשרים ומערכות יחסים בריאות יותר ומקבלים החלטות נכונות יותר. גם אם את כבר בוחרת לראות סרט, בחרי בתבונה: הגדירי מראש זמן ומקום, הצמידי את זה לאחר ביצוע של משימה פחות אהובה (לימוד למבחן, ניקיון וכו’) , הגבילי את מספר שעות הצפייה בשבוע, חלק מניהול עצמי נכון הוא להקדיש זמן ומקום מראש לכל פעולה, כך לא נגררים אליה בלי משים. שוב, כל זה במידה ואת מחליטה להשאיר את הצפייה בסרטים כחלק מחייך. אני מניחה שהיית רוצה תשובה ברורה של כן או לא להמשיך לראות אבל זה לא מתפקידי, את בת 18, בעלת זכות בחירה לכל הדעות ועלייך לקחת את האחריות לחייך ולבצע את הבחירות שלך ולשם את המחירים הכרוכים בכל בחירה לטוב ולרע.

4. גם במישור הדתי , אינני פוסקת הלכה, וגם אם תלכי לכזה , לא בטוח שיפסוק לך באופן מוחלט (אולי כן, אינני יודעת) . האם יש בעיות ערכיות והשקפתיות הסרטים? וודאי שכן. הם משקפים אורח חיים שרחוק מקיום ההלכה, לא רק מבחינת צניעות והקשר בין גברים לנשים, אלא מילים לא נקיות, אורח חיים נהנתן, לרוב גיבור הסרט נדרש ללכת בעקבות ליבו והמקום של להיות ”עבד ד’ ” רחוק מאד ממה שמשתקף שם. שלא נדבר על דימוי גוף מעוות שמוצג כמעט תמיד בסרטים, מערכות יחסים לא מציאותיות, מרחב בחירה שלרוב לא קיים בחיים עצמם ועוד ועוד. אך כמו שאמרת, מי שכבר נחשף לעולם הזה ודאי שיש שם גם המון טוב- התבוננות בנפש פנימה, היכרות עם רגשות /תקופות היסטוריות/ תובנות וכו’ וכו’, זה עולם תרבותי שלם שלפחות בחלק ממנו יש גם ערך חיובי. ולאור כל זאת, עלייך לעשות את לשקול הכל ולהחליט, בסוף יש לנו גם סביבה ואורח חיים ותרבות מסוימת שבתוכה אנו חיים שגם משפיעה… מי שמצליח להיות מנותק לגמרי ולא להיחשף – אשריו ומה טוב חלקו, אפשר רק לקנא בשלווה שקיימת בתמימות הזו. אבל מי שכן בוחר לחיות בתוך העולם, על מה שזה כולל, לפחות צריך לעשות זאת בצורה מושכלת ורצינית ולא מתוך היסחפות לא מודעת. את הגבולות של התכנים שאת צורכת רק את יכולה וצריכה לקבוע! ותמיד אפשר להשתפר ולהתקדם ולחזור בתשובה. החיים פה הם תהליך, מסע, עם לא קו ישר, יש עליות ומורדות וזה ממש בסדר, זה חלק מחוקי המשחק? מה שהייתי רוצה לחזק בתשובה שלי זה את יכולת הבחירה האישית שלך והבנה של מחר שמתלווה לכל בחירה באשר היא. ואם גילית שבחרת לא נכון – תמיד יש יום חדש לעשות תשובה ולבחור מחדש.

5. אם את כבר צופה בסרטים – השתדלי לבחור בכאלה עם תכנים שיגרמו לך להרגיש טוב, ולא לשנוא את הגוף, אורח החיים וכו’ שלך. עשי לך מערכת בקרה פנימית לסנן אילו תכנים עושים לך טוב/מעשירים את הנפש/מרגשים/מצחיקים ואילו פחות. אפשר גם לכתוב לעצמך אחרי כל סרט תובנות או מה למדת , ובכך לחזק את תחושת הבחירה שלך.

מה שלא תחליטי, חשוב שתזכרי שבשביל לעבוד את הבורא בשמחה ובאהבה צריך אנרגיות וכח! כל אחד מתמלא ממשהו אחר אבל כולנו צריכים למלא את המאגרים, כולנו צריכים להרגיש מסופקים כדי שיהיה לנו מה לתרום ולפעול בעולמו של הקב”ה. שהכוונה הזו עומדת לך מול העיניים, בבחינת שיויתי ד’ לנגדי תמיד, יהיה לך קל יותר להבין האם פעולה מסוימת משרתת את זה או לא. אם פעולה גורמת לך לחוש אחרי זה שמחה, מלאת אנרגיות וחשק לפעול- לרוב זה סימן חיובי!.

מקווה שנתתי לך קריאת כיוון מועילה. את מוזמנת לחזור אליי עבור כל שאלה.

נועה

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

3 תגובות

  1. מדהים!
    תודה על התשובה
    עזרת לי מאד נועה…
    אהבתי את זה
    ההתיחסות לאדם כבוגר ובעל בחירה עוזרת יותר להחליט נכון
    ולא לעשות רק כי “צריך” או “חייב”

  2. מדהים
    איזה תשובה מפורטת
    מדברת ל” בוגר” שבילד.
    אהבתי מאוד! תודה לך!!!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

יש בעיה בלצפות בסדרות?
אני רואה כמעט כל ערב פרק או שניים מסדרות, אני נהנית לראות זה משחרר אותי בסוף יום ואני אפילו מחכה לזה. רציתי לשאול: זה דבר חיובי? מצד אחד זה משחרר אותי וכיף לי ואני עושה את זה אחרי יום עמוס בעשיה, מצד שני לפעמים יש לי ממש מצפון מרגישה שאולי...
הסמארטפון והמסכים משתלטים לנו על החיים!
רציתי לשאול ככה.. אני נשואה פלוס 3 יש לי סמארטפון וגם לבעלי… יש לי מחשב נייד לצורך עבודה בבית שכשהוא לא בעבודה הילדים צופים בו ביוטיוב בתכנים שאני מאשרת להם כמובן. או משחקים בפלפון של בעלי אם הוא בבית.. מאדדדדד מפריע לי שזה כמעט הדבר היחיד שהם עושים בבית פלפון...
נעלמה לי המשיכה אחרי שהתחזקתי מהנפילות
אני בחור כבן 22 התמודדתי בעבר בנסיונות קשים של צניעות אחרי כל פעם שראיתי ברחוב מה שהו זה גרם לי להיכשל על בסיס יום יומי, עד שקראתי איזה ספר שפתחתי שסידר לי את הראש וגרם לי לחשוב ולהפסיק לקשר בין מה שרואים ברחוב לבן המעשים שנכשלים אח”כ, וככה יצאתי מזה...
קשה לי עם אבא שלי אחרי מה שראיתי בפלאפון שלו
אני נערה חרדית מבית חרדי יום אחד פתחתי את הפלאפון של אבא שלי (לא כשר) והייתה שם תמונה מאוד בעיתית מבחינת צניעות ותמיד אמרו לי שמה שההורים עושים לא קשור אלי וזה בינם לבין אלוקים אבל תכלס זה העלה בי רגשות מאד קשים כלפיו ואני אמורה לכבד אותו ואני מבולבלת...
נפילות,שידוכים, רווקות. בדידות.
אני רווק בן 25. ליטאי שעבר מסלול דיי קלאסי בעולם הישיבות- חיידר ישיבה קטנה וישיבה גדולה. התמודדתי -כמו כל בחור בגילאי ההתבגרות – עם הענין של הנפילות, ועם רגשות האשם הכל כך קשות שבאות אח”כ, ועם היצר וההורמונים הבלתי -פוסקים. התמודדתי. לא הייתי אומר באיזה פרישות יתירה. היו הרבה נפילות,...
שוב פעם נפלתי בסרטים הנוראיים האלו
לפני תקופה ארוכה עשיתי פילטר סינון לאינטרנט ומאז הפסקתי לראות את התכנים הבעיתיים שהייתי רואה . ככה כמה חודשים ”נקיים” ורגועים מבחינה מסוימת. לא יכול להגיד שהייתי ממש רגוע כל הזמן הזה אבל בגדול זה היה הרבה יותר טוב. שבוע שעבר, תוך כדי חיפוש נושא מסוים פתאום צץ אפשרות של...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן