The Butterfly Button
אם אני חוטא העונש יגיע מייד?

שאלה מקטגוריה:

יש לי שאלה שמעיקה לי זמן רב.

כל פעם שאני חוטא אני חושש שיבואו עלי עונשים מיידי.

כשאני נכשל בעבירה אני רואה באותו יום או ביום הבא במוחש איך שהפסדתי כסף, איך שאירע תקלה וכו’. ומדה טובה מרובה, כשאני מקפיד על הכל כפי ההשתדלות אני רואה ברכה ושפע.

מצד אחד אני לא חושב שאכן זוהי הדרך. הקשר ביניני ובין השי”ת אינו משחק כמו בגן ילדים או כקשר בין מורה לתלמיד שאם עבר עבירה הוא מענישו תיכף ומיד. אבל אולי אני לא צודק? כי בוודאי יש דבר כזה שהקב”ה מעניש את האדם במטרה לעוררו וככתוב בחז”ל הרואה יסורין באין עליו יפשפש במעשיו. [גם מוזכר הרבה בספרים ענין זה, ובפרט חל חטאים ופגמים מסוימים שהם גורמים צרות בענינים מסויימים כמו פרנסה, בריאות וכו’]

אז קודם כל אשמח לדעת אם יש איזה ידיעה איך להבחין בזה ואם זה אכן ככה. כי אצלי בפרטיות אין לדבר סוף, תמיד כשאני מפספס תפלה במנין, או הקדיש אחרון של התפלה אני יודע שתקלה או הפסד על הדרך…. וברוב הפעמים אני רואה את זה בחוש. וכפי שכתבתי, יש ימים הרבה שמרניים שאז אני רואה ברכה, שפע ואור.

והשנית, אם כנים הדברים, איך ומתי אדע שאכן זה היה הרפואה והעונש? ואיך אני יודע אם אחרי ההפסד אני נקי או שעוד צרות על הדרך חלילה.

אשמח לקבל תשובה כפי האפשרויות.
יישר כחכם על הכל וברכות לרוב

תשובה:

שלום לך פונה יקר ונכבד

הנך מתאר חיים של אמונה כאשר אתה רואה בחוש על כל צעד ושעל את ההשגחה הפרטית עליך. ואכן אין ספק שיש לך אמונה איתנה ובהירה יחד עם יראת שמים טהורה. וכל זה מעורר אצלי הערכה גדולה!

אך מאידך, כנראה שאין המבט הזה המלווה אותך, כל כך פשוט. כנראה שמצטברת בלבך אי נוחות כשאתה מתייחס למאורעות חייך בצורה כזו של שכר-ועונש מיידיים. משהו מרגיש לך לא בנוח, ובסך הכל אין המבט הזה מוסיף לך חיות. ועל כן פנית אלינו.

א.

סוגיית ההשגחה ומערכת השכר והעונש בעוה”ז, שפתחת כאן, גדולה ומורכבת היא.

ובשני רבדים היא מורכבת: ראשית, המקורות שיש בתורה שבכתב ושבע”פ מפוזרים ומפורדים, וכמו כן כדרכה של תורה יש סתירות וחילוקים רבים בין המקורות, וקשה לגבש משנה סדורה בענין (לשם דוגמה: מה מקומה של הנהגת ה’מזלא’ מול הנהגת ‘שכר ועונש’). שנית, גם כשיש לנו אמירה ברורה של פסוק או חז”ל, ממש לא פשוט לצפות ולראות את זה במציאות הפשוטה שבעולמנו. הרי מול אותם פסוקים ומאמרים המבטיחים לצדיק הצלה כמו “שומר ה’ את כל אוהביו”, או “נער הייתי גם זקנתי ולא ראיתי צדיק נעזב וזרעו מבקש לחם”, עומדת המציאות ומראה לנו לעתים מזומנות תמונה אחרת. כמובן, אין הפירוש כמובן שהפסוק או חז”ל לא אמרו אמת, אלא שעד שהדברים משתלשלים לעולם המעשה, יכולות להיות סיבות שונות אשר מונעות את הדברים מלהתרחש בפועל.

אביא לכך דוגמה. הגמרא במסכת ברכות (ז, ב) מביאה את הפסוקים המבטיחים לצדיק הצלה מן הרשע – “לא יאונה לצדיק כל און”, “ה’ לא יעזבנו בידו”, ומסייגת אותם (לפי התירוץ השני) במצב שאין השעה משחקת לרשע. כתוב כאן יסוד גדול: ישנם פסוקים שמבטיחים לפי תומם הצלה לצדיק, אך בתושב”ע התקבל והתחדש שישנה “כוכבית” המסייגת את הדברים רק לאופן מסויים. הנה לנו כמה מסוכן לנסות לסדר את המציאות לפי פסוקים. זה יותר מורכב ממה שנדמה.

אפילו עונש כרת שהוא פשוטו כמשמעו, שהאדם מת בגיל מוקדם, לא מתקיים במציאות שאנו רואים, ויש לזה סיבות (ראה אגרת התשובה לבעל התניא).

הוא הדין בנוגע למאמרי חז”ל המבטיחים גמול מסויים בעוה”ז על מצוות כאלה ואחרות (“כל העושה וכו’ זוכה ל…”), וכבר כתבו המפרשים שאם רואים אנו שההבטחה לא מתממשת, כנראה שישנו חטא אחר שמונע את הדברים, או שהקב”ה שומר לו את הגמול לעוה”ב.

ב.

לאור כל זאת אנו מבינים, שההשגחה הפרטית, הגם שהיא קיימת, אינה מתנהלת באופן פשטני אלא יש בה דרכים עמוקות ונסתרות. וזה נכלל במה שכתבת “הקשר ביניני ובין השי”ת אינו משחק כמו בגן ילדים או כקשר בין מורה לתלמיד שאם עבר עבירה הוא מענישו תיכף ומיד.” ואכן, הקשר מכיל טווח גדול של הנהגות מעבר לשכר ועונש המיידי. יש גם לזכור את דברי הרמב”ם במורה נבוכים ועוד ראשונים שההשגחה הפרטית על האדם היא כפי הרמה הרוחנית שלו, שככל שאדם יותר גדול וקדוש, כך ההשגחה עליו יותר מדוקדקת עד הפרטים הקטנים. באנשים שאינם כה מושלמים, גם ההשגחה נוטה להתייחס אליהם יותר בכלליות. ואין כאן המקום להאריך בזה.

ובוודאי שעוד יותר נכונים הדברים בדורות של הסתר פנים, כאשר אין ההשגחה נגלית אלא יותר נראה כמו “מקרה אחד לצדיק לרשע וכו'”.

בזמנו ראיתי בספר על החזון איש, שהורה שאינו נכון לפשפש בכל דבר באופן של מידה כנגד מידה.

ג.

ישנם סיפורים על גדולי ישראל שחיו באופן שאתה מתאר – מתוך מעקב תמידי אחרי גמול מיידי למעשיהם. ובכל פעם שקרתה להם תקלה או הפסד, פשפשו במה שעשו לאחרונה, עד שמצאו ותלו את הצער באיזה חטא. אך כמדומה שההדרכה שלהם לנו היא לא לחיות באופן כזה. מדוע? ראשית הדבר עשוי להכניס אותנו למתח ולקטנוניות מול ההשגחה. כפי שנראה מבין השורות של שאלתך, שבאופן כזה יש תחושה של קטנות (סוג של “חתול ועכבר”, סליחה על הביטוי…). שנית, לא בטוח שאנחנו בדרגה שאכן ההשגחה כה מיידית ופרטנית. שלישית, מה יקרה כשלא נצליח למצוא את ה”אחד על אחד”, האם ננסה להתעקם כדי להמשיך את הקו שלנו. כמו אותם אנשים שתמיד יש להם הסבר על מעשי ה’ בעולמנו, הכל כה פשוט בעיניהם, וגם כשקורה משהו שאינו מובן כלל, הם מעקמים את הדעת במקום לומר “צריך עיון”…

בסופו של דבר אדם צריך לבדוק – “איזו היא דרך ישרה שיבור לו האדם, כל שהיא תפארת לעושיה ותפארת לו מן האדם”, כלומר הדרך צריכה להיות תפארת, להוסיף לו רוממות, שמחה, וחיוניות.

מקווה שסייעתי לך לשפוך מעט אור על הסוגיה הזו

בהערכה וכבוד

ישי

[email protected]

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

החומרות מכניסות אותי ללחץ גדול!
אני אוהב את חג הפסח. את חג המצות. את ליל הסדר. את כל החג. ובכלל את כל החגים. אלא ש… וכאן מגיע ה”אלא ש” הגדול (והנורא). ההכנות מסביב לחג. לנקות את כל הבית. לבדוק את כל הבית בלילה האחרון. אין מושג של “ללכת לישון בזמן”. אין אוכל לפני החג. האוכל...
יכולה להיות בחירה כשיש התמודדות נפש?
אני מוצא את עצמי חושב הרבה על נושא הבחירה החופשית והתשובה, במיוחד כשמדובר באנשים שמתמודדים עם קשיים נפשיים. איך אפשר להבין את הרעיון של בחירה חופשית כשאדם נמצא במצב של חרדה קשה, פוסט-טראומה או אפילו פסיכוזה? למשל, אישה שסובלת מחרדות ולא מצליחה לתפקד, אבא עם פוסט-טראומה שמאבד שליטה ברגעים מסוימים,...
נמאס לי מזה שאני כל הזמן חושבת על הרמה הרוחנית שלי
יש לי לאחרונה שאלה שכל הזמן מנכרת בראש.אני אחת שכל הזמן חושבת על הרמה הרוחנית שלי. זה אומר שזה כולל גם המון מצפונים על איך שאני נראית ועל מה שאני רואה וגם סתם מחשבות על איך להתקדם ברוחניות.וכל הזמן אני שואלת את עצמי למה אני היחידה בין המון חברות שכל...
אחותי היקרה עם שאלות קשות ואני לא יודע איך להשפיע לטובה
תודה רבה על האפשרות לשאול שאלה! אני בן 20 גדלתי בבית דתי עם הורים אולי קצת לחוצים שלא תמיד עם הכי הכי הרבה תשומת לב לילדים. עכשיו אנחנו גם אשכנזים. ולא ממקום רע אני אומר. פשוט כשראיתי אמהות של חברים וכד׳ הבנתי שיש לפעמים שוני בכמות האהבה״״ נקרא לזה שהם...
אין לי על מי להישען נגמרו לי הכוחות
לפני כמה שנים החלטתי לקחת את החיים שלי למקום חדש, עמוק יותר. התחלתי להתעסק בלימוד של דברים שחשובים לי רוחנית, לקחתי על עצמי התחייבויות כמו להתנדב ולשנות את סדרי העדיפויות שלי, וויתרתי על הרבה דברים שהיו חלק מהשגרה שלי – חלקם ממש קשים לשחרר. אני משתדל מאוד, אבל אני לא...
איך קיים המושג לחזור בתשובה אם המקום שבו נולד האדם הוא הטוב ביותר?
אני מקווה שהשאלה תצא ברורה.. אז ככה. לפני כשנתיים נאמרה לנו הרצאה שהמקום בו אדם נולד שם הוא צריך לקיים את תפקידו. לצורך העניין בחור חרדי צריך להשאר חרדי כי שם יש לו תפקיד ואותו הוא צריך לעשות. אז איך קיים המושג של לחזור בתשובה? ואם אדם מעוניין להתקרב ברמה...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן