אמא יקרה,
מכתבך ריגש אותי עד מאד. יש לך ערנות ומודעות גבוהה לחינוך ילדיך, לאקלים הרוחני השורר במשפחתך, ואת מבקשת כל הזמן להמצא עם יד על הדופק, כדי להגיע לאיזון המתאים למשפחתך בהתמודדות עם אתגר הטכנולוגיה.
הטכנולוגיה הינו אתגר לאנושות כולה, גם לשאינם שומרי מצוות ומסורת בכלל, ועל אחת כמה וכמה לאנשים דתיים וחרדיים השואפים למלא את רצון ה’ על הצד היותר טוב. בניגוד לעבר שבו שימשה הטלוויזיה לבידור בלבד, ולפיכך היה קל (יחסית) לאסור אותה, הרי שהטכנולוגיה היום היא כמו מכונית משמשת אותנו לצרכים רבים, גם נחוצים, טובים וראויים, ולפיכך קשה הרבה יותר לאסור אותה לחלוטין כדי להמנע מפגעיה. שימי לב שכל האיסורים להתנזר ממנה תמיד מגיעים לאוזנינו ולליבינו באמצעותה. העיתונים, הארועים כנגדה, הפשקווילים, דבר הרבנים, כולם כולם מגיעים לידיעת ציבורים רחבים בזכותה- ארגוני חזרה בתשובה, דרשות של רבנים ורבניות, ואין כאן מה להרחיב. ככל שכוח הבניה והקדושה הטמון בה גדל, כך גם כוח החורבן וההרס.
עובדה זו מקשה עלינו מאד מאד ‘לסמן’ אותו כמכשיר שלילי ופשוט ‘להסתדר בלעדיו’ . ככל הנראה מצב זה רק יחריף בשנים הקרובות, ככל שעוד ועוד שירותים ומכשירים יופעלו באמצעות הטכנולוגיה.
המצב שאת מתארת מתייחס דווקא לשימוש בה לצורכי פנאי. לצפיה בסרטים וכו’.
הבעיה בתחום זה היא לא רק המה, (התוכן) אלא גם ה’כמה‘ (המינון) כתוצאה מהזמינות והקלות שבה ניתן היום להעביר זמן ארוך בבילוי של הזמן (מל’ בלאי). הבעיה איננה רק ‘רוחנית’ אלא גם פיזית נפשית וקוגנטיבית. כיום מודעים לסכנות הרבות ולמחלות שונות הנגרמות עקב חשיפה לקרינה, ישיבה פסיבית מול מחשב, להשפעתה על יכולת הריכוז של ילדים ומבוגרים (המעדיפים את הססגוניות המרצדת על פני יכולת לשבת מול דף נייר ולקרוא, שלא לאמר להתרכז ב’דף גמרא’ דווקא). ואפילו הקלות שבה אפשר להגיע למצבים של ‘התמכרות’. של אי יכולת לחיות בלעדיה.
מצד שני, כפי שתארת בכנות את מה שקורה במשפחתך- את שואלת את עצמך, מה האלטרנטיבה? שיבלו אצל חבריהם? ששם אין לך ביקורת על מה שהם רואים?
היכולת שלך לראות את הדילמה המייסרת הזו במלוא מורכבותה מעוררת הערכה. אין זה צריך לשים אותך בעמדת ‘נחיתות’ כלפי המבקרים אותך. שכן ‘הקול’ שלהם כפי שהודית בכנות, נמצא בתוכך, ומתווכח איתך כל הזמן. מה שאולי לא שמת לב, היא לעבודה שגם ל’קול’ שאת מביאה, ולטענות שאת מציגה ודאי נמצא ‘הד’ בתוכם, וגם הם מתווכחים עימו כל הזמן. מה נכון יותר ככלל? מה נכון יותר למשפחתי הספציפית? האם האיזונים שאני בחרתי בהם הם טובים וראויים או שאני עשויה לשלם בבוא העת את מחירם? אין לי ספק שגם שאלה זו מקננת בתוכם- האם ההתנזרות הטוטאלית היא שתביא את ילדינו ל’ארץ המובטחת’, או שדווקא הם יבעטו יום אחד ב’סגירות’ שנכפתה עליהם ויחפשו את ה’חשיפה לטכנולוגיה’ בשדות זרים?
נראה לי שלו היה יכול מאן דהוא לרשום על שמו ‘פטנט’ מהי הדרך הראויה ביותר ובמינונים המדוייקים ביותר כדי להתמודד עם סוגיה זו הוא לבטח היה מליונר. אנו נמצאים בתהליך שהוא ‘ניסוי חברתי’ ענק ורחב-מימדים שרק בדורות הקרובים נדע לבטח את השלכותיו עלינו. בנתיים אין לנו אלא לפעול מתוך אינטואיציות בריאות, הקשבה רגישה לצורכי המשפחה, לאופי ילדינו ולנסיונות העומדים בפניהם.
היית מציעה לך לעשות עימם שיחה (ואפילו כמה שיחות כאלו, אשר יתקיימו אחת לכמה זמן) שבה תוכלו לפרוס (רצוי שניכם כאחד, את ובעלך) את הדילמות החינוכיות, את הסיכונים, את המחירים שעשויים לשלם על צפיה בלתי מבוקרת בתכנים ובמינונים, ואת ההבנה גם לפיתוי העומד בפניהם (ובפני כולנו). לדון ולעשות החלטה משפחתית על כמה נכון לכם, איפה ראוי לשים את הגבולות, ולאן אנו לא רוצים להגיע. בשיחה כזו, עליך לפרק את הדיכוטומיה כאילו את היא ‘השוטר הרע’ שתפקידו להשגיח, בעוד שתפקידם ‘להתגנב ולהצליח לעבור על הגבולות מתחת לאפך’ . מדובר במשימה משפחתית המוטלת בדור הזה על כולנו, ובפיתוי שכולנו מתמודדים עימו, ואין מי שיכול להשתמט ממנו ומסכנותיו. חובה עלינו להיות מודעים לרעה ולקדם את פני הסכנה.
אולי כדאי גם לעודד את הילדים ולסייע בידם למצוא ענין בפעילות פנאי ספורטיבית לגיטימית (ע”י רישום לחוגים שונים כמו גם לפעילויות ספורטיביות כמו שחיה, נסיעה באופניים, כל ילד לפי גילו ומינו) שהיא גם מאווררת את הגוף והנפש, ויכולה להיות תחליף מושך לא פחות מהשהיה מול המסך. רש”י אומר על הפסוק בפרשת וישב (בראשית לז’ כד’)- “והבור ריק, אין בו מים” כי ‘נחשים ועקרבים היו בו. רצוי למלא את זמנם של הילדים בפעילות חיובית שתמשוך אותם יותר מאשר השהיה מול המסך, שלא מוסיפה הרבה לבריאותם הנפשית והגופנית.
כפי שאת רואה, אין לי נוסחת פלאים, ואני רוצה רק לחזק אותך להמשיך להיות עירנית, ולהיות נכונה לעשות שינויים אם את רואה שמה שעבד עד היום, מפסיק לעבוד, ויש לחדש דרכים אחרות ויעילות יותר. האחריות שלך לוודא שהתכנים שהילדים נחשפים אליהם נמצאת תחת פיקוחך ושליטתך הינה מעוררת הערכה, ואסור לשמוט אחריות זו אף פעם. (כל עוד זה אפשרי בגבולותיך ובהתאם לגילם).
ראי דברים נכוחים שכתב הרב יחזקאל רוזנבלום בעלון השבת ‘ערך מוסף’ ואשר התפרסמו גם באתר ‘אגודה אחת’ בנושא זה בקישור שלהלן: http://www.aguda-achat.org.il/articles/magazine/4644/
בתפילה כל הזמן ‘אל תעמידינו בפני ניסיון’
yvradv@gmail.com
10 תגובות
התשובה לא מתייחסת לפן הזוגי העולה בשאלה – פן שמגלה בעייתיות עמוקה כאשר האישה “מפקחת” על בעלה ומרגישה שהיא חייבת לשמור על הרוחניות שלו על-ידי פעולת שיטור. כן נרמז שהבעל לוקח את הילדים לכיוון אחד, ואילו האישה לכיוון האחר. בקיצור, נדמה שבין השיטין עולה נושא כבד-משקל הדורש התייחסות, גם אם השואלת לא נתנה עליו את הדעת.
רק כדי שתבין יש לנו זוגיות נפלאה שאני מאחלת לילדים שלי ולכל בנות ישראל זוגיות כזו.(אתה מוזמן להציץ)אין כאן אשה “מפקחת” או “שוטרת” יש אשה ואמא שחיה את המציאות ולא עוצמת עיניים לכל הנסיונות שקימים.הכי פשוט לי וקל לעצום עיניים ושכל אחד יעשה מה שבא לו.אני לא יודעת מאיפה הבנת שבעלי מושך לצד אחד ואני לצד שני בפירוש כתבתי שאני הכנסתי את האינטרנט לבית.ואני בפירוש גולשת וצופה בו.לא הבנתי איפה הבעיה בדברים שלי כי כל אשה נורמלית “מפקחת “על בעלה וכן להפך.חסרים גברים שביום אחד עזבו את הבית והילדים לטובת דבר אחר.הרי זה לא באמת ביום אחד פשוט האשה נרדמה בשמירה או בחרה לא לראות.(אני בטוחה שגם אשתך “מפקחת”עליך בלי שאתה שם לב בכלל).חבל שאתה קורה לזה כך כי זה נשמע גרועה.כל זוג נורמלי מסתכל מהצד על ההתנהגות אחד של השניה על הלבוש על הדיבור וכו’ וכו’ זה כמו שאני לא יתן לבעלי או לבן שלי לצאת עם חולצה לא מגוהצת אז זה הופך אותי לשוטרת?בקיצור אני יעשה לך סדר בדברים אין לנו בעיות בזוגיות ברוך ה’ בלי עין הרע.אף אחד לא מפקח על אף אחד ולא שוטר של אף אחד ולא מחלק דוחות. לא היה כאן שום רמיזה על שני צדדים כי אין שני צדדים.בסך הכל אמא ואשה שמבקשת לדעת אם הדרך שלה נכונה.
מעולה. היו אי-אלו מילים שנתנו לי תחושה אחרת, מאד שמח להתבדות.
האם מדובר באינטרנט פתוח או מסונן? הרי יש כיום סינונים ברמות שונות, ואיני רואה סיבה להשאר עם אינטרנט פתוח באמתלא של פיקוח. החכם עיניו בראשו להשתמש בספק מסונן וכך דאגה גדולה תרד מלבו. עדיין יש צורך בפיקוח (בפרט בסינון קל), אבל אין זה כמו לחשוש שכל רגע הילד (או המבוגר) ייחשף למראות או לתכנים בעייתיים מאד.
שלום,האם את יודעת שיש תוכנות סינון מעולות היום?למשל אינטרנט רימון שאפשר לבחור את רמת הסינון,וגם אתרוג מבית אינטרנט רימון שהיא בדרגה גבוהה יותר של סינון אפשר לבחור בדרגת סינון הרצויה,המחיר החודשי של שירות הגלישה דרכם זה כלום לעומת הסיכון של איבוד רוחני של ילד או בעל חלילה,תבדקי את זה יוריד לך הרבה מהלחץ,בכל העולם היום יש תוכנות סינון גם הגויים מודעים לזה,שלא יאמרו לך שזה שטויות ואפשר לפרוץ,כי זה מינימום השתדלות
בהצלחה
ראיתי שהגברת הגיבה על איזה חשד שמשהו לא תקין בזוגיות שלה, אבל לא ראיתי שהיא הגיבה לענין הזה שלא ניתנה התייחסות בדבריה האם האינטרנט מסונן או לא.
כי בעצם התשובה אליה צריכה להיות כמעט הפוכה, אם אכן האינטרנט אינו מסונן וחסום.
אם אכתוב שזה כמו להשים את בעלה בחדר עם כמה מאהבות בפיקוח ואת ילדיה אם כמה בנות חתיכות בפיקוח (פעם בחצי שעה לבדוק מה המזג-אויר בחדר ומה מצב הדופק), זו תהיה דוגמא גרועה ומשל חלש להנחת אינטנט פרוץ בפיקוח. מנסיון…
[טוב אני יוסיף כמה דוגמאות, יש הורים שעד כעת לא יודעים שהילד שלהם קם באמצע הלילה וצופה בדברים הכי גרועים בעולם, ויש כאלה שלא יודעים שבדקות שהוא ידע שהם לא נמצאים הוא הספיק להוריד הרבה סרטים שאותם הוא ראה אח”כ במכשיר אחר. ואה, יש את האלופים שתופסים זוית נכונה, וכשהאמא באה יש להם החלפת מהירה בשבריר שניה, וכן כלום לא קרה].
בהצלחה
תודה לכולם על התגובות ודאי שזה אינטרנט כשר עם רמת סינון גבוהה מאוד.ואל דאגה אליהו בלילה האינטרנט שלי מנותק.
קצת לעשות לכם סדר הילדים שלי לא צופים כל היום .יש להם חוגים וקורסים למינהם.בימי חמישי ושישי הם צופים בסרט שתים או משחקים במחשב(לא דרך אינטרנט)אני עדין בקרקע ויציבה.
נ”ב
לא עניתי עד עכשיו כי יש לי חיים חוץ ממחשב ואינטרנט.
מענין שכל המגיבים כאן הם גברים. הגברת שאלה שאלה שמציקה לה או ממה שאני מבינה היא מבקשת עצה ואתם מחפשים איך ליכנס בה.איך למצוא דברים לא טובים במה שהיא כתבה.יש מלא חרדים שלא מחוברים לאינטרנט אבל מביאים דיסק חיצוני מחברים שמלא בסרטים וסרטוני זוועה (לא צריך אינטרנט בשביל זה) ואף אחד לא מפקח עליהם כי בטוחים שהכל בסדר ואין אינטרנט.אני מדברת מניסיון מר שעברתי עם הגרוש שלי שהיה יותר שעות במחשב מאשר בעבודה.וכל היפה נפש שכאן שמחפשים להיכנס בה גם אתם מחוברים לאינטרנט אחרת לא הייתם קוראים את הפוסט הזה.אז בבקשה תפסיקו לבדוק את הגברת הזו ותנסו לעזור לה ואך ורק לעזור.תודה
משהו טכני-
לגבי אינטרנט, אם אין תוכנה במחשב שמסננת אז יש וואי פאי בכל מקום.
אני מדי יום עוברת ליד העיריה וליבי כואב מאוד את הבחורים והאברכים שיושבים מחוברים לפל’ כמו לחמצן כי אפשר לגלוש חינם.
אפשר לקנות טאבלט ב-200 ש”ח ולגלוש על מי שרוצים ולהחביא אותו מעין כל.
אפשר גם לשבת באוטובוס ולצפות בסרט שזה שלפניך רואה.
אפשר הכל.
החכמה זה לברוח מהזבל ומהריח שלו כמה שיותר. בלי הנחות.
אני מקווה גם שיהיה לי את האומץ להעיף את האינטרנט [שמסונן יותר ממסונן] אחרי שאגמור את הלימודים כי תכלס לא מתתי בלי וזה סתם מבזבז את הזמן כל המדיה. גורם פחות להיות מחובר לעצמי.
יש לעולם הרבה מה להציע מעבר לגירויים שקופצים כל הזמן מול העיניים. חפשו ותמצאו.
לאמא הדואגת, תודה על ההרגעה, כרגע אני רק מעריץ.
ולשושי, מה נפלת על הגברים, זה ש4 גברים ענו לפניך אין כאן שום הוכחה שזה בגלל גבריותם, סקר עושים על חתך של עשרות אנשים לפחות.
מכל מקום, עזרה היא קיבלה מהמשיב היקר, ואנו באנו להשלים עוד חלק בפאזל, זה לא סותר, רק בונה.