שלום רב .
אני נמצאת במצב שאני לא יכולה להתפלל בכלל כלום. אני יסביר : הבנתי מרבנים , שהתפילה לא משנה את התוצאה הסופית ומה שצריך לקרות יקרה .התפילה היא קירוב בין האדם לבין ה’ אך, היא אינה משנה כלום. אם כך מדוע אומרים שתפילה יכולה לבטל גזירה? אבל זה לא העניין . העניין הוא אם התפילה לא משנה את התוצאה כי מה שצריך לקרות יקרה , אז למה להתפלל לבקשה שאני רוצה, לדבר שאני רוצה שיקרה ? שלא יהיה בלבול ,אני לא מתכוונת בכלל לאם זה יתגשם או לא יתגשם ולכן השיקול אם להתפלל , כי אם זה לא יתגשם למה להתפלל אז זו ממש לא כוונתי. הכוונה היא שמראש אין השפעה לתוצאה של התפילה לשני הצדדים גם לכן כלומר זה יתגשם וגם ללא- זה לא יתגשם , אלא התפילה היא על מנת לקרב בין האדם לה’ ושהאדם יבין אם הוא רוצה זאת באמת . עכשיו אם זה כך אני יכולה להתקרב לה’ במיליון דרכים ,מה הקשר ללהתקרב לה’ ע”י תפילה על בקשה שאני רוצה ?! וגם אם זה כך, אז עניין התפילה הוא : נניח שאומרים תפילה נענתה אז אומרים זאת כיוון שהאדם מכל הלב רצה את מה שהוא שביקש והוא ייצר את זה שזה יתגשם ע”י הרצון שלו ?
ותפילה שלא נענית כיוון שהאדם בתוך תוכחו לא רצה את זה באמת, גם אם נראה לו שהוא רוצה ?
התפילה משנה את האדם- המשפט הזה – האם הכוונה : שנניח כאשר תפילה נענית : ה’ גורם לאדם לעשות פעולות מסוימות ואז זה מוביל אותו למה שהוא רצה ? ומנגד האדם מבין שהוא כבר לא רוצה תדבר הזה , אז התפילה בעצם גם במקרה זה נענתה, אך בצורה שונה ?. או בתפילה שלא מתגשמת : האדם לא הבין ע”י התפילה שזה לא מתאים לו ? האם זה העניין בתפילות , כך זה עובד? או שתפילות עובדות בצורה שאדם מבקש מבקש עד שנענים לו , והתפילה למעשה שינתה את התוצאה, אם הוא לא היה מתפלל נניח הדבר שרצה לא היה קורה ? או שגם ככה זה היה קורה והתפילה באה כאן לחדד לו את זה שהוא רוצה את זה ולקרב בינו לבין ה’?
אני מאוד מאוד מאוד מאוד מתוסכלת מהמצב הזה ולא יכולה להתפלל ולא מבינה מה הולך .מרגישה גם שעבדו עלי שנים שהתפילה יכולה לשנות את רצון ה’ או לגרום לשינויים ולדברים שיתקיימו שאני רוצה ואם לא אתפלל הם לא יקרו. כי אם זה רק כדי להתקרב לה’ יש מיליון דרכים , מה הקשר לבקשות הפרטיות שלי ? אני מאוד כועסת מתוסכלת מאוד מאוד כועסת על שבלבלו אותי ,ומרגישה שעבדו עלי ובילבלו אותי. לא מסוגלת להתפלל לבקשות שלי .זה לא ברור לי מה הכוונה , איך התפילה עובדת ? אני ממש מיואשת , מאמינה בדרך התורה בה’ הכול , אך לא מסוגלת להתפלל לבקשות הפרטיות שלי שהם חשובות לי מאוד , עצובה מאוד כיוון שהתפילות עשו לי טוב להתפלל לה’ כי היו לי תקוות שבזכות התפילות בעתיד תפילותיי יתגשמו, ועכשיו לאחר שאני שומעת כל פעם את דברי הרבנים כל החשק שלי לתפילות פרטיות שלי לה’ ירד לאפס ואני לא מסוגלת להתפלל על בקשות פרטיות .
תגובה אחת
מצוות התפילה היא עבודה. וזה המקור שלה בתורה “ועבדתם את ה’ אלוקיכם בכל לבבכם” ואמרו חז”ל ” איזוהי עבודה שבלב? זוהי תפילה”. כלומר, מצוות התפילה במהותה לא נועדה רק לאפשר לנו לקבל מה שטוב לנו אלא מחייבת אותנו לעבוד עם הלב שלנו על ההכרה באחדות השם ובכל שכל חיינו וכל חיי העולם תלויים רק בו.
בתפילה כלול שלושה חלקים הכרחיים: הבעת התבטלות בפני גדולת השם (“שאילת שלום” שהן 3 הברכות הראשונות בכל תפילה), בקשת צרכים, ואמירת תודה ודברי שבח (שלושת הברכות האחרונות בכל תפילה). את שואלת על החלק האמצעי של התפילה: בקשת צרכים.
העיקרון של בקשת הצרכים בתפילה הוא חלק מה”עבודה שבלב”. אין זו רק שיטה יעילה להשיג דברים נחשקים, אלא מצווה וחובה מהתורה להקדיש זמן בכל יום לעובדה ששום דבר אינו מובן מאיליו בחיינו ואנו צריכים לבקש מהשם גם על צרכים הכרחיים ופשוטים.
חז”ל חילקו את כל הצרכים הבסיסיים של היהודי ושל העם היהודי ל12 נושאים והם ברכות שמונה עשרה שעליהם אנו מבקשים בכל תפילה.
אם למישהו יש צורך נוסף, ספציפי, שאינו מתבטא כל צורכו בברכות שתיקנו חז”ל, הוא יכול וצריך להבין שגם צורך זה תלוי אך ורק בחסדו של השם ולכן מקבל הזדמנות לקיים את מצוות תפילה גם על ידי שיבקש את הצורך הספציפי הנחוץ לו.
האם זה אומר שהוא יקבל את מה שיבקש? לא תמיד. אנחנו ממש לא יודעים ולעולם לא נוכל להבין את “שיקוליו” של הקדוש ברוך הוא, אנחנו כן יודעים ומאמינים שהוא עצם הטוב ונוהג איתנו בחסד ובחרמים עצומים.
אז מה אפשר לעשות כדי להשיג משהו שנראה לנו נחוץ ביותר? אפשר להאמין ולבטוח בהשם שאם הדבר טוב לנו בוודאי שהוא יקרה, ואם הדבר אינו טוב לנו הוא לא יקרה.
ובכל זאת, כתוב פסוק “הבוטח בהשם חסד יסובבנו” מי שמתפלל להשם מתוך ביטחון שהשם אינו חייב לו כלום אבל נותן לו הכל בחסד וברחמים, זוכה לסנכרון בין משאלות הלב שלו לבין מה שהשם עושה טוב עבורו. הוא זוכה לראות ולחוש למה טוב לו.