The Butterfly Button
איך בדיוק עובדת התפילה?

שאלה מקטגוריה:

 

איך בדיוק אני אמור להאמין בתפילה? הרי מבחינה סטטיסטית התפילות ש”מתקבלות” הן לא יותר מאחוז האקראיות…
ובכלל הרי הקב”ה הוא אחד יחיד ומיוחד שאינו גוף ולא ישיגוהו משיגי הגוף… אז חרטה אין אצלו, רגש אין אצלו, אמון אין אצלו… אז אם הוא לא יכול להתחרט ולא יכול להשתנות או לשנות החלטות (תכונה אנושית אנושית מידי…) אז איך בדיוק עובדת התפילה?

תודה

תשובה:

שואל נכבד.

עצם העובדה שנושא כה חשוב ומהותי בעולם היהדות כנושא התפילה, טורד את מחשבותיך, מראה על יכולת חקירה וחיפוש אחר משמעותם העמוקה של מצוות היהדות. יכולת זו מצביעה על השתייכות לזן החושב והמעמיק, שאינו מסתפק בקיום המצוה כמצות אנשים מלומדה, אלא מחפש את הרובד העמוק והאישי יותר בקיום המצוה.

נושא שאלתך הינו מהנושאים העמוקים והמורכבים ביותר, מפני שאנו מנסים לפענח את הנהגות והליכות הקב”ה שכידוע שאין לנו בו תפיסה כלל. וכל ניסיון לדון בהרגשותיו ותחושותיו וכל כיוצא בזה, הינו ניסיון נואל לתפור תכונות להקב”ה המתאימות להשקפת עולמו של האדם הצופה בו.

אנסה בכל זאת להתייחס לענין הקשר שיש בתפילה בין האדם לבין הקב”ה. אחת הטעויות הנפוצות ביותר מתבטאות בתפיסה שהתפילה הינה כלי שנועד להשגת צרכים מהקב”ה, וממילא כאשר כלי זה אינו מוכיח את עצמו כיעיל מספיק, מהווה הדבר ראיה והוכחה לכך שאין לתפילה כח.

יש בתפילה גם את הכוח הזה, אך התפילה היא הרבה מעבר לכך, כך שדיון האם התפילה משנה סטטיסטית את ההצלחה, הינה שאלה מיותרת. מפני שיכולת התפילה וכוחה אינם נמדדות במישור המענה אלא במישור העמוק יותר [ובמאמר מוסגר, יתכן שגם אם מבחינה סטטיסטית התפילה לא משנה את התוצאה, הסיבה לכך היא מפני שהקב”ה מנהל את עולמו בצורה טבעית ככל הניתן, ועל כן הניסים הגלויים נדירים יותר].

אם נתבונן בתרגום המילולי של המילה ‘תפילה’ נמצא שהמילה המדויקת לתרגום היא ‘חיבור’. מהות ומטרת התפילה הינה קשר בין האדם לבין הקב”ה. קשר הגורם להכרה שכל המתחולל סביבי מגיע רק מהקב”ה, והוא ורק הוא, יכול לקבוע ולשנות ולהיטיב עם העולם ועם האדם באופן אישי.

ניתן להיווכח בנכונותו של הסבר זה, לאחר התבוננות בצורת תקנת התפילה. תקנת התפילה ביסודה התייחסה לתפילה אחת ביום [לפי הרמב”ם] או לתפילה בעת צרה [לפי הרמב”ן], ורק אח”כ ראו חכמים צורך ליצוק תוכן אחיד לנוסח התפילה. מטרת נוסח זה היתה לנסות לכלול בו את כל ההיבטים הציבוריים והאישיים. אע”פ שלא כל הבקשות מטרידות אותנו כל יום שלשה פעמים, כמו הבקשה על קבלת שכל. אך מכיון שמטרת התפילה היתה שמספר פעמים ביום נתקשר להקב”ה במחשבותינו ובדיבורינו, ועל ידי כך נחזק לעצמנו את האמונה [וזו הסיבה שאחד מהראשונים לא מנה את מצוות התפילה כמצווה בפני עצמה אלא כלל אותה במצוות האמונה], על כן נתקנה התפילה בצורה כזו.

כבר בגמרא במספר מקומות מבואר ש’המעיין בתפילתו סוף בא לידי כאב לב’, ופירשו שם המפרשים שמי שמצפה שתפילתו תתקבל בוודאות, צפוי להתאכזב. הסיבה לכך היא בכדי לשרש את התפיסה שכביכול התפילה משמשת ככספומט שמצד אחד לוחצים ומהצד השני מגיע הישועה. הקב”ה לא ‘עובד אצלנו’ והוא בעצם מנהל את העולם כפי שמתאים לתכנית שהוא מתכנן.

אך כיון שבהרבה מקרים הצרה מגיעה בכדי שהאדם ירגיש את אפסיותו, ועל ידי כך הוא יתקרב לה’, כאשר האדם מתפלל להקב”ה ומבקש ממנו שיעזור לו, בעצם מטרת הצרה הושגה, ולכן היא יכולה להסתלק.

ואין זה קשור ליכולת החרטה והרגש אצל הקב”ה. [ובדרך אגב אציין, שלא הבנתי כל כך מנין הוודאות שלך שאין לה’ שום חרטה ושום רגש. בתורה כתוב אחרי חטא העגל ‘וינחם ה”, וכן בעוד מקומות רבים. אמנם אני לא אאריך בנקודה זו, כיון שזהו נושא מורכב מידי לבמה זו].

הייתי ממליץ לך לעיין בספר העיקרים של רבי יוסף אלבו, שמקדיש לענין התפילה שני פרקים שלמים, ובתוך דבריו הוא דן בשאלה שהזכרת על השינוי שהתפילה מחוללת אצל הקב”ה.

אקווה שהדברים הובנו כל צורכם, למרות שכתבתי בקיצור. ואם יש שאלות נוספות אשמח לענות.

בהצלחה רבה.

בניהו.

akshiva1234@gmail.com

 

 

 

 

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

3 תגובות

  1. אכן, תפילה אינה כספומט
    אך לפי תשובתך אם תוכל להסביר לי מה הצורך בפירוט הבקשה כפי שמופיע בגמרא (הסיפור עם החמור).
    תכונה אנושית כ”כ כחרטה בלתי ניתן להדביק על הקב”ה כפי שאנו אומרים באני מאמין “ולא ישיגוהו משיגי הגוף וכו'”.

  2. כנראה שלא רבים שמו לב שכתבתי בפירוש שהתפילה הינה בקשת צרכים מהקב”ה, אך לא רק כזו. ונקודה זו התכוונתי להדגיש שמעבר לכלי החשוב כ”כ לבקש צרכים מאדון העולם, ועל כן עליה להיות מדויקת, וכמו שמסופר בזוהר [לא בגמרא!] על החמור, וזו גם הסיבה שמתפללים על חולים. יש בתפילה רובד עמוק יותר של קשר להקב”ה שאסור שנשכח אותו, ונכניס את התפילה להסתכלות של בקשת צרכים, שהרי לפי גישה זו, ביום שכל צרכינו יהיו מסופקים, תהיה התפילה מיותרת בעצם…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

"קיבלתי קבלה ונושעתי"?
אתם בטח מכירים את הסיסמאות של “תרמתי ונושעתי” “הבטחתי ונושעתי” ודומיהן. כל תקופה עוד מישהו צץ עם משהו כזה. ואני לא מזלזל חלילה בכל הקבלות הטובות. אם זה לא לדבר עם תפילין או לא לדבר בבית הכנסת, בשעת התפילה וקריה”ת, קבלת שבת עשר דקות יותר מוקדם, עשרה פרקים ביום ועוד...
שום מעשה טוב לא עשיתי?
אגש לעניין לא לפני שאקדים ואומר שאינני בא חלילה להתריס ולא ממקום של גאווה אני שואל, חלילה וחס. בתפילת יום הכיפורים בוידוי דרבנו ניסים אמרנו “אני יודע בעצמי שאין בי לא תורה ולא מצוות וכו וכו ואני רשע ולא צדיק רע ולא טוב ושום מעשה טוב לא עשיתי” ברגע שאמרתי...
עולות לי שאלות קשות על אמונה בקב"ה
אני אשה חרדית בגילאי ה40. לאחרונה עקב תהליכים שונים אני עוברת תהליך ברור עם עצמי לגבי תפיסתי את השקפתי היהודית. לאחר מחשבה חילקתי זאת לחרדיות, להלכה, ולקב”ה. כל מיני דברים שקיבלתי כמובנים מאליהם ועם סימן קריאה, מתקבלים אצלי עכשיו עם סימן שאלה. כאן בפורמט זה ברצוני לשאול אתכם לגבי 2...
מרגישה לא ראויה להתפלל בתקופה החשוכה שעוברת עלי
אני בת 20, מתמודדת עם דיכאון מג’ורי קרוב לשנתיים. אני אדם רוחני, מאד. תמיד הייתי כזו. מחפשת קשר קרוב עם אלוקים. קשר קרוב מתבטא בעיקר בתפילה. אני אוהבת להתפלל. מחוברת לתפילה, ומאמינה בה מאד מאד מאד. אבל באזשהו שלב, קצת אחרי שהדכאון נכנס לחיי, הפסקתי להתפלל. ולא בהדרגתיות. לא מסוגלת....
לא מחוברת לתפילה ולא מרגישה בוחרת
אני בת 25, מבית חרדי מאוד. מוצאת את עצמי עם המון ספקות ובלבול. יש לי שתי נקודות שהייתי שמחה אם תתייחסו: 1. בנושא תפילה – אני לא מחוברת לתפילה וכמעט ולא מתפללת, אני רואה סביבי הרבה שאומרים שהם רואים בחוש את הכוח של התפילה, אבל כשהם נותנים דוגמאות אני לגמרי...
לבעלי יש קושי עם תפילות ולי יש קושי עם זה....
התחתנתי לפני כשנה וחצי, לאחר שנים ארוכות של שידוכים. ב”ה זכיתי-זכינו ויש לנו זוגיות נפלאה. יש לי בעל אוהב ותומך ומכיל ועוזר כמה שרק יכול וב”ה אנחנו כבר הורים לאוצר נפלא. ב”ה בעלי תלמיד חכם אמיתי, קובע עיתים לתורה כפי כוחו ויכולתו ובאמת מונח בתורה (למרות שבפועל הוא גם עובד...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן