שואל יקר ונכבד
שלום וברכה ו'ערב פורים' שמח!
הלבטים שאתה מציע כאן בנוגע לשתיית יין בפורים, משקפים מה שעובר במוחם של בני תורה רבים בפרוס עליהם ימי הפורים.
המציאות בקרב תלמידי החכמים ובני התורה שדעתם מיושבת עליהם (איני מדבר על בחורים שהשתכרותם מביאה לרוב לתופעות לא רצויות), היא שיש שתי קבוצות בפורים: אלה שמשתכרים ואלה שאינם.
אין ספק שהשותה יין בפורים ומשתכר, מקיים את הדין כפשוטו. ויש גם לדעת שאמנם רבים מן הפוסקים הראשונים והאחרונים הדריכו שלא להשתכר אלא לקיים 'עד דלא ידע' באופנים אחרים, אך עיקר מטרתם היה למנוע מהמון העם ליפול לזרועות השכרות כשהתוצאות יהיו עבירות ואיבוד צלם היהודי. אך באשר לבני תורה מבוגרים, עינינו הרואות שרבים המשתכרים ואינם מגיעים לידי ניבול או עבירה. וכל אחד יודע מהנסיון של עצמו האם השכרות מביאה אותו לידי עבירה, והאם הוא מצליח לעצור את השתייה כאשר יש חשש לחציית גבולות.
כאמור, הסיבה הראשונית שלא להשתכר היא אם הדבר יביא את האדם לביטול מצוה או עבירה. ישנה סיבה נוספת והיא תופעות הלוואי הפיזיות הנלוות לשיכרות: כאבי ראש, בחילות והקאות, ועוד תופעות של ה"האנג אובר". מי שחווה זאת עשוי להחליט שאין הצר שווה בנזק המלך, ורווח השיכרות אינו מצדיק את הסבל הנלווה.
במידה והנך חש שההשתכרות בפורים מוסיפה לך תחושה מרוממת ושמחה, חבל שתוותר על כך. ועל כן אני מציע לך את דרך האמצע, להתבסם. דהיינו: להשתכר קלות. דרך זו מצריכה יכולת להפסיק לשתות ברגע מסויים. ישנה נטייה, כאשר מתחילים להרגיש את השפעת האלכוהול הנעימה, לשתות עוד ועוד. וכאן צריך לדעת למתן את הרצון הזה.
הגמרא במסכת יומא (עו, ב) מדריכה אותנו כיצד להתייחס לשתיית יין, ואומרת "זכה משמחו, לא זכה משממו (לשון שממה)", ופירש רש"י: "זכה – לשתות לפי מידה".
הרי שהכל תלוי ביכולת להטיל גבול ומידה בשתייה.
מי שהוא בעל נסיון עם עצמו, יודע מתי לעצור, ובכך להסתפק בשיכרות קלה שאינה גורמת לתופעות לוואי בלתי נסבלות.
זאת ועוד, כדי למזער את תופעות הלוואי הפיזיות, ישנן כמה עצות מפורסמות. א) לא לשתות על בטן ריקה, אלא לאחר אכילה קלה. ב) לשתות הרבה מים במשך היום, כדי למנוע את ההתייבשות הנובעת מהאלכוהול, שהיא מביאה לכאבי הראש. ג) לא לערבב יינות שונים.
בברכת "ליהודים היתה אורה"
ושנזכה לטעום מהאורות הנעלמים של פורים
המתגלים ע"י "נכנס יין יצא סוד"
ישי
[email protected]
נ.ב.
אצרף כאן שני קישורים להדרכות כיצד להשתכר בצורה נכונה:
אתר 'כללית'
https://www.clalit.co.il/he/lifestyle/nutrition/Pages/no_hangover.aspx
אתר 'פורום אוצר החכמה'
https://forum.otzar.org/viewtopic.php?f=26&t=21359&p=210034&hilit=%D7%94%D7%90%D7%A0%D7%92+%D7%90%D7%95%D7%91%D7%A8#p210034