The Butterfly Button
איזו אבלות צריך לחוש בתשעה באב?

שאלה מקטגוריה:

שלום,
רציתי לשאול שאלה שעלתה לי בעקבות שיחה שהיתה לי לפני תשעה באב .. נאמר שצריך להיות באבלות ולהתנהג כאבלים אחי הביא דוגמא בשבת כמו שאדם מתאבל כך גם אנחנו אבל הפוך זה הולך ונהייה חמור יותר ככל שמתקרבים לתשעה באב וכשאבלים בדיני אבלות על אדם שניפטר אבלים וזה הולך ונהייה פחות חמור עד להזכרת נשמה פעם בשנה בלבד ,, אני רציתי לשאול האם הרגשת האבלות שאני צריכה להרגיש בתשעה באב אמורה להיות זהה לאבלות שמרגישים על אדם שניפטר מכייון שניראה שאדם שניפטר זה מאוד קשה והאם באמת אמורים להרגיש אותו דבר פיתאום ניכנס בי פחד שחלילה אני לא מבינה כי יכול להיות שאני באמת לא מבינה את גודל הכאב שאין בית מקדש כי אני עדיין לא מבינה מה זה בית מקדש ובעתיד לבוא אנחנו נבין אך לעומת זאת את החלק של החורבן וזה שעם ישראל לא כולם יחד שומרים תורה ואת הצרות שקרו בדיוק באותו תקופה את הכאב הזה אני יכולה להבין ולהקיש אותו על אובדן של מישהו כי זה כואב כאב כללי של עם ישראל . בי ניכנס פחד מאז על אנשים קרובים אליי שאני לא רוצה שיקרה להם חלילה משהו והאם זה באמת ההרגשה אמורה להיות זזה אחד לאחד האם אני לא בסדר שאני לא חושבת שזה אותו דבר בדיוק ואני יודעת שאדם קרוב לעצמו אבל האם זה מספיק ?
אשמח לקבל תשובה תודה רבה

תשובה:

שואלת יקרה, שלום רב.

מרגש לקרוא את התשוקה לעשות את רצון ה’, את האיכפתיות על עם ישראל ואת השאיפות הרוחניות הטהורות. באמת מעורר הערכה רבה.

האם אנחנו אומרים לחוש תחושת אבל על חורבן בית המקדש כמו על אבדן בן משפחה? בגמרא מפורש שלא. הגמרא במסכת יבמות אומרת שאבלות רחוקה אינה דומה לאבלות קרובה, ולכן חורבן בית המקדש אינו דומה לאבלות על פטירת קרוב משפחה. מבחינה הגיונית זה לא שייך כלל: האבל על פטירת אדם קרוב נובע מתחושה חזקה של אבדן. לא שייך כלל שנרגיש תחושת אבדן על חסרונו של בית המקדש. הרי מעולם לא הכרנו אותו, איננו יודעים איך הוא נראה!

באמת בימים אלה כל שנה מחדש רבים שואלים שאלה כואבת: מה לנו ולזה? היכן בדיוק חסר לנו בית המקדש? הרי איננו יודעים כלל מה זה. איך אפשר להתאבל על דבר לא מוכר לנו? מה שלא מוכר, למה שיהיה חסר? ואם הוא לא חסר, איך אפשר להצטער על העדר קיומו?

בדורות עברו היה הרבה יותר קל להתאבל על העדר בית המקדש, כי הגלות היתה קשה ומעיקה באופן מוחשי. סבלנו רבות מהגויים, היינו נתונים בידיהם ככבשה ביד זאבים, לא היה לנו פתחון פה, סבלנו השפלות ורדיפות על בסיס יומי. במצב כזה ברור שקל להתגעגע לימי הגדולה והזוהר של פעם.

אבל היום ב”ה אנחנו מסודרים. חיים בארץ ישראל תחת שלטון יהודי, בנחת ובשלוה סבירה, לומדים תורה, מקיימים מצוות ועובדים ומתנהלים בצורה תקינה. על מה להתאבל?

תחושת אבדן – לא נוכל להרגיש, אבל תחושת כמיהה וגעגוע צובט – אפשר להרגיש.

כמיהה למה? לא הכרנו את החיים עם בית המקדש, אבל את הקדוש ברוך הוא אנחנו מכירים. כל אחד מכיר תחושת חיבור אליו, מי יותר ומי פחות. יש אנשים שחשים זאת רק לעתים רחוקות ויש שחשים זאת במצבים מסוימים, כגון – אחרי או לפני ניתוח / לידה, על שפת הים או בהתבודדות, וכדומה.

נוכחותו של בית המקדש בחיינו גרמה לנו לחוש את הקשר עם ה’ על בסיס כמעט יומי. אולי לא ממש יומי, אבל זה היה משהו נוכח, חלק מהחיים.

כשבית המקדש היה קיים הקב”ה היה נמצא איתנו, היינו באים לבקר אותו ביקור חג שלש פעמים בשנה. היינו רואים ביום כיפור שהשני הלבין. הינו באים לתת תודה ולהשתחוות אחרי לידה, אחרי ניתוח שהצליח. היינו שומעים שירת לויים מרגשת מהללים את ה’. פעם בשבע שנים היה מאורע מלכותי של כל עם ישראל עם המלך בראשם – בבית המקדש. פעם בשנה היינו עולים לשם עם ראשית היבול לתת אותו לה’. היינו עולים לשם מידי פעם לאכול מעשר שני. הקשר היה קבוע, זורם. קשר דו סטרי, קשר של אהבה וחיבוק.

היום אין לנו את זה. חיים טוב, ב”ה, לומדים תורה ועושים מצוות ומנהלים בתים למופת, אבל הקשר עם ה’ חסר, כל כך חסר.

כולנו מקיימים מצוות, אבל לפעמים במקום לראות בהן חוויה, רואים בהן מטלה. במקום לחוש שמחה על כך שאנחנו יהודים, חשים חוסר הערכה לכך. אנחנו חיים חיים יפים, אבל יבשים.

תפקידנו בתשעה באב הוא בעיקר לשים לב לקשר עם ה’ שנזנח באלפיים שנות גלות, ולרצות באמת לחיות אותו. לפנות אל הקב”ה בשיחה אישית ולבקש: אני רוצה לראות אותך, להיפגש, לשוחח, להרגיש את חיבוקך הגדול והרחום, עוטף ומגן. די, באמת כבר הגיע הזמן.

הקב”ה לא עומד מעלינו מאיים עם המקל ביד. הוא אבא אוהב שרוצה לחבק, להגן, לשאת על כפיים. הלוואי שכבר נזכה במהרה לחוש זאת על בסיס יומי.

בהרבה הערכה

יעקב

b0548407520@gmail.com>

יש לך מה להוסיף? זה בדיוק המקום:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד שאלות באותו נושא:

מי אמר שהיה מותר לעלות לארץ ישראל?
שאלה שהתעוררה לי בעקבות רש”י ראשון בתורה וכן בגלל מצב המלחמה כרגע. רש”י אומר שהקב”ה נתן את א”י לעם ישראל וברצונו נתנה להם וברצונו נטלה מהם ונתנה לנו ע”ש. שאלתי מתי נתנה לנו חזרה? מי אמר שב1948 היינו צריכים לחזור לא”י? מדוע גדולי ישראלי אמרו לעלות לא”י? פתאום נהיה מצוות...
"קיבלתי קבלה ונושעתי"?
אתם בטח מכירים את הסיסמאות של “תרמתי ונושעתי” “הבטחתי ונושעתי” ודומיהן. כל תקופה עוד מישהו צץ עם משהו כזה. ואני לא מזלזל חלילה בכל הקבלות הטובות. אם זה לא לדבר עם תפילין או לא לדבר בבית הכנסת, בשעת התפילה וקריה”ת, קבלת שבת עשר דקות יותר מוקדם, עשרה פרקים ביום ועוד...
אני במשבר אמונה!
בימים טרופים אלו אני מוצאת שאחד הקשיים שמערערים אותי הוא קושי האמונה. אני מבינה שזו התכלית, שפה טמון הגרעין ולכן מנסה לא להיבהל מהמחשבות שעולות, מניחוח ה”כפירה” שעולה מהן, אך יחד עם זאת, זה מחליש מאד וגורם לתחושה שאין על מי להישען ואין על מי לסמוך. מבחינת הרציונל אני מבינה שיש מנהיג...
האם עולם הבא זה פיצוי למוות נוראי?
בימים אלו עם ישראל נמצא במלחמה עקובה מדם כ-1,400 אנשים נשים ילדים ותינוקות מצאו את מותם במיתות שונות ואכזריות ובנוסף לצערנו גם בימים אלו ישנם קרבנות בעיקר חיילים שנפלו ונופלים בקרבות בעזה כולם ובעיקר רבנים באים ואומרים יש להם עולם הבא ואני שואל עולם הבא זה פיצוי??? איך תתנחם אלמנה...
אני רוצה הוכחה לתורה שבעל פה!
מקווה שתצילו אותי. אני כבר לא מצליח לקיים תורה שבעל פה. רואים המון סתירות בין התורה שבכתב לבעל פה. דוגמאות א: ראש השנה בעל פה תשרי, בכתב שמות יב ב חודש האביב שנקרא היום ניסן. אני רוצה תשובה ברורה לא חרטוטים זה לחודשי השנה וזה וכו’ כמו שהגמרא דנה. כי...
מחשבות רעות על השם
הנני בעל תשובה 20 שנה, במהלך כל השנים זכינו ב”ה לעשות עליה רוחנית מאוד משמעותית,כמובן בהדרגתיות עד שהגענו לשלב של ניתוק מהחיים החילוניים וזכינו לשנות כיוון לבית חרדי,שיעורי תורה צניעות וכו’,לפני 5 שנים התחלתי לעבור פחדים וחרדות קשים מאוד מכל הנושא של המוות,היום ברוך השם אני כבר בלי העוצמות של...

עידכונים ותשובות בכל דרך שרק תרצו

באימייל
הזינו את כתובת המייל שלכם
בוואצאפ
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
בטלגרם
לחצו כדי להצטרף לקבוצה!
דילוג לתוכן