שואל יקר!
לא אבדה תקוותך!!!
אני מתרגש מפנייתך! היטבת לתאר ולנסח את אשר ליבך. במצב כשלך לאזור כוח ואומץ ולפנות לעזרה זהו צעד שראוי להערכה רבה! זהו צעד שנותן תקווה להחלמתך המאירה! זו קרן אור במנהרה החשוכה בה אתה נמצא.
קראתי שוב ושוב את תיאורך המפורט. ליבי אתך ודמעות חונקות את גרוני. כתיבתך ותיאורך הנרגש מעידים כי ניחנת ביכולות אינטלקטואליות גבוהות לצד עולם רגשי ונפשי עשיר ונרחב. כוחות אלו שוודאי עמדו לצידך בעבר, כעת עומדים לך לרועץ ומגבירים ומעצימים בתוכך את תחושות האשם, הריקנות וחוסר האונים הכללי. כיצד אדם מוצלח כמוני שהצליח להתמיד בלימודי התואר איננו מצליח לעמוד במטלות יומיומיות פשוטות?! כיצד אינני מצליח לתפקד קוגניטיבית ופיזית? כיצד אבדתי עניין וטעם בחיים שהיו בעבר מלאים כל כך?! כיצד אני מאבד שליטה על חיי ומרגיש נשלט על ידם למורת רוח הוריי וסביבתי?!
ראשית, עליך לשנן, להפנים ולהטמיע בתוכך את התחושה כי אינך אשם.
אינך אשם – הדיכאון מפיל חללים רבים וטובים והוא מההפרעות הנפוצות ביותר (מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת Plos Medicine העלה כי דיכאון נמצא במקום השני ברשימת הגורמים המובילים לנכות בעולם. על פי נתונים שפרסם כאן משרד הבריאות ב2012, סבל אחד מכל עשרה ישראלים בשלב כלשהו בחייו מדיכאון בדרגה החמורה ביותר – דיכאון מג’ורי(.
אינך אשם – הדיכאון איננו מבחין בין טובים לרעים ובין צדיק לרשע. הוא תוקף גם כאלו שנחשבים לחזקים ומוצלחים, ושנראה מבחוץ כי לא חסר להם דבר בחיים. זו מחלה לכל דבר ועניין! כמו סוכרת וטרשת. כך לדוגמה אף אחד לא יאמר כי פלוני הוא אדם חלש וחסר אופי בגלל שהוא חולה סוכרת.
אינך אשם – גם אם סביבתך הקרובה או משפחתך תאשים אותך בעצלנות ורשלנות ותהיה שיפוטית כלפיך.
אינך אשם – גם אם יאמרו לך שהכול בראש ו”תחשוב טוב יהיה טוב”. חשוב להבין כי דיכאון קליני זו מחלה. הציפייה שמחשבה חיובית תרפא אותה דומה לצפייה שמחשבה חיובית תרפא טרשת. האמונה שחולה בדיכאון יכול להבריא את עצמו אם רק יטפח גישה חיובית לחיים, מוטעית מיסודה ועלולה לגרום לאדם השרוי בדיכאון לאבד תקווה שמישהו יבין אותו ויסייע לו – תחושות העלולות להוביל מחשבות אובדניות ואפילו לניסיונות התאבדות.
מקריאת שאלתך עולה תמונת חיים עגומה הנוגעת ללב. על פי התיאור של התסמינים אותם אתה חווה ייתכן מאוד והנך סובל מדיכאון מג’ורי (קליני). איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי בספר האבחנות שלו העדכני (DSM 5) אפיין מספר סוגים של דיכאון, שהמרכזי שבהם הוא דיכאון מג’ורי (קליני), MDD) קיצור של( Major Depressive Disorder . דיכאון מג’ורי עשוי להופיע בדרגת חומרה קלה, בינונית או חמורה. (בכדי לקבל אבחנה מדויקת יותר תוכל לבדוק את עצמך כאן).
בכדי להחזיר לך, ולו במעט, את תחושת השליטה על חייך ארחיב מעט על התופעה. אף אם אחזור על הידוע לך כבר מלימודי הפסיכולוגיה, הידיעה והבנת הבעיה ייקלו במעט מסבלך. כאשר אנו שומעים על דיכאון אנו בדרך כלל חושבים באופן מיידי על עצב, אולם אחד התסמינים הקשים בחוויות הדיכאון הוא דווקא תחושת הריקנות – ההרגשה שאין טעם לכלום. לעיתים אפילו נדמה שהאוכל חסר טעם. גם המפגשים עם אנשים אהובים – כמו חברים ובני משפחה – שבעבר עוררו רגשות של שמחה, ציפייה ואולי אפילו סקרנות, עלולים להתקבל בעיניים אטומות ובלב חלול. האדם השרוי בדיכאון מרגיש לעיתים קרובות אשם. הוא לא מבין מה קורה לו ומה פשר התחושות הנוראיות שהוא חש. חוסר האונים וחוסר התקווה מתעצמים כאשר הסביבה אינה מבינה את המצב ואפילו מייחסת חולשה ועצלנות להתנהגות שהשתנתה ולרגשות המובעים. אחת הסיבות לחוסר ההבנה היא העובדה שפעמים רבות הדיכאון הופיע “משום מקום”, דווקא כשהדברים בחיי האדם התנהלו כשורה. דיכאון הוא מחלה שמשפיעה לא רק על המחשבות ומצב הרוח, אלא גם על הגוף. דיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בין היתר בכאבים ותחושות באזורים שונים בגוף, קשיי נשימה, הפרעות שינה עייפות כללית, שינויים בתיאבון (חוסר תיאבון או תיאבון מוגבר) ואיבוד משקל.
אנשים בדיכאון רואים את העולם במשקפיים שחורים. כמו שאדם בבור עמוק צריך עזרה כדי לצאת, כך גם אדם בדיכאון. אני ממליץ לך לפנות אל קופת החולים שלך ולבקש סיוע מיידי ייתכן וימליצו לך על טיפול משולב תרופתי ופסיכותרפויטי.
תיאורך הנוגע בעצבים החשופים של הנפש שבה את ליבי והחלמתך המהירה יקרה לי מאוד. תיארת במילים קצרות את מחשבותיך השליליות ואף הצבעת על מחשבות אובדניות. זה תמרור אזהרה אדום. פנה לסיוע בהקדם האפשרי!
בהצלחה גדולה והחלמה מהירה,
אהרון
aharonn4@gmail.com